Torzult szabadságfelfogás szimbóluma vagy jól felfogott gazdasági érdek számukra?
Vajon leosztották már egymás között, hogy legalizáció esetén melyikőjük hol nyit majd drogosboltot? felosztották már a területet mint a maffia?
Tuti üzlet lenne kiváncsi fiatalok és drogfüggők nem kevés pénzzel való lenyúlását legalizálni.
Ráadásul a prevenciót megnehezíti az, hogy sokkal jobban korrelál egymással a kábítószeres ismerősök száma és a kipróbálás valószínűsége semmint a kábítószerezésről vallott attitűd.
Azaz a gyerekek pillanatok alatt megtanulják, hogy mit akarnak hallani a felnőttek ("ÉN nem soha az biztos nincs az az isten"), mit kell gondolni és mondani a drogokról, ha nem akarják magukra felhívni a figyelmet.
De a valódi vízválasztó mindenkinél ott és akkor van, amikor megkínálja a barátja a füves cigivel és amikor látja, hogy a többi haverja is mind szívott és semmi bajuk nem lett, és amúgy is elég spicces az elfogyasztott alkoholtol és felspannolt a zenéltől, fiatalságtól, az elszívott két doboz cigarettától, a melegtől, az ellenkező neműek közelségétől, a hormonoktól, stb.
Na aki olyankor ellen tud állni a kísértésnek, amikor nincs a közelben felnőtt, arról mondható el, hogy védve van.
A prevenciós foglalkozások legyenek bár jószándéktól vezéreltek a védelem hamis illúzióját adják a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.
Nekem van egy ismerősöm, aki naponta elszív 10 "joint"-ot, aminek a nagyrésze dohány. Az ilyesmi teljesen átértelmezi azt a kérdést, hogy valaki függő-e. Napi tíz dohány-joint mellett valószínűleg dohányfüggő. Mondjuk az igaz, hogy ő speciel korábban dohányzott. Úgy értem, hogy tiszta dohány cigit. És valószínűleg több, mint 10 szálat. Annál még mindig jobb ez a napi tíz szálnyi dohány.
"alán olyan szempontból lehet mondani, hogy a füvezés közelebb visz a keményebb szerekhez, hogy sokan dohányt kevernek a füves cigibe. De erről nem a fű tehet."
Igen, van pl. egy haverom, aki régebben nem dohányzott, csak mióta a dohányt a fűhöz keveri, azóta - pár év alatt - rászokott a dohányzásra is, most ezt akarja kicsit visszafogni :o/ Hülye egy szokás, én mindig mondtam neki, hogy füvet csak tisztán. Ha csak keveset akar szívni, akkor pipa. Én dohányzom, de nem keverek szinte soha dohányt a fűhöz, bár ritkán spanglizom, au is igaz.
"Ha nem baj, teszek ellene. Drogellenes tábor, foglalkozások, beszélgetés, satöbbi.
És még így is keményen sanszos, hogy a dinkáim kipróbálják!"
Két megjegyzés:
Egy: Mikor tizenéves voltam, tele volt tömve a fejem drogellenes kampányokkal, harcos idealista ellensége voltam bármiféle drogfogyasztásnak. Főleg a fűnek, ami kapudrog, de önmagában is káros.
Aztán kipróbáltam (nem tudtam, hogy az az). Azonnal megváltozott a véleményem...
Ezzel azt akarom mondani, hogy ha nem tájékoztatni akarod a gyerkőcödet, hanem drogellenes táborba küldeni, egyoldalú propagandának kitenni, akkor sanszos, hogy visszafelés sül el, duplán: Egyrészt azt fogják gondolni saját tapasztalataik alapján, hogy minden, ami a drogok káros hatásáról mondanak, hazugság. Ez történt a '70-es évek amerikájában, ahol is a fiatalok tömegesen szoktak rá a heroinra, gondolván: a veszélyességről szóló kampány ugyanolyan hazug, mint a fű veszélyességéről volt. Másrészt neked sem fognak hinni, mert része voltál a hazugságnak.
Kettő: H választani lehetne, én zt kívánnám, hogy IRL gyerkőcöm inkább az illegális füvet válassza ifjúkori kicsapongásainál, mint a legális alkoholt. De nem én fogok választani, hanem ő. Én csak annyit tehetek, hogy korrekt tájékoztatást adok, vagyis segítek neki gondolkozni, dönteni - és igyekszem megőrizni bizalmát, szavahihetőségemet.
