Keresés

Részletes keresés

odba14 Creative Commons License 2025.01.08 0 0 27415

Nekem az a tapasztalatom, hogy a cél FG-t csak élesztő tápsóval, kiadós levegőztetéssel és az optimális hőmérséklet betartásával lehet elérni.
De nem katasztrófa ha nem megy le addig és marad benne némi cukor.
Én 2 hétig mindenképpen erjesztem, addig rá se mérek.

 

https://www.hopline.hu/sorfozo-blog/erjesztesvezetes-hogya-es-miert

Előzmény: Celtis (27414)
Celtis Creative Commons License 2025.01.07 0 0 27414

Két hét erjedés után lepalackoztam.

Első söröm volt, egy Brewbox IPA, rengeteg bénázással, kisebb-nagyobb hibákkal. A végeredmény viszont nagyon jó lett és ez a lényeg. Minden várakozásomat felülmúlta. Holnap nekiállok egy lagernek.

Előzmény: Méézi (27413)
Méézi Creative Commons License 2025.01.02 0 0 27413

Na, mi lett vele?

Előzmény: Celtis (27412)
Celtis Creative Commons License 2024.12.06 0 0 27412

Lassan kotyog, nem akar lemenni 1016 alá.

Előzmény: öreg_néne_b (27411)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.05 0 0 27411

Csak nem tudod pontosan, hol a vége, nehéz eltalálni, mikor van benne pont megfelelő mennyiségű cukor. 
Ha a vallásod tiltja ;) a palackozó cukor használatát, akkor tehetsz el a beoltás előtti léből a hűtőbe és azzal is palackozhatsz.

Előzmény: Celtis (27410)
Celtis Creative Commons License 2024.12.05 0 0 27410

Sziasztok,

 

Abszolút kezdőként felmerült bennem egy kérdés. Ugyebár palackozáshoz adott mennyiségű cukrot kell adni, hogy keletkezzen széndioxid a palackban.

Lehetséges lenne hozzáadott cukor helyett inkább az erjedés vége előtt palackozni a sört, amikor még épp akkora a cukorfoka, mint amennyit a hozzáadott cukorral állítanék be? 

Pequod Creative Commons License 2024.11.17 0 0 27409

Úgy látom, nem most kezdted, miért nem ott tartottad?

úgy értem, valami szakmai oka volt?

esetleg egy kis plusz cukrot adni hozzá?

Előzmény: Pequod (27407)
Bárk_i Creative Commons License 2024.11.17 0 0 27408

Milyen Watton megy a főződ?

Meglelhet,hogy túl meleg ,nekem ez volt a gond.Általában 8-900 Watton főzök ez vált be

Előzmény: Francc (27404)
Pequod Creative Commons License 2024.11.16 0 0 27407

Egy hete főzted?

És mi az, hogy "nem nagyon akar beindulni"?

Mértél fokot, hogy mennyit változott?

Csak felsőerjesztésűt készítek, de az élesztő gondolom hasonlóan működik.

Meg van adva az optimális hőmérséklet tartomány, azt nyilván érdemes komolyan venni.

Gondolom jobb lenne neki azon.

Úgy látom, nem most kezdted, miért nem ott tartottad?

Előzmény: -Toti- (27406)
-Toti- Creative Commons License 2024.11.16 0 0 27406

Főztem egy hete egy sört, láger lenne, Mangrove Jack M84 élesztőt használtam, de nem nagyon akar beindulni az erjedés. 8-9 fokon van, 10-15 fokot lenne az optimális hőmérséklet. Elég, ha kicsit melegebb helyre viszem?

Tótikám Creative Commons License 2024.11.14 0 0 27405

Nem megfelelő áramlási sebesség. Maláta alól elfogy a folyadék , ha túl gyors .Nem tud a lé elég gyorsan vissza folyni a kosárból .

Előzmény: Francc (27404)
Francc Creative Commons License 2024.11.14 0 0 27404

Köszi,

hallgatom.
Konkrét megoldást sajnos ők sem mondanak.
A maláta roppantása fontos és mivel én roppantva veszem és nem én csinálom, ezért nincs sok ráhatásom.
A legutóbb az olasztól rendeltem és nagyon lisztes volt.

Most hopline-tól rendeltem, ez valamivel durvább.

