Keresés

Részletes keresés

tombadillo Creative Commons License 2007.05.02 0 0 60
Azért írtam, hogy foradalmi.
Egyébként 48. márc 15-én sem volt jellemző az erőszak, mondhatnám, hogy volt egy tüntetés...
Előzmény: Derek (59)
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 59

"Szerintem 56 addig volt egységes és egységesen előre mutató, lényegében forradalmi, míg el nem kezdődött az erőszak"

Addig nem volt semmifele forradalom amig az eroszak el nem kezdodott, volt egy tuntetes,semmi mas.

Előzmény: tombadillo (58)
tombadillo Creative Commons License 2007.05.02 0 0 58
Mi van? Hogy jön ide Pozsgai?
Én spec nem szeretem, szterintem egy egyébként tehetséges pasi, de nagyon akarta a köztársasági elknöki posztot, aztán már minden mindegy volt, csak lehessen valaki. Neki peche volt, utána már senkit sem érdekelt.

A topic címben kérdeztem, de persze nekem is van véleményem 57. május 1-éről.

Szerintem 56 addig volt egységes és egységesen előre mutató, lényegében forradalmi, míg el nem kezdődött az erőszak.
Onnantól rettenetesen megosztott lett, a fegyveres csoportokban voltak elkötelezett forradalmárok, felheccelt hőzöngők, köztörvényes bűnözők, összesen is csak pár ezer ember.
A többség gondolom akkor is látta, hogy az oroszok (szovjetek) ellenére nem fog menni.
Kádár pláne akkor, még Nagy Imre kivégzése előtt biztosan nagyságrenddel jobbnak látszott Rákosinál, az emberek egy része megelőlegezte neki a bizalmat. Hogy ezzel hogy élt később, az egy másik történet.
Előzmény: geszthi (57)
geszthi Creative Commons License 2007.05.02 0 0 57
Ha mar 1957....

Olvasgass mi volt a parasztok/munkasok velemenye a kesobbi Kommunista Agitacios es Propagandaosztaly Vezetoje szerint!

Előzmény: tombadillo (-)
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 56

"...a fűtfát igérő művelt nyugat meg küldött két doboz vérplazmát és mosolyogva nézte végig a forradalom vérbefolytását..."

ne menjunk bele de a nyugat semmit nem igert A szer akcioja az ottani szerkesztok maganakcioja volt amiert aztan meg is kaptak a lebaszast a State Departmenttol mert az USA semmit nem igert.Termeszetesen orultek a forradalomnak nana ,hogy orultek,kidolt egy domino, de egy GI-t nem reckiroztak volna a magyar forradalom gyozelmeert.

Tudtak hany pancelos orosz hadosztally van keleteuropaban, egyszeru szamtan.

Meghat az USA mit tepje magat MO-ert ,nem szovetsegesunk volt az USA nekunk a szojuz volt a szovetsegesunk.

Előzmény: Törölt nick (54)
méregkeverő Creative Commons License 2007.05.02 0 0 55
Akkoriban ő is hivatásos katona volt....
Előzmény: PuPu (53)
PuPu Creative Commons License 2007.05.02 0 0 53

Apád volt a busz?

:O))))

Előzmény: méregkeverő (47)
stewes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 52
Én is. Sötétbordó és kék volt.
Előzmény: Derek (50)
méregkeverő Creative Commons License 2007.05.02 0 0 51

Cseheknél igen!

Az évek hosszú során átlényegült cipőpucolóronggyá...

Előzmény: stewes (49)
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 50
En bordora emlekszem
Előzmény: stewes (49)
stewes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 49
Ne bomolj. Vörös színű tréningruhát nem is gyártottak.
Előzmény: méregkeverő (47)
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 48
Igy van meg jo magyar szokas szerint ha van egy uj segg akkor seggnyalo is akad.lefogadom hogy az ott levok nem kis resze oktoberben meg azt kiabalta Munkasnak kenyeret ,matyinak kotelet.Megaztan szep dolog a forradalom de a fovaros lakossaga 12 even belul megert egy ostromot es egy 56 oktober novembert es a lakossag tobbsege egyszeruen nyugalmat akart es az nem erdekelte mert az ember marcsak ilyen onzo ,hogy a hazbol eltunk par ember akiket lefogtak ,orult hogy nem ot vittek el, meg azzal kompenzalt ,hogy mit hoborgott az a marha.Kollott neki pofaznia, vagy azzal altatta magat biztosan diszidalt.
Előzmény: Bumburnyák (45)
méregkeverő Creative Commons License 2007.05.02 0 0 47

Én ott voltam:

Talpig vörös tréningruhában apám nyakában....

