Kell az internet, szó se róla, nagyon kell, csak hát amikor a Magyar Köztársaság miniszterelnökével ennyire elszalad a digitális paci, akkor az online némileg jártas polgár hajalmos az egész progresszív országstratégiát körberöhögni.
a legnagyobb gond, hogy Mo.-n nem létezik olyan polgárjogi mozgalom, vagy civil kurázi, ami ezellen hathatósan küzdene. pedig ez Nyugaton is nagy téma! a helyi kis banánköztársaságok meg szépen rácsatlakoznak a világfolyamatra, és büntetlenül építkezhetnek, mert sajnos a szabad világ vezetője (Amerika) retorikai szinten is áldását dta erre (terror elleni háború). Csak amíg ott nagy az ellenállás, addig itt úgy mennek előre, mint kés a vajban!
Nem! Ez mutatja azt a hatalmas fejlodest, amin az orszag keresztul ment az elmult 5 es fel evben. Ha jol emlekszem Medgyessy miniszterelnok (akkor meg csak jelolt) urnak az volt a problemaja 2002-ben, hogy rozsdasak a korhaban a vascsovek, most miutan ezt es az egyeb problemakat mind megoldottak most mar az a legnagyobb problema, hogy hany fogasos menut rendeljen a beteg az interneten. Mi ez, ha nem fejlodes?
Persze, password. Gondolom minden beteg adatát külön fájlban tárolnád, és minden fájlhoz külön password lenne. És ez esetben már csak a megfelelő passwordöket kéne csereberélni egymás között. Vagy hogyan gondolod megoldani, hogy csak bizonyos betegek adataihoz férhessen hozzá a kívülálló doki? A többi beteg adatai ugyanis számára titkosak.
Nem olyan nagy was ist das az. Abban a -valós- példában amit mondtam, 5 lehetséges háziorvos utalja a kardiológiára a pácienseket. A kardiológus adatbázisát öt részre lehet osztani, mindegyikhez külön password a beutaló orvos számára.
itt nem is ez a lényeg. mert hogy Internet úgy már van, ahogy te mondod. Hanem most komolyan, ez a legnagyobb probléma, amit meg kell oldani? Hogy a beteg tudjon internetezni? Amúgy meg nem nagy cucc, kb. 100.000-ért lehet rakni Wi-fit a kórházba, és aki akar behozza laptopját és kész. De hogy ezen rendeljenek kaját a betegek? B+ ez már akkaora parasztvakítás, és teljesen nyilvánvaló, hogy azoknak szólt, akik azt sem tudják, mi az Internet. Mondjuk Gy. ott bukta be, hogy azok nemigen értették ezt a beszédet, mert szokás szerint a közember számára túl bonyolult és modoros volt.
Én ezt nem igazán értem. Internetet a kórházakba az adatok gyorsabb lekérdezése, a dolgozók tájékoztatása, szakirodalom olvasáa, tudományos munka stb céljából ( Ez teljesen OK ) vagy a betegeknek ? mert ez utóbbi elég elmebeteg ötlet. Én folyton netközelben vagyok sé hazsnálom is, de nehezen tudom elképzelni, hogy epekőmütét vagy vajudás előtt-alatt-után épp internethazsnálatra vágyom. Emlékeim szerint sokkal izgalmasabb kérdésekk foglalkoztatják ilynekor az embert, pl eljut-e a WC-ig és kihányja-e a vacsorát stb
Tudomásom szerint ez kizárólag házi használatra van, olyasmi, mint amit a háziorvosok használnak. Biztos, hogy nem lehet benne szabadon kotorászni. Ha van adatcsere van 2 kórház között, akkor az embereken keresztül megy, nem automatikus lekérdezéssel.
Persze, password. Gondolom minden beteg adatát külön fájlban tárolnád, és minden fájlhoz külön password lenne. És ez esetben már csak a megfelelő passwordöket kéne csereberélni egymás között. Vagy hogyan gondolod megoldani, hogy csak bizonyos betegek adataihoz férhessen hozzá a kívülálló doki? A többi beteg adatai ugyanis számára titkosak.
Szerintem van ilyen adatbázis. A Synergon csinálta két éve. De elötte is volt egy HostNet nevű tákolmány...
A kórházban írják bele a különböző bajaidat, vagy lekérdezik a más kórházakban beírt adatokat. TAJszám alapján működik a dolog. (a háziorvosoknak nincs hozzáférése) Az egyes diagnózisokat le lehet tiltani. (de attól még ott van, max akinek nincs jogosultsága, az nem látja)
most ez a legfontosabb... a betegek 90%-a szerintem még a gépet se tudja bekapcsolni különböző okból kifolyólag... ilyen hülyeség is csak a fletkónak juthat eszébe
és konzultálhatsz az angliába távozott orvosokkal betegségedről. amúgy 1 tiszta budi is már előrelépés lenne! de honnan tudhatná ezt egy szem(ellenzős)benéző...
"Más sem hiányzik, mint hogy legyen egy közös nagy adatbázis, benne a betegek összes adatával, amiben szabadon lehetne turkálni internetetn keresztül."
Azert az internet meg a nyomtatas-szkennelles kozott van egy-ket fokozat. 1. eseetleg lehet floppy-t hasznalni (fejlettebbek pendrive-ot) 2. egy kulso USB-s vinyoval akar az egesz rendszeret ide-oda hordozhatja
Már az az adatszolgáltatás is aggasztó, amire manapság az orvosokat kötelezik . Más sem hiányzik, mint hogy legyen egy közös nagy adatbázis, benne a betegek összes adatával, amiben szabadon lehetne turkálni internetetn keresztül.