Keresés

Részletes keresés

Tiensin Creative Commons License 2007.01.12 0 0 65
Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a vámosoknak több lehetőségük van a korrumpálódásra, mivel a leggyakoribb bűncselekmények (cigi, pia , üzemanyag csempészet) az ő hatáskörükbe tartoznak. A két testület tagjai között nincs nagy összjáték. Mindenki végzi a saját dolgát. A korrupció sose egyéni akció, hiszen az elég hamar kiderülne. Nem szeretnék mélyebben belemenni a témába, de itt is az elosztásos rendszer működik. Főleg azért, mivel ritkán van olyan ,hogy az ember magánakcióba tudna kezdeni(mindíg jelen vannak kollégák). Sajnos ez a hátulütője is a dolognak. Hála az égnek én ilyennel nem találkoztam, de gondolj bele, ha a pl. a kollégák mellett a feletteseid is korruptak lennének, akkor kénytelen lennél beállni a sorba, mivel ha már Te is saras vagy ,akkor nem félnek tőled...
Előzmény: rackka (62)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.12 0 0 64
Van korrupt rendőr és korrupt finánc. Mint már említettem, 70 nettót könnyen tesz kockára az ember. Németországban pontosan a tízszeresét (megkérdeztük) keresik a fináncok..
Előzmény: Virsli László (61)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.12 0 0 63
Keletre a jövedéki adó mint fogalom nem egy olyan bejáratott dolog mint nálunk. Tudod nekik nagy tételben, számít az a párszáz Ft, és inkább Romániából hozatja be. Gondolj bele, ha már BPn elég komoly haszonnal árulják, akkor mekkora hasznot húzhatnak ha nyugatabbra mennek. Nem mindegy, hogy mire eljut az angolokhoz a cigi, addíg ötszörös a haszon, vagy annak a fele.
Előzmény: Playsion (60)
rackka Creative Commons License 2007.01.12 0 0 62

Ha a felsőbb akarat szívatóra állítja az apparátust, akkor az kétszeres megpróbáltatás a Romániából érkezőknek.

Mert ugye a saját pluszjövedelem kisarcolásáról nem mond le az egyenruhásunk.

Bocsánat, ha keverem a határőr és vámos személyét, én konkrétan inkább bicskanyitogatóan korrupt határőrök eseteit ismerem.

Tiensan: mondd már, ki tud több mellékeshez jutni a magyar-román határon? A finánc vagy a határőr? Feltételezem, hogy nem tökéletes elszigeteltségben dolgoznak egymástól.

Az is érdekelne, hogy szolgálat végén elosztják-e a pénzt (mint pl. a pincérek a borravalót), vagy mindenki privátban bevételez?

Előzmény: Tiensin (57)
Virsli László Creative Commons License 2007.01.11 0 0 61
érdekes ez a cigi dolog. Viszont ismerek olyan embert, aki cigiből csinált (sok) pénzt, meg tudok a haverjairól is. Az is érdekes, hogy itt-ott voltak sitten (német, angol) de valahogy itthon nem. Úgy értem, még bíróság elé se kerültek soha. De nálunk nincs sem korrupt rendőr, sem korrupt finánc...
Előzmény: Playsion (60)
Playsion Creative Commons License 2007.01.11 0 0 60
Szerintem a te gondolatmeneted szerint az EU tényleges határa nem a román magyar, hanem éppen hogy a magyar osztrák határon van. (Schengen, cigi jövedéki adó különbség, stb.., )
Éppen ez a bajom. Hogy ugyanezen az elven a magyarokat nem szopatják az osztrákok, hanem végtelelnül gyorsan és gördülékenyen mehetünk hozzájuk (és utána bárhova, esetleg szúrópróbaszerű!!! ellenőrzést kapva, leginkább Németo.-ban)
A magyar vámosok meg a tőlünk gazdaságilag nem is (sajnos) olyan távol lévő,(a cigi árkülönbsége sokkal kisebb román-magyar mint osztrák-magyar relációban!) hasonló cipőben járó románokat szopatják csak azért, hogy bebizonyítsák létjogosultságukat....

