Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.31 0 0 304
Mi ez a nagy tespedés?????
Izlandon nyert 1 viccpárt lehet hogy nekünk is esélyünk lenne az önkormányzatin.

Hajrá csokievők!!!!
zéééz Creative Commons License 2007.10.30 0 0 303
Az istenek eledele
A ma emberének a „csokoládé” szó elsősorban édességet jelent. Az üzletek rengeteg fajtát kínálnak. Talán ezért is tűnik szinte hihetetlennek, hogy alig több mint száz éve még ritka luxuscikk volt, azóta vált mindennapi csemegéjévé életünknek.

Csokoládé gonosz csábítás

/2007-10-30/ << Nyomtatható verzió >>
Forrás: Magyar Konyha 1979-82 - Miklódy Zoltán: 100 éves a svájci csokoládé
A csokoládét egészen a múlt század végéig elsősorban folyékony formában fogyasztották, de nem mint édességet, hanem orvosságnak, vagy erősítőnek, egyesek bűvös életadó erőt is tulajdonítottak neki.

Folyékony „orvosság”
Az amszterdami dr. Stephani Blancardi 1705-ben írt könyvében arról számol be, hogy

Madame d’Aulnoy
„alig van olyan betegség, melynek gyógyításához ne írnának fel csokoládét”. 1679-ben, egy előkelő francia hölgy, Madame d’Aulnoy így magyarázza a spanyol királyi udvar hölgyeinek karcsúságát: könnyű nekik, hiszen borssal és egyéb fűszerekkel ízesített csokoládét isznak naphosszat, amely „teljesen kielégíti őket”. 1720-ban egy holland utazó feljegyezte, hogy Martinique szigetén egy 85 éves férfival találkozott, aki szőrén ülte meg a lovat, s életerejét állítólag annak köszönhette, hogy szinte kizárólag csokoládén élt. Francia anekdota a XVIII. Századból: egy ifjú nemes, a csokoládé nagy ismerőjének tartotta magát. Főrangú barátnője, csalatkozva az ifjú érzelmeiben, mérgezett csokoládéval kínálta, amelyet ő meg is ivott. Igazolva szakértői hírnevét, utolsó szavaival ezeket mondta: Csokoládéja jobb lenne, kedves barátnőm, ha legközelebb több cukrot tenne bele, a méreg ízének semlegesítésére.” Linné, a nagy svéd természettudós (1707-1778), aki a létező növény- és állatfajokat rendszerbe foglalta, elégedetlen volt a „kakaó” elnevezéssel, ezért a csokoládét a „theobroma”, azaz „az istenek eledele” névvel tüntette ki.

Néhány dátum a csokoládé történetéből
I. sz. 600: - az első fennmaradt adat arról, hogy a maják a Yucaton-félszigeten kakaó termesztésével foglalkoztak.
1502: - Kolumbusz negyedik utazása során Nicaraguában megismerkedik a kakaóval, amelyből a bennszülöttek ízletes italt készítenek. Őt azonban csak az Indiába vezető tengeri átjáró megtalálása foglalkoztatja, a kakaó nem érdekli.
1528: - Cortez áthozza Európába az első kakaóbabszállítmányt, és a feldolgozásához szükséges eszközöket. Amerikában a kakaót pénzként használják ez időben, egy spanyol utazó feljegyzi, hogy egy rabszolgát 100 szem kakaóbabért vásárolt.

Plessis-Praslin praliné névadója
1615: - Ausztriai Anna hercegnő férjhez megy XIII. Lajos francia királyhoz. A csokoládéivás a spanyol-Habsburg hercegnő révén meghonosodik a francia udvarban is.
1671: - Plessis-Praslin francia őrgróf szakácsai az odaégett mandulás desszertre idegességükben ráborítják az olvasztott csokoládét, majd ezt szolgálják fel a vendégeknek. Az édesség nagy sikert arat, az őrgróf szerényen önmagáról nevezi el a felfedezést „prasline”-nak, innen a „praliné” szó és készítmény.
1697: - Henri Escher zürichi polgármester először találkozik a csokoládéval brüsszeli utazása során.
1797: - Johann Wolfgang von Goethe, nem akar utazás közben sem lemondani kedvelt italáról, ezért svájci utazására csokoládét, valamint az ital elkészítéséhez főzőedényt is visz magával.
1875: - a svájci Daniel Peter feltalálja a tejcsokoládét.

