Keresés

Részletes keresés

EndiMirador Creative Commons License 2009.10.02 0 0 31
Na ne hagyjuk ezt a remek kis topikot a mélybe süllyedni. Akkor álljon itt egy lista, hogy szerintem miket érdemes megnézni Costa Ricán:

1) A legszebb vidéke szerintem a nicaraguai határfolyó, a Rio San Juan. Puerto Viejo de Sarapiquiből lehet leszervezni az utat. Egy privát menet ára kb. 400 dollár Tortugueróig, de van egy héten 2 alkalommal menetrend szerinti csónak, az úgy 50 dollár/fő. A legviccesebb és legjobb menet, ha Los Chilesből átcsónakázol San Carlosba, majd onnan menetrend szerinti csónakkal 3-4 dollárért El Castillóba. Itt megalszol, majd másnap a Deltába egy másik menetrend szerintivel. Itt van egy katonai bázis, ahol szívesen fogadnak, csak legyen függőágyad és hálózsákod. És ha jól számolsz, másnap jön egy csónak Sarapiquiből, amivel elmehetsz Tortugueróba...

Itt egy élménybeszámoló róla:
http://www.mirador-adventures.hu/Elmenybeszamolo/nicaragua/Del-Nicaragua_egy_utazo_no_tollabol

2) Szerintem a Poás-vulkán kötelező, még ha ezrek is lesznek rajtad kívül a hegy tetején. Könnyű 1 napos kirándulás...

3) Ha tengerpart, akkor Cahuita. Puerto Viejo de Talamanca szörnyen gáz, akárcsak Jacó. Manuel Antonióban meg túl sok az ember.

4) Corcovado jófajta, csak ha dzsungeltúrázom, szeretem, ha csak én vagyok és senki más. Kicsit olyan, mint az Inka-ösvény...
döme71 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 30
Sajnos nem tudunk spanyolul...így,-úgy gondolom-ha a térségnél maradunk Costa Ricaban is el tudnánk tölteni azt a három hetet...

Visszatérve a honlapodra: grat. a kezdeményezéshez, remélem nagyon sikeres vállalkozás lesz !
Előzmény: EndiMirador (29)
EndiMirador Creative Commons License 2009.09.29 0 0 29
Ha engem kérdezel, Guatemala a legizgalmasabb ország mind közül. Ott nem csak természeti szépségek, hanem valódi indiánkultúra is fogad. És ha picit beszélsz spanyolul, egyedül is elég jól el lehet boldogulni, igaz, a legizgalmasabb részeket nyelvtudás nélkül nehéz megismerni. Akkor ott is marad a kötelező program, ami már Guatemalában is roppant turistás...

döme71 Creative Commons License 2009.09.29 0 0 28
EndiMirador,
köszi a segítséget, nagyon jó a honlap ! A környező országokba induló programjaitok is csábítóak.
A Fülöpök tekintetében Palawan nagyon jó választás !(bocs az off-ért!)
Előzmény: EndiMirador (27)
EndiMirador Creative Commons License 2009.09.28 0 0 27
Szevasztok!
Én februárban vezetek túrát Costa Ricában. Idén is voltam. Gyönyörű ország, bár kicsit túlértékeltnek találom. Szerintem a Poáson kívül nincs olyan látnivalója, amit a környező országokban ne kapnál meg. Pofátlanul drága, de ez van, ha elözönlik a turisták. Szerintem a legszebb része a Rio San Juan vidéke a nicaraguai határon.

Döme!
A honlapomon találsz túraterveket, koppints róla nyugodtan! :)

http://www.mirador-adventures.hu/kalandtura/dzsungeltura/costarica
döme71 Creative Commons License 2009.09.28 0 0 26
Már nézem is a térképet és a két társaság menetrendjét...

Ha decemberben mentek, akkor megelőztök minket (sajna akkor nekem még nem lesznek képeim) mi csak januárban indulnánk.

