Keresés

Részletes keresés

Szalmon_Ella Creative Commons License 2007.04.16 0 0 148

Sólyom: A holokausztra minden európainak emlékeznie kell

2007. április 16. 15:33

Sólyom László köztársasági elnök a holokausztra való emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, amikor hétfőn látogatást tett a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely Páva utcai épületében.

Az államfő a látogatás után újságíróknak úgy nyilatkozott: a holokauszt nem olyan esemény, amire ünnepi alkalmakkor, évente egyszer kell emlékezni, hanem olyasmi, amire minden európai embernek folyamatosan emlékeznie kell. „A holokauszt olyan botránya történelmünknek, amelyet mindenkinek fel kell dolgoznia” – emelte ki Sólyom László, majd hozzátette: míg ezt nem tesszük meg, addig magunkkal sem lehetünk tisztában. Hangsúlyozta: örül, hogy nagyon sok iskolás látogatja a kiállítást, mert ez a központ fontos nemzeti intézmény.

A köztársasági elnök a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely igazgatójának, Martinkovits Juditnak a meghívására látogatott a központba a holokauszt emléknapján, ahol megtekintette a „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállítást, amelynek a magyar holokauszt a témája. A kiállítás célja, mint a bejáratnál olvasható, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók, vagy a magyar törvények által annak minősítettek, valamint romák szenvedéseit, üldöztetését és legyilkolását elbeszélje és bemutassa.

Magyarországon hivatalosan – az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint –, 2001 óta emlékeznek meg minden év április 16-án a holokauszt áldozatairól, mert 63 éve ezen a napon állították fel Kárpátalján az első magyarországi gettót. A magyarországi holokauszt emléknapja és a nemzetközi holokauszt emléknap ebben az évben szinte egybeesik: az utóbbi április 15., míg az előbbi április 16.

A holokauszt idején hatmillió zsidó pusztult el, közülük több mint egymillióan az auschwitzi gázkamrákban. Auschwitzot a legnagyobb magyar temetőnek is nevezik, mivel minden harmadik halott magyar zsidó vagy cigány volt. A magyarországi zsidóság tömeges deportálása az ország 1944. március 19-én történt német megszállása után kezdődött a vidéki zsidóság gettókba, majd lágerekbe hurcolásával, ahonnan csak mintegy tizedük tért vissza.

(MTI)

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 146
Nálam a bunkóság máshol kezdődik. Ez még határeset. :-) A virtigli bunkóságot én sem szeretem.
Előzmény: Derek (145)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 145
De neki ez kotelezo.Bar ha neked a bunkosag szimpatikus akkor hadd szoljon.
Előzmény: Törölt nick (144)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 144
Nekem azért szimpatikus, hogy nem akar a protokoll fogja lenni. Így legalább különbözik egy bábutól! :-)
Előzmény: Derek (143)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 143
Lehet ,hogy a protokolfonoke elotte kioktatta az illendosegrol bar nem elegge, mert a KE-nek bizony az allami zaszlo felvonasakor ott illik lennie.Kepzeljuk el jul 14-et a francia koztarsasagi elnok nelkul Parizs helyett a kanadai franciaknal.
Előzmény: Törölt nick (141)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 142
Bizony es embereket gyilkoltak meg akkor, nem keveset
Előzmény: Tunyacsááp (138)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 141
Most 03.15-én kezet fogott egy népköztársasági kitüntetettel. Legalább következetes lenne. :-)
Előzmény: Derek (139)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 140

Annak en is orulok,hogy nem Szily lett ,de nem vartam azt ,hogy Solyom ilyen lett ettol meg most sem tamogatnam Szily-t.

Hogy ki lenne jo? En 89-ben a 4  igenes szavazaskor Nils Horgelsont, Eric Claptont , es Clint Eastwood-t es a kopasz dokit javasoltam a Szomszedok cimu TV sorozatbol,mint lehetseges jelolteket egy azota mar reg megszunt szegedi fuggetlen hetilapban ,a cikk valamikor 89 nov elejen jelent meg. Ma se mas a velemenyem

Előzmény: Törölt nick (137)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 139
Nezd nekem tokmindegy hogy a KE mit csinal azota amikor egy kitunteteskor az atadaskor nem fogott kezet egyesekkel, mert ott o nem sajat magat hanem a Koztarsasagot kepviseli es azokat a Koztarsasag tuntette ki,nem o ,vagyis az illeto iranti szemelyes erzelmei semmit nem szamithatnak ilyenkor en akkor ot  leirtam azzal hogy egy nagy taho a KE-okunk es felolem azota azt csinal amit akar ,nem erdekel. Csak mindig ratesz az elozokre egy ujabb lapattal. Kisebbel ,vagy nagyobbal.
Előzmény: Törölt nick (133)
Tunyacsááp Creative Commons License 2007.04.16 0 0 138
MAgyarország emberekből áll.
Előzmény: Derek (136)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 137

