Alaphír : http://www.radio.hu/
Az orosz hadseregben a tisztek Moszkvában is koldulni küldik a katonákat, és a fizikai bántatlanságot csak rendszeres pénzlefizetéssel tudják megváltani a fiatal katonák.
Nem csak az újoncokat verték: Egy baráti katonatalálkozon a nagycsillagos (tiszt) úgy vágta képen a kiscsillagost valamiért, hogy az feltörölte a fél termet. (1969).
Akkor még működött a fenyítésnek az a módja is, amikor a katonát egy ráccsal lezárt gödörbe rakták, ahol még leülni sem volt elég hely - eshetett eső, lehetett fagy - napokig ott tartották.
Az viszont biztos, hogy harcászatban magasan jobbak voltak. A mi páncélosaink "rázópad" - on gyakoroltak s mire az éles lövészetre került sor, már pontosan tudták, hogy mikor, hol, milyen cél "jön fel"
A "nagy testvér" harcosai viszont riadóval indultak teljes fegyverzettel a hétköznapi lőgyakorlatra is. Általuk ismeretlen helyen kellett leküzdeniük a terepet is és a célpontokat is.
(bocs, nem olvastam végig a topicot, csupán a címre reagáltam)
A ,,csmo" a ,,cselovek moralno opuscsennij" (,,morálisan lealázott ember") rövidítése. Egyszerű, hétköznapi nyelvben megvelel a magyar ,,csicskás", ,,csicska" szónak. További kérdés?:) Börtönszleng, ilyesmi?:)
Volt itt ruszki is, bőven. Ha a Győr-Veszprém vonalon vonatoztál, Vp előtt, a Rátóti-nagymezőn volt egy kis hidacska, egy valami helyi szakadék felett, aminek festett vaskorlátja volt. Mivel a vonat csak lépésben ment át rajta, el lehetett olvasni a festésbe karcolt orosz városneveket. Volt ott Leningrádtól Novoszibirszkig minden véset.
13-14 éves voltam, mikor a garázsunk mögötti ruszki laktanyából kijött 1x két kiskatona, hogy igyi szudá... Cimbivel odamentünk (neki orosz volt az anyukája, értette őket). Megkértek , hogy vegyünk nekik sportcipőt. Adtak zsét, nem sokat, amivel elmentünk a legközelebbi cipőboltba, és hoztunk nekik egy-egy pár dorgót, erre futotta. Mit mondjak, örültek neki :)
Na, még egy utolsó sztori. A testvéri szocista országok részvételével megrendezett Duna85 című zenés-táncos ismerkedési esten én úgy elaludtam, hogy ellopták a bakancsom meg a rohamsisakom. Ezért aztán én a hadgyakorlatot mezítláb és hajadonfőtt abszolváltam. A végén a Lábodi volt, aki így vezényelt: "mezítlábasok, hozzám!". Mit mondjak, akkor nem röhögtem. (Azóta viszont ahányszor csak eszembe jut. :-))))
Na, a Rózsa az egyetlen szegedi baromállat, amelyik nem OFF-topic itt. Azt a rohadékot épp valami sorállománnyal szembeni tettlegesség miatt vetették vissza főtörzsőrmesterből. Nem sokat szarozott az alakisággal, egyszerűen letépte az egyik szélső ezüstcsillagot a rangjelzéséből, még '84-ben is ott látszott a megfakult helye.
Igazad van, hülyeséget írtam: a Kossuth épült téglából (valamikor lovassági laktanya volt, állítólag). A Hattyas kocsma viszont a Zalka mögött volt, ebben biztos vagyok :-)
Hát persze, a Szürke Ló! De rég nem hallottam ezt a nevet!! (A Zalkából 3,5 hónapra a Kossuthba vezényeltek, mert ott nem volt elég ember a szolgálathoz, mi viszont a 3,5 hónap alatt minden másnap őrségbe jártunk, ami abszolut szabályellenes, viszont cserébe nemigen csesztettek minket ...)
