Keresés

Részletes keresés

bnorci71 Creative Commons License 1 napja 0 0 38792

szerintem nem 10%-al jobb de mindegy is kényelmes és kész

a sima vegyesbe is száraz fa kel meg a kályhába meg a szalonna sütéshez is. Aki nem ezt mondja azzal nem is érdemes vegyes tüzelésről beszélni.

Puffer is lesz? Anélkül tényleg nem lesz sokkal jobb mint a vegyes csak a "kényelem"

Bekötést találsz egyébként neten a szakival azt kel megcsináltatni.

Előzmény: vastalp (38791)
vastalp Creative Commons License 2 napja 0 0 38791

Sziasztok,

Segítsget szeretnék kérni faelgázosító telepítéséhez. Szombathely mellett lakom, de nem találok olyat aki értene hozzá(ilyet mondanak, hogy nem jobb mint a sima vegyes, alig 10%-al fogy kevesebb fa, cserébe száraz fa kell(ebben legalább igaza van )).

Van itt olyan a környékről, akinek jól megcsinálták, és megadná az elérhetőségét.

köszönöm

GLaczy Creative Commons License 2024.12.31 0 0 38790

A terv, hogy jon egy 1500as puffer, fagaz, hajdu hgk28 gazkazan, indirekt tarolo.

Siman leszelepzem az egeszet, hogy ha a pufferrol megy, szelep nyit, lekeverem 45 fokra es tavozhat a hidrovalto fele. (Tapasztalat, hogy a puffer nyitja a visszacsapot,ezert motoros szelepe lesz)

A haloszobak itt is kapnak egy-egy radiatort, mert valahogy azt erzed, hogy elvileg 23 fok van, de kisse sut a hideg az ablak mellett. Nah, ide majd egyedi termosztatok mennek, a jeluket meg beviszem egy Esp32-be.

Előzmény: bnorci71 (38786)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.12.30 -1 1 38789

Nálunk pl 80-as évekbeli ház, poroton falazat, nincs szigetelve, nem is lesz, horror összeg, nem egyszerű ház erre sajnos.

Pelletfűtés elindul 65 fokkal, visszatér kb 30, de nem több. Gázkazántól indul pff tudjafene mennyin (beállítva 70 van), de érzésre minimum 10 fokkal kevesebbel megy és hideg víz jön vissza szó szerint.

A vicc, hogy a pelletüzem modulálva 13kw mellett tudja a melegebb vizet, szivattyú 2-es fokozaton, míg a gázkazán 25kw termotéka, oszt sokkal gyengébb (bár sztem a gáz nem jó, igencsak látszódik a sárgás-kékes láng a szép kék helyett... Nem hiába lett kerámia főzőlap a gáz helyett, pedig amikor lett a gázos gorenje mocsok jó volt, "elgyengült"

Pellettel sugároz szabályosan a radiátor, gázzal csak meleg :D

Szerencsére már h tarifás klíma a fő fűtés, 2 szélső szoba miatt kell csak rásegítés, oda már kevésbé jut el a klíma levegője a külső fal "hidege" miatt, de kapnak majd belső szigetelést oszt le lesz tudva ez is.

Előzmény: bnorci71 (38788)
bnorci71 Creative Commons License 2024.12.30 0 1 38788

Ki kell számolni. Vagy a tapasztalat. Nekem annyira túl van méretezve a rendszer, hogy 40-50°C előremenőnél nem kel több a mostani téli időjárásban. Az 25-35°C visszatérő ami még tökéletes a kondenzációs kazánnak és a rendszerem nem most épült hanem anno a hasraütéses méretezés eredménye amit a ház előző tulajának köszönhetek.

Na ha meg beüt az antarktiszi hideg és 2 hétig -30°C lesz az se probléma a fűtési idény 90%-ban akkor is kondenzációs módban megy a kazán.

A lényeg a visszatérő hőmérséklet egyébként az a kondenzációs üzem feltétele.

A fűtési régi gravitációs rendszerek meg 20°C delta t-re vannak méretezve 80°C előremenővel -20°C külső hőmérsékletre szigetelés nélküli faablakos kádárkockákra.

Hol vagyunk ma ettől?

Előzmény: Hobbit_G (38787)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.12.29 0 1 38787

És akkor, ha padlófűtés van ugye?

Nálunk is volt szó róla, de épp alacsony hőmérséklet mellett jó ez, hagyományos radiátorosnál max akkor, ha cseréljük az összes radiátort is nagyobbra, mert magasabb vízhőnél épp az előnyét bukom az egésznek.

