Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
En nem utazok a cicaimmal - de tudom, vannak akik igen, es a cica tokeletes boldogsagban nyaral a gazdival.
Gondolom sok fugg a cicc temperamentumatok es a kialakitott szokasoktol. Az en Bugyimat ugyan nem lehetne utatztatni szorakozas celjabol - panikol. A Mancim es Micom viszont erdeklodott az autoban. A Marcim vegigbogott minden utat. A Bercim meltosaggal aludt. . .
hát, szerintem a csincsilla sem szeret utazni :s de az emberek önzők.
a kutyák közt akad, amelyik szeret utazni - az enyém mondjuk inkább odaérni szeret :D de menet közben is nézelődik, szerintem nagyrészt fel is fogja hogy miket lát. de egy macska, pláne szállítóboxból? vagy egy csin?...
A macska nagyon a megszokas rabja. . . Volt egy cicam, Berci, harom eves volt mikor koltoztunk. Nem messze, 3-4 km-rel arrebb. A cica eltunk a masodik honapban (kb egy honapig nem engedtuk ki, akkor lett ivartalanitva is).
Haro hetig nem talaltam, mar mindenki azt mondta, regen nem el, kar keresnem. A szorolapot meglatta a regi haz berloje, es felhivott, a cica ott van a haznal, bejar, etetik.
Mentem erte, hazahoztam - megint eltunt. Igy ment ez vagy otszor, hatszor. Aztan meguntam es mondtam neki, tobbet nem jovok erte, ha akar, hazajon, ismeri az utat. Ket nap mulva otthon volt, nem ment el tobbet.
Szerintem csak tobb ido kell nekik a valtozashoz. . .
A cicát is viszik, mint a csinit is. Te is ismersz olyat aki naponta a munkahelyére is elviszi a csinijét. A kutyusok szállítására is vannak kisebb nagyobb ketrecek, rácsok, hálók sőt biztonsági ővek is . A cica ugyan ettől eltérő, de nyaraláskor sokan magukkal viszik a cicájukat, pláne, ha azt kisebb korukban is megtették és azt a macsek megszokta. Szerintem a cica nem szeret utazni.....
Egyetertek (nem kellene, tudom, ez itt OFF-nak szamit), vannak allatok amik ketrecesek, vannak amik nem. Meg azt is figyelembe kell venni, kinek mekkora a turokepessege takaritasilag, szabadsagilag.
nah, ez a macska dolog: az Imacnak van egy "cat box" nevű ketrece... elvileg macskáknak találták ki.
van olyan ember aki ketrecben tartja a macskáját???...
mondjuk amúgy a ketrec jó nagy, 100*50*70, csincsilláknak pont ideális ;) (de macskának? :S)
van amúgy, aki telejesen szabadon tart csint/nyulat/bármit a lakásban, de sztem 1-2 kivételtől eltekintve, ez azért annyira nem jó ötlet, és főleg nem követendő példa.
Van, aki megmássza a Csomolungmát - én nagyon tisztelem érte, de nem csinálnám utána. Ugyanez a szabadon tartott kisállatokra is igaz... A kutya meg a macska más, évezredek óta domesztikáltak, náluk az a fura, ha ketrecbe zárja az ember.
no, én görényt nem - imádom őket, de a csinik és nyulak mellé... utóbbiaknak amúgy a ketrec dukál, én akkor sikítok, ha kívül van, és nem én engedtem ki :DDD van egy saját szobájuk, ahol szaladgálhatnak, nincs semmi veszélyes, rághatnak mindent - de a séta végén azért betessékelem őket a rács mögé, az nekik is biztonság.