A kis gép nem lenne gond, csak célt-érjen...szívesen kipróbálnám.
Előzmény: BOLOND (25)
BOLOND Creative Commons License 2009.09.28 0 0 25
Ne felejtsd el ez egy nagyon kicsi orszag, mi atbicikliztuk 3 nap alatt tobbszor is, kocsival meg 2 nap ha mindenutt megallsz. Nem hiszem hogy komoly helyi jaratok lennenek, de nezd meg a LACSA vagy a TACA honlapot.
Szerintem ha van is helyi jarat, korulmenyesebb lenne mint az auto vagy a busz, nem beszelve arrol hogy a levegobol nem latod a majmokat, iguanakat, papagaj felhoket, kaveultetvenyeket, stb.

Nicoya, Liberia, Alajuela jo helyek megallni, szinten hangulatos Cartago es Fortuna, Jaco-t es Puerto Limon-t mindenkepp kihagynam.

Repules ugyeben eleg kalandos vagyok, megbizok a legtobbikben, nem is emlekezem hogy valamelyik olyan rossz lett volna hogy nem mennek vele megegyszer. En is pilota vagyok (csak kis gepek) minnel ijesztobb a gep annal jobb.
Ha lessz idom (:))) majd felfrissitem a honlapom. Decemberben valoszinu mi is megyunk de addigra neked is lesznek mar kepek:)
Előzmény: döme71 (23)
döme71 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 24
De azért a nagy elturistásodás azért nem pl. Thaiföld szintű, ugye ?
Előzmény: BOLOND (22)
döme71 Creative Commons License 2009.09.27 -1 0 23
Köszi a friss beszámolót, talán egy-egy ünnepbe csöppenve az ember még sokkal érdekesebb/közvetlenebb tapasztalatokra tehet szert, mint a hétköznapokban. Esetleg nincsenek új fényképeid ? A zászló alatt csak a régieket találtam....

Azt hiszem nekünk marad az autó, végső esetben a busz sem kizárt csak gyors legyen mert minnél kevesebb időt szeretnék a transzferekre szánni. És a repülés ? Nem néztem még konkrétan menetrendeket, de azt láttam, hogy elég sok reptér van az országban. Mennyre használhatóak a belföldi járatok ? Hallottál esetleg olyan légitársaságról, akivel semmi esetre sem repülnél ?
Ha nincs kedved ne válaszolj (nem akarok pofátlanul konkrét utitervet kérni, csak örükök, hogy valakinek ilyen konkrét tapasztalatai vannak), de szerinted mely településeken/térségben lenne érdemes szállást foglalnom (kb. 3 helyre gondoltam) ahhoz, hogy minnél jobban megismerhessük az országot max. 3 hét alatt ? Mint már írtam a bringa kiesik, viszont rövidebb-max.1napos- gyalogtúrák, jöhetnek...és én még azért bízom abban, hogy csak találunk egy-két sznorkellezhető partszakaszt, homokkal és pálmafákkal.
Előzmény: BOLOND (22)
BOLOND Creative Commons License 2009.09.27 0 0 22
Voltam nem sokkal Husvet elott. Mint minden erosen katolikus orszagban, nagy cecot csinalnak belole, ha szerencsed van elkapsz kormeneteket, majalisokat. Erdekesek a kis falvakban az esti misek, az ember sosem tudja mikor van vege.

