Tatán robbant a távhő-bomba!
2007. 02. 01. 00.59
A távfűtéses lakásokokban élők közül nagyon sokan nem tudják kifizetni a drasztikusan megemelt számlákat, mások elfelezik a lerovandó összeget, s akadtak sokan, akik felháborodásukat meg is írták.
Az ő észrevételeikből válogatott a 24 Óra.
Tóth Elek például nyílt levelet intézett Tata város polgármesteréhez, melyben a következőket is rögzíti: - Nehezen, de megértettem, hogy a választási csatározások után minden vezetőnek fontos az általa vezetett szervezet átalakítása. De azt már nem értem, hogy a jegyzőváltás miért kerül egy szűkölködő költségvetéssel és nagy adósságállománnyal rendelkező városnak több mint negyvenmillió forintjába? Csak tetézi ezt az egyik újdonsült képviselő nyilvános helyen tett megjegyzése, miszerint "Nem mindegy nektek, hogy 200 vagy 240 milliót kell fizetnetek?" (Mármint Tata polgárainak.)
Ettől függetlenül természetes folyamatnak tartottam a testület azon törekvését is, hogy a választási győzelmet követően gyors átvilágításba kezdtek minden területen és személy szerint is büszke vagyok arra, hogy például Szováta önkormányzatának sikerült átadni Tata lakóinak az üdvözletét. Arra viszont kevésbé, hogy még mindig nem sikerült a városi internetes honlapot felfrissíteni. A belső telefonkönyv szerint a polgármester változatlanul Hetényi Tamás, az üvegzseb-lap pedig üres. De mindez semmi a távhő-bomba felrobbanásához. Másokkal együtt én is hatvan százalékos áremelésre számítottam - s láss csodát! -, a duplájánál is több lett. Először arra gondoltam, hogy számlázási hiba történt, de kiderült, hogy nem - írja a 24 Óra.
Elkeserített az ezzel kapcsolatos vita is a Tatai Városi Televízióban, ahol a résztvevők különösebb felkészülés nélkül, össze-vissza beszéltek, s mindenki más portáján söpört. A szolgáltató cég igazgatója elveszett a mega- és giga-joulok között, de kínosan kerülte a távhődíj összetevőinek ismertetését és a drasztikus emelés okait, ahogy a többiek is. Pedig nekünk, fogyasztóknak az mond valamit, ha elmagyarázzák, hogy ötvenezer forintból mennyi a munkabér, a járulékok, a prémium, a külső szakértők díja, továbbá milyen arányt képviselnek a működési költségek, a felújítás, a kölcsöntörlesztés, a szállítás, a veszteség...
Ezekről egyik megszólaló sem beszélt, mint ahogy az áremelésre javaslatot tevők és az elviselhetetlenül magas terheket megszavazók sem kerültek szóba. Levele következő részében Tóth Elek megállapítja, hogy a testületi döntések nagy felelősséggel járnak, majd ezzel összefüggésben felteszi a kérdést: "Mindenki a saját választókörzetének érdeke szerint dönt? Vagy - amitől személy szerint nagyon félek - központi utasítás alapján történik a szavazás?"
Végül a levélíró utal a 24 Óra szombati számában megjelentekre, melyben Tata polgármestere is elfogadhatatlannak tartja a Távhő Kft. üzleti tervét, mégis hecckampányt folytatónak minősíti azokat, akik jobbító szándékkal hívják fel a figyelmet arra, hogy valami nagyon nem stimmel az áremelés körül.
Jó lenne ha a képviselő-tetsület ülésén kiderülne, hogy mi, s miért nem stimmel. Ehhez persze az kell(ene), hogy az ellenzékben lévők is konkrét számokkal illusztrálják állításaikat, s természetesen a többséget alkotók is hasonlóként reagáljanak a felvetésekre!
Itt olvashatóak a dícsérő ömlengések »egy kisváros mintaértékű energetikai kezdeményezéseiről »
Azért adatok is vannak, és abból kiderül, hogy 2003-ig nagyrészt faaprítékkkal fűtötték a kazánokat, és akkor ezek egy részét lecserélték gázfűtésre. Ettől meg a gázár emelkedésétől biztosan jobban eelkedhetett a távhőár.