Előzmény: bnorci71 (38786)
bnorci71 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 38786

egy jó kondenzációs gázkazán :)

Előzmény: GLaczy (38785)
GLaczy Creative Commons License 2024.12.23 0 0 38785

Helyzetvaltozas: ugy nez ki, elkelt a haz es vele a kazan is.

Nem sokara erkezem a kerdessel, hogy kinmelyik tipust ajanlja, vagy mit javasol kerulni.

koszi a tippeket

Előzmény: GLaczy (38768)
GLaczy Creative Commons License 2024.12.20 0 0 38784

Koszonom, megfontolando. Mondjuk azon is gondolkozom, kell-e ez egyaltalan nekem.

Előzmény: bnorci71 (38783)
bnorci71 Creative Commons License 2024.12.19 0 1 38783

Hirtelen ezt találtam

Kéménybélelés kizárólag fatüzelés eseténAz anyag lehet: kóracél, FuranFlex RWV. Az újfajta FuranFlex RWV cső max. 450 °C-os füstgáz hőmérsékletig alkalmazható. Használatát elsősorban olyan helyeken javasoljuk, ahol a kóracél béléscső nem építhető be. A kóracél tisztítása nem igényel olyan nagy körültekintést, igen népszerű; ezt az anyagot több évtizede használják a kéménytechnikában fatüzelésre.

Kéménybélelés vegyestüzelés esetén

Az anyag lehet: kóracél. A vegyes tüzelésű készülékek kéménybélelése meg kell feleljen az esetleges magas hőmérsékletnek, illetve a nagy füstgáz tömegáramnak. Mivel itt az igénybevétel igen nagy, így a kéménybélelés esetén kizárólag a korrózióálló acél jöhet szóba. A jelenlegi MSZ 845:2010 szabvány elfogadja a 0,8 mm vastagságú korrózióálló acélt az ilyen készülékek kéménybéleléséhez, amennyiben erről megfelelő tanúsítványa van.

Én magamnak csináltam, imitt-amott bontani kellett csuklott is a kőműves és az egész családja.

Felülről szépen engedi le az ember egy kötéllel a méteres darabokat saválló popszegeccsel rögzíti egymáshoz nem egy atomfizika. Ha elhúzás van a kéménybe vagy belógó tégla na az a sz..ás.

A furanflexről.

450°C hőálló. Tudod biztosra garantálni, hogy soha nem lesz több? Szerintem nem. Én a faelgázzal jártam úgy , hogy második rárakásnál a füst csappantyút elfelejtettem visszazárni a gyerek szólt az emeletről, hogy olyan furcsa szagot érez. A bélelt kémény már úgy átmelegítette a falat, hogy kezdett szaga lenni. Rohanás le a kazánhoz ha jól emlékszem először nem is tudta kiírni a hőmérsékletet amikor kiírta 650°C rémlik és ez csak egy pillanatnyi figyelmetlenség volt. Na ekkor örültem hogy savállóval van bélelve a kémény.

Előzmény: GLaczy (38782)
GLaczy Creative Commons License 2024.12.18 0 0 38782

Koszi mindenkinek! 600- at akarnak kerni erte, kisse sokallom + bontani akarnak.

Furan flexet probalt valaki?

Előzmény: trakisbandi (38781)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.16 0 0 38781

Üdv ,

Szintén 0,8-as saválló, kerek 140-es átmérő.

Előzmény: GLaczy (38779)
bnorci71 Creative Commons License 2024.12.15 0 0 38780

saváló cső, amivel bélelni kel 1000°C ig hőálló ha jól emlékszem és ovális alakú mert a 6téglás kéménybe ez fért bele

Előzmény: GLaczy (38779)
GLaczy Creative Commons License 2024.12.15 0 0 38779

Hallo! Ki mivel beleltette a kemenyt? Koszi!

bnorci71 Creative Commons License 2024.12.09 0 1 38778

1x mértem a gyári 1000L Bosch tartállyal megegyezik a hóvesztesége, pontos értékekre nem emlékszem

itt látszik hogy lett kivágva belőle, a gyári talpból készült amin áll

festés majd rögtön megkapta az első réteg hőtükröt, tetőfólia :) volt így nem féltem használni :))

teteje hungarocell+purhab ahogy az alja is

a 2 réteg szigetelés között is van hőtükör

és végül a külső borítás 1x talán kap lemez burkolatot de lehet nem :)