Costa Rica nagyon kicsi orszag, es ahogy mondtam az auto vagy a bicikli (aki szereti az olyant) a legjobb utazoeszkoz. A buszok is eleg gyakoriak es megbizhatok, de nem sokan van wc szoval az egy kis hatrany lehet. Most mar jobban el van "turistasodva" mint 10-15 eve, de igy is nagyon elvezheto. Ahogy mar irtam valahol itt, Costa Rica inkabb a flora es fauna teren kimagaslo, kimondottan tropusi tengerparti elmenykent nem az elso hely.
A turistasodas bunozessel is jar, es mar nem olyan "artatlan" kis zuga a vilagnak mint amit szerencsem volt meg elvezni az elejen.
Előzmény: döme71 (21)
döme71 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 21
BOLOND,
voltatok húsvétkor ? Ha igen, írnál egy kicsit az élmányekről ?
döme71 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 20
Ha minden igaz, januárban kb. három hetet töltenénk a térségben, egyenlőre még nem tudom, hogy csak Costa Ricán, vagy esetleg még valahol a közelben. Még semmi sem fix, nincs repjegy sem. Megpróbálok egy listát összellítani azikról a helyekről az országban, amit feltétlenül érdemes megnézni. BOLOND már említett néhányat: a Poas és az Arenal, vagy a libegő a Braulio Carillo nemzeti parkaban....esetleg más ötlet ?

Tényleg, szerintetek hogy a legcélszerűbb az odautat tervezni ?
döme71 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 19
Egyre rokonszenvesebb nekem ez az ország... Ketten mennénk de a bringához egy kicsit túl kényelmesek vagyunk...inkább a "vizes" dolgok jönnek be. Az utazást én is körutazásként képzeltem el, csak az egyes állomásokról kirándulgatnánk csillagtúra-szerűen. Sajna a spanyol egyenlőre semennyire nem megy...inkább az angol vagy a német. (pl. a rendőrök beszélnek angolul ?)

Igyekszem búvárkodás-ügyben a netről több infót szerezni...ígéretes ajánlatokat találtam, de még utána kellene járnom...

Előzmény: BOLOND (18)
BOLOND Creative Commons License 2009.02.21 0 0 18
A buvarkodassal kapcsolatban jobb ha keresel infot a neten, mert az nem az en specialitasom. Costa Ricaban vagy busszal vagy kocsival lehet kozlekedni, Vonat nincs (nem szamottevo) a repulohoz meg tul kicsi az orszag.

A busz gyakorlatilag mindenhova elmegy, de kicsit korulmenyesebb es csak a jobbakon van wc. Ha kolcsonautot hasznalsz, akkor nagyon szabalyos legyel, vagy tarts tartalekban $20-30 az utszeli rendorre. Csak akkor add neki oda ha keri, vagy ha ismetelgeti hogy milyen draga a birsag errefele. Nekem $10-ba kerult hogy nem volt biztonsagi ovem, de azt o nem tudhatta mikor felrehuzott mert mar messzirol integetett. Egy jo helyi terkep is kell, de azt valoszinu jobbat kapsz Europaban.

Ha tobben vagytok, a legszuperebb a bringa. Kicsi az orszag, nagyon hangulatos, es nagyon sok a bringas. Majdnem minden faluban van muhely vagy kereskedes. Harom het alatt tovirol hegyire be tudnatok jarni.
San Jose, Alajuela, Heredia stb., mind kozponti helyek, de eleg suru a lakossag es a kozlekedes, es persze jobban kell figyelni a dolgaidra, foleg ha egyedul vagy.
Ha mindent meg akarsz nezni, jobb ha tervezel egy utvonalat es vegigcsinalod, megallva itt-ott, minthogy csillagalakban.

Costa Ricaban rengeteg europai el es futtat uzletet, hotelt, ezert surun talalkozol veluk. Magyar motelossal is talalkoztam Moctezumaban (szerintem sok vaj volt a fule mogott;). Az arak a legolcsobbtol a legdragabbig megy, ez teljesen az igenyeidtol fugg hogy mennyit fizetsz. Nem mindig a dragabb a jobb.

