Hamvas Béla így ír a Karnevál c. regényében: Mindenkiért felelős vagyok, aki gyengébb nálam, és mindenki felelős értem, akinél gyengébb vagyok.
Szerintetek?
Vicces az, hogy ez a felelősségtudat időnként feltör mindenkiből, ha kisállatot, gyermeket, vagy rokkantat lát, de ha már hajléktalant vagy bűnözőt (bizony az is legtöbbször gyengéb!!) vagy bármely olyan hasonló szituációt, ahol anyagi vonatkozás merül föl, a legtöbben máris elfordítják a fejüket...
Bizony, ha engem megszúr egy szúnyog, én agyoncsapom!
Dettó. Legyet is, ha nagyon szemtelen, csótányt is, ha előkeveredik. De nem mérgesen, és lelketlenül, azt szoktam mondani neki, na édeske, neked most eljött a világ vége. És odacsapok. Egyet, jó nagyot, fájdalommentesen, vagy legalábbis nagyon rövid fájdalommal átküldöm a túlvilágra.
Bizonyára a PÉNZISTENNEK is van választott népe, csakúgy mint a SZÍNESFÉMGYŰJTŐ-ISTENNEK. Minden megideologizálható. Éva az almát lopta el, az uzsorások az emberek zömét teszik adósukká. Nincs mit tenni a színesfémgyűjtőkkel sem, az e-on, T-Com, Máv stb. ezek áldozatai, (sebaj, a fogyasztók majd megfizetik!) A fene nagy demokrácia meglopott tagjai megszülik az olyan fogalmakat, mint antiuzsorizmus, anti-(k)-rezes. Bizony nagy az áldás a szakosodott "istenhívőknél"!
Szép új világunkban nemsokára beperlik a brazil tehenet, ha visszatámad és megöl egy pirányát.
Bizony, ha engem megszúr egy szúnyog, én agyoncsapom! Aztán jöhet a küzdelem a Green-Piss-szel!
Lepergetve magamról a gúnyos megjegyzéseket sietek előrebocsájtani, hogy személy szerint mélységesen elítélem, és maximálisan elhatárolódom a terrorizmustól, az emberi élet védelmét mindenek előtt valónak tartom.
A WTC-t nem mint olyan eseményt említettem, mellyel egyetértek, hanem ami már egy elég nagy horderejű globális esemény volt, ami a nyomorban tartott uszkve 95% (ill. azok egy radikális részének) reakciója volt, mely intő jel kéne legyen szerintem az intelligens (legalábbis pénzügyileg) és jóliskolázott uraknak, akik a világvagyont bitorolják.
Szó sincs arról és én sem és egyetlen békés, józan, de e helyzet ellen lázadó gondolkodó sem akar szerintem sem háborút, sem erőszakot, sem elvenni bárkitől mindent.
Egyszerűen "csak" annyit, hogy a "legalja" is (akik nagy része mellesleg nem tehet arról, ahol van és amilyen helyzetben van) legalábbis méltányosan, az emberhez méltóság minimumán éljen. Persze ez tág és szubjektív fogalom. Én speciel "mohó" vagyok és azt mondom, e méltányossági minimum még magyarországon sincs meg, hiszen amíg a közüzemi számlák kifizetése problémát jelen, akkor nem él egy ember méltányosan. A méltányos minimum az, ahogy mondjuk egy átlag kanadai él - szerintem... És mindezt bőven fedezné a világvagyon. Van akkora tőke a földön, hogy mindenki jól élhetne és a gazdagok is gazdagok maradnának, cspán le kéne mondaniuk vagyonuk egy részéről (saccom szerint, kb 30%), ezzel tennének eleget a gyengébbek iránti felelősségüknek...
Avi sztem nincs igazad abban, hogy aki lébecol, az dögöljön éhen - ugyanis írásodból számomra ez jött le... Ugyanis minden ilyen eseben kimutatható, hogy az illető segítségre szorul...
Sokéves barátságunk által kikövetelt őszinteséggel azt kell mondjam, demagóg a hozzászólásod, (ahogy az enyém is bizonyos szempontból az).
Világéletemben dolgos, szorgalmas, törekvő, hajtós ember voltam, és már a régi rendszerben is bosszantott az álszent nivelláló szemlélet, amikor a lógós link ugyanannyi fizetést és prémiumot kapott, mint a szorgalmas, hajtós, lelkiismeretes másik, ezzel a teljesítményt értékelték le, és az általános munkamorált nyomták a béka hátsó testrésze alá.
Nem baj, ha az emberek között komoly életszinvonalbeli különbségek vannak, ha azok teljesítménykülönbségen alapulnak, mert az úgy jogos. Ha az embereknem egyfoma szorgalmasak, márpedig nem azok, akkor épp a jövedelmi egyenlőség az igazságtalan.
A gond ott van, hogy a pénz teljesítménymérő eszköz funkciója eltűnni látszik, a pénz önálló életet él, semmiből is lehet pénz csinálni, lásd André Kosztolányit a híres tőzsdespekulánst, és ma a legtöbbet spekulációkkal, ügyeskedésekkel, lakások adás-vételével, szerzői jogokkal, sikerdíjakkal, közvetítéssel, és egyéb olyan tevékenységekkkel lehet keresni, amivel párszáz éve, amikor a pénz még érték és teljesítménymérő volt és az arany állt mögötte, csak éhen lehetett volna halni.
Aztán ne feledkezzünk el, hogy a gazdagoknak ott a rossz lelkiismeret, elég büntetés az nekik, ott lebeg felettük Damoklész kardja, hogy könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint a gazdagnak a mennyországba, tehát a gazdagok nincsenek egyáltalán irigylésreméltó helyzetben, arról a stresszről nem is beszélve, amit az okoz, hogy állandóan félnek, hogy elvesztik a vagyonukat.
