Keresés

Részletes keresés

blogger Creative Commons License 2011.02.07 0 0 23

Bennem is felmerült a napelemes légkondi ötlete, és látom, hogy itt drágának tartják a kiépítését, de egy olyan változat nem lenne rossz, ami mondjuk egy hordozható doboz, és egy helyiséget le tudna hűteni, aminek kiakasztom az ablakába.

Ilyenről hallottatok már?

Szipolyka. Creative Commons License 2007.08.07 0 0 22

Nem bizonytalanítottál el, mert momentán egy panelház 5. emeletén lakunk, így aztán még nem vagyok igazán elszánt :-)))

De a megjegyzéseid nem hülyeségek... Mindjárt gondoltam, hogy van az ötletben pár bug :-)

Egyébként a vízkeringetésnél azért lehet jobb a direkt befúvás, mert ott a hőátadási tényező is játszik, magyarul, egy radiátorral nehezebb lehűteni egy szobát, mint ha egyenesen a hideg levegőt fújjuk be (szerintem).

A páratartalommal meg az van, hogy amint felmelegszik, csökken a relatív páratartalma.

A többi pontodat majd még átolvasom, csak most rohanok.

Előzmény: BringasLevy (21)
BringasLevy Creative Commons License 2007.08.07 0 0 21

Talán nem rossz az ötlet.

Bennem azért felmerűl néhány kérdés.

-Nem lesz túl párás az a levegő, amít a kútból hozól fel?

-Nem egyszerűbb a vizet felvinni hűtés céljából, mint a levegőt le és fel?

-Ahhoz a hogy a levegő ekkora utat megtegyen. Nem kell túl nagy légsebeség?

-Vajon ez a légsebesség, nem zavaró?

-Lesz ideje lehűlni a levegőnek, ha ilyen gyorsan áramlik?

-A légáramlás is komoly hőveszteséggel jár. Valyon megéri ez a "macera"? 

-Esetleg egy szobai ventilátos is hasonló komfort érzetet kellt?

-Nem fog a kutad eliszaposodni a levegőben lévő portól? (a szűrés további ellenálással jár)

Remélem, nem bizonytalanítottalak el! Ezek pusztán kérdések és nem kétejek. Merőben újszerü az ötleted. Az, hogy még semki nem ötlötte ki...

A kerék is elég logikus ötlet. az volt az előtt is, hogy valaki fel nem találta. Mégsem tette seni ő előtte... :-)

Rajta!

Előzmény: Szipolyka. (20)
Szipolyka. Creative Commons License 2007.08.07 0 0 20

Most lehet, hogy nagy marhaságot fogok írni. Sőt, biztos :-))) Mert különben már rég kitalálta volna más :-)))

Szóval fúr a dolgozó egy kutat, benne van a jó kis hideg víz, amit a föld mindig hűt. A föld hőkapacitása meglehetősen nagy.

Fog a dolgozó egy csövet, és átbuborékoltat a kút vizén levegőt, amitől az lehűl lyól.

A hideg levegőt beengedi a szobába.

Könyörgöm, mondja meg valaki, miért nincs ilyen! Hol a hiba benne?

Superb_ Creative Commons License 2007.08.04 0 0 19
Sajnos én sem tudom, ez mennyire működik itt, de a fejlett országokban ez van. Mo fejlett?
Előzmény: chempelophe (17)
BringasLevy Creative Commons License 2007.07.28 0 0 18
Ne legyél már ilyern pesszimista! :-)
Előzmény: chempelophe (17)
chempelophe Creative Commons License 2007.07.28 0 0 17
az elv tök jó, csak ritka nagy meglepetés érne, ha nálunk ez így működne...
ti. hogy ha én szerelnék a caládi házam tetejére napelemeket, meglepődnék, ha bárki megmozdulna azért, hogy onnan az energiát bevezesse a nagy közösbe, meg még mérje is... márpedig ezt kalákában nem hiszem, hogy meg lehetne oldani
Előzmény: Superb_ (15)
www.csakapro.hu Creative Commons License 2007.07.27 0 0 16
http://www.terminal.hu/cikk.php?article_id=106134
Nyomtatható napelem
Printeljünk erőműveket!
Superb_ Creative Commons License 2007.07.27 0 0 15

