Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Segítsget szeretnék kérni faelgázosító telepítéséhez. Szombathely mellett lakom, de nem találok olyat aki értene hozzá(ilyet mondanak, hogy nem jobb mint a sima vegyes, alig 10%-al fogy kevesebb fa, cserébe száraz fa kell(ebben legalább igaza van )).
Van itt olyan a környékről, akinek jól megcsinálták, és megadná az elérhetőségét.
A terv, hogy jon egy 1500as puffer, fagaz, hajdu hgk28 gazkazan, indirekt tarolo.
Siman leszelepzem az egeszet, hogy ha a pufferrol megy, szelep nyit, lekeverem 45 fokra es tavozhat a hidrovalto fele. (Tapasztalat, hogy a puffer nyitja a visszacsapot,ezert motoros szelepe lesz)
A haloszobak itt is kapnak egy-egy radiatort, mert valahogy azt erzed, hogy elvileg 23 fok van, de kisse sut a hideg az ablak mellett. Nah, ide majd egyedi termosztatok mennek