Még az sem biztos, hogy magáncég, az viszont biztos, hogy a távhő árát az önkormányzat határozza meg.
A panaszos a beadványában előadta, hogy 1996-ban 40%-kal, 1997-ben pedig 22%-kal emelte a távhőszolgáltatás díját. Ez ügyben 1997-ben, a július 1-jei emelés előtt a város polgárai aláírásokkal tiltakoztak, amit a Polgármesteri Hivatal figyelmen kívül hagyott. A
Az országgyűlési biztos megállapította, hogy Tata Város Önkormányzatának képviselő-testülete a távhőszolgáltatási díjak meghatározásakor a jogszabályoknak megfelelően járt el, ezért a vizsgálat során alkotmányos jogokkal kapcsolatban visszásságot nem tárt fel.
http://www.obh.hu/allam/1999/3_2kozsz.htm
"Különben is, egy magáncégnek mi köze a politikához? Semmi. Annyira emeli az árait, amennyit a piaci kereslet lehetővé tesz. Ez a kapitalizmus."
Erős tévedés, a kapitalizmusban van lehetőséged több céggel szerződést kötnöd vagy szerződést bontanod, ha nem megfelelő a szolgáltatás. A távhőből kilépni egyénnek szinte lehetetlen, mint egy stigma ül a lakáson. Ez a szocializmus gondoskodása, majd mi megmondjuk a rabszolgának, mi a jó neki.
Amit nem értek a távhő ügyben, de én csak amatőr vagyok, valami profi biztos meg tudja magyarázni: több helyen korszerűsítették a távhő hőtermelését, gázgenerátorokra álltak át. Ezeken a területeken tehát áramot termelnek, amit feltehetőleg szép haszonnal adnak tovább. Az áramtermelés veszteséghőjét eladják fűtés formájában, ahol megint kaszálnak, így dupla a nyereség a korszerűsítés előtti időkhöz képest. A korszerűsítés előtt folyamatos üzemben ment a fűtés, most éjszakára lecsökkentik a fűtés hőfokát, így ezen is spórolnak. Az idei december durván enyhe volt, mégis minden idők legmagasabb számláját küldték ki. Mikor mondja azt valaki ezeknek, hogy elég?
Olvasd el a cikket. A helyi szolgáltató a gázáremeléseket jelentősen meghaladva emelte az árait.
Eger környékén a TIGÁZ valamiféle figyelmetlenségből a decemberi gázt is a januári emelt árakon számlázta ki, sőt a február elsejét sem várta a számlázással meg, így aztán a kompenzáció sem szerepelt még benne.
Nekem az a gyanúm, hogy vagy az enyhe telet is figyelembe véve meglovagolják a nagy áremelésekről szóló híreket és abban bíznak, hogy sokan nem veszik észre a stiklit, vagy politikai döntés történt. Miszerint az embereknek VALÓBAN érezniük kell az emelt árakat, ami az alacsony gázfogyasztás és a kompenzáció miatt nem lesz olyan mértékű, amire a FIDESZ számított.
A TIGÁZ a reklamálóknak készséggel igért új, most már jó, és a kompenzációt is tartalmazó számlát. Aki meg duzzogva bár de befizette az így járt?
A távhőbomba legelkeserítőbb aspektusa, hogy már a távhős lakások készítésekor lehetett tudni, hogy iszonyatosan sebezhető a rendszer. De az összes akkori megmondó ember akkor azt magyarázta, hogy ez a leggazdaságosabb és legjobb megoldás. A mostani megmondó emberek ugyanilyen elánnal magyarázzák a reformok ésszerűségét. Nem véletlen, hogy ugyanazok.
Ugye nem azt akarod mondani, hogy a gáz ára önkormányzati hatáskör?
Ami pedig a távhő árát illeti, ott a pofátlanság az alapdíj 4x százalékos megemelése (Budapesten). Sem a munkabérek, sem az amortizáció, de mégcsak a finanszírozás sem indokolhatja a mértékét. Pofátlanság a köbön.