Felmerül a kérdés, minek egyáltalán magunk körül tartani őket, de a csinek mondjuk kipusztultak volna a háziasítás nélkül. Szerintem nem mindig csak a rácsokat szabad látni, hanem hogy ezek a kis "rabok" (néha hiltonnak beillő ellátással ;)) a vadon élő társaik életét mentik meg azzal, hogy pusztán vannak, és nem a vadakat fogják be az emberek ilyen-olyan okból. (a visszatelepítésekről már nem is beszélve.)
sokan ellenzik úgy általában a háziállat-tartást, mert hogy rácsok meg egyebek, de néhány állatfajnál ez másként nem oldható meg biztonságosan - és szerintem aki háziállat nélkül éli le az életét, valami nagyon csodálatosat mulaszt el. Önző dolog, de bizony a háziállat a legjobb antidepresszáns, kevés gond és sok boldogság (kivéve mikor itthagynak minket. Ezért jó a jákópapagáj, az enyém engem tuti túl fog élni :))
Nekunk gorenyunk volt - lattad voltan a ketrecuket!!! Fejem csinalta, hat csodaszep volt meg nagy is es kenyelmes. De nem igazan vagyok ketreces - nem szeretem az allatokat ott.
no igen, az usa más tészta... de itthon szerencsére nincsenek "igazi" harcikutyák.
a juhászok többször támadják meg az embert, mint a "harcikutyák" (nem csak a létszámbeli fölény miatt, arányaiban is) de nem készülnek itthoni statisztikák erről, a bulvárlapok pedig csak a "harcikutyákat" hozzák címlapon, ha egy nj tép szét valakit, az egy félsoros képnélküli hír.
mondjuk vicces, hogy az itthoni törvények megtiltják (!!!) hogy az ember kutyasuliba vigye a harcikutyákat (meg talán a molosszoidokat is tilos) Vicc. Ahelyett, hogy kötelezővé tennék a kutyaovit, kutyasulit és minimum egy engedelmességi vizsgát. Ilyenkor verem a fejem a falba, hogy milyen zsenik írják a törvényeket :s
alligátorunk sincs, szerencsére :D bár egyre többször látok kereskedésben mindenféle miniatűr kajmánt, hááát... azért az is megnő sztem méteresre, nemtom, aki rászánja a 40 ropit az állatra, szán-e vajon még 140et a lakhelyének kialakítására? félek, nem...:(
ezért szeretem az "egyszerű" állatokat: nyulat, csincsillát, meg a picike gekkókat könnyű úgy tartani, hogy az ember megfelelő helyet biztosítson nekik, és az állatok jól érezzék magukat.
bár a csinikkel azért néha problémás a helyzet: hiába mondom, hogy csak 1x kell kiadni 20ezret a megfelelő méretű ketrecre, és aztán abban 20 évig él a csini, sokan sajnálják rá a pénzt. Igaz, nálunk az állatra is - mindenki ingyenállatot akar, és mivel vannak ingyenállatok, ezért mindig fognak is találni... és aki magára az állatra nem szán rá párezer ft-ot, miből vesz neki ketrecet, kaját, miből viszi orvoshoz?
szoktam néha nézni az állatrendőrséges műsort (talán a discoveryn? nem tudom biztosan), kár hogy nálunk nem nagyon működik még a dolog... lenne mit csinálni.
Nem tartod be a jatekszabalyokat. . hogyan ertsek felre valamit, ha elotte beleolvasok a topikba?!?!? Nahat ilyent!
Egyebkent meg. . .a harcikutya itt (USA) nem fiktiv fogalom, sajnos. . . A tegnapi hirekben meg a kornyekbeli kis patakban egy alligatort talalt egy kislany (8-9 eves gyerek!!!), es az alliator akkora volt, hogy kepes lett volna kart tenni benne. . .
Szoval, ne kezdjel velem. . . nehezen viselem a ketreces tartast, amikor az ember ugy tartja a kedvenckeit, hogy az annak rabsag. Ez egy. A masik az, amikor meg meg nem is gondoskodik rola, hogy legalabb a leheto legjobb legyen annak a szerencsetlen alltanak.