"egy elegge korlatolt ,felfujt holyag"

Ki lenne szerinted jó k.e.? Egy rock zenész? :-)

Én mindenesetre örülök, hogy nem Szily lett. :-)

Előzmény: Derek (134)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 136
Ja ,neked nem is MO-nak volt
Előzmény: Tunyacsááp (130)
Híd Creative Commons License 2007.04.16 0 0 135
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 134
te vergodsz itt nem a ballib en meg vegkepp nem. Mellesleg van par eleg kozvetlen infom rola meg pecsi idoszakabol akkor is egy elegge korlatolt ,felfujt holyag volt nem valami brillians kepessegekkel.Meg  azelottrol ,.hogy politikai palyara szanta magat.
Előzmény: lilaköd mámor (125)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 133
Szerintem egyáltalán nem volt bumfordiság részéről, hogy nem vett részt az Élet Menetén. Ha egyáltalán nem emlékezik meg a Holocaustról, az lett volna bumfordiság.
Előzmény: Derek (128)
Stoppermutter Creative Commons License 2007.04.16 0 0 132
Blablabla. Suket duma. Es akkor milyen rendezveny volt az a mulhatatlanul fontos ize marcius 14en, Erdelyben, ami miatt nem ert ra felvonni itthon az allami zaszlot?
Előzmény: Szalmon_Ella (117)
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 131
beszél összevissza...megszoktuk. idióta barma az Istennek.
Előzmény: Tunyacsááp (129)
Tunyacsááp Creative Commons License 2007.04.16 0 0 130
Nekem nem volt holokausztom.
A ma élőknek meg végképp nem.
Előzmény: Derek (127)
Tunyacsááp Creative Commons License 2007.04.16 0 0 129
Most olvasom, hogy a ferit megint elragadta a hév.
Zéro toleranciát hirdetett.
Megkérdezném, hogy ezt törvényesen hogyan képzeli illetőleg ez mit jelent?
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 128
Hulye vagy ,hol irtam en ,hogy kotelezo. Illik dehat a KE eleg bumfordi volt mar mas dolgokban is.Kulonosebben engem meg nem is erdekel hova megy es hova nem en mar a masodik bunkossagakor leirtam es felolem azt csinal amit akar.
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 127
Hogy jon az ide ? Nekunk elsosorban a sajat holokausztjainkal kell elszamolni  ugye? Mert ugye az erin t bennunket elsosorban.
Előzmény: Tunyacsááp (124)
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 126
álláspont.
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 125

szóval nem köztelező.

ok.

finomodik az áláspont.

el is ment a holo-múzeumba, mint itt alant kiderült. mindenhová el kellett volna mennie?

nem.

gumicsont ez, csak vergődik a ballib ezen a marhaságon.

Előzmény: Derek (118)
Tunyacsááp Creative Commons License 2007.04.16 0 0 124
Az örmény holokauszt elég húzós téma, főleg az USA-barát Izraelben, de említhetném a mi kis ballib oldalunkat akár.
Előzmény: Törölt nick (113)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 123
Na latod ez az amihez meg neked nincs semmi kozod
Előzmény: Törölt nick (122)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 122
se a magyar, gondolom az amerikai azért jelent valamit.
Előzmény: Derek (120)
Tunyacsááp Creative Commons License 2007.04.16 0 0 121
Mert erdélyben magyarok/székelyek élnek.
Nem is nagyon igyekszik a román vezetés részt venni az ünnepeinken, főleg nem alkotmányosan. De én nem is várom el tőlük. Ők románok semmi közünk hozzájuk.
Előzmény: Törölt nick (119)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 120
az en oseim meg kb 140 evvel ezelott Ausztriabol es Gorogorszagbol es semmit nem jelent nekem se az osztrak se a gorog zaszlo se a himnuszaik.
Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 119

"Akkor miért van tele minden ilyen zsidó ünnep/megemlékezés izraeli zászlóval?"

Akkor miért van tele minden erdélyi református/katolikus templom magyar zászlóval?

Előzmény: Tunyacsááp (110)
Derek Creative Commons License 2007.04.16 0 0 118
Kotelezonek nem kotelezo de illett volna mert tobbszazezer magyar allampolgarrol van szo akik kozul nem is mindenki volt zsido raadasul,mert ugye a magyar Karady Katalint es Javor Palt is taborba zartak a nemetek,megha ok tul is eltek.
Előzmény: Tunyacsááp (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!