A kaja nagyon jo, en mindenutt (nem csak C.R.-ban) kisebb helyi ettermekben szeretek enni, ahol a helyiek esznek. Ott "igazibb" a kaja. Nagyon jok a peksegek (panaderia) es van tobbfajta csirkesutode ahol rantottcsirke fele kajat kapsz, ropogos, fuszeres, csucs. Az egyik kedvencem a "casado = nos ember" ami ettermekkent valtozik, es igazabol egy rizs alapu kaja amire tesznek valami zoldseget meg csirket vagy disznot. Arra utal a neve hogy a nos ember azt eszik amit ele raknak:))

Az idojaras eleg normalis Januarban, de eso barmikor lehet, foleg a hegyek kornyeken. De nem sokaig tart, sokszor meg egy fagyit sem lehet befejezni mire elall. Tulajdonkepp az esos evszak szebb a tropusokon mert sosem esik sokaig az eso, es sokkal dusabb a novenyzet, nincs por. En nagyon szeretem a zaporokat, utana gyonyoru fenyes a nap, meleg fulledt, jo illatu a levego.

Az emberek vendegszeretoek, foleg ha beszelsz egy kicsit spanyolul, ami nagyon jol jon a kisebb falvakban. A kozugyek, burokracia nem olyan kocka mint a tobbi kozep-amerikai orszagban, a sok kulfoldi jelenlet hatasara gondolom.
Előzmény: döme71 (17)
döme71 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 17
Akkor talán nem olyan rossz a helyzet biztonságilag...persze az alapvető szabályokat nyilván ott is célszerű betartani.

A "legnépszerűbb" helyeket igyekszem elkerülni, inkább a csendes, természetes vidékeket szeretem. Igazándiból Costa Rica is gazdag növény és állatvilágával fogott meg. Azért persze nem hátrány, ha van egy-két hely a közelben, ahová beülhetek vacsorázni...

A homokkal szemben nincsenek különösebb elvárásaim, olyan partot / partokat szeretnék találni ahol van lehetőség egy kis sznorira is...védett öblöt, ahol van esetleg élő korall is...

Azon gondolkodom, hogy érdemes lenne talán több helyen megszállni és onnan csillagtúra-szerűen bejárni a környéket. Tényleg, milyen az infrastruktúra ? Hogyan lehet utazgatni az egyes helyszínek között ? Tömegközlekedés (busz, repülő, hajó ) vagy esetleg érdemes autót bérelni ? Ha autóbérlet, akkor jobb egy helyismerettel rendelkező sofőr is hozzá, vagy el lehet boldogulni önállóan is ?
Milyen árak vannak arrafelé ? (túravezetés, élelmiszer, szállás: nem szálloda, hanem pl. önellátó, vagy reggelivel kiadott bungalló a parton, vagy más szép helyen,stb...)

Van esetleg infód arról, hogy milyenek az időjárási viszonyok januárban ? Bár gondolom ez országrészenként is változik...

Mennyire vendégszeretőek a helyiek ? Könnyen vagy nehezen oldhatóak meg a problémák ? Bürokrácia: laza, megengedő vagy katonás ? Rendőri/katonai jelenlét ?

Bocs a sok kérdésért, de nagyon örülök, hogy sikerült valakit találni, aki személyes tapasztalatokkal is bír... Előre is köszönöm, ha válaszolsz.
Előzmény: BOLOND (16)
BOLOND Creative Commons License 2009.02.19 0 0 16
A kozbiztonsag olyan mint a legtobb helyen. Ha felhivod magadra a figyelmet akkor a zsebtolvajok megtalalnak. A "turistas" helyeken nagyobb az esely hogy valami tortenjen, kinnt a falvakban semmi. Nekem egyszer egy fenykepezogepet loptak el a hotel szobabol amig ettunk az etteremben. "Durva" dolgok inkabb San Jose-ban vagy Porto Limon-ban tortennek. (jamaicai konnekcio) De ne aggodj, en negyszer voltam es csak az utolso alkalommal volt a lopas, szoval nem jellemzo nagyon
(az elso alkalommal egy bodult jamaicai ki akarta venni a kezembol a szatyromat, de beijesztettem neki es elszaladt, szoval azt nem szamitom.)