A Kossuthból Rózsa törzsőrmesterre emlékszem ("deszki báró":-)), egy alacsony egybenyakú figura volt ...
Az az ellenszenves laktanyaparancsnok '79-80-ban Lábodi "Csülök" László ales lehetett :-). Nála undorítóbb figura már csak Lippai "Csácsó" László főtörzs volt, a 7852 II. század szolgálatvezetője: egy eszméletlenül kövér, kulturálatlan disznó, az előfelvételis kopaszok réme ...
Mi '79-ben már műanyag tányérokról ettünk, a kaja minősége elment, viszont a mennyiségével adódtak gondok, ezért aztán mindenhez kenyeret ettünk ...
Valóban, a 4-es villamos megállója volt a laktanya előtt!
A fogdát csak kívülről láttam, mint smasszer, mivel egyszer sem kaszliztak be :-))
Smasszernek lenni viszont nem volt kellemes, mert a folyosó végén volt az ÜTI szoba, így aludni sem lehetett, mint más normális őrhelyen :-) Ennek ellenére egyszer smasszerként elaludtam, az egy szem fogdás WC-re akart menni, kopogott is szegény az ajtón, de nem hallottam, így kénytelen volt a kisdolgát a cellában elvégezni :-D. Szerencsére nem köpött be, reggel feltakarította a "nyomokat", cserébe másnap elengedtem a kantinba (ami egyébként a fogdásoknak tilos volt) ...
Gondolom, a Pick-nél nem tudták, hogy a hűtőtornyuk a célpont, különben besz.rtak volna a félelemtől :-)).
A Pick-be többször bejártunk húst vételezni, a hadtápos tisztek onnan lopták a húst: mivel befelé és kifelé menet is lemérték a furgonunkat, ezért befelé 2db 5 l-es marmonkannát vittünk, tele vízzel, amit a gyár területén vezényszóra kiöntöttünk :-).
A viszonylag nemrég történt esetre gondolsz? Ott nem az éhségbe haltak bele a katonák, hanem abba, hogy dizentéria beteg katonákat kivezényelték hadgyakorlatra, oszt belehalt két ember a dehidrációba. A tiszt most sitten van. Nagyon sokminden attól is függ, hogy milyen alakulatba kerül az ember. Az elitnél vagy harcoló alakulatban a brutál, semmivel sem magyarázható bánásmód kizárt.
Ismerős. Az a neve, hogy ,,fizkul't privet" (,,sportüdvözlet"). Hátizsák homokkal vagy kaviccsal, rohambili, tártáskák, gépkarabély, szimatszatyor, kulacsok, gyalásó. Előre! ,,Ettől a vonaltól és estig."
Mégmindig jobb, mint ,,szlonyiknak" (,,kiselefántnak lenni"). (Ugyan az futás, csak gázállarcban. Akadt már ember, aki közben belefulladt a hányásába.)
Amikor én a Zalkában jártam (ld. alanti sorok) akkor éppen a nyugati határra készültek, -az egész zászlóalj,- hogy a fából készült GYA-TA-kat felszedjék, és helyette müanyag köpenyes gyalogasági taposó aknákat rakjanak le.
Ellestem a félõs dumáikat itt-ott: az egykori 1945-46.-ban hevenyészve larakott aknák térképe egyszerüen nem volt meg kompletten, sok szakaszon fingjuk se volt hogy hol a gyata.
Nem tudom hogy lett-e rendkivüli esemény belöle, mert én aztán sosem mentem már vissza Szegedre. Remélem egy páran át tudtak pattanni osztrákba.
A világ összes hadseregében szükségszerűen megjelennek a legundorítóbb vadhajtások. Nálunk sincs ez másképp, csak a mi társadalmunkban nincs olyan erőszak-kultusz, mint az oroszoknál.