Pluszba még jól át is vertek. Egy ajánlóban azt a részt tették be, amikor a háborús cikkeket értelmezi, azaz visszaemlékszik arra, amit az apja mondott neki azokról a hírekről. Ez kb olyan, mint amikor a filmajánlókban a legjobb részeket bemutatják, aztán meg csak nézel a moziban. :(
Bár ennek kapcsán elgondolkodtam, nem-e az olaszok háborús szerepvállalását akarta menteni: vagyis az átlagemberek nem tudtak arról, mi is folyik valójában. Így visszagondolva, erről is szó van benne. Dehát ki tudja, ettől a műtől eltekintve a kedvenc íróm.
Én is megvettem, de mégis A rózsa nevét dedikáltattam. A Loana királynő első fele nem tetszett, a végére, ahogy összefutnak a szálak és minden érthető kezdett lenni, viszont jó lett. Csak ő tudhatja, mit is akart valójában.
Na, még mielőtt végképp az enyészeté lenne ez a topik:
mi a véleményetek a Loana királynőről?
Én lelkesen megvettem tavasszal, amikor megjelent, aztán egyre kevésbé lelkesen elolvastam, és még most sem tudom, hogy elismerően vagy bosszankodva csóváljam-e miatta a fejem...
Mert: egyrészt kikérem magamnak, hogy egy könyvet csak a 60-70 éves olaszok érthessenek és élvezhessenek minden ízében, másrészt viszont le a kalappal a furfangos, vén Eco előtt, hogy milyen jól átvágta ezzel a könyvvel az egész világot! Habár Belbo alakja miatt már korábban is gyanakodhattunk volna, hogy a pszichoanalízisnek még nincs vége, de hogy ilyen méreteket öltsön...! Ki gondolta volna?
Nem rég fejeztem be a Tegnap szigetét. Talán nics a Foucoult inga, vagy A rózsa neve szintjén, de azért rendkívül jó kis regény a regényről, az életrajzi regények megírhatóságáról.
Még nem olvastam tőle mindent, de A Foucault-inga is emészthető. Direkt élvezem az összehordott kultúrtörténethegyet (feléről sem hallottam még életemben :)
Emberek! Hogy létezik, hogy eddig nem volt topicja? Ez szégyen!
Írónak és esztétának egyaránt nagyszerű.
Jó, részemről is A rózsa neve a kedvenc, de talán azért is, mert az a legjobb - és az egyetlen emészthető - regénye. (És én irodalmár vagyok, mit szóljon a mezei olvasó?)