A következő idézetek pontos datálására (napra), és a forrás megnevezésére (ki mondta?, milyen alkalombó?l, hol?) lenne szükségem, minden segítségért ezer köszönet.
A négyes: XI. Pius - Quadragesimo anno (1931. május 15.) c. enciklikája. A teljes szövege angolul. Ha jól gugliztam, a Závodszky-könyv 207.-ik oldalán idézi ezt a részt.
Annyit találtam, Pétain marsal mondot olyat 1940.06.16.-én Bordeuxban a francia kormány utolsó ülésén, hogy: "egy hullával házaságra lépni" Mondta arra az Angol javaslatra miszerint Nagy-Britannia és Franciao. egyesüljön alkossanak Uniót.
"Mind az államnak, mind a tisztességes polgárnak kötelessége elsősorban azt szem előtt tartania, arra törekednie, hogy egymással szembeállított osztályok harcán túlemelkedve feléledjen és kibontakozzék a hivatásrendek együttműködése. Múlhatatlanul szükséges tehát, hogy a társadalompolitika megkezdje a hivatásrendek újjáteremtését. Hiszen ma élő valóság a társadalom erőszakon alapuló, ennélfogva instabil, ingatag állapota, amely osztályokon épül fel; ezek az osztályok eltérő célokat követnek, ezért szemben állnak egymással, következésképpen hajlanak az ellenségeskedésre, a harcra."
5.
"Szeretném ezért sürgősen kérni, határozza el a német kormány, hogy agrárexport kérdésekben segítségünkre siet.. Úgy vélem, Exellenciád hozzám hasonlóan szükségét érzi a szorosabb bajtársi együttműködésnek. Ezt szolgálja levelem is, melyet abban a reményben intézek közvetlenül Exellenciádhoz, hogy mi, régi fajvédő bajtársak, akik ugyanabban a világnézetben élünk, gazdasági vonalon is megértjük és kölcsönösen támogatjuk egymást..."
"Excellenciás Uram! Teleki gróf miniszterelnök ma éjjel agyonlőtte magát. A túlzott korrektség, a tisztaság, a kötelességtudás példaképe volt, nagy műveltségű, tehetséges politikus és tudós, aki a megfeszített munka következtében és a súlyos események terhe alatt nem talált más kiutat."
2.
Népünket megrázta a sztálingrádi tömegmészárlás. A ... hadvezetés haszontalanul küldött halálba és romlásba 330 000 németet... Németország neve örökre bemocskolt marad, ha a német ifjúság nem lázad fe és nem áll bosszút... A sztálingrádi halottak könyörögnek hozzánk!"
3.
"A fegyverszünet az én szememben szükséges feltétel Franciaország örökkévalóságának biztosítására... a szövetség Nagy-Britanniával annyi, mint szövetség egy hullával."