Előzmény: fapuma3 (38777)
fapuma3 Creative Commons License 2024.12.09 0 0 38777

Igen az szuper lenne. Köszi. Mérted már, hogy mennyi idő alatt hül le? (pl. 60-ról 40-re, ha nincs keringetés)  

Előzmény: bnorci71 (38776)
bnorci71 Creative Commons License 2024.12.09 0 0 38776

egy 3m2-es Prímagáz tartály lett szétvágva és kicsit rövidítve, hogy beférjen így ~2200L lett

20cm kőzetgyapot az oldalán, alján tetején hungarocell min20cm

hirtelen csak ezt találtam itt a fórumon ha akarsz még este otthonról rakok képeket.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145683551&t=9154219

Előzmény: fapuma3 (38775)
fapuma3 Creative Commons License 2024.12.09 0 0 38775

Neked milyen puffer van? Nincs róla egy képed? 

Előzmény: bnorci71 (38765)
trakisbandi Creative Commons License 2024.10.24 0 1 38774

Szia !

A valóban hozzáértő tisztességes szakember igen ritka , a legtöbben kitanultuk a faelgáz szakma elméletét, és egy gyakorlati szakember megbízásával, kivitelezve lett egy nagyon jó rendszerünk. A szakma sajnos nem feltétlen "faelgázosító tudor". Vannak kivételek , de  ez a véleményem.

A távolságok viszont tényleg nem nagyok, ha meg tudod fizetni.

Előzmény: mexx11 (38772)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.10.24 0 0 38773

Én éppen azon gondolkodám eladom a fenébe az 1400-as puffert, csak a helyet foglalja a drága műhelyemben xd

Viccet félretéve b-steel kapott egy pelletégőt, amellé nem feltétlen indokolt ekkora puffer, főleg radiátoros rendszer mellé... Ráadásul 2 klíma fűt, ha nagyon kell lesz csak besegítve vele a fűtés, h tarifánál kB minden drágább 

mexx11 Creative Commons License 2024.10.24 0 0 38772

Kedves Csoporttársak!

Amióta megszületett az elhatározás és elindítottam egy faelgázosító kazán beszerzését, folyamatos követője vagyok a fórumnak és nagyon hasznos gyakorlati dolgokat olvastam.

Most a segítségeteket szeretném kérni!

Egy Attack 25 DPX profi kazán, két 1000 literes puffer tartály és 160 literes HMV tartály beépítéséhez keresek megbízható, valóban hozzáértő tisztességes szakembert. Pest megyei helyszín, de úgy gondolom az országban nincsenek akkora távolságok ami ne lenne áthidalható.

Nem egyszerű feladat, ezért  fordulok hozzátok. Hátha van valaki, aki a jól működő rendszerének kivitelezőjét bátran tudná ajánlani.

Köszönettel.......

Tomsojer68 Creative Commons License 2024.10.23 0 0 38771

Sziasztok

5 éve vásároltam egy használt Buderus Logano kazánt.

Akkor akkor még csak a két égéstér között lévő tűzálló "samott" secunder levegő bekeverő elem volt elporladva.

Itt kaptam tanácsot hogy Rath Carath 1500 tűzálló betonnal próbálkozzak.

Most visszaigazolom hogy sikerült és már összesen kb 2 szezont üzemelt és tökéletes állapotban van.

Köszönöm a tanácsot!

Sajna már a secunder égéstér bélése is porlad.

Rendeltem 1db-ot mintának (60e Ft, előre fizetve és 10 hónapra érkezett meg).

Készült sablon és "gyártom" az elemeket!

F@ck you buderus! 😆😕

zsebacsi88 Creative Commons License 2024.09.24 0 1 38770

en amikor kiablakoltam a regi 10+ eves kazanunkat inkabb csak iszap lerakodast lattam benne, persze vizko is biztosan volt benne, de nem nagyon latom realis eselyet eltavolitani ertelmes modon.

talan megprobalnam atmosni a kazant, hogy az aljan osszegyult iszapot kivigye.

ventillator csapagyazas, samot belsok amiket atneznek

esetleg ha kinn van leegetnem vagy leoldanam az esetleges katranyosodast, lerakodasokat

bnorci71 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 38769

én a hétvégén ezt csináltam

nem bírta a meleget :) kapott 8mm bordást majd kiderül meddig bírja

a szomorú, hogy a samott lapokból a második garnitúra törik szét darabokra :( a fúvóka is elég kopott, de azt még nem cserélem egyszer már cseréltem

Azt hiszem öntök magamnak úgy is ott áll a pincébe a hőálló beton 2 zsákkal az egyik már meg is döglött

GLaczy Creative Commons License 2024.09.14 0 0 38768

Helló! Költözés miatt kibontom a Vigast es az 1000-es puffert és atviszem az új házba.

