Nekem az a tapasztalatom, hogy a cél FG-t csak élesztő tápsóval, kiadós levegőztetéssel és az optimális hőmérséklet betartásával lehet elérni. De nem katasztrófa ha nem megy le addig és marad benne némi cukor. Én 2 hétig mindenképpen erjesztem, addig rá se mérek.
Első söröm volt, egy Brewbox IPA, rengeteg bénázással, kisebb-nagyobb hibákkal. A végeredmény viszont nagyon jó lett és ez a lényeg. Minden várakozásomat felülmúlta. Holnap nekiállok egy lagernek.
Csak nem tudod pontosan, hol a vége, nehéz eltalálni, mikor van benne pont megfelelő mennyiségű cukor. Ha a vallásod tiltja ;) a palackozó cukor használatát, akkor tehetsz el a beoltás előtti léből a hűtőbe és azzal is palackozhatsz.
Abszolút kezdőként felmerült bennem egy kérdés. Ugyebár palackozáshoz adott mennyiségű cukrot kell adni, hogy keletkezzen széndioxid a palackban.
Lehetséges lenne hozzáadott cukor helyett inkább az erjedés vége előtt palackozni a sört, amikor még épp akkora a cukorfoka, mint amennyit a hozzáadott cukorral állítanék be?
Főztem egy hete egy sört, láger lenne, Mangrove Jack M84 élesztőt használtam, de nem nagyon akar beindulni az erjedés. 8-9 fokon van, 10-15 fokot lenne az optimális hőmérséklet. Elég, ha kicsit melegebb helyre viszem?
hallgatom. Konkrét megoldást sajnos ők sem mondanak. A maláta roppantása fontos és mivel én roppantva veszem és nem én csinálom, ezért nincs sok ráhatásom. A legutóbb az olasztól rendeltem és nagyon lisztes volt.
Most hopline-tól rendeltem, ez valamivel durvább.
Illetve annyit változtatok még, hogy emelek a cefrézővíz mennyiségén néhány decit, hogy hígabb legyen és akkor talán nehezebb átfolyás mellett sem fog túlmelegedni/leégni.
Ma délután főzök, csinálok majd képeket és írok infókat.
Csapon podcast /13,14,15, 32/ adásaiban sok hasznos megoldást ajánlanak. Roppantás, keringetés, teljesítmény . Ezek okozzák a problémádat. Leggyakrabban a roppantás .
nem olyan régen vásároltam egy Brew monk 40L-es sörfőző berendezést. Eddig egyszer főztem vele, amolyan tanuló, ismerkedő főzés volt. Már akkor is feltűnt, hogy a maláta egy része nagyon betömörödik a szűrő aljára, a lisztesebb frakciója pedig át is megy rajta és így szépen lassan odasül az aljára. Az első főzésnél ez nem okozott olyan nagy gondot, amúgy is csak a végén vettem észre.
Aztán múlt hét vasárnap szerettem volna főzni egy fekete ipát. Ugyan ez történt azzal különbséggel, hogy miután odakapta az alját, egy idő után kikapcsolt a gép. Gondolom túlmelegedés miatt.
Cefre kuka. Lerendeltem újra az alapanyagokat, ezúttal másik helyről és rendeltem egy cefréző zsákot is, hátha nem megy le ez a csirizes trutyi az aljára. Azonban a zsák nem annyira finom mint hittem.
Most azon agyalok, hogyan fogjam fel.
Van valakinek tapasztalata a fenti problémával esetleg?
Üdvözlök mindenkit! Eddig csak olvastam a fórumot, most viszont egy kérdésem van. Pár éve használunk egy Brew Monk 30L sörfőző készüléket, egyébként megelégedéssel. Most viszont a szivattyú (MP-10RN) elromlott, meg sem moccan. (A járókerék szépen forog, eltömődve nincs, és a kondenzátor is hibátlan, áramot kap, stb. Valószínűleg a tekercs mehetett tönkre, aminek a javítására viszont már nem vállalkozom.) Található olyan szakember az országban, akire egy ilyet rá lehet bízni? Eddig akiket próbáltam felhívni, azok nem lelkesedtek a munkáért. Előre is köszönöm a segítséget!