"Nem akarok megbántani senkit, de nem jött meg a kedvem."
Nem is lenne egy okos dolog, ha egy internetes fórumtól jönne meg a kedved. A marihuánának, mint minden drognak vannak bizonyos hatásai, és vannak bizonyos lehetséges mellékhatásai. Ha nincsen olyan hatása, amit el szeretnél érni, vagy nem olyan fontos a számodra az illető hatás, mint amilyen súlya számodra a lehetséges mellékhatások súlyosságának és előfordulási gyakoriságának van, vagy más módszerrel el tudod érni ugyanazt a hatást hatékonyabban vagy mellékhatásmentesebben, akkor semmi okod nincsen füvezni. Egyébként van.
Te nagyon benne lehetsz a témában! Meg abban is nagyon otthon vagy, hogy mi mit miért csinálunk :) Miért nem lépsz föl a cirkuszban, ha ennyire ráérzel a dolgokra? :D
Minden kor, minden társadalom a saját szempontjai alapján (elő-)ítéli polgárainak fogyasztási szokásait. A XVI. században pl. valószínűleg az eltörökösödéstől (nehéz szó:)) próbálták óvni a Magyarokat.
Azonban, a fű tilalma annyira irracionális ebből a szempontból is (minthogy fel- és elismrt tény, hogy a magyar és a legtöbb nyugati társadalom egyik legfőbb gondja az alkoholizmus, és nem a drogok, főleg nem a fű), hogy a tilalmat egyedül Jack Herrer elmélete teszi többé-kevésbé érthetővé: Az amerikai kőolajiparnak (kenderrost kontra műszál) és sajtóiparnak (olcsó kender-csepü alapú papír) volt útjában - a kender, aminek termelését először 100%-os büntetőadóval, később teljes betiltással próbálták lehetetlenné tenni. Ehhez kellett az indok, hogy veszélyes drog a "marihuána", amely "csúnya" nevet is az amúgy közismert és addig közhasználatú "kannabiszra" a '30-as évek amerikájának kormányzati körei adták, (megjegyzem, az akkori indokok mára megdőltek), másrészt az egész világon el kellett érni a tilalmát.
Ha J.H.-nek hinni lehet, az USA kezdeményezte az ENSZ-ben, hogy az egész világon az összes(!) kendert (indiai és ipari növényeket egyaránt) irtsák ki. A 0% THC tartalmúakat is, válogatás nélkül. Miért?
"Sose fűztem, tehát lehet, hogy a véleményem nem egzakt, de szvsz a drog nagyobb függőséget tud okozni, és randa dolgokhoz vezet."
Az alkohol sokkal súlyosabb függőséget okoz, mint a marihuána. És a fogyasztók kábé ugyanolyan hányada függő mindkét drog esetében.
"Tudod, én nem szeretném, ha a gyerkőcöm legálisan drogozhatna (sőt, sehogyse!!!!)...bár az sem tecc, hogy egyszeri dzsointkodás után is börtönbe kerülhet az ember."
Fontos tudnod, hogy a tilalom semennyire nem védi meg a gyerekedet a füvezéstől. A tilalom semmilyen szülői felelősséget nem vesz le a válladról.
"Lehetséges kultúráltan fúzni????????"
Szerintem összességében véve a füvezés sokkal kulturáltabb, mint az alkohol-fogyasztás, ha mindkét drogra átlagoljuk a szokásos fogyasztási módokat. És szerintem a legkulturálatlanabb füvezés messze nem lehet olyan kulturálatlan, mint a legkulturálatlanabb italozás, a két drog hatása közötti különbség miatt. Szerintem a legelterjedtebb marihuána-fogyasztási minták is kulturáltabbak, mint a legelterjedtebb alkoholfogyasztási minták, de lehet, hogy tévedek, meg egyébként is, ez egy szubjektív kérdés.
"A fűvzés közelebb visz a keményebb szerekhez, ugye?"
