Keresés

Részletes keresés

A.Schindler Creative Commons License 2019.09.24 -2 0 87

Augusztus végén ismét elmentem Hollókőre.

Szépen kiépült a vár és környéke, de ennek megfelelően tömeg is volt.

Azért jól éreztem magamat, megéri a belépőt a vártúra és a falu is még gyönyörű.

Remélem, az is marad.

Nógrád a szívem csücske, de sok felfedezni való van még arra! :)

A.Schindler Creative Commons License 2017.03.24 -2 0 86

E hó 11.-én végre eljutottam a  Salgóbánya feletti salgói várba.

Nem csalódtam, nagyon hangulatos volt.

A hangulatot még fokozta a derűs, tiszta idő, a panoráma csodálatos volt, a Tátra vonulatai is elősejlett a párából, valamint a barátságos erdész 'bácsi', aki egy kollégájával éppen szemetet szedett (miért ilyen rendetlenek az emberek? Rengeteg a szemét még az ilyen nem túl felkapott helyeken is...), de a kedvünkért abbahagyta, mesélt a környékről és megajándékozott egy ismeretterjesztő brosúrával.

A vár felé vezető úton, nem sokkal Salgóbánya előtt rendkívül kulturált turistaközpont, büfével, wc-vel, barátságos és segítőkész személyzettel.

Sajnálom, hogy nem tudtam nagyobb túrát tenni a környéken, habár a falu ( csak úgy, mint a megye nagy része :(  ) nagyon lepusztult.

Remélem, legközelebb bebarangolhatom ezt a gyönyörű tájat és meglátogathatom a közeli Somoskő várát is.

A képet a Netről töltöttem le, nem saját.

Snakeins Creative Commons License 2011.06.27 0 0 85

"Felhőbe hanyatlott a drégeli rom,
Rá visszasüt a nap, ádáz tusa napja;
Szemközt vele nyájas, szép zöld hegy-orom,
Tetején lobogós hadi kopja."

Így kezdődik Arany János csodálatos költeménye, mely vérzivataros történelmünk egy hősies és tragikus momentumát írja meg: Drégelyvár 1552-es ostromát és védőinek halálát - ehhez én, ha akarnék, sem tudnék többet hozzátenni, el kell olvasni.

Tegnap volt olyan szerencsém, hogy ellátogathattam a romokhoz, mely a feltárásoknak és állagmegóvásoknak hála, viszonylag áttekinthető állapotban van, bár körülötte táblák jelzik: Belépés csak saját felelősségre.

A hely gyönyörű, a Börzsöny észak-keleti részén, cirka 450 m-es magasságban található, a táj csodálatos, hatalmas területet belátni a vár területéről.

Emléktábla idézi fel a majd 500 éve történt eseményt - amely emléktábla tövében, számomra felfoghatatlan, nemtelen és aljas tettként hatalmas szeméthalom, ahogy a környéken több helyen, másutt is... Vajon miért?? Nem fogom megérteni soha...

A közelben, mintegy 2 Km-re van parkoló, ahová egy megnyitott erdészeti úton egy közeli faluból, Nagyorosziból lehet eljutni, a romokhoz egy meglehetősen meredek ösvényen, kisgyerekes családoknak nem ajánlanám.

Található lenne a vár környékén egy 'Apródok útja' elnevezésű tanösvény, érdekes lehetett volna bejárni, ha már a kezdő táblát nem rongálták volna meg...

Én egy nagyobb túra keretén belül érintettem a várat, a Börzsöny azon része is gyönyörű, akárcsak a többi, bár a csalános, tüskés aljnövényzet a kevésbé járt helyeken oly dúsan tenyészik, hogy inkább csak elvetemült túrázóknak javallom, laza kirándulásra nem igazán alkalmas a környék.

Mindazonáltal a közelben érdemes megtekinteni az utolsó betyárok egyikének, Sisa Pistának emlékére kialakított kis túraútvonalat, melynek kezdőpontja az említett erdészeti úton érhető el, a vártól mintegy 5 km-re.