Hogyan született a svájci csokoládé?
A kis Svájc, amelynek gyarmatai sosem voltak, a csokoládé gyártásához szükséges „alapanyagok” közül csak tiszta levegővel és a tejjel rendelkezett, ha éppen tejcsokoládéról van szó. Ehhez azonban egy kitűnő technikai újítás járult 1880-ban: Rodolphe Lindt találmánya, az „olvadó” csokoládé. Korábban a csokoládé kesernyés volt. Amikor a folyékony csokoládét megpróbálták táblákba önteni, csak durva szemcsés és kemény masszát kaptak, amit nehéz volt megrágni, és a cukrászatban csak őrölve lehetett használni. Mint a Diderot és d’Alambert enciklopédiájában megjelent rajz mutatja: a héjától megfosztott és megpörkölt kakaóbabot mozsárban összetörték, préssel kisajtolták belőle a kakaóvajat, majd cukor hozzáadásával készítették el a csokoládémasszát. Lindt találmánya abból állt, hogy kakaóvajat adagolt a csokoládéhoz, és felfedezett egy keverőgépet, amely állandó melegítés mellett öt nap és öt éjszaka keverte, dagasztotta a csokoládémasszát, ami ennek

Francois-Louis Cailler (csokoládéja)
következtében, nemcsak hogy tökéletes és sima keverékké vált, hanem ízében is finomodott.
Az ilyen eljárással készített csokoládé lett alapja a svájci csokoládé nagy nemzetközi hírnevének, amelyet azóta is megőriztek, Francois-Louis Cailler, Philippe Suchard, Jacques Foulquier, Charles-Amédée Kohler, Aquilino Rodolphe Sprüngli-Amman, Maestrani, Jacques Klaus, Daniel Peter, Henri Nestlé, Johann Georg Munz, Rodolphe Lindt és Jean Tobler voltak a svájci csokoládégyártás nagyjai, neveiket ma csokoládémárkák őrzik. Mindegyikhez fűződik valami újítás vagy finomítás a svájci csokoládégyártás 100 éves
zéééz Creative Commons License 2007.10.27 0 0 302
szóval szentendrén szereztem...nem az enyém sajnos a bolt...egy séta alkalmával a dumsa jenő utcában!!!!

Nagyon tuti kis bolt iszonyú sok főleg BELGA csokija van!!! Azért ésszel ,mert van ami átverit!

Sajnos nem a kiküldetés után hoztam.... de majd lesz az is!!!!(((-:
Előzmény: Nagylexikon (301)
Nagylexikon Creative Commons License 2007.10.24 0 0 301
Igeeeeeeeeen!

hol szerzel ilyeneket?

mesélj milyen...
Előzmény: zéééz (300)
zéééz Creative Commons License 2007.10.24 0 0 300
nyammmiiiiii én most vettem LEVENDULÁS belga csokit!!!! SZuper volt .. kértek?
Előzmény: picibogar (299)
picibogar Creative Commons License 2007.10.20 0 0 299
16 féle csokifagyi, köztük Chillis csoki és kétféle fehér csoki is. Nyammm. Gelato csak nektek, Sydneyből :)

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 298

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:************************************

Előzmény: Törölt nick (297)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 297
(uriellának, tisztelettel)
zéééz Creative Commons License 2007.08.22 0 0 296
akkor jó . Most kis csokitallérokat hoztam. Szépen egyenként beveszed a szádba és lassan izlelgetve elolvasztod. Ez most élcsoki.
kizsgé Creative Commons License 2007.08.04 0 0 295
Nem vagyok egy nyalós típus, de ez a B.Sz-es "felállás" izgató.. :oP
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.04 0 0 294
Persze, hogy kérjük!

Bocs hogy nem jelentkeztem, de minden fagyi elnyalogatásakor gondoltam a Csokipártra.:)) Rád meg még külön:))
Előzmény: zéééz (293)
zéééz Creative Commons License 2007.07.31 0 0 293
Belga csokit kaptok ,csak sajnos kép nincs róla. Kéritek?
zéééz Creative Commons License 2007.07.14 0 0 292
én nyalok veled ,de szigorúan csak csokifagyit ,a helyet megmondod?
Előzmény: Törölt nick (289)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.14 0 0 291
Attól tartok hogy Bódiszilvinél én már 2x "szebb " vagyok , ezért nem jelentkezem, de hátha akad aktív páttag, aki olvassa a kérésedet.:))
Előzmény: javított állomány (290)
javított állomány Creative Commons License 2007.07.14 0 0 290

Ha esetleg kaphatnék személyi használatra egy pártaktivistát,

mondjuk olyan bódiszilvis kiadásban, akkor én is szivesen nyalnék.