Csak annyiban, amennyiben a tilalom a keménydrogot is áruló dílerekhez tereli a füveseket. Egyébként nem. Egyébként is, a füvesek nagyrésze előbb fogyaszt egy keménydrogot, méghozzá alkoholt, mint füvet. Talán olyan szempontból lehet mondani, hogy a füvezés közelebb visz a keményebb szerekhez, hogy sokan dohányt kevernek a füves cigibe. De erről nem a fű tehet. Egyszerűen csak egy nagyon rossz szokás.
"Elmesélnéd, mivel másabb fűzve beszélgetni, mint anélkül?"
Szerintem az, hogy "növeli az asszociációs készséget", nagyon találó megfogalmazás. Én személy szerint azt emelném ki, hogy a betépettség fokozza az odafigyelést. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az érzékenységet. Mind szellemi, mind érzéki szempontból fokozza az ember jelenlétét. De ez leginkább a sativa fajtákra jellemző. (Olyan hibridekre, amiknek az ősei között sok a Cannabis sativa ssp. sativa, illetve a tisztán sativa fajtákra.) Különböző fajtáknak különböző a hatásuk.
Egy érdekes élmény a szubjektív időészlelés megváltozása: egy cselekedet, amiről tudod, hogy "normál" állapotban mennyi időt vesz igénybe (pl. egy program elindulása, a cipőfűző bekötése) betépve néha kétszer-háromszor annyi ideig tartónak tűnik, és közben még azon is van időd gondolkozni, hogy jé, be vagyok lassulva.
Egyénként nem tudom ti hogy vagytok vele, én már megfigyeltem magamon azt, hogy az első slukk után öt-tíz másodperccel kezdem érezni az első hatást, aztán jön egy kb. fél órás időszak ami után mindig megjelenik egy "be vagyok füvezve" gondolat, ennek hatására viszont lecsökken a hatása, ilyenkor kezdem értékelni, hogy az előző fél óra mennyire jött be vagy milyen érzés volt, és azt is tudom, hogy az első ilyen metafüves gondolat utáni második "út" hosszabb és intenzívebb lesz, mint az első fél óra. Ekkor viszont már gyakrabban van önreflexióm, ilyenkor tudatosul pl. az időészlelés megváltozása is.
Aztán a lecsengési fázisban egyre többször "jövök ki" a hatás alól pár másodpercre, amikor szinte teljesen tiszta a tudatom (ilyent pl. részegség alatt soha nem érzékeltem), de tudom, hogy lesz még néhány enyhe utórezgés. Ilyenkor lehet rászívni és akkor kezdődik a folyamat elölről, vagy lefeküdni aludni...
És való igaz, barmomi nehéz leírni az élményeket, mert még a normál tudatállapot leírása sem kis feladat, a betépett introspekció meg pláne...:))
Olyan, mint mikor nyugodt vagy, szellemileg friss, testileg fáradt, és egyrészt képes vagy a saját gondolataidat megállítani, minden oldlról körüljárni-megvizsgálni, másrészt mindennek meglátod a fonákját, humoros oldalát is.
Tehát növeli az asszociációs készséget, a kreativitást, a humorérzéket. Segít a feszültségeket feloldani, méghozzá nem az okok elnyomásával, hanem átgondolásával és megoldásával.
Emellett csökkenti az agresszivitást, és növeli az érzékek (ízek, dallamok, szex, stb.) iránti érzékenységet.
Nincs igazad! Amit írsz, az már elavult, áltudományos sarlatánság szüleménye. Olvastam egy XIX. századi tudományos elemzést A modern ajzószerekről.
A szerző racionális, logikus magyarázatot ad például a spanyol világbirodalom összeomlására. Ez, a szerző szerint is, a túlzott csokoládé-fogyasztással magyarázható, amely ellustította a spanyolokat.
A tea még egészségtelenebb: Kétszínűvé tesz. Ez meg is látszik az angolokon - a szerző szerint.
Az egyetlen üdvözítő, teljesen egészséges, kizárólag pozitív hatásokkal rendelkező szer a feketekávé. Állításoddal ellentétben, és a szerző szerint is.
Ügyes vagy. Talán kellene állítanod magadnak 1 szobrot a kertben, és minden nap megemlékezni magadról, hogy te mennyivel több vagy a körülötted lévő hülye embereknél.:))
De te érted, és ez a lényeg. Aki meg nem érti, az szánalmas drogos féreg, aki a 12 éves gyerek szintjét sem érte el. De te több vagy a másiknál, hiszen érted, és tudod mi a helyénvaló.:))