Eddig csak olvasgattam ez a topikot, most egy közvetett élményt osztok meg.
Egy friss tapasztalatot egy alapanyag webshoppal kapcsolatban.
Telephely Budapest, XVI. Kövirózsa utca.
Már néhányszor rendeltem, eddig minden rendben volt. Mindig személyes átvétellel vásároltam.
A legutóbbi esetben is ezt jelöltem meg, csak kiderült, jó néhány napig nem tudok érte menni.
Minek álljon ott a polcon, felhívtam őket, kértem, mégis postázzák. Mondták, utánvéttel, rendben.
Megérkezett a csomag.
A számlán minden tétel szépen, kifejtve, felsorolva.
Utolsó előtti tétel, postaköltség utánvéttel.
Utolsó tétel: SZK. Bruttó 700.- Ft.
Pár nap után felhívtam őket; nem rendeltem SZK-t, mi az?
A telefon másik végén elhangzott a válasz: "sz@rakodási költség".
Mi...???
Ennyire ne legyünk már jóba...!
Amúgy ő nem tudja, nem ő foglalkozik vele. Kértem, hívjon vissza, az, aki ezzel foglalkozik.
Másnap vissza is hívott az, aki ezzel foglalkozik, a vezetékneve megegyezik a tulajdonoséval, és mikor elmeséltem a történetet és kérdeztem, mi az az SZK a számlán, a világ legtermészetesebb módján azt mondta:
"sz@rakodási költség".
Mert mennyi mindenféle többlet és adminisztrációs feladatot jelent egy ilyen változtatás.
Szóvá tettem, hogy a változtatáskor ezt senki nem jelezte, az ÁSZF-ben erről nem esik szó.
Kérdeztem, ez másnak még nem jelentett kérdést? Rendkívül arrogánsan kifejtette, hogy ezt mások maguktól is megértik.
Megadta a főnöke számát. Akinek szintén megegyezik a vezetékneve a cégtulajdonoséval.
Ő nem értette mi ez, még nem is hallott róla és sajnálkozott, és elmondta, hogy vannak gondok ezzel a kollégával.
A 700.- Ft-t visszautalja. Kérte, hogy mindezt meséljem el a cégtulajdonosnak. Őt is felhívtam.
Ő szépen elmondta, hogy az ilyen változtatás miért jelent legalább 20-30 perces többletfeladatot és megfejtette a mozaikszót, "szerviz költség".
Nos, azért osztottam ezt meg, hogy a jövőben, ha valaki innen rendel és hozzám hasonlóan utóbb a személyes átvétel helyett postázást kér, már előre tudhatja, lesz a számlán egy tétel, SZK, ami jelenthet szemöldök kiszedést, széna kaszálást, szivatás- és szerviz költséget is.
Csak mint tanulság. Erjesztővödör csapja megrepedt,de csak annyira, hogy nagyítóval is alig látható. Csapcsere. Következő erjesztés végén átfejtés keg-be. Sajnos nem vettem észre, hogy az új csapot ütközésig kell fordítani. Fejtés közben levegőt szívott a csap oldalán lévő furaton keresztűl. Kb. a felénél vettem észre, hogy buborékok mennek a csőben. És, mire rájöttem a hibára! Próbáltam menteni /cukor , asszkorbinsav /. Végeredmény, erősen oxidált sör. Megoldás, furat leragasztva.
Brewerfried rém egyszerű.Nem kell letölteni ,regiszrálni, stb.Csak a mérték egységet kell átállítani metrikusra.Valamint a kihozatalt sajátodra igazítani.
Már aki tudja használni. Brewfathert letöltöttem de nem tudom használni. Hülye vagyok hozzá. Ezért is érdeklődöm.hatha valaki használja és tud segíteni.
Sziasztok! Szeretnék főzni egy amerikai ipát A problémán az, hogy a recept szerint 6 kiló maláta kell hozzá .Ég felé maláta volt megadva de vettem hozzá 40 deka másik malátát is. Olasztól a nevére már nem emlékszem de ott ajánlották hozzá. A kérdés le főzhető a recept szerint vagy kell hozzá esetleg víz vagy egyéb. Vagy vegyek ki a malátából 40 dekát.