Előzmény: PuPu (26)
Bumburnyák Creative Commons License 2007.05.02 0 0 46
..mecsoda önvallomás.. :-))))))))))))))
Előzmény: PuPu (44)
Bumburnyák Creative Commons License 2007.05.02 0 0 45
..mit tesz a félelemben tartott nyáj...megy amerre terelik...
Előzmény: Derek (43)
PuPu Creative Commons License 2007.05.02 0 0 44

Persze pippi, - egyszerű emberek egyszerű igazságokat szeretnek...

:O))))

Előzmény: Törölt nick (38)
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 43
Most mit okoskodsz 57 majus 1-en elment tobbszazezer ember az MSZMP rendeazvenyere ,nem volt kotelezo ,de termeszetesen volt agitacio az uzemekben,nana ,hogy volt. Az hogy elmentek az akkori rezsim vezetoinek barmilyen furcsa legitimaciot adott  es ezt ok ugy is ertekeltek. Hogy ki milyen inditekkal ment el az nem tudhato, sokan azet mertr kommunistak voltak es tamogattak Kadart sokan azert mert egyszeruen kivancsiak voltak mit mond  megtobben meg nem mentek oda.De nem lehet letagadni,hogy bizony odament tobbszazezer ember egy olyan varosban ahol feleve meg kemenyen lovoldoztek es ostromallapot volt 4 honapja meg altalanos sztrajkok. Az akkori hatalom ezt legitimacios elismeresnek vette ,erre alapozta az elismertseget. A diktaturak mindig a rendezvenyein tapsolo tomegeket szereti mutatni es azokra hivatkozni,mert abbol meriti legitimaciojat es nem a demokratikus valasztasokbol.
Előzmény: Bumburnyák (42)
Bumburnyák Creative Commons License 2007.05.02 0 0 42
..ja fáj...az oldalam a röhögéstől..ahyogy erőlködtök...
Előzmény: PuPu (40)
stewes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 41
Az igazság, igazságosság nagyon összetett, nagyon-nagyon nehezen kürülírható fogalamak. Soha sem egyszerű, soha, de soha nem fekete-fehér.
Előzmény: Törölt nick (38)
PuPu Creative Commons License 2007.05.02 0 0 40

Fájhat ez nektek nagyon, Bumbi, - de nem segíthetek rajtad.

A világ már csak ilyen érdekesen működik...

:O)))

Előzmény: Bumburnyák (33)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.02 0 0 39
Hazmestergyules. Elnezest a bocsuletes hazmesterektol.
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.02 0 0 38
Az igazsag mindig egyszeru.
Előzmény: PuPu (37)
PuPu Creative Commons License 2007.05.02 0 0 37

Nem.

A te gondolkodásod egyszerű...

Előzmény: Törölt nick (31)
PuPu Creative Commons License 2007.05.02 0 0 36

Nem odébb álltak, - ők is ott álltak a téren, alakzatban.

De nem azok féltek tőlük, akik mellettük álltak...

Előzmény: Törölt nick (28)
stewes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 35
Olyan egyszerű, mint az, akinek nem jutott egy szemernyi értelem sem.
Előzmény: Törölt nick (31)
Bumburnyák Creative Commons License 2007.05.02 0 0 33
..melyik vagy a képen...a főkolompost láttam már valahol...
Derek Creative Commons License 2007.05.02 0 0 32
Ott alltak az elso sorban van rola eleg foto
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.02 0 0 31
Aki ott volt es nem kenyszerbol, az hazaarulo volt. Ez eleg egyszeru.
stewes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 30
A munkásőrök a munkásokból verbuválódtak, s nemigen látott benne ellenséget a nem őrző munkás.
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.02 0 0 29
Engem a szuleim sosem vittek majus elsejen felvonulni, ok sem mentek sem 57-ben sem maskor. Es megis megvoltak valahogy. Amikor regen kerdeztem oket errol az 57-es majus elsejerol akkor valami olyan keseruseggel es fajdalommal beszeltek errol, hogy nem kellett pszichologusnak lenni ahhoz, hogy megertsem, mit jelentett ez nekik, akik a forradalmat valami csodakent eltek meg.
Előzmény: kékbarisnya (15)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!