Egyébként: Mi a fenéért adtak határidőt a cigeretta jöv. adójának felelmelésére? (Nekünk is)
Cigi káros,(hatalmas kórházi számla) ha meg az adóbevétel számít, magasabb adó, nagyobb bevétel...
Vagy azért van lezsírozva, hogy nagyf*szú emberek káptalanul szállíthassák a cigit pl. Nagy Britanniába, őrületes hasznot csinálva maguknak még 3 évig???
Vagy azért is jó, mert így több állam a román cigire hivatkozva fenntarthatja a hatalmas apparátusát??? Például az én adómból?
Valami nem stimmel ezzel az egésszel.
Előzmény: Tiensin (59)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.11 0 0 59
Ha konkrétabban fogalmaznék, határőrizetileg még ma sem vagyunk az EU teljes értékű tagjai(schengen). Románia meg még évek múlva se lesz(tán 2010-12 tájékán).
Gazdasági és adózási szempontból értettem az EU küszöbe kifejezést. Ugye keletebbre teljesen másképp alakul a jövedéki adó rendszere is(leginkább nincs kialakítva). Ez azt eredményezi, hogy ott a cigi/pia/benzin jóval olcsóbb mint idehaza. Tehát ha már ide bejut a csempészáru, akkor valószínüleg el fog jutni a többi tagországba is. Ezért ilyen fontos a határon dolgozók munkája.
Előzmény: Playsion (58)
Playsion Creative Commons License 2007.01.11 0 0 58
Szeretném kijavítani ezt a mondatod:"Most, hogy mi lettünk az EU küszöbe".
Európa küszöbe 2004 májustól 2006 deceber 31-ig voltunk.
Európa küszöbe ma Bulgária és Románia.
Előzmény: Tiensin (55)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.10 0 0 57
Igazad van. Az erős hierarchia miatt, ha meg akarsz maradni a testületnél akkor kérdés nélkül kell azt csinálnod amit mondanak.
Előzmény: Mr. Rustical (56)
Mr. Rustical Creative Commons License 2007.01.10 0 0 56
Mint veterán határátkelő azt kell mondanom, hogy - bár a vámosok többnyire egyenként sem tartoznak a szimpatikus emberek közé - a nagy szívatások mögött általában vmilyen felsőbb szándék áll. Feltölteni a kasszát, demonstrálni a közvéleménynek, stb...
Előzmény: Tiensin (55)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.10 0 0 55
Nekünk ahhoz, hogy kinek milyen útiokmánya van, hol dolgozik stb stb semmi közünk nincs. Az a határőrök dolga, őket kérdezd:) Mondjuk ha valaki órákon át kinn áll a határátkelőn, akkor az már elég keményen az idegeire mehet, de túlzott bunkóságot én még nem láttam. Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy sok embert ért negatív tapasztalat. Az sose jó, ha az embert kipakolják, de valakit ki kell. Viszont ha nem találnak nálad semmit ,akkor továbbengednek..mit csinálhatnának? A TABAK kommandó sem véletlenül alakult meg. Most, hogy mi lettünk az EU "küszöbe", ránk hárul az a feladat, hogy a keletről beömlő IRGALMATLAN mennyiségű cigit feltartóztassuk. Itt nem az osztrákokra kell gondolni. A cigi végső állomása Anglia. És hidd el, a legritkább esetben csempészik nagy kamionokban. Dupla padlólemez, preparált ülés és még sorolhatnám...ezek a leggyakoribbak.
Előzmény: rackka (51)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.10 0 0 54
Igen ez kb. olyan értékű hír, mint a "határőrség a határátkelőhelyen lefoglalt x mennyíségű kábítószert). Sajnos a két testület között nem valami rózsás a viszony:(A határőrökkel az a baj, hogy mindig a mi munkánkat akarják elvégezni:)
Előzmény: Playsion (52)
Playsion Creative Commons License 2007.01.10 0 0 52
Déli krónika: Aradi határőrség parancsnok: a magyar vámososk elveszik a kaját a románoktól, és valóban indokolatlanul hosszú ideig tart az átlépés, mert a magyar vámosok mindenkit kipakoltatnak.
Magyar vám szóvivő: a magyar vámosok semmit nem vettek el, csak cigit kerensnek szúrópróbaszerűen, és kifejezetten udvariasan.
Ki hazudik?
rackka Creative Commons License 2007.01.09 0 0 51
Tiensin, érdekel a tapasztalatod, ha dolgoztál határátkelőhelyen. Joggal panaszkodnak az utasok a kollégákra, vagy csak túlérzékenyek? Természetesen nem a csempészekre gondolok, hanem pl. a Mo-on engedély nélküli munkavállalókra, akik a legkiszolgáltatottabb, így legjobban nyúzható célcsoportja a határőröknek/vámosoknak. Velük szemben szinte bármilyen megalázás elkövethető, semmit sem mernek reagálni, csak fizetni. Ezt nem én találom ki, hanem a P.Z. HÖR alezredes tájékoztatott.
Előzmény: Tiensin (50)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.09 0 0 50
Finánc voltam. Szerinted miért tűntettek a fegyveres testületek tagjai idén ősszel? Talán a 13. havi és a pótlékok eltörlése miatt? Ruhapénz? Max. az álmodban. És óóriási jutalmak vannak. Pl bruttó 1000 FT/túlóra!!. Ha egész nap autóban ülsz akkor akár 3000bruttót is kaphatsz. Jól hangzik, csak önhibádból okozott kár esetén 100%, önhibádon kívül 50%os kártérítési felelősséged van a kocsira(igen, akkor is ha egy vak barom szemböl belédjön a körforgalomban). Mivel nem ritka a napi több órás autózás, ez elég gyakran megesik.
Ráadásul előre várom a 60 éves fináncokat(nyugdíjkedvezmény eltörlése).
Arról ne is beszéljünk, hogy másodállást nem vállalhatsz(oktatástól eltekintek most, mivel az elég ritka eset). Odaállítanak a 70 nettóddal a határra, hogy tessék dolgozni, bejárást oldd meg úgy ahogy tudod, Te mit szólnál?
Ne haragudj, hogy hosszúra sikeredett, csak tudod én dolgoztam a testületnél, tehát van némi rálátásom a dolgokra. Bevallom vannak szemét emberek, de ez mindenhol így van. Persze, hogy többen szidják azokat a szférákat, amelyekkel az ember többször kerül kontaktusba, hiszen ott jóval több lehetőség van a bunkó emberek megismerésére. Nem láttam még olyat topicot, hogy azok a bunkó sírásók és kórboncnokok. Ahol nincs lehetőség személyes kapcsolatra, ott sose lesz súrlódás.
Előzmény: Virsli László (48)
rackka Creative Commons License 2007.01.09 0 0 49