Egyedül tényleg kissebb az élvezet. :-)) 

Előzmény: Törölt nick (289)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.14 0 0 289
Eljött a nagy meleg a csokifagylalt ideje.
A vidámság szinten tartása érdekében a jövő hétre nagy nyalási akciót hirdetek.
Aki Csokipárti velünk nyal!:))
zéééz Creative Commons License 2007.07.04 0 0 288
megnyalogathatod majd a képen az ízét hozzá kell tenned..

Most különben is konyakosmeggy kostolót szervez nagylexi tehát csak türelemmm szép sorban azzal a kostolóval.((-:
Előzmény: kizsgé (287)
kizsgé Creative Commons License 2007.07.04 0 0 287
Hüűű.. :O))
Előzmény: zéééz (286)
zéééz Creative Commons License 2007.07.04 0 0 286
csuprocska kellően izzítva ,de ,ha megcsináltam felteszem a képet...
Előzmény: kizsgé (285)
kizsgé Creative Commons License 2007.07.04 0 0 285
Vagy kis "bödönkéből" ,"kagylócskából".. .O)
Előzmény: zéééz (276)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.04 0 0 284
Ápr 2-a jó messze van még , addig sok csokitojástesztelésre van idő.

De kellen plakátokat készíteniés szórólapozni, hogy a Csokipárt ha hatalomra jut ünnep lesz Gombóc Artur szülinapja, az lesz az ORszág napja, amikor minden minden vidám csokiszerető lakos rumos-konyakos csokitoját kap.

De tessék minket megszavazni!!!!
Előzmény: Nagylexikon (282)
zéééz Creative Commons License 2007.07.04 0 0 283
csatlakoznék a kostolóba mivel vinnék ki ajándékba a külföldi kapcsolatépítés közben.

Csokisfonü ---csokisföndűűűűű
Előzmény: Nagylexikon (282)
Nagylexikon Creative Commons License 2007.07.04 0 0 282
Gombóc artúr születésnapján kell tartani, mikor máskor? Április 2-án. persze elötte még tesztelni kel a tojásokat. Mindjárt enkezemmel teszem meg.
Előzmény: Törölt nick (281)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.04 0 0 281
Remek ötlet, ha tele a pártkamra konyakos csokitojásokkal:))
Ha nincs az se nagy baj. Ígérni azt tudunk!

Mostmár csak az ország napját kellene kijelölni.
Valami fontos dátumhoz kellene kapcsolni. Mondjuk Gombóc Artur Főcsokoládéevő szülinapja. Tudja valaki mikor van?

Más javaslat?
Előzmény: Nagylexikon (280)
Nagylexikon Creative Commons License 2007.07.04 0 0 280
Kötelező országnap? Konyakkal töltött csokitojásokat fogunk osztogatni :)
Előzmény: Törölt nick (279)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.04 0 0 279
Nálunk a faluban a hétvégén mindenki vidám volt és sokan buliztak. (falunap volt)
Már csak az országra kellene valahogy kiterjeszteni az általános jókedvet.
Dolgozom tervezeten: kijelölt Vidámságügyi s.k.
zéééz Creative Commons License 2007.07.03 0 0 278
csokifondű gyártás köv héten. Talán az új gáppel le is fényképezem és elküldöm .,,, érdekes foto lesz.
Nagylexikon Creative Commons License 2007.06.29 0 0 277
Dehogy is! Pont hogy az is gyógyítás. Egyrészt testileg, másrészt lelkileg. Most képzeld el a sok narancsbőr miatt depresszióba zuhanó tinit. De ha a bőrük szép, akkor vidámak, egészségesek, és a valóban betegek endorfin termelésére fordítható a csokoládé.
Előzmény: n0ri (275)
zéééz Creative Commons License 2007.06.29 0 0 276

pedig jót tesz a hormonoknak ha lenyalogatod illlenyalogatják

pl a kisujjadról....(-:
Előzmény: n0ri (275)
n0ri Creative Commons License 2007.06.29 0 0 275
Most elárulom nektek, én a "Csokoládét a beteg gyerekeknek" alapítvány vezetője vagyok, és tiltakozom at ellen, hogy a drága csokoládét mindenféle lánykák bőrére kenegessék a narancsbőr ellen. Ez a csokoládé meggyalázása! (Ha köztünk marad, valamennyit át lehet forgatni a párt támogatására, de pszt, az APEH meg ne tudja).
Előzmény: zéééz (274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!