Keresés

Részletes keresés

1xy1 Creative Commons License 2017.02.11 0 0 75

Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy egy újépítésű lakás műszaki átadás-átvételekor mik azok a paraméterek, amelyek fennállása esetén visszautasítható az átvétel? Tehát mik azok a problémák, amik gátolják a rendeltetésszerű használatot? Tudom, hogy jegyzőkönyvezni szokták a hibákat és hogy azokat mikor javítják ki, de mik azok a sarkalatos pontos, melyek megléte esetén egyértelműen meg kell tagadnia a vevőnek a lakás műszaki átvételét? Segítségeteket előre is köszönöm!

flipoo Creative Commons License 2016.01.03 0 0 74

Sziasztok!

Épülő társasházban vásároltam lakást, és most szembesültem vele, hogy az építtető olyan 25 cm-es téglából építi a külső falakat, amely hőátbocsátásra nincs bevizsgálva, mert ez a tégla válaszfaltéglának van nyilvántartva...

Kívülre 10 cm EPS hőszigetelés kerül. Ez a tégla is megfelel homlokzati falnak, vagy mindenképp hőátbocsátásra bevizsgált téglát kellene használniuk? Például energetikai tanúsítványt hogy tudnak majd kiállítani az épületről/lakásról, ha nem rendelkeznek ilyen adatokkal?

fiborka Creative Commons License 2016.01.01 0 0 73

Tisztelt Uram!

Szeretném a segítségét kérni, mivel sajnos nem vagyok benne jártas az új építésű társasház műszaki ellenőrzésében.

Szeretnék venni 2016-ban épülő újépítésű társasházban egy lakást és annak a műszaki ellenőrzése hogyan működik? Milyen műszaki részt kell figyelembe venni? Hogyan működik az egész? Kérném, hogy az email címét vagy a telefonszámát megadni szíveskedjen, hogy a személyes kérdésemet, tanácsát tudjuk megbeszélni. Szerződés kötés előtt állunk és nem szeretnék valami buktatót.

Tisztelettel: Farkas Tibor

Előzmény: muell (44)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.08.30 0 0 72

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9209942

elég újj ?????????????????????????????????????????????

Előzmény: ép-it-ész (71)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.26 0 0 71

Hál Istennek , hogy itt vagy már végre !

A Ház LELKE az a Kemence vagy a tűzhely volt .

Ezért mentek a leányok Ház-Tűz nézőbe , hogy a bentlakókról spirituális szinten szerezzenek tudomást , információt .

De hol van a HÁZ ÖLE ??

Előzmény: muell (70)
muell Creative Commons License 2011.04.26 0 0 70

? Ház lelke???

Kíváncsian várom a választ.. :)

Előzmény: ép-it-ész (66)
muell Creative Commons License 2011.04.26 0 0 69

Ha valaki vesz egy új lakást, amire még akkor fizet be, mielőtt elkezdődik az építkezés, és a belső alaprajzát és sajátos ötleteit rendeli meg, akkor az nem lakás építtetés??

De biza! 

Én az építtetés ideje alatti ellenőrzési lehetőségekről írtam korábban..

Előzmény: Dunit (56)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.24 0 0 68

Halló kérem !

Hova tüntetek ?????

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.22 0 0 67

Bocs Muell .

Jó a válasz.

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.21 0 0 66

Rejtett,csapott,csapolt horgolás a becsületes neve .

De hol van a HÁZ LELKE ?

muell Creative Commons License 2011.04.21 0 0 65

Ha nincsen koszorú, akkor sárgerenda???

Emlékszel még a fészkes kármira???

:)

Előzmény: ép-it-ész (64)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.19 0 0 64

Azért alacsony a bejárati nyílás, hogy amikor belépsz le keljen hajtanod a fejed.

Nem csak a Mester gerendára fekszik fel a fa födém gerendázata. A falaknál van más is . Vajon mi lehet a neve ??