A vámosok már az ókorban is a gazemberek sztereotipiái voltak.  A neki kiszolgáltatott utasok mértéken felüli kizsebelését bizonyos szintű erkölcsi nívó nélkül szinte lehetetlen megállni. Hasonló motiváció indítja a rendőrt is a hatalmába került polgár megalázására.

A román vámosok Nagy-Románia óta elégítik ki a központi elvárást (ti. szívasd a magyart), egyúttal saját  mohóságukat is csillapítják.

A magyar vámosnak - és tegyük hozzá: határőrnek - talán nem volt ilyen központi utasítása, csak egyszerűen zsebre dolgozott. A szituáció különösen elősegíti a primitív ösztönök vadhajtásainak szárba szökkenését. Gátlástalanul megvágja az utast, legyen az román vagy magyar, neki egyre megy. A magyarországiakkal szemben már nem mer így viselkedni, mert fél az esetleges retorzióktól. Ugyanígy a nyugatiakkal is.

Voltam már katonai ügyésznél derék fegyveres erőink bűncselekményei kapcsán. Komoly csoport dolgozik az emberi selejt kiszűrésén, de akárha a maffia csápjait vagdosnák...

Számomra megnyugtató lesz, ha a schengeni egyezmény következtében leszerelik őket, és elmennek végre dolgozni valahová.

Virsli László Creative Commons License 2007.01.09 0 0 48

te vámos vagy?

pénzt emelni, egy lóf.szt. Van 13. havi, ruhapénz, mindenféle plusz pénzek. Ha nem vagytok elegen, vissza kell hívni a korkedvezményezett nyugdíjasokat. Ha pedig tényleg szívatjátokk a románokat, az csak még jobban lejáratja az országot. Óriási élmény volt a 2004-es csatlakozás után átmenni nyugatra - engem (is) folyamatosan szopattak a hetvenes évek vége óta a magyar fináncok. Most ezt az élmény veszitek el a románoktól, többek között (nem utolsósorban) az ott élő magyaroktól...

korrupt, élősködő aljanépség...

(ott voltak az olajügyek, miért nem bizonyítottatok? menjél le szeghalomra, ülj be a szállodába, fizess pár italt, aztán hallhatsz elég tőrténetet, ha a fele igaz, az is borzasztó)

Előzmény: Tiensin (46)
Tiensin Creative Commons License 2007.01.09 0 0 46
Áhh..Maxval mi a baj? Esetleg Prilut csempésztél és megfogtak?:)
Trikó! Amit írtál azzal többé-kevésbé egyetértek, azonban ki kell, hogy javítsalak pár dologban. Egyrészt a vámosokból így is kevés van. Nem a határra gondolok, hanem a jövedéki területre legfőképp. Ezt a testületet nem lehet tovább leépíteni. A csatlakozást követő nagy leépítés után is hívták vissza az embereket, mert eszméletlenül sok a munka. Az előírt költségvetési tervet teljesíteni kell, és a vámbevételek kiesése miatt most a jövedéki területen megsokszorozódott a munka. Viszont egy határmenti lakost elég nehezen tudsz BPre, vagy bármelyik közelebbi jövedéki hivatalba elhelyezni. Sokan így is kénytelenek napi 120 KMeket utazni(ha késel nem gond..túlórából megoldod...).
A korrupció visszaszorítására pedig egy megoldás van..versenyképes fizetés. Konkrétan a mekiben többet kereshetsz mint a testületnél(ezt konkrétan ki is számoltuk...ráadásul nem a pályakezdő fizetést vettük alapul).
trikó Creative Commons License 2007.01.08 0 0 41
Hagyd....

