Made in China, az biztos. (mit nem Kínában gyártanak manapság?) Viszont én meg ezt lesz@rom, nálam nem szempont. Amúgy ez nem kimondottan szintetizátornak készült, csak egy + benne, hogy a K-Station engine-t beletették. Ebből sikerült kicsavarnom olyan soundot, ami most tetszik. A nord2-ből a hasonló sound nem jött ki ilyen jól, a torzítója más. A virus b-ből meg egyáltalán nem.Ebben felnyomom az overdrive-ot, és mosolygok, mert tecccikk! A szűrők sem rosszak, sőt.
Sajnos, a 3-asról nem sokat tudok írni, fél órát ha próbálgattam anno a hitspace-eseknél. Valaki viszont felrakott a lapjukra egy 10 perces PRESET demot, az szerintem magáért beszél. A nord2x-ben változtatások vannak a hangkeltő rendszer paramétereiben is, +polifóniában is, stb. A nord2-ből egész jó kis tb-SZERŰ! hangokat lehetett előállítani, ha rányomtad pl. a torzítóját, nyers analóg hangja volt. A 2x viszont (ez megint szubjektív) szerintem nem kevés analóg szintit is leszól, és ez a szűrőkre is elmondható. De megint mondom, ez az én ízlésemnek felel meg. Más a virusra esküszik. Nekem az nagyon nem jött be a legalábbis "b" verzió.
Most egy novationt vettem és meglepő, de az én céljaimnak megfelel. Itt kissé viszont zavaró, hogy monotimbrális és viszonylag kevés a polifónia is, (8).
Nekem igen különös szempontjaim vannak egy hangszer választásánál. Az első kritérium, mennyire tudok vele tb303 hangzást "reprodukálni". Mivel, ez nemcsak magán a hangkeltésen múlik, hanem döntő még a slide és accent funkció is, ezért egy sima hangmodulnál az erre való törekvések igen korlátozottak. Ami viszont nagyon is jól tesztelhető, az pl. a szűrők. Ezt leírni nem tudom, mert meg kell hallgatnod, de a nord digitális szűrője számomra fényévekkel veri a jp-ét.
Röviden, a nord hangzása sokkal közelebb áll egy analóg szintiéhez, mint a jp-é.
Ja, nekem nord 2 rack-em volt. Mostanság próbálgattam hosszabb ideig egy nord2x-et, amit nem győök agyondícsérni. Ez az ami kell(ene) nekem. Én most egy novation szintit vásároltam, de ezzel is meg vagyok elégedve.
Nincs köztük, mert ha már nem analóg, akkor mindenképpen nord-ot választanék. Nekem a jp8000-es széria nem jön be. Mikor a nordomat anno megvettem, pont
egy jp8080 volt az alternatíva. Nem kellett sokáig hasonlítganti, hogy a nord2-t vegyem meg. Persze, ez megint erősen szubjektív.
Na, ez erősen szubjektív volt. Való igaz, hogy legendás és jó cuccról van szó, de igen csak limitált a felhasználhatósága, sőt sok ellenérvet kaphat, hogy igen csak rojtosra lett járatva a techno éra miatt és már a csapból is az folyt egy ideje.
De másik gondolat, hogy ilyenkor jöhetne egy másik ember, pláne ha technóőrült és az meg mondhatná, hogy nem is: mert a legjobb hangszer ever a TR 909
én meg akkor erre azt mondanám, hogy inkább a kettő együtt és csak ha elektróról beszélünk, de akkro is inkbáb a retrós/technós vonalról.
Egyébként én is szeretem a hangjukat, de ha választani kellene én inkább hangszer szetteket tudnék, ha meg egyet kellene, akkor talán a Nord Lead lenne az, mert tökélyre vitte az analóg hangzást (amennyire VA lehet), az analógok használati szánalmassága nélkül ezen kívül meg korszakot nyitott.
Lehet nem fogalmaztam egyértelműen, de pont erre gondoltam... miért választott valaki mondjuk egy Roland digitális zongorát Korg helyett, vagy másvalaki miért Pa1XPro-t vett VA-76 helyett...
Mivel mindkét gyártónak széles a gyártmányskálája, szintetizátort, erősítőt, HD recordert, gitár eletronikát, stb. gyártanak, csak két konkrét berendezést lehet összehasonlítani, a gyárakat nem igazán. Persze fel lehet tenni a kérdést másképpen is. Pl.:
- melyik gyár termékei megbízhatóbbak? - melyik termékeknek egyszerűbb a kezelhetősége? - melyiknek jobb a supportja, szervize? - teljesítmény / ár viszonyban két készülék közül melyik a jobb? - hangzás szempontjából melyik a jobb (megintcsak két konkrét cuccot lehet összevetni) - külvilággal való kapcsolat, tárolás szempontjából melyik cég követ szimpatikusabb utat?
Meg ilyesmik... Ezekről talán inkább lehet beszélgetni, és talán árnyaltabb kép alakul ki.