Tudod a rendszervaltas idejen nagyon optimista voltam, Gondoltam, tanult nep a magyar, csak at kell vennie a jo dolgokat amiket mar otkint hasznalnak. Na , ebben tevedtem egy jo nagyot. Rajottem hogy annyira okos a magyar, hogy nincs is nala okosabb.:( Itt mindent ujra ki kell talalni, hat ez idobe es penzbe kerul. A nemetek csinaltak jol, levaltottak mindenkit a volt DDR. ben.
Ertem hogy nekunk nem volt kivel levaltani, de azert atvehettunk volna egy ket dolgot. Itt nyuglodnek ezzel az egeszseg uggyel, kell a reform, de a kis dan egeszsegugyi kartyaval, amin fenykep sincs mindent el tudtam intezni ott kint.
A legnagyobb hibanak tartom hogy a szamitogepet, egyes allami hivatalok vezetoi meg mindig ugy kezelik mintha irogep lenne. Az alkalmazottnak papirja van rola, vizsgazni kell ugye mindenbol, csak eppen hasznalni nem tudjak.
Kint ha ugyet kelett intezni, betelefonaltam mondjuk az adohivatalba, megkerdeztek a szemelyi szamomat, akkor megmondjak kihez tartozom - ott e szam szerint tartozok ugyintezohez, barhol, bankban, onkormanyzatnal stb.- es a Fru Jensen idot ad 15.30 ra , akkor en, csakis en vagyok a soros. Az en idom is penz, meg a Fru Jensen ideje is, gyorsan pontosan intez mindent. Ezert kapja a fizeteset.
Ithon ha valami ugyem van, -szerencsere ritkan- elore kitanulom az ugyintezo dolgat, kulomben kuldozget ajtorol- ajtora. Amit ott kint 5 perc, arra ithon ramegy egy nap.
Ez a vagyonosodasi dolog is rohelyes, 5 perc alatt meg lehetne allapitani ki dolgozik minimal berer, 15 millas kocsival, es kastelyban lakik. Errol szo sem lehet.
Felesegem allami hivatalban dolgozik neha csak lesek mit muvelnek, kiloszam viszik az aktakat amiknek mar regen ott lenne a helyuk a gepeken.
Ez a szerenyseg, egyszeruseg ott van minden Skandinav emberben, a Jante lov csak osszefoglalta oket, velemenyem szerint.
Kivanom hogy sikeruljon ujra kimenned, bar minden magyar eltolthetne egy par evet ott kint.
Ennek egyszeru oka van. Nyugdijas lettem. Amikor megismertem a kinti szusztemat, ado ugyeket, meg azt ahogy ezek a tarsadalmak mukodnek, elhataroztam hogy nem akarok gazdag ember lenni.:))
Lenyegeben berhazban laktam, ha vettem is valamit reszletre, nagyon ovatos voltam. Ott kint a leggazdagabb ember az, akinek nincs adossaga. Amire mindenhol torekedtem az volt hogy fuggetlen tudjak maradni, banktol, adohivataltol mindentol.
A rendszervaltas nagyon megkonnyitette a dolgomat, nem volt honvagyam de valahogy ugy gondoltam lattam en mar eleget ebbol a nyugat-bol.
Nem tudom Te mennyire ismered , mennyire tudtal beilleszkedni, elfogadni oket, elfogadtatni magad?.
En kivancsisagbol mentem ki, meg nem birtam elviselni hogy tiltottak a nyugatra menest. Hat roviden ennyi.:))
Nos ami a raszizmust illeti, egesz mas a helyzet Svedorszagban mint Daniaban.
Svedorszagban nincs annyi muzulman, ott a bevandorlok zommel keleteuropaik voltak, a vendegmunkasok meg jugoszlavok es finnek tobsegben. A jugok nem nagyon tanultak meg a nyelvet, ugy gondoltak 1-2 evig dolgoznak aztan hazamennek...Volt egy jugo szomszedom, egyszer latom autot szerel egy negerrel a parkoloban. Lementem, hallom hogy a fekete jugoul beszel, kerdezem te is jugo vagy, nem-nem.. nevetett csak egyutt dolgozunk, ez meg nem tanul meg svedul, igy en tanultam meg szerbul.:))..
Volt egy masik eset, az asszony majat akart venni, de ugy kelett kerni a pultnal, elkezdte mutogatni a majat..a hentes azt hitte beteg, kerdezi faj?.. igen mondja az asszony, es sohajtozott.. Egyszer csak elokerult egy mento, szirenazva vittek a korhazba, majdnem megoperaltak.:))
Na a lenyeg az hogy a keleteuropaiknak nem volt mas valasztasa mint beilleszkedni.