Szerintem valójában két dologról van szó. Az egyik, hogy a vámolási lehetőségek csökkenése szar dolog állmbának, mert kevesebb vámbevétele van (az amúgy pedig megnövelt adóterhek mellé) arra, hogy működtesse (szarul) a iskolákat, óvodákat, egészségügyet és a teljes államigazgatási gépezetet.
Ez a csökkenés államilag fáj.
Emellé jön még az, hogy a vámosok maguk is ülnek a szószban, mert bizony kevesebb kell belőlük. Ráadásul ha egyszer az állam tényleg elkezd magán is takarékoskodni, fel fogja ismerni, hogy kisebb és hatékonyabb testületekkel ugyanúgy, ha nem jobban el lehet látni a feladatokat. Ez meg intézményileg, valamint egyénileg fáj azoknak, akik kénytelenek valamilyen termelő, vagy szolgáltató munka után nézni.

Valóban van tehát egy önigazolási teher a vámosokon.
És mielőtt maghajolnánk a vámosok becsületes honmentő akciói előtt, meg kell jegyezni hogy az állami bevételeket ők növelhetnék azzal is, hogy csökkentik a korrupciót, hisz úgy az ő zsebükben landoló pénz helyett az államkasszába kerülne jó adag bevétel (általában jóval több, mint amennyi csúszópénzt eltett a delikvens)... Ez itt a tudathasadás kérem...

-------------------

"Dr. Nagy János, a Vám és Pénzügyőrség országos parancsnoka: .... a VPOP helyzete a korrupcióval kapcsolatban különleges, hiszen nem csak érintett, hanem ellenőrző szervezet is."

Előzmény: Playsion (19)
nagygabi69 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 40

Soha nem tudjuk meg...biztos románúl van.

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 38
A vicces, hogy akár lehetnek is, hiszen az akkori területük ugyanúgy római birodslom vagy annak szomszédja volt. Csak annyi nem igaz, hogy a korai középkorban már a mai Románia területén lettek volna. A többi az fabuláció.
Előzmény: Pukszi (34)
nagygabi69 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 37
Egyszer sem??????
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 36

Mozdonykam! En meg a vagohid mellett lakom, es meg egyszer sem...

Előzmény: 14-69 páncélvonat (32)
nagygabi69 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 35
Nyugi!Ő nem provokatőr-csak 1 szerencsétlen román...
Előzmény: 14-69 páncélvonat (32)
Pukszi Creative Commons License 2007.01.08 0 0 34
Persze, így gondolom én is, de ők hevesen tagadják. Ők latinok leszármazottai egy szálig!
Előzmény: Törölt nick (31)
prérikutya Creative Commons License 2007.01.08 0 0 33

A románok nem így képzelték a csatlakozást,

Ja, hanem úgy, hogy akkor ők már jöhetnek mehetnek. Addig amíg tőlem a csatlakozás után majd 3 évvel elkérik az osztrákok az útlevelet, meg a többi papírt, addig ők ne akarjanak rögtön teljes jogú tagok lenni....

Arra hivatkozva, hogy a szomszédban kb 150 Forinttal olcsóbb átlagosan egy doboz cigeretta.

Átlagosan. Gondolom nem szofit csempésznek, hanem marbit, meg hasonló cuccokat.

Az átlegemberek helyett foglalkozzanak a „Pénzügyőrők” azokkal, akik kamion számra csempészik az olcsó cigit Magyarországra.

Átlagember még nem csempészett cigit???

Valódi Európai Unióban szeretnék élni!

Addig még eltelik pár év. Én pl. kurvára nem akarok Romániába menni. voltam ott az "átkosban". Apám parkolt, odajött a román rendőr, és elzavarta, de közben már nyúlt a pisztolyért. Köszi. Pedig maga az ország meseszép, de nem akarok egy fajgyűlölő románnal sem találkozni.

Előzmény: Playsion (-)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.01.08 0 0 32
Te fiam egy ökör vagy. Én itt lakom az oszrák határ mellett és soha de soha egyetlen alkalommal sem szívtam az osztrákok miatt. Szemét provokatőr.
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 31
Ugyan, ugyan, mindenki tudja, csak senki sem vállalja fel hivatalosan: valahonnan Albánia környékéről vonultak észak fele.
Előzmény: Pukszi (29)
nagygabi69 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 30
Nem Indiából?......mint a tesók....?
Előzmény: Pukszi (29)
Pukszi Creative Commons License 2007.01.08 0 0 29
Senki sem tudja, hogy a románok keleti népek-e, vagy egyáltalán honnan jöttek. Úgyhogy kár ezzel megtisztelni őket.
Előzmény: nisnis (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!