A kitartó szárazság és a belőle adódó vízhiány miatt szükséghelyzetet hirdetett a görög kormány a Kikládok szigetcsoporton.
Az egyik szigeten, az apró Kímoloszon elapadt a fúrt kutak vize, és csak ásványvízhez lehet hozzájutni, így mosáshoz, mosakodáshoz is azt használják - számolt be róla a görög közszolgálati rádió. A kímoloszi önkormányzat feje szerint sürgősen új sólepárló berendezésekre van szüksége a szigetnek. Attól tartanak, hogy az utolsó turisták is elhagyják a szigetet.
Azzal, hogy vízellátási szükséghelyzet lépett érvénybe, a helyi hatóságok egyszerűbben köthetnek szerződést magánvállalkozásokkal arra, hogy ivóvizet szállítsanak a szigetekre a szárazföldről, és könnyebben vásárolhatnak sólepárlókat.
Ebben teljesen igazad van, de engem (évente 1x) szorít az, hogy bizonyos anyagi eszközöket csak és kizárólag szervezett útra tudok felhasználni, és most éppen erre szántam volna. Keresek más megoldást. :-)
Én nem is tudom miért lakom ebben a koszfészekben? Még Mykonosra sem lehet eljutni innen. Valójában én (szokásommal ellentétben) szervezett úttal akartam odajutni.
Mi a Sky Europe Pozsony-Athén járatával mentünk, mert Pozsony nekünk közelebb van mint Bp. , kettönknek 26 eft-nak megfelelő korona volt, igaz még előző év decemberében foglaltunk.
Ezt a via Athens-et nekem is felajánlották tavaly plusz 50e HUF/főért (igaz, repülővel), de nem éltem vele. Hiszem, 1 napon Budapestről is eljutok majd direktben Mykonosra. Azért is kivárom. :-) Köszönöm amúgy az 5letet neked is.
off: addig is vár rám a 2 7es adriai vitorlázás 6 7 múlva. :-)) on
Szerintem az sem rossz, ha Athénba mész repülővel, és Pireuszból hajóval. Tavaly így voltunk Naxos-on, Naxos egyébként nagyon bejött, kevés külföldi, és sok hazai nyaraló, a légkör ott még valódi görög.
A Mykonosi chartereket minden évben törlik? :) Ha Ios-t, vagy főleg ha Naxos-t választod, akkor amúgy simán át lehet kirándulni Mykonosra, és akkor arról sem maradsz le. 1 éjszakára simán találsz szállást is. Ha meg pl 2 hétre mész, akkor egyenesen kötelező! :)
Mykonosra akartam menni, de törölték a chartert oda. Így volt tavaly is, akkor Zakynthost választottam helyette, de nem voltam elragadtatva tőle. Gondoltam idén újra neki futok, mivel azonban a charterrel a szitu a tavalyi, ezért most Ios ill. Naxos került a képbe, oda a santorini charter viszi a népeket, némi hajókázással/kompolással kiegészítve.
Neked pl mi alapján ütött szöget a fejedbe Ios? Netán hirdetik valahol mint uticélt? (tudomásom szerint csak az Apollón Travel foglalkozik a "terjesztésével". (Úgy ahogy...))
Tavaly én is gondolkodtam azon, hogy nyitok ennek a szigetnek egy topicot (miután belészerelmesedtem), de aztán kicsit túlzásnak éreztem, és inkább a Santorini és Mykonos topicokba vittem az infomat stb...
Most akkor nem kopizom be ide, csak azt, hogy akit érdekel olvassa el itt:
Nagyon jó kis hely. Jókat lehet kirándulni, de egyébként a 18 és 30 közötti fiatalság bulizós szigete. Napközben nem lehet látni egy lelket sem, mert mindenki alszik. Mi, ötvenesek, erről mit sem tudva átmentünk Santoriniről. Esküszöm, hogy nálunk öregebb emberekkel nem is találkoztunk. Viszont ajánlottuk a fiatalságnak( a lányom nagyon élvezte a barátnőjével egy hétig), mert nem olyan drága, mint Mykonos, ahol ugyebár sok a buli, nagy éjszakai élet, csak hát a világ nem éppen heterogén érdeklődésű párjainak találkahelye. Na Ios nem. Van egy csodás partszakasza egy fantasztikus stranddal, na meg disco, disco hátán.
Én is Santoriniről mentem át komppal és nagyon más, mint az a sziget, sokkal csendesebb. És minden más, mintha egy másik országban lennél. ez igaz a többi szigetre is. Érdemes elmenni, de azért ne 1-2 hétre. Nincs annyi muinden, mint az említett másikon. Be ne fizess semmilyen kirándulásra, helyben sem, fele annyiból megúszod, ha csak egy sima hajójegyet veszel.
Szép kis sziget. Az angol és német ifjak bulizós helyként tartják számon, de a fővárostól eltekintve egy görög szigethez méltóan csöndes és békés. Megközelítés hajóval, például Santoriniről. A szigeten belül közlekedés autóval ajánlott, legalábbis az utak kövezése nem áll túl magas szinten.
Nem leltem információt a szigetről a Fórumban sehol, ezért bátorkodtam megnyitni ezt a topikot. Jóllehet a neten számos oldal foglalkozik a szigettel, én azonban főleg honfitársaim véleményére, élményeire lennék kíváncsi (egy angol, német, holland, stb. nációbeli másként nézi a világot).