Róla ezen a linken lehet többet megtudni: http://palocprovence.blogspot.com/2010/11/az-utolso-borzsonyi-betyar.html

Továbra is javaslom a Várak Magyarországon elnevezésű, igényes honlapot, ahonnan Drégelyvárról is többet megtudhattok: http://jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php

Snakeins Creative Commons License 2011.04.01 0 0 84

Szerdán elbarangoltam Esztergomba... szerettem azt a helyet, szeretem most is, de egy kis fellendülés után lehangoló volt látni, milyen kosz, mocsok, elhanyagoltság kezd urrá lenni a városon és a Bazilika valamint a hozzátartozó épületeggyüttesek környékén.

Szétvert lámpák, összetört padok, szemét mindenütt, a sétányok elhanyagoltak.

Nem kellene bele keverni a politikát, de köztudott, hogy a jelenleg regnáló hatalom egyik kegyeltje kezelte saját birtokaként ezt a gyönyörű kisvárost, s most, hogy elvették tőle, most is ott árt, ahol tud.

Az ország egyik leg eladósodottabb településévé vált, épült élményfürdő, milliárdokért, többszáz milliós veszteséggel üzemel..., a műemléképületek állagmegóvására sem jut forrás... jól látni, merre tart az ország...

Snakeins Creative Commons License 2010.11.07 0 0 83

A tegnapi túrámon ismét útba ejtettünk egy várat - Bibervár, vagy Pusztatorony - bár egyfelől ez nem is volt igazi vár soha a szó szoros értelmében, másfelől csupán néhány rakott kő jelzi, hogy itt valaha épület állt, de maga a környék nagyon szép, érdemes arra kirándulni.

Kóspallag meglehetősen kis falu a Börzsöny belsejében, Pesttől mintegy 60 km-re, ott tettük le az autót, a várdomb egy tekintélyes méretű halastó partja mellett fekszik, mintegy 4 km-re a falutól, de a falu felé haladva akár a halastó partján is meg lehet állni és felsétálni a kb. 50m magas dombocskára.

Mint említettem, nincs itt különösebb látványosság, a [varak.hu] is csupán enyit ír róla:

"Feltehetõen egy megerõsített õrtorony lehetett, amely a kóspallagi kijáratot védte. Építésének idejét és körülményeit nem ismerjük, okleveleiben sem szerepel. Valószínû, a XV.század elõtt pusztult el. Karpe Mihály 1757. évi kéziratos térképén Biber vára néven van jelölve, mely névnek eredetét nem ismerjük.Nováki Gy. Sándorfi Gy. és Miklós Zs. írják 'Börzsöny' tanulmányukban: A vár területén több cserepet gyûjtöttünk a felszínen. Általában a XIII. századra jellemzõek, de visszavezethetõek a XII. század végére, ami a vár tatárjárás elõtti építésére vall.Az 1980. évi ásatás során Miklós Zsuzsa tisztázta a vár alaprajzát."

Snakeins Creative Commons License 2010.10.09 0 0 82
Rég voltam ebben a topikban - valamikor júniusban jártam ismét csókakő várának környékén - ott sok minden nem változott, hétvégén voltam, rengetegen kiránduló lepte el a környéket.

---------------------

Ma, hosszú idő, csaknem hat év után visszalátogattam Szandavárhoz - kellemes élmények fűznek oda, jó volt ismét látni a meghitt szlovák eredetű falvacskákat, a gyönyörű nógrádi tájat, a pazar pompájú októberi erdőt.

Magából a várból nem sok maradt, pusztán néhány falmaradvány és az Öregtorony csonkja látható, de a vadregényes sziklaszirtekről hihetetlen kilátás tárul az ember elé.
Feljutni sem nehéz, de ha már ott van valaki, érdemes bebarangolnia a környéket.

Sajnos a hegy alatti geológiai tanösvény teljesen elpusztult, elindulni sem érdemes... higgyétek el, megpróbáltam... :)
Szerencsére a híres andezitorgoák közvetlenül a vár alatt jól láthatóak, az odavezető lépcső szintén eltünt már, de a korlát biztonságos.