Axióma Creative Commons License 2011.04.19 0 0 63

Nem kicsit off ugyan ebben a topikban:) de a mestergerendat me'g anno nekem is mondta'k, a tovabbi gerendak erre a nagyobb "fo"gerendara terheltek ra, nem falra. Regi hazakban jol bele lehet verni a fejet annak, aki kosarlabdas meret. Legutobb a bejarat tere es a konyha kozott lattam egy paraszthazban, igaz az nem volt faragva, es a tajolasarol fogalmam sincs.

Előzmény: ép-it-ész (60)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.19 0 0 62

Kedves Dunit

Hasonlóan godolom , mint ahogy írod magadról.

üdv

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.19 0 0 61

Haló Muell !

KJérek én is valami gondolkozni valót .

Lehet bármi ami építészet .

Utánna nézek - kutakodok . De engem az ilyesmi nagyon érdekel , főleg a hagyományos építészeti eljárások , szóókincs , gondolkozás vonatkozásában .

Üdv

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.19 0 0 60

Haló

Az IDEG a fa födémet alátámasztó MESTER gerenda .

kelet nyugati tájolással készült és amikor születtünk a fejünk keletre míg amikor halunk nyugatra néz .

Faragásokkal , többnyire a tejútra utaló családi - törzsi születés szinbólumokkal látták el .

De mitől MESTER gerenda a mestergerenda ?

üdv

muell Creative Commons License 2011.04.18 0 0 59

Hát ez szép volt!!!

Hol lehet ilyen leírásokat találni? Két évig ültem az építészet történet Órákon, de ilyesmiről nem is hallottam..

Mi az ideg??  Fa födémeknél... Írhatnék valami félhülyeséget, de előző gondolataidat futtatván biztos valami ökörség jönne le belőle...

Szóval?  Mi az? 

Nekem családi házam van.. saját építés... nem vagyok gazdag... de rengeteget dolgoztam vele!! Így is el lehet érni dolgokat!

Az albérlet szükséges, de ablakon kidobott pénz!

Szép napot.

Előzmény: ép-it-ész (57)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.17 0 0 58

Haló Tobruk

Meg van már az a lakás ?

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.17 0 0 57

Hali

Ismerem az iszkába kötést. Nagy keresztmetszetű fa szerkezetek  hossz toldásához használták egy ,, idegen ,, befogó ,, zár ,, szerkezet beiktatásával . Ez lehet egyenes vagy ferde ütköztetésű , idegen fa ékpárral megfeszítve.

Nem használatos kötés. Még a japán tradicionális építészetnél használják .

Boldog Asszony Fája pedig az állószék a két karpánttal és a fej gerendával .

Ehhez ismerni kell a ROVÁS írást.

Tehát a fügőleges oszlop , az állószék , az egy I betűsre hasonlít ami Magyarul ,, SZ ,, azaz szár .Földi lét és az istenség közötti járatot , utat ,jelképezi

Az oszlop és a karpánt az a Magyar A betü. Ez az Alapot átvitt értelemben az indulást - másként megközelítve a Fiú Gyermeket szülő Ős Anyát szinbolizálja  Fej gerenda a Hadak útja azaz a Csillagösvény másként a Tejút szinbólikus jelentése.

Karpánt -oszlop-fejgerenda és a karpánt tövében átszűrődő fény a FÉNY LIK . A Fény születésének azaz a FIÚ GYERMEK születésének a szinbólikus megnyílvánulása .Ez a három dolog így egyben a szentháromság. Ez az ŐSMAGYAR logika szerint felálló építés elve.

De mi az IDEG ?

Gondolj a népi építészetre és a fa födémnél találod meg , valahol .

üdv

Dunit Creative Commons License 2011.04.16 0 0 56

"Lakásoknál viszont úgy kötnék szerződést, hogy én mint megrendelő folyamatos betekintést nyerhetek az épülő lakásomba, bármikor, bárkivel.. "

Én meg sehogy. Lakást nem épített az ember, hanem vásárol !!