A palmafas dologgal kapcsolatban pedig, a homok nem sok helyen olyan mint ahogy sokan europaban az idillikus partokat elkepzelik. Itt az indexen mar olvastam hozzaszolasokat a "homokrol", nagyon "igenyesek" a sznobok azzal szemben.
A tengerpart, nehany oblot leszamitva nyilt oceanra nyilik. Az oceanon nincs olyan hogy csendes viz, az allandoan hullamzik, vagy kicsit vagy nagyon. A hullamzo viz felveri a finom homokszemcseket, es az elso 10-20 meter a vizben kicsit homalyos ez miatt. Mindenutt, nem csak Costa Ricaban.
Jaco Beach az egyetlen amelyik nem tetszett, az egy parti-falu, tele partizokkal, es a nemkivanatos elemekkel. A beach fekete homoku, zaj ejjel 2-4-ig szemet, stb. Az egyik legnepszerubb hely.
Előzmény: döme71 (15)
döme71 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 15
Ez mind szép és jó, kivéve amit a rablásokról írtál. Tényleg, mennyire durva a helyzet arrafelé közbiztonságilag ?

És ha én szerényebb vagyok part-ügyileg mint pl. Rarotonga (no de csak egy kicsit) akkor sem fogok Costa Ricán szép, pálmafás, kevésbé hullámzó öblöket találni ? Mert ha így van, az bizony számomra nagy gáz...
Előzmény: BOLOND (14)
BOLOND Creative Commons License 2009.02.19 0 0 14
A Poas es Arenal vulkanokat ajanlom mindenkepp. Az Arenalra mar nem lehet felmenni de a Poas-ra vezet ut. Feluton van egy ut szeli vendeglo, kitapetazva igazi penzzel, van tobb regi szazforintos is. (ha azota nem renovaltak:))
Az orszag eleg kicsi, de nagyon zsufolt elovilaga van, szoval nagyon sok idot el lehet tolteni bameszkodassal. A Karib oldala allitolag jobb buvarkodni de ott sok a jamaicai, nem vagyok oda ertuk. Sok a durva rablas.

Mint minden tropusi helyen, le kell lassulni hogy ertekeljed az erzest. Nem erdemes kapkodni es suriteni a programot mert hazamenet utan semmire nem fogsz igazan emlekezni.
Termeszeti kulonlegesseg Monteverde kornyek, esoerdok, es persze sok nemzeti park van. A Braulio Carrillo nemzeti parkban van egy nagyon jo libego ami korbe visz a fak aljatol a lombok tetejeig teljes csondben. Draga de nagy elmeny.
Allatvilag, novenyvilag mindenutt, mindenutt!

Vigyel vagy kolcsonozz egy bringat, Nicoya felsziget nagyon kellemes biciklizni.
Szedd ossze az osszes cuccot es penzt amire gondolod szukseged lehet, utana dobd ki a fele cuccot a borondbol es duplazd meg a lovet.
Tegyel az uthoz meg egy hetet. Ki tudja mikor mehetsz megint.

A palmafas tengerpartot hagyd egy masik utra. Itt nem igazan "idillikusak" mint a kepeslapokon. Habar engem nagyon elrontott a Cook Sziget csoport.
Előzmény: döme71 (13)
döme71 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 13
Szokványos ???!!! de jó is lenne...
Én még csak az adtgyűjtés igen korai szakaszában járok, eddig nem túl sok infóm van az országról, igaz még van jónéhány hónap a tervezett utazásig. Mit az, szerinted amit nem szabad kihagyni, egy kb. 3 hetes út során januárban ? Ja, én is "szokványos" nyaralásra gondolok...(napsütés, homokos part pálmafákkal -nem túl nagy hullámokkal, víz alatti látnivalókkal, egy kis dzsungel, vulkán-túra, egyéb természeti csodák, stb...)
Előzmény: BOLOND (12)
BOLOND Creative Commons License 2009.02.17 0 0 12
Ha egyedul mennek vagy haverral akkor bringazni, igy a csaladdal inkabb csak majmot filmezni meg logatni....
Fagyi, esti seta a tengerparton, rohogni a sovany spanyolomon, stb.
Tudod, a szokvanyos...
Előzmény: döme71 (11)
döme71 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 11
BOLOND,
köszi a képeket. A papagáj-hallgatáson kívül mi jót fogtok arrafelé csinálni ?
Előzmény: BOLOND (10)
BOLOND Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10
Menj ra a weboldalamra (az infomnal megtalalod) es ott kattints a costa ricai zaszlora. Nem tul sok kep mert scannelni kene, de lehet husvetkor lemegyunk egy kicsit, papagajokat hallgatni, es akkor lessz tobb.:)
Előzmény: döme71 (9)
döme71 Creative Commons License 2009.02.13 0 0 9
BOLOND,