Viszont a szomszédos csúcs alatti felhagyott (nem a működő!) andezitbánya, mintha egy idegen bolygó titkokat rejtő, feltáratlan kanyonvidéke lenne, bizarr látvány, megéri átsétálni.

A környéken említésre méltó éttermet, kávézót nem láttam, igaz, nem is kerestem.

A szandaváralji bennszülöttek között van sajna tajparaszt is, de ilyesmire kár szót vesztegetni - aki szereti a romantikus környezetben enyésző várromokat, az látogasson ki, Budapesttől egy órányi autóútra sincs.

Egy link: Szandavár

És egy legenda:

"...Itt (Szandavárott) vitézkedett az a Hubiár aga, akivel a hollókői Kapitány György 1550-ben emlékezetes párbajt vívott. A lovagi becsületen esett szennyfolt miatt verekedtek, egy török rab miatt, "kit Hubiár hitire kikért vala," azaz eskü alatt, hogy később váltságdíjat fizet érte. De ha megkapta is, bizonyára sosem fizette ki, mert a magyar vitéz megbízhatatlannak bélyegezte őt, és kihívta párbajra. Parancsnoka, Losonczi István nem eresztette Kapitányt, s ennek egészen a királyig kellett folyamodnia, hogy e magánjellegű viadal megengedtessék neki. "Erre kele szegínnek sok költsége," mondja Tinódi, mert az ügyintézést már akkor is a pénz olajozta. – Mivel a párbajt a felek megegyezésével Buják alatt vívták, elég lesz ott beszélnem róla, azaz inkább Tinódiból néhány bájos krónikás verssort bemásolnom és összekötőszöveggel ellátnom. Elég legyen itt annyi még, hogy Szandát már 1551-ben visszafoglalták a magyarok (a legenda szerint egy alagúton hatoltak be, és a kútban felmászva ütöttek rajta az alvó törökökön), és azonnal lerombolták. Azóta nem is épült fel...."
Snakeins Creative Commons License 2010.02.28 0 0 81
Az alsó link valamiért nem sikerült, inkább idemásolom: http://varakborzsony.uw.hu/
Előzmény: Snakeins (80)
Snakeins Creative Commons License 2010.02.28 0 0 80
Nos, meg voltak az idei első várlátogatások.
Illetve konkrétan egy várnak mondható objektum, Nógrád faluban. Klasszikus várrom, felújítás alatt. Meglepően tágas lehetett valamikor, a várdomb teteje szinte fennsíknak lenne mondható, ha nem lenne dimbes-dombos, de mindenesetre hatalmas, mintegy tíz futballpályányi gyepes területet fognak közre a helyenként frissen rakott, de többnyire omladozó falak.
A kilátás a Nógrádi-medencére nagyon szép: Nyugatra a Börzsöny meredek vonulata, keletre a Cserhát lankái, dél felé a Naszály impozáns tömbje látható.

Itt kicsit többet lehet megtudni a vár történetéről és néhány további fotó is látható:_LINK_

Sem a várrom, sem a falu nem fogott meg különösebben, de a Váctól kb. 15 km-re eső település egy kellemes hétvégi családi kiruccanás lehet, a környéken több kellemes kisvendéglő is van, többek közt közvetlen a vár aljában is, de én a Szendehely főútja mellett lévő Szende fogadót ajánlanám: kedves kiszolgálás, finom ételek és a pesti viszonyokhoz képest nevetséges ár.

A másik hely, ahol jártam, a szomszéd falu, Diósjenő felett található 'Csehvár', ahol már csupán az egykori sáncerőd várárka lelhető fel, azonban egy vadregényes tájon keresztül vezető, jól jelzett tanösvény közelében van, amelyet érdemes végigjárni, rengeteg érdekesség tudható meg a környék történelméről, élővilágáról.
A teljes tanösvény kb. 6-7 km, nem túl hosszú, de a vár egy meglehetős meredek ormon található, inkább bevállalósabb, edzettebb természetjáró kirándulóknak ajánlanám.