Végül Isten a hajunk szálát is számontartja, nagyon jól tud mindenről, és akár beavatkozik, akár nem, részese az állapotoknak. A Mesteren keresztül pedig azt üzente, keressük először az Isten országát, a többi megadatik nékünk.
Vannak a gazdagok között is könyörületesek, akik felelősséget éreznek mások iránt, jutalmuk a jó érzés, hisz ahogy az apostol mondja, jobb adni, mint kapni.
Ez szerintem olyannyira igaz, hogy manapság azok, akik "erősebbek" (az emberiség kb 5%-a!!!- sztárok, nagytőkések stb, a "világ tulajdonosai" ugyebár...) elbitorolják a vagyont és a javakat a gyengébbek tömegétől (kb 95% !!!!!!!!!!), sokszorta súlyosabb emberellenes-emberiségellenes bűncselekményt követnek el, mint amit pl. a fasizmus és kommunizmus tett!!!
Ez az igazi globális holocaust, ami most is zajlik, hiszen mind jól tudjuk: világszerte napi kb 40 000 ember hal meg, nyomor ill. nem elégséges körülmények miatt (ez az éhhaláltól, a pénzhíja miatti orvosi ellátás hiányáig sok mindent magában foglal)...
Ők felelősek, de nem vesznek róla tudomást, nem tesznek semmit, csak pazarolnak tovább és nyiltan, törvényesen, kirabolják a többséget. Az emberiség pedig tűr, kérdés hogy meddig... De pl. a WTC szerintem, elég intő jel volt ahhoz, hogy végre észbekapjanak...
A gyógyíthatatlan nayavalyát már alig veszem észre, hogy van. Sokáig küzdöttem vele, ellene, tavaly valamikor sikerült átölelnem, és azóta kevésbé bánt.
Omega 3 nem tudom miaz, pszichopharmaca, egyszer kaptam egy jószándékú orvostól, azt mondta, ez levágja a hangulati szélsőségeket, egy tabletta után abbahagytam, nem én voltam tőle, nem kell.
A topiknyitóban az van, hogy aki nálad erősebb, az érted felelős. De ez nem kötelező, csak ha tetszik, elfogadod, ha nem, akkor nem.
Ha rossz kedved van, mondok rád mantrát, vagy megkezellek, ma voltam biorezonancia kezelésen, egy barátom felesége kezelget ingyen, rá, és a barátnőjére mantráztam, nagyon jó érezték magukat tőle. Próbáld meg, a honlapomról leszedheted, és hallgathatod.
Nem arró vót szó, hogy valami gyógyíthatatlan nyavalád van - az életen kívü?
Na, én nem mindig vagyok ennyire boldog...de moss talátam épp omega3-mat a gyógyszertáramba, a pszichopharmaca mellett...az talán segél... :-)
Szóva ezzel a tópikkal az a bajom, hogy má a nyitón is fennakattam. Merr ha azé vagyok felelös, aki gyengébb nálam, akkó mi van azokkal, akik erösebbek. Akkó mindenki nem mindenki mégse. Vagy miafene.
Köszi:) Én is örülök, végülis élni jó. Vannak zűrök, vannak kellemetlenségek, de érdekes, szórakoztató, teli van meglepetésekkel, szóval halihó, élni jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hát a sajtok között volt enyhén hűvösen, nem volt lefagyasztva. Nam aviator, Arany Viktor vagyok, csak a korábbi nickem jelszavát nem találom, és egyébként is aviként ismer mindenki a fórumon.
Ha nem is konzerv, mert az alatt bádogdobozban sínylődő élelmiszert értünk, de bolti előregyártott. A türelem olyan magas fokára még nem jutottam el, hogy vékony tésztát készítsek, apró négyzeteket vágjak, és picinyke spenótadagokkal megsodorjam, és maslikat formázgassak belőle. Isten bocsássa meg, ez még nem megy. De finom volt nagyon, már kezdek izzadni a fröccsöktől, lehet el kell vonulnom egy jó kis tusolásra.
Közben a bouzuki zene simogatja a lelkem. Nagyon finom az ouzo is hideg vízzel ilyenkor. Benne lennék most egy jó kis ouzo túrában, állítólag Leszbosz szigetén vannak a legfinomabb ouzók.
Meg a Számoszi borok gyerekek, tengerészként a görög kikötőkben mindig vettem, hallatlan finom, oda is el kell menni Számosz szigetére.
Jó, persze, értem, csak arra voltam kíváncsi, hogy egy ilyen cégnél, milyen döntéseket provokálnak ki, vagy milyen mentális és érzelmi állapotokat eredményez egy - egy ilyen hozzáállás. Amúgy nem vagyok meglepve, hogy ennyi embert elbocsájtottak onnan...
Jó igaz, hamvas sokszor kell olvasni, hogy az ember megértse, de a Karnevál 5 évig hevert a polcomon, míg megértem rá, és levetem és elolvastam, de nem kapkodva, rendesen, úgy istenigazából. Van benne valami, amit nemmondok el előre, hátha magadtól rájössz. Én nem jöttem rá, nekem úgy mondták el, de te ügyesebb és okosabb vagy, és ráfogsz jönni, mi miért van úgy abban a regényben, csak olvasd el rendesen.
Kösz a linket! De mekkkvan az a kiadás. Mekkkvallom úty szoktam olvasni, hogy az igéket keresem, ahogy lapozok. Oszt mekk-, mekkállok ahol valami csönget. Asztán a többi esö sorrendben. A jelzökbe szarok.
No problemo, nem sértődtem meg, mindjárt hozom a finom raviolit fokhagymás paradicsomszósszal ilyenkor az evés szentségére koncentrálok, és nem sértődözöm:) Pusszancs