Javaslatok? Mit érdemes felújítani ilyenkor? (Pld vízköoldás)

zsebacsi88 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 38767

>A Szakszer oldalán kétféle bekötést találtam

>1. alul és felül is T

>2. alul T, felül pedig (oldalt be, tartály csúcsában ki) (hidrováltós megoldás)

>A gyakorlatban melyik megoldás a működőképesebb?

Szerintem hidraulikai szempontbol mindegy, mindket esetben hidrovaltokent is mukodik

>Kérdésem lenne még:

>-mekkora szellőző nyílás kell a kazánházra és milyen megoldások vannak erre?

min a kemeny keresztmetszete. falazatfuggo, de kb kivesed aztan jovan:)

>-a pufferhez milyen csőátmérővel érdemes szerelni, hogy megvalósuljon a gravitációs áramlás?

amekkora a kazan kimenetei, de en nem kinlodnek vele. egyszerubb es olcsobb a keringetos megoldas, kisebb atmeroju csovel szerelheto.

Eleg ritkak a hosszu aramszunetek, max raksz ra egy szunetmentest.

>-a kazánból a leállást követően keletkező meleg  víz kinyerhető valamilyen formában?

nem igazan. biztos meg lehetne trukkolni valami haromjaratuval, de en en nem kinlodnek rajta. 

>-a kivitelezéshez Pest megyéből keresek megbízható hozzáértő szakember.

ebben nem tudok segiteni, max olyat, aki nem pest kornyeki, de elvallalja:)

Előzmény: mexx11 (38766)
mexx11 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 38766

Köszönöm az információkat.

A 2000 l-es tartály nem fért be ezért lett 2db 1000l-es.

Én is a sorba kötést mellett álltam. Örülök a megerősítésnek.

A Szakszer oldalán kétféle bekötést találtam

1. alul és felül is T

2. alul T, felül pedig (oldalt be, tartály csúcsában ki) (hidrováltós megoldás)

A gyakorlatban melyik megoldás a működőképesebb???

Kérdésem lenne még:

-mekkora szellőző nyílás kell a kazánházra és milyen megoldások vannak erre?

-a pufferhez milyen csőátmérővel érdemes szerelni, hogy megvalósuljon a gravitációs áramlás?

-a kazánból a leállást követően keletkező meleg  víz kinyerhető valamilyen formában?

-a kivitelezéshez Pest megyéből keresek megbízható hozzáértő szakember.

Előzmény: zsebacsi88 (38764)
bnorci71 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 38765

nálam se fért be az ajtón a 2000 csak három darabba :) ráadásul a magasság is kevés a gyári 1000L-hez

és a 2000 még kisebb felületen hűl, már ha nem jó a szigetelése az enyémnél a 20cm kőzetgyapot alatt gyakorlatilag nincs hőveszteség

Előzmény: zsebacsi88 (38764)
zsebacsi88 Creative Commons License 2024.08.31 0 2 38764

mindenkeppen sorba erdemes, mert csak igy tudod kihasznalni a maximalis kapacitasat.

parhuzamosan sose fog egyszerre toltodni + nagyobb feluleten fog hulni azonos mennyisegu viz.

lehet, hogy nincs helye berakni 2000 litert, de 2x1000-et igen. en is igy vagyok. egy nagy nem fert volna el, ket kicsi igen:) sorban vannak bekotve.

Előzmény: bnorci71 (38762)
zsebacsi88 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 38763

leteznek ilyen lezeres ponthomerok 10-20e Ftert, azokkal is nagyjabol ki tudod meregetni, de a legegyszerubb, ha a visszatero csoveket megfogod, ott erzed, hogy hideg, vagy valamelyest langyos.

ha ketseged van, hogy vmelyik nem megy es mindegyik egyformanak tunik, akkor esetleg emelj ideiglenesen egy 10 fokot az eloremenon, akkor ki fog jonni a kulonbseg.

a komolyabb oszto gyujtokon egyebkent van aramlasmero.

Előzmény: GLaczy (38759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!