Talán házat, de a ház építés is csak gazdag embernek való !

Tehát lakást vesz az ember, vagy ami még praktikusabb : bérel.

Az ilyen építéssel foglakozzanak a szakemberek.

Tehát a lakáskérdés megoldása  akövetkező : először bérel az ember. A kockázat minimális.

Kell hozzá 3 havi lakbér ( kettő a kaucióra  1 meg az elsőhavi lakbérre. )  Ha nem válik be , tovább áll !

Aztán alakásvétel. Na ez már rázósabb. Kell minimum a kinézett lakás vételárának a 2/3 -a. Az is sok pénz . A többit bankból kell megszerezni. Aztán az ügyvédi díj ill. az illeték. Ha 5 éven belül nem válik be még az eladásra ingatlankövetítői díj.

Ha meg építkezik, akkor egy életre rabja lesz a házának !!

Mo. -on nagyon sok földhözkötött - modern jobbágy van. Most nem a földesura gátolja a szabadköltözésben , hanem a háza/lakása.

Előzmény: muell (53)
muell Creative Commons License 2011.04.16 0 0 55

természetesen nem a megrendelő személyére, hanem a műszaki ellenőrére gondoltam amikor azt mondom hogy biztositani kell a bejárást.

küldjek egy rajzot az iszkábáról?

cserében  mutasd a boldog fát..

Előzmény: ép-it-ész (54)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.15 0 0 54

Hali

Technikus vagyok úgy húsz éve.

Sajnálom de egy kicsit ellent mondok neked abból kifolyólag , hogy az építtetőnek is tudomásul kell venni , hogy az építőipar veszélyes üzem , Had ne mászkáljon lakk cipőben naphosszat fel s alá .

Így dolgozni sem lehet .

+a biztonság.

Iszkába kötés ? Érdekes és a boldogasszony fája ? azt tudod melyik ?

Főleg hagyományörző tetőkkel foglalkozom ,azt tartom érdemesnek arra, hogy tanítsam . Pluszban sokat járok az osztállyal a skanzenba és a Magyar Ház dolgairól fecsgünk órákat .

Ha van kedved egyszer gyere el ! Szívesen látlak !

Érdekelnek még a szakrális tetők és épületek .Tavaly Dobogókőn csináltam is egy ilyet .Nekem nagyon tetszik .

muell Creative Commons License 2011.04.15 0 0 53

Nagyon szeretem az ács szakmát! Neked beugrik még az iszkába kötés? :-)

Egyértelmű, hogy a legjobb felállás az lenne, ha a laikus építtető még a tervezés megkezdése előtt fogadna egy saját műszakist, aki mint  " projekt manager" végig kíséri az egész bulit... kivitelezőt addíg nem is engednék a közelbe amíg nincs leellenőrizve valamennyi költségvetési tétel... A kifizetést csak akkor hagynám jóvá, ha minden flottul, napló, műbizonylat etc.. megléte teljesült..

Lakásoknál viszont úgy kötnék szerződést, hogy én mint megrendelő folyamatos betekintést nyerhetek az épülő lakásomba, bármikor, bárkivel.. 

Alapállás, hogy az adásvételikben kikötik hogy a lakást csak előre egyeztetett időpontban összesen két- három alkalommal lehet megtekinteni a kivitelezés alatt..

Egészen egyszerűen az építtetőnek meg kell érteni hogy a vevő fizet, ha nem nézhetem meg az épülő lakást, nem veszem meg!!... Biztos vagyok benne, hogy ezen nem menne  el az üzlet!!

de sajnos itt is csak a műszaki átadásra keresik meg a szakmai segítséget... sok esetben már késő.. láttam már egy két tökéletesen elsumákolt szerkezetet.. Gondolom, te is...

Passzív ház ? nagyon érdelek a téma.. Talán kicsit úgy érzem, nem túl kurrens még ez a dolog... Persze ez csak megérzés...   pedig az ötlet nagyon jó...