Visszaut nem volt, altalaban a keleteuropaik tanultak voltak.
Ezzel szemben torokorszagbol, jugobol altalaban azok az emberek jottek akiknek othon sem jutott munka, nem volt szakmajuk, soknak meg az iras is problemat jelentett..Aztan rajottek hogy itt igy is lehet boldogulni, szoc.segely meg hasonlok.Egesz falvak telepultek ki.
Persze a torok es a jugok kozt is volt, aki alkalmazkodott, de nem ez volt a jellemzo.
Ez nagy problema Torokorszagnak az integracio miatt is, a nyugateuropaik ezek a vendegmunkasok utan iteli meg az orszagot.
Hat en igy latom, nem gondolom hogy mindenkinek igy kell latni, es bocs hogy ilyen nehezkesen, hosszan fogalmaztam..
Nem a rendszerváltáskor találták ki és a cocializmus se tudta kiirtani, pedig abban aztán nem menő az ilyen mentalitás (elvileg)...
Nem tudom, de amikor a rendszervaltas megtortent ugy ereztem mintha egy filmbol kivagnanak egy darabot (1939 -98 ig) es folytattuk 1939 tol.
Aztan mintha az hoolywodi filmekbol ultetnek at a kapitalizmust, nekem furcsa volt, ma is az.
Mikozben meglehetett volna nezni a fejlett europai orszagok strukturajat, es ami az oszag reszere alkalmas, azt atvenni. Nalunk a kosztumoknak nagyobb szerepet adtak, mint a politikanak. Lehet hogy csak en latom igy, nem tudom..
Mas. Nem gondolom hogy az angol nyelv helyettesiteni fogja valamikor is a dan nyelvet. Ez a kis nep nagyon buszke magara, joggal, nagyon orzi hagyomanyait, a ketnyelvuseg meg adott. A Tv ben szinkron nelkul megy minden, a kisgyerek eszre sem vesz ketnyelvu lesz, ritka ember aki ne tudna angolul. Termeszetesen a z iskolaban is az idegen nyelv az angol, erre ok mar regen rajottek.
Nalunk meg a slagereket is leforditottak, magyarul enekeltek a legnagyobb nyugati slagereket is. Minden szinkronizalva van, a magyar ful nehezen all at idegen nyelvre,
Majd lassan kiforrja magat ithon is, hosszu ido kell az biztos. A mai fiatalok szabadon jonnek mennek, van lehetoseguk nyelveket tanulni, megtapasztalni az eletet mas orszagokban is. Hidd el ott is voltak problemak. En egy ideig "ketlaki" voltam, eleg nehez volt mindig atvaltani. Aztan most vegleg ithon vagyok, ujsagokat olvasok, Tv.-t nezek hogy a nyelvet ammenyire lehet gyakoroljam.
Hianyzik sok minden, ez a megosztottsag meg tenyleg utalatos, de hala Isten a politika csak bohockodas szinten erdekel. Olaf Palme idejeben kerultem ki. Baloldali szavazo voltam mindig. Maradok is, nem erdekel hogy ki vezeti, Orban is lehet :)
Nem szemelytol teszem fuggove, munkas voltam, az en erdekeimet a szocik kepviseltek.
Neha szomorit az ithoni allapot, de ido, es megertes kell ahozz hogy felzarkodjunk.
Igen pontosan igy van..Nem szeretik ha valaki virit a pezevel, vagy barmivel.
Csinaltak egy ellen Janta torvenyt is, mert ugy gondoltak hogy szukseg van az onbecsulesre is, de valahogy megmaradtak szerenynek. Amit en nagyra ertelek az osszes Skandinav emberben.
Halas vagyok hogy eletem egy reszet, ott tolthettem.
Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
Du skal ikke tro, at du er mere end os.
Du skal ikke tro, at du duer til noget.
Du skal ikke le ad os.
Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.
Ne gondold hogy valaki vagy.
Ne gondold hogy velunk azonos erteku vagy.
Ne gondold hogy okosabb vagy mint mi.
Ne gondold hogy jobb vagy mint mi.
Ne gondold hogy tobbet tudsz mint mi.
Ne gondold hogy tobb vagy mint mi.
Ne gondold hogy valamire is hasznalhato vagy.
Ne nevess ki minket.
Ne gondold hogy valakit is erdekelsz.
Ne gondold hogy valamire is tanithatsz minket.