A "közös" az a szolgáltató, akitől egyébként az áramot kapod. Úgy tudom - javítsatok ki ha rosszul - hogy ha te rendelkezel alternatív áramforrással és éppen nincs szükséged a termelt áramra, akkor azt betáplálod a rendszerbe, amit mér az óra. Pontosan nem tudom mi ennek a technikai menete, de létezik. Ez főleg napkollektorokra igaz, előfordulhat pl. nem vagy otthon, hogy termeli az áramot a kollektorod de nem tudod akkor felhasználni és vagy/tárolni ezért jó ez a rendszer. Ez más országokban is így működik.

Ez azért is fontos, mert tegyük fel, hogy nem termelsz annyi áramot, amennyi kell a légkondícionáló berendezéshez, de amikor  nem használod, (nem vagy otthon) akkor a kollektorod ugyanúgy termeli az áramot és ez a megtermelt energia amit "benyomsz" a közösbe megteremti az alapot a fennmaradó feléhez, a végén ugyanúgy nullszaldós vagy. Hosszú távon szerintem megtérül a napkollektor ára én is gondolkodom ezen (csak egyelőre nekem is sok, biztos lesz az még olcsóbb is!!!)

Előzmény: chempelophe (5)
BringasLevy Creative Commons License 2007.07.19 0 0 14

Ami a fancoilt illeti, a neten is beleolvastam, azt írják, hogy ez inkább új építésű házaknál alkalmazható módszer, mert különben bontást igényel.

Kétségkívűl általában igaz. Nagyban függ, az épület jellegétől. Ha csak a padlástér alatt lévő lakrészt akarod hűteni, simán felrakhatsz egy fancoilt a padlásra.

Gondoskodni kell, a készülék levegő ellátásáról, amihez lehet friss levegőt is adni, de nem érdemes túl sokat, mert nyáron az túl meleg. Érdemes egy közös helységből (folyosó, lépcsőház, stb.) szívni a levegőt. a szobákba, pedig a mennyezetbe vágott résen befujni a kezelt levegőt. Érdemes a hőveszteség miatt, ezeket is szigetelt hőszigetelt légtechnikai csövekkel szállítani. A hűtéshez szükséges vizet pedig csak egy szigetelt csővel kell felvinni a készüléknek egy másik csővel, pedig evezetni.

De a legfontosabb: HŐSZIGETELÉS, HŐSZIGETELÉS, HŐSZIGETELÉS!!!!  

Előzmény: SolarPlexus (13)
SolarPlexus Creative Commons License 2007.07.18 0 0 13

Köszi a hozzászólásokat.

Ezek szerint az alapötlet megvalósítható, csak nagyon drága (800e ~1500e HUF)

Ami a fancoilt illeti, a neten is beleolvastam, azt írják, hogy ez inkább új építésű házaknál alkalmazható módszer, mert különben bontást igényel.

Pár hónapja volt a hvg-ben egy cikk egy újonnan épült passzív házról, de itt is teljesen új tervezésről, építésről van szó.

(http://www.zoldtech.hu/cikkek/20070606feszekrakok)

Most egyébként a hogyan építsünk légkondit házilag fórumot olvasgatom :)

chempelophe Creative Commons License 2007.07.18 0 0 12
ez az én rögeszmémhez vezet :)
amikor ilyen megoldásokról hallok amire jó már a ház megépítésekor gondolni, az jut az eszembe, hogy egyszerűen emberi tartózkodásra alkalmas házakat kellene építeni...
nálam nincs semmilyen berendezés, és a tetőtérben is élhető a ház (parapet 120 cm) - a légkondi néhány lombhullató fa a téglaház körül, meg redőnyök...
Előzmény: BringasLevy (10)
BringasLevy Creative Commons License 2007.07.18 0 0 11

Ez valóban jó megoldás, de a hőszigetelés nélkűl, mit sem ér.