egyenlőre még csak tervezgetek... Vannak esetleg képeid is fent a neten ?
döme71 Creative Commons License 2009.02.13 0 0 8
R-U-D, bornew

összejött végül is a costa ricai út ?
Katicababy Creative Commons License 2008.08.18 0 0 7

Sziasztok!

Nyitottam egy új topicot:

Karib-tenger

Várok mindenkit!

Kat

HL7538 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6

Ennyi volt a keret, ebből kellett most kihozni a legtöbbet. Nagyon tetszett, a táj és az emberek is. Sajnos a fakultatív utakat drágának találtuk, így meg, hogy megvolt a szállás és ellátás, ezekre nem akartunk fizetni mégegyszer (saját szervezés kilőve). Két fakultatív fért bele, egy dzsipes túra illetve 1 nap Masaya vulkán és Granada Nicaraguában. Utóbbi volt a csúcs. Ha lett volna még idő (és pénz!), elmentünk volna egy kétnapos útra is a Lago de Nicaragua-ra.

Nem szeretem a szervezett utakat, de ez most annyiba került, mint máskor csak a repülőjegy Ázsiába (vagy otthonról 1 hét az egzotikus Mallorcán) és az éves szabit sem vitte el.

Előzmény: BOLOND (5)
BOLOND Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5
Egy het nagyon keves olyan messzirol. Nicoya az egyik legerdekesebb resze Costa Ricanak. Szepek a tengerpartok, tele van elovilaggal. Nincs szukseg szervezett turara hogy allatokat lassatok. Arenal vulkan, ami nagyon aktiv, kozel van es hangulatos az ut. Poas vulkan kicsit messzebb van, dormant es jo a kilatas fentrol ha nem felhobe van burkolva (nagyon gyakran). Mangrove erdot tobb helyen is lehet latogatni de nem sok van Nicoyan talan a felsziget deli partjan Moctezuma kornyeken. Nagyon kicsi orszag, kocsival vagy busszal gyorsan korbe lehet jarni.
Nicoya varosban vagy a nagyobb telepuleseken ajanlom a sult csirkes helyeket. Fantasztikusak.
Előzmény: HL7538 (4)
HL7538 Creative Commons License 2008.05.08 0 0 4

Üdv, jártatok Costa Ricában végül? Mi jövő héten megyünk párommal, 1 hét all inclusive 137,500 forint/fő a Nicoya félszigeten (Angliából indulva) - nyilván nem a legszebb része az országnak, de most ennyi jutott rá. Milyen árakra készüljünk a fakultatív programokat illetően? Szeretnénk mangrove-erdőbe menni, vulkánt és esőerdei állatokat látni.

bornew Creative Commons License 2007.07.04 0 0 3

Neked esetleg vannak információid? Ha másképp nem, hallomásból?

Milyen oltások kellenek pl.?

R-U-D Creative Commons License 2007.07.02 0 0 2

Lehet, hogy majd jovo tavasszal mi toltjuk fel sajat tapasztalatainkkal. :-(

Előzmény: bornew (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!