Illetve annyit változtatok még, hogy emelek a cefrézővíz mennyiségén néhány decit, hogy hígabb legyen és akkor talán nehezebb átfolyás mellett sem fog túlmelegedni/leégni.

Ma délután főzök, csinálok majd képeket és írok infókat.

Előzmény: Tótikám (27402)
Pequod Creative Commons License 2024.11.14 0 0 27403

A megoldást nem tudom sajnos, viszont jó, hogy behoztad, mert én pl. eszköz vásárlást fontolgatok és ezek a tapasztalatok is jól jönnek.

Előzmény: Francc (27401)
Tótikám Creative Commons License 2024.11.14 0 0 27402

Csapon podcast /13,14,15, 32/ adásaiban sok hasznos megoldást ajánlanak. Roppantás, keringetés, teljesítmény . Ezek okozzák a problémádat. Leggyakrabban a roppantás .

Előzmény: Francc (27401)
Francc Creative Commons License 2024.11.14 0 0 27401

Sziasztok,

nem olyan régen vásároltam egy Brew monk 40L-es sörfőző berendezést.
Eddig egyszer főztem vele, amolyan tanuló, ismerkedő főzés volt.
Már akkor is feltűnt, hogy a maláta egy része nagyon betömörödik a szűrő aljára, a lisztesebb frakciója pedig át is megy rajta és így szépen lassan odasül az aljára.
Az első főzésnél ez nem okozott olyan nagy gondot, amúgy is csak a végén vettem észre.

Aztán múlt hét vasárnap szerettem volna főzni egy fekete ipát.
Ugyan ez történt azzal különbséggel, hogy miután odakapta az alját, egy idő után kikapcsolt a gép.
Gondolom túlmelegedés miatt.

Cefre kuka.
Lerendeltem újra az alapanyagokat, ezúttal másik helyről és rendeltem egy cefréző zsákot is, hátha nem megy le ez a csirizes trutyi az aljára.
Azonban a zsák nem annyira finom mint hittem.

Most azon agyalok, hogyan fogjam fel.

Van valakinek tapasztalata a fenti problémával esetleg?

BTM Creative Commons License 2024.10.17 0 0 27400

Üdvözlök mindenkit! Eddig csak olvastam a fórumot, most viszont egy kérdésem van. Pár éve használunk egy Brew Monk 30L sörfőző készüléket, egyébként megelégedéssel. Most viszont a szivattyú (MP-10RN) elromlott, meg sem moccan. (A járókerék szépen forog, eltömődve nincs, és a kondenzátor is hibátlan, áramot kap, stb. Valószínűleg a tekercs mehetett tönkre, aminek a javítására viszont már nem vállalkozom.) Található olyan szakember az országban, akire egy ilyet rá lehet bízni? Eddig akiket próbáltam felhívni, azok nem lelkesedtek a munkáért. Előre is köszönöm a segítséget!

Hank Evans Creative Commons License 2024.09.24 0 0 27399

fozohaz.eu

 

Pequod Creative Commons License 2024.09.13 0 0 27398

Akkor megkérek mást, hogy rendeljen.

:)

De nem.

Valóban, a móri hopline.hu-ról rendelek.

Előzmény: zodes (27395)
Méézi Creative Commons License 2024.09.13 0 0 27397

Ott a pont!

;)

Előzmény: öreg_néne_b (27396)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.13 0 0 27396

Hopline.hu?

Előzmény: zodes (27395)
zodes Creative Commons License 2024.09.13 0 0 27395

Szia! :)

Ez az Olasz nem? :-)

 

Ha innen nem rendelsz, akkor honnan?? :-))

Előzmény: Pequod (27393)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 27394

Cornelius kegek eladók  15.000ft/db

Pequod Creative Commons License 2024.07.03 0 0 27393

Sziasztok!

Eddig csak olvasgattam ez a topikot, most egy közvetett élményt osztok meg.

Egy friss tapasztalatot egy alapanyag webshoppal kapcsolatban.

Telephely Budapest, XVI. Kövirózsa utca.

Már néhányszor rendeltem, eddig minden rendben volt. Mindig személyes átvétellel vásároltam.

A legutóbbi esetben is ezt jelöltem meg, csak kiderült, jó néhány napig nem tudok érte menni.

Minek álljon ott a polcon, felhívtam őket, kértem, mégis postázzák. Mondták, utánvéttel, rendben.

Megérkezett a csomag.

A számlán minden tétel szépen, kifejtve, felsorolva.