Ez egy regenyben irodott 1930-as evekben, de minden kulfoldinek elsoroljak, nevetnek rajta cinikusan, de illik komolyan venni.:((
Osszesegeben megis nagyszeru emberek, en jol kijottem veluk, ha cikiztek neha a kiejtesem miatt -ezt nem lehet megtanulni- aszontam nekik: ha ugy megtanulsz magyarul, mint en danul, akkor ugass.:))
A másik: azért ahhoz képest, hogy (mint az előbb Te is idézted) nagy pofával nyomja a rasszista szöveget, az ő megjelenése is elég távol áll a germán/viking típustól. Úgy néz ki azon a képen, mint egy pakisztáni zöldséges Nørrebro-n... Szerintem ezzel a megjenéssel csak magát röhögtette ki a rasszista szövegeivel...
Ez a faszi Bornholmrol szarmazik, van hanganyag is a Wikipedian ketszer halgattam meg mire megertettem. 15-20 fele tajszolas van de a bornholmi a legvadabb. Akkor mar tenyleg jobb az angol. Sokat tortem a fejem a Jantelovon, ezt uton-utfelen emlegetik, emlekeztetnek ra, erre epul a raszizmusuk, a Mohamed karikaturak idejen - bar sokmindenben egyetertettem a Jylandposten fejtegeteseivel- megis ugy gondolom ez belejuk van egetve, ez a tizparancsolat, ettol nem tudnak szabadulni.
Ez a raszizmus eloszor a muszlimok ellen indult, de kesobb minden kulfoldi erezhette.
Ez egy erdekes tortenet. A partja valami 10% feletti voksot nyert, de ekkor meg bongesztek a vadiratokat. Targoncaval vittek az anygot, egy raklap puposan megtelt a vadiromanyokkal.:)
A lenyeg az hogy anyagilag foldonfutova tettek, de a partja ragaszkodott hozza.
Igy aztan a bortonbol villamosal szokott bejarni a parlamenti ulesekre, eleinte ugy nezett ki hogy jol jott ki az egeszbol, de mint az lenni szokott, megfurtak. A normalisabbak megkonnyebbultek, aztan hamar kiderult hogy tok mindegy, ez a ribanc aki atvette a partot ez meg roszabb.
Francokat. Ha valamit el akarnak adni, akkor azonnal megtanulnak angolul, mégpedig nem is rosszul. Tudok franciául, de számos alkalommal kísérleti célzattal szándékosan angolul beszélek, ha venni akarok valamit tőlük. MINDIG tudnak...
Ugyanez Hollandia. Magyarországon meg annyira nem beszélnek angolul, hogy talán Franciaországot tudom említeni hasonló negatív példaként, bár még asse ennyire rossz...
a legsíkabb fejű buszvezető is tökéletes angolsággal válaszolt a kérdéseimre
külföldi ismerőseim elmondása alapján a hétköznapokban (nem pesti szórakozóhely hanem közért, hivatal, stb.) vért izzadnak, annyira nem beszélünk külföldiül
"Egy munkatársam kapott állandó állást nemrég a dán állami mérésügyi hivatalnál. Angolul jól beszél, dánul egy szót sem és most dán közalkalmazott lett."
ezek a dánok nem figyelnek, és rövidesen az angol mellett a magyar lesz a beszélt nyelv... onnan csak egy lépés a hivatalos.
Igen ott eltem 14 evet, 7 evet meg Svedorszagban, pont ennek a bohocnak az idejen. Mindenki csak kirohogte. Aztan egyszercsak levaltottak, jott ez a Pia es valoban sokkal komolyabban kellvenni, de ez itt nagyon off.
Kb hasonlit a stilusa mi Togyanenkhoz. De nagyon vagta az adotorvenyeket, egyszer arra a kerdesre hogy raszista-e,- termeszetesen, minden jo dan raszista,- felelte.
Ez kb 80 as evek elejen volt,nem tudom beszelsz-e danul vagy angolul. Adok egy linket:
Adougyi lektor volt a koppenhagai egyetemen. Aztan egy reggeli masnapos allapotaban kitalalta az elegedetlensegi partot, ez lett kesobb a fremskrid part aminek o volt a vezetoje.
A Tv-en keresztul oktatta a danokat, hogyan kell 0 szaldos adot csinalni.:)
Nagy koponya voltv, 10-12 eves pereskedes utan- az allammal- bortonbe zartak, onnan jart be a parlementi ulesekre .:))
Alá tudom támasztani. Egy munkatársam kapott állandó állást nemrég a dán állami mérésügyi hivatalnál. Angolul jól beszél, dánul egy szót sem és most dán közalkalmazott lett.