Egy jól méretezett split készülék, meg nyitott ablaknál is kellemes hőérzetet tud adni, ha hideg levegő útjában vagy. Egyhavi villanyszámla, sosem lesz annyi, mint a hőszigetelés költsége. A legtöbb ember, pedig csak ezt látja... :-(

Előzmény: Csokis (9)
BringasLevy Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10

A Nap energiájának hasznosítása a mai technikai tudás mellett nem elegendő kifizetődő módon nagy energia igényü fogyasztók kiszolgálására.

De!

Jó hőszigeteléssel, akár feleslegessé is válhat a légkondi, amennyiben azt csak a levegő hűtésére használnád. Amennyiben mégis tovább akarod hűteni a lakteredet, a nyári hőségben az un. fancoil berendezéseket ajánlom, kútvízzel táplálva.

Ha jó a hőszigetelése a házadnak és az ablakok is sötétítve vannak (kívűlről!!! pl redőny) 12-17°C -os kút vizzel, egy 24-26°C -os szobát, 21-22°C -ra is lehet hűteni, néhány 100W-os szivattyú segítségével. Persze ehhez folyamatosan kell járatni. Az elhasznált vízzel, akár a kertet is locsólhatod. Ennek a szivattyunak az energia ellátása, már inkább megoldható napenergiával. Az elterjedt compresszoros hűtést KW-okban lehet mérni. Megfelelő szigetelés esetén, 50-70W/m3 a szükséges teljesítmény egy laktér hűtésére. A különbség az ablakok méretétől és tájolásától függ. Lehet számolni, hogy mekkora teljesítményt szertnél kiszolgálni a napelemekkel.

Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy az emberi szervezet, 6-10°C -os hőkülönbségnél többett nem szeret elviselni. Vagyis ha kint 35°C van, Te csinálsz otthon 20°C -ot, az nagyon kellemes. De mikor haza jön a gyerek az iskolából, add rá azt a kabátot, amit akkor adnál rá, mikor a 20°C-os szobábol megy ki a 5°C-os utcára. Különben a legnagyobb kánikulábn fog megfázni.

Előzmény: SolarPlexus (-)
Csokis Creative Commons License 2007.07.17 0 0 9
Ebben van pálya. Összenyomod a meleg levegőt, és lesz forró levegőd. Leviszed a föld alá, ott szépen lehűl arra a 12-13 fokra, amit "pince hőmérsékletnek" nevezünk. Ezt felhozod, hagyod újra kitágulni, amitől még jobban lehűl. Ez a hőszivattyús hűtés-fűtés elve. (Télen fordítva csinálják.) Hátránya, hogy a hűtő-fűtő csővezeték komoly földmunkát igényel, mert mélyre kell ásni a csőkígyót, és elég hosszú cső is kell, hogy egy egész házat elláthass. Ezzel együtt megéri, csinálják is.
Előzmény: Saalamon (7)
Csokis Creative Commons License 2007.07.17 0 0 8
Egy légkondi teljesítménye 2-3-4 kW, egy napelemé 5-70 W. Direkt rákerestem, hogy mennyibe fáj egy napelemes rendszer. Egy nagynak tekinthető, 4*70 W-os csomag (akkuval, inveterrel, vezérléssel) 815 ezer forint. Ennyiért inkább a konnektorba dugom be a légkondit.
Saalamon Creative Commons License 2007.07.17 0 0 7
Nekem lenne egy kérdésem.

Az apszorciós hütőszekrény ugy müködik,hogy egy fütőszállal hevitik a gázt.
Vannak tábori hütők amik propánbutángázzal müködnek
mégpedig a gáz hevitése hüt. Akko mért nem lehet a nap 40-60 fokos hőjét
ezzel a megoldással hasznosittani???
Qqberci Creative Commons License 2007.07.17 0 0 6
A mi szerelőnk állította, hogy kb. egy hajszárítóhoz lehet hasonlítani egy légkondi fogyasztását

Igen. Egy 80 centi átmérõjû és két méter hosszú hajszárítóéhoz, ami állandóan jár :-)))
Előzmény: Superb_ (4)
chempelophe Creative Commons License 2007.07.17 0 0 5
?? kifejtenéd?
és ki kezeli a "nagy közös"-t?
Előzmény: Superb_ (4)
Superb_ Creative Commons License 2007.07.17 0 0 4

sziasztok!