nem erre gondoltam :DDD hanem hogy mehetne "szaktopikba" beszélgetni - igaz nem vitázni, csak ("") beszélgetni... ;)
amúgy nekem akadt egy talán érdekes témám: a malackás topikban szóbakerült a hüllőtartás, ill később a "harcikutyák" (ez kb olyan fiktív fogalom, mint a vasorrú bába, meg a hétfejű sárkány, de mindegy...) szóval ha bármelyiket ellenzitek, csak bátran, én ugyanis kiváló védőügyvédje lennék mindkettőnek.;)
előtte mondjuk javaslom, olvasson mindenki utánuk picit, mert ha valamiről az ember nem tud jóformán semmit (csak a szóbeszédet, meg az előítéleteket) akkor ugye nehéz róla vitázni...:oP
ajánlom figyelmedbe a "cseszd le az előtted szólót" vagy vmi hasonló című topikot ;)
(esetleg egy boxzsák v egyéb beszerzését, legyen hol levezetni a feszkót :DDD)
amúgy ha tudsz valami jó témát, dobd be bátran, a lényeg h sokan harapjanak rá - pl kelts közfelháborodást, mint anno egy kedves topiktárs a kóborkutyairtási indítványaival :)))
En sem akartam penzt kiadni a kiscicakert - no nem azert mert fukar vagyok (OK, az is), hanem inkabb azert, mert annyi az allat otthon nelkul. Igy inkabb az orokbefogadasert fizettem es talaltam ketto tunderi cicat, mint allatkereskedonel. . .
Nem akarom a cicaimat tenyeszteni, vagy kiallitasokra vinni, ezert csak az alapjan valasztottam, hogy mi tetszik. Vannak esetek, amikor menhelyeken ki lehet valasztani (sok utana jarassal) a kutya, cica fajtajat is - hat aki ilyent keres, oda kell iranyitani oket.
Patkanyok. . .az mas :)). Ingeyn. . .fogjon maganak ?!?!
ha az ember egy kis gyakorlatot szerez, rájön, hogyan lehet megteremteni a kellő feltételeket, hogy az ember válogathasson ;)
eleinte nekem is voltak kínos helyzeteim, és mind a mai napig előfordul, hogy "rajtam marad" egy állat, Szami pl 8 hónapos, és - el ne kiabáljam kopp-kopp-kopp - úgy néz ki, (csak) most sikerült neki jó gazdát találnom. holnap jön nyuszinézőbe, és nagyon normális csajnak tűnik :)
a legfontosabb, hogy te mint tenyésztő, megengedhesd maganak, hogy elhajtasz valakit. (akkor is, ha így nálad marad az állat) Ne te legyél a vevőre szorulva, hanem ő rád, és örüljön, hogy tőled lehet állata ;) Ehhez 2-3 dolog kell csupán: először is megfelelő mennyiségű ketrec, másodszor megfelelő (pénz)tartalékok, harmadszor megfelelő küllemű/jellemű/minőségű állatok, akik még felnőttkorukban is értékesek.
egy nagyfülű, 2 kilós, vadóc nyuszinak lehetetlen 8 hónaposan gazdát találni. egy formás, 1,3 kilós, kedves nyuszit még 8 hónaposan is el lehet adni, igaz hogy nehezebb, de el lehet.
persze ennél is jobb, ha az ember megfelelően időzít: Szami júliusi alom volt, totál holt szezon, ezt a saját bőrömön (meg szegény Szamién és Zebulonén) tanultam meg. Persze van, hogy úgy alakul, mégiscsak lesz nyári alom, de ha lehet, ezt pl kerülni kell. Nyáron mindenki nyaral... a másik "időzítős trükk" a húsvét környéke: ha húsvét előtt 3-5 héttel elvihetőek a porontyok, az az ideális: a sok "hülye" akkor még nem került elő, aki viszont már egy hónapra előre tudja, hogy húsvétkor nyulat/állatot akar majd, valsz hoszabb távra tervezett, és jó gazdi lesz :)
ja meg még valami: egyszeri almoknak nagyon nehéz gazdát találni. még mindig jönnek a jelentkezők az előző almom hirdetésére, és mivel már megszületett a következő, nem kell elhajtanom őket; és aki hajlandó 4-6 hetet várni a nyuszijára, megintcsak nem lehet olyan rossz ember ;) szóval ha az előző alom már elfogyott, de tudod, mikor jön a következő, az emberek hajlamosak megvárni :))