Ezen a honlapon sok érdekesség található a börzsönyi várakról, többek között a Csehvárról is említést tesznek: _LINK_
Snakeins Creative Commons License 2009.08.17 0 0 79
Nos, tegnap két újabb vár:
Várgesztes, a gesztesi vár, túristaszáló és étterem található benne, valamint egy mogorva csapos és tucatnyi macska.
A tetejéről remek kilátás a környékre, bár felmenni pénzbe kerül, 250 Ft.
Tűrhetően karban van tartva, családi kirándulásnak ideális.

A tőle északra fekvő, légvonalban mintegy 7km-re lévő Vitányi vár volt a másik, amelyet meglátogattam, csodaszép, jól jelzett turistaútvonalakon lehet megközelíteni, bár maga a vár alacsony hegyek között, szinte elrejtve fekszik.
A folyondárral benőtt 6-8m magas várfalak, a 15-20 m magas, csonkán is impozáns toronymaradványok felettébb vadregényes hangulatot árasztanak, a kilátás, a környezet, a háborítatlan erdő csodálatos, megéri az átlagosnál kissé keményebb sétát.

Snakeins Creative Commons License 2009.01.25 0 0 78
Már régen szeretnék elmenni - figyelemmel kísérem a tereprendezési munkákat, és örömmel tölt el az az összefogás, ami a vár megmentésének érdekében történik- remélem, előbb-utóbb tudok időt szakítani, és legalább egy napot eltölteni ott én is.
Előzmény: Nagyon Várbarát (77)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.01.25 0 0 77
Kedves Olvasó! A Szádvárért Baráti Kör 2009. március 13. és 14. napján vármentő tevékenységet végez az Aggteleki-hegységben lévő Szögliget község határában emelkedő Szádvár romjai között. Célunk megtisztítani a műemlék területét a bozóttól. Nagy szeretettel várjuk ehhez a segítő kezeket! A vármentő munkálatokhoz szerszámokat {metszőolló, fűrész, balta} valamint védőkesztyűt mindenki hozzon magával. Találkozzunk a Várhegyen!

Honlapunk: http://szadvar.karpi.com/news.php

További részletekről itt érdeklődhet:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?cmd=Article_showArticle&t=9038753

Üdvözlettel: Nagyon Várbarát

Snakeins Creative Commons License 2008.08.21 0 0 76
Múlt hétvégére két várat is célbavettem: Diósgyőrt és az Eger közelében lévő Szarvaskő romjainak megtekintését - sajnos, nem jött össze.

Már augusztus vége felé járunk... mindjárt itt az ősz.

Csókakő várát mindenkinek ajánlom: nincs is túl messze Bp-től, gyönyörű út vezet arra, és talán nem is túl zsúfolt, bár azért szerencsére látogatják is.
A környéken remek kirándulásokat lehet szervezni, bár a helyi infrastruktúra, pl. vendéglátás, szállás hagy maga után kívánnivalót.

Snakeins Creative Commons License 2008.05.02 0 0 75
Két hete Visegrád Fellegvárát néztem meg.
Ez is nagyon kellemes hely, a panoráma pompás, bár rengetegen voltak, parkolóhely a vár környékén kevés van, egy része fizetős.

A várba a belépő 1200/felnőtt - itt is van több kiállítás, fegyverek, vadászat, a vár és környékének története - összességében kellemes volt.
Snakeins Creative Commons License 2008.04.03 0 0 74
Na, megvolt a hétvégén - remekül éreztem magamat, szépen rendben van a vár és a környéke.
Amúgy meg 24 az a 20 - majd egy emberöltő.
Előzmény: Snakeins (73)
Snakeins Creative Commons License 2008.03.24 0 0 73
Jövő héten remélem összejön Eger - vagy 20!! éve nem jártam ott, pedig nagyon szeretem.

Hiába, az Egri csillagok, mint gyerekkori meghatározó élmény...
Előzmény: Snakeins (72)
Snakeins Creative Commons License 2007.12.18 0 0 72
Idén három várban is jártam: Esztergom, Csókakő, Hollókő - nagyon szépek voltak.
10EDES Creative Commons License 2007.04.11 0 0 71
Kedves bandiferkó!
Most vasárnap du. fél 2-2 körül érünk Bándra,attól függ,hogy végzünk Herenden.
Jelezz vissza légyszíves ha benézel a topicba.
Köszönet.
10EDES
Előzmény: bandiferko (53)
civertan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 70

Sziasztok kész azaz majdnem a www.eszakivarak.hu    

és  várak egyebek    www.ismered.blogter.hu   www.civertan.blogter.hu    no meg ha 3d várakra vagytok  kihegyezve akkor a www.varak3d.hu    jó szórakozást!