Utolsó előtti tétel, postaköltség utánvéttel.

Utolsó tétel: SZK. Bruttó 700.- Ft.

Pár nap után felhívtam őket; nem rendeltem SZK-t, mi az?

A telefon másik végén elhangzott a válasz: "sz@rakodási költség".

Mi...???

Ennyire ne legyünk már jóba...!

Amúgy ő nem tudja, nem ő foglalkozik vele. Kértem, hívjon vissza, az, aki ezzel foglalkozik.

Másnap vissza is hívott az, aki ezzel foglalkozik, a vezetékneve megegyezik a tulajdonoséval, és mikor elmeséltem a történetet és kérdeztem, mi az az SZK a számlán, a világ legtermészetesebb módján azt mondta:

"sz@rakodási költség".

Mert mennyi mindenféle többlet és adminisztrációs feladatot jelent egy ilyen változtatás.

Szóvá tettem, hogy a változtatáskor ezt senki nem jelezte, az ÁSZF-ben erről nem esik szó.

Kérdeztem, ez másnak még nem jelentett kérdést? Rendkívül arrogánsan kifejtette, hogy ezt mások maguktól is megértik.

Megadta a főnöke számát. Akinek szintén megegyezik a vezetékneve a cégtulajdonoséval.

Ő nem értette mi ez, még nem is hallott róla és sajnálkozott, és elmondta, hogy vannak gondok ezzel a kollégával.

A 700.- Ft-t visszautalja. Kérte, hogy mindezt meséljem el a cégtulajdonosnak. Őt is felhívtam.

Ő szépen elmondta, hogy az ilyen változtatás miért jelent legalább 20-30 perces többletfeladatot és megfejtette a mozaikszót, "szerviz költség".

Nos, azért osztottam ezt meg, hogy a jövőben, ha valaki innen rendel és hozzám hasonlóan utóbb a személyes átvétel helyett postázást kér, már előre tudhatja, lesz a számlán egy tétel, SZK, ami jelenthet szemöldök kiszedést, széna kaszálást, szivatás- és szerviz költséget is.

Én nem rendelek innen többet.

Mindenkinek csodás sörfőzéseket kívánok!

 

Tótikám Creative Commons License 2024.01.06 0 0 27392

Csak mint tanulság. Erjesztővödör csapja megrepedt,de csak annyira, hogy nagyítóval is alig látható. Csapcsere. Következő erjesztés végén átfejtés keg-be. Sajnos nem vettem észre, hogy az új csapot ütközésig kell fordítani.      Fejtés közben levegőt szívott a csap oldalán lévő furaton keresztűl. Kb. a felénél vettem észre, hogy buborékok mennek a csőben. És, mire rájöttem a hibára! Próbáltam menteni /cukor , asszkorbinsav /. Végeredmény, erősen oxidált sör. Megoldás, furat leragasztva.

Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27391

Brewerfried rém egyszerű.Nem kell letölteni ,regiszrálni, stb.Csak a mérték egységet kell átállítani metrikusra.Valamint a kihozatalt sajátodra igazítani.

Előzmény: Bárk_i (27390)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27390

Már aki tudja használni. Brewfathert letöltöttem de nem tudom használni. Hülye vagyok hozzá. Ezért is érdeklődöm.hatha valaki használja és tud segíteni.

Előzmény: Tótikám (27389)
Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27389

Ezért is érdemes sörtervező programot használni, pl. brewersfried, brewfater.Látod a változásokat.

Előzmény: Bárk_i (27388)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27388

Az élesztő 23 literrel van .azzal kevésbé lesz gondom. . Remélem a víz mennyisége elegendő lesz. Vasárnap szeretném főzni. Köszönöm.

Előzmény: Tótikám (27387)
Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27387

Lefőzhető de magasabb lesz az induló fajsúly. Esetleg az élesztő mennyisége ,lehet gond.

Előzmény: Bárk_i (27386)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.04 0 0 27386

Sziasztok! Szeretnék főzni egy amerikai ipát A problémán az, hogy a recept szerint 6 kiló maláta kell hozzá .Ég felé maláta volt megadva de vettem hozzá 40 deka másik malátát is. Olasztól a nevére már nem emlékszem de ott ajánlották hozzá. A kérdés le főzhető a recept szerint vagy kell hozzá esetleg víz vagy egyéb. Vagy vegyek ki a malátából 40 dekát.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!