Te mint tervező foglalatoskodsz?

Előzmény: ép-it-ész (52)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.14 0 0 52

T. muell !

Most olvastam a 42-es sorszámon futó hozzászólásodat .

Csak megerősíteni tudom amit ott közöltél. Tapasztalatom szerint a T. nagyérdemű megrendelő repes az örömtől amikor talál egy ,, megbízható ,, csapatot aki felépíti a kecóját. Kivitelezőnek jó esetben van egy művezetője vagy egy mestervizsgázott kivitelezője . ( egyébként szoktam mestervizsgáztatni és az ácsoknál már a barna béka segge alatt van a szint) .

Szóval ez a mester ember az építési ügyekhez teljesen analfabéta megrendelőt úgy vágja át a palánkon mint a huzat.

Az első félrecsúszott ( majd Én kivakolom kezit csókolom ) fal szerk után kezdik kapizsgálni a dolog bonyolultságát. Aztán az álmatlan éjszakák után kezd keresni ,,VALAKIT ,, aki kihúzza Őt a szarból .

Ílyenkor mit csináljunk , mi műellenőrök ?Néha csak röhögni tudok , mert az építtetői ostobaság és önteltség egy behúzott farokra mérséklődik és talán egy határozott fellépés a kivitelezővel szemben , lehet , hogy vezet valamire .

De se műbizonylat ,se ép napló se szerződés  csak szóbeszéd . Ez a per elvesztésére bőven elég vagy tolják maguk előtt az ügyet évekig .

Tehát még a kivitelező kiválasztásakkor el kell döntenie a kedves építtetőnek , hogy mit is akar .  Azt a párezer forintot akarják megspórolni amit hiányunkban többszörösen veszítenek el a réven .

Senkit sem akartam megsérteni ,de egy kicsit kinyílt a bicska a zsebemben .

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.14 0 0 51

Ma voltam egy cégnél üzleti trágyaláson mert kicsit elment az eszem-szerintük - ( passzív ikerházat akarok építeni ) és a srácok teljesen lelomboztak .

Szerintük nem szabad ilyen horderejü témába kezdeni amíg nincs megrendelés mert nincs aki finanszírozza . Egy forintot sem szabad beletenni a saját pénzből , mert szerintük nincs fizetőképes kereslet .

Terv alapján nem fogják megvenni -mondták .Szerintem nem így van . Úgylátom , hogy élénkül a piac és megjönnek a vevők is.

Ha van műszaki ellenőre , mert bizony nekem lenne - akkor a kockázat minimalizálható.

Sajnálom azt a sok építtetőt akik egy egyszerü járdabetonozáson is befuccsolnak .Hol van ehez a ház építés ?

Te mit gondolsz ?

muell Creative Commons License 2011.04.14 0 0 50

Hmmm. akkor legalább még dübörgött az építeni akarok vágy...

Manapság jócskán érződik a recesszió..

Köszönjük a k...csög bankoknak...

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.13 0 0 49

Hali

Nekem volt egyszer egy ügyem amikor új építésü , korszerű és még sorolhatnám mi mindennel büszkélkedő 76 lakásos társasházátadás átvételénél serénykedtem.

Összességében 32 lakásban bontattuk vissza a csempe és gkarton burkolatot és a bádogot , mert a jóember megspórol egy 20 millás munkánál 1 millát azzal , hogy nem rakta be a szellőzőszőnyeget és azt hitte , hogy nem veszem észre . Észrevettem .

Refrén ... Azt hittem leugrik a tetőről .

muell Creative Commons License 2011.03.19 0 0 48

Gondolom,ha Kőműves Kelemen dugig van vele akkor valakinek ellenőrizni kell, nehogy hibázzon a vad hajtásban... :) :)

Előzmény: KömKel (47)
KömKel Creative Commons License 2011.02.06 0 0 47

ccc... ennyire nincs munka? :P

Előzmény: muell (46)
muell Creative Commons License 2011.02.06 0 0 46

:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!