Én általában nagyon jó ötletnek tartom. A mi szerelőnk állította, hogy kb. egy hajszárítóhoz lehet hasonlítani egy légkondi fogyasztását, de mintha folyamatosan menne az a hajszárító. Szerintem ennek sokszorosát lehetne napenergiából nyerni.

Úgy működik a dolog, ha van kollektorod és nem kell éppen energia, azt betáplálod a nagy közösbe, majd ha neked kell, akkor a betáplált mennyiség értékében nem kell fizetned. Tehát nyáron adsz a rendszernek, megveszik tőled, télen visszakapod. zseniális nem? :) 

chempelophe Creative Commons License 2007.07.17 0 0 3
elméletben biztosan - bár elméletben a hőerőmű égésgázait is

nem akerok szőrszálhasogatni, csak láttam vhol egy térképet amin be voltak jelölve a mélytengeri szemétlerakók - na, hát az egész elképesztő!
(majd megpróbálom előkeresni, már olyannak is megígértem - aki kérte :) )

és kísérttiesen emlékeztet a foszformentes mosóporra a dolog
(a foszfor nagyon káros a környezetre, de könnyű kivonni a szennyvízből és újrahasznosítani - bár ennek ellenére nem feltétlenül tették meg - a foszfor helyettesítésére használt adalék "nem annyira" káros, de nagyon macerás kivonni ezért nem is nagyon szokták - de simán bevettük csont nélkül, hogy ez jó nekünk... - nem vagyok szakértő, én is csak hallottam egy szakértőtől)
Előzmény: altmark (2)
altmark Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2
Nyilván a legkörnyezetkímélőbb az, ha nincs légkondi egyáltalán. De egy 15 évi használat után szemétté vált napelem is jobb szerintem, mintha 15 évig működik a légkondi egy hőerőműben megtermelt villanyárammal. A szilárd halmazállapotú szemetet még csak-csak el lehet suvasztani valahova. Jobban mint egy hőerőmű égésgázait.
Előzmény: chempelophe (1)
chempelophe Creative Commons License 2007.07.17 0 0 1
csak úgy tudom a napelemek újrahasznosítása, illetve a kiszolgált napelemek "kezelése" egyenlőre nem megoldott - ezért nem biztos, hogy megszolgálja az árát, mivel növeli a szeméthegyet ami szintén energiapocséklás és nyilván azt is kifizetjük valahogy...
Előzmény: altmark (0)
altmark Creative Commons License 2007.07.17 0 0 0
Pár éve utánanéztem, hiszen adja magát az ötlet. Minél jobban tűz a nap, annál jobban hűt a gép.

Kb. másfél milliós beruházás lett volna a házunkra.

Ennyit nekem nem ért meg.

Ausztriában jelentős állami támogatást kap, aki napelemet létesít a házán (nem "pályázat", amit elvisz a legügyesebb politikus-unokaöccs egyszerű alanyi jogon járó állami támogatás, amit igényelsz és küldik a pénzt). Itt ilyen nincs.
Előzmény: SolarPlexus (-)
SolarPlexus Creative Commons License 2007.07.17 0 0 topiknyitó

3as fokozatú hőségriadó, 40 °C, stb, tűz a nap ezerrel. De ha nincs is ilyen kánikula, akkor is igencsak süt a nap nyáron. Miért nem elterjedt a napenergiával működő légkondi? Régebben olvasgattam a neten, különféle ötletek a téli fűtést oldják meg nyáron begyűjtött és elraktározott energiával. Nem lehetne a hűtést inkább - azonnal, nyáron? Hatalmas napelem felület kell hozzá? Mert ha nem, akkor buszok tetejére is mehetne? Vagy ennyire drága a napelem, h. nem éri meg?

(Nem akartam az épitkezési fórumban nyitni, ez inkább áltláno, elméleti jelleg.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!