10EDES Creative Commons License 2007.03.30 0 0 69
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. :)
Előzmény: Snakeins (67)
Snakeins Creative Commons License 2007.03.30 0 0 68
Amilyen szemétdomb volt ott...
Még egy kis kiállítás is van. Tényleg nagyon igényes lett, alig néhány hónap alatt.

Valamilyen EU-s támogatást tidott kilobbizni a polgármester.
Előzmény: 10EDES (66)
Snakeins Creative Commons License 2007.03.30 0 0 67
-Ez egy közösségteremtő topik - és remélem, beváltja a hozzáfűzött reményeket, azonban kell egy kis idő, hogy kiforrjon.
Biztosan lesz legközelebb, ha nem adjuk fel, én bízom bene! :-)
Előzmény: valamilanykabatban (65)
10EDES Creative Commons License 2007.03.29 0 0 66
A Várak,kastélyok,templomok tavaly októberi számában van egy cikk róla
Tényleg csinosan felújították.A várólistámon van.
A képeket előre is köszi. :)
Előzmény: Snakeins (63)
valamilanykabatban Creative Commons License 2007.03.29 0 0 65
sajnálom hogy nem tudsz jönni, de majd legközelebb
Előzmény: Snakeins (63)
valamilanykabatban Creative Commons License 2007.03.29 0 0 64
igazán sajnálom:( együttérzésem)
Előzmény: 10EDES (62)
Snakeins Creative Commons License 2007.03.29 0 0 63
No, ehhez szívesen csatlakoztam volna!

Azonban éppen külhonban fogok tartózkodni - de remélem, lesz még hasonló.
Bár több napos kirándulásra, sajnos, nagyon valószínűtlen, hogy jutna időm.

Rengeteg szép várunk van, szerencsére egyre többnek a ... ha nem is felújítására, hiszen ez szinte lehetetlen lenne, de a környezetének rendbehozatalára jut pénz.
Nálunk, Solymáron is rendkívűl igényesen helyrehozták a kis vadászkastély romjait, több évtizedes vajúdás után.
Majd teszek be képet, ha ismét arra járok, és nem felejtem el magammal vinni a gépemet! :-)
Előzmény: valamilanykabatban (61)
10EDES Creative Commons License 2007.03.28 0 0 62
Ez sajnos nekem nem jó. :(
Munkával ünneplem a nyulat.
Előzmény: valamilanykabatban (61)
valamilanykabatban Creative Commons License 2007.03.28 0 0 61
2007. 04. 08.
Tavaszi Várkapu Tárogató

XVI. századi életképek, reneszánsz tánc, fegyverforgatás, gasztronómia

Helyszín: Füzéri Vár

ez egy elég közeli program szerintem nagyon szép vár igaz kicsit messze van
szóval jelezzétek kinek lenne kedve április 08-án elindulni Füzérre
azt is jelezzétek ki jön autóval honnan és hány embert tud befogadni az autójába
a Kék túra vendégházban Füzéren 10-12 fő megszállhat 2000ft/éj áron

bővebb infok:

http://www.fuzer.hu/?p=home&lang=hu
valamilanykabatban Creative Commons License 2007.03.28 0 0 60
köszönöm a többiek nevében is ezt az információáradatot:)
csak muszáj volt belenéznem kicsit
tényleg nagyon sok érdekes meg hasznos dolog van benne,
és annak is örültem hogy milyen sokan vannak akik rajonganak a várakért,
Előzmény: civertan (30)
10EDES Creative Commons License 2007.03.27 0 0 59
Köszönet rali! :)
Előzmény: rali (58)
rali Creative Commons License 2007.03.27 0 0 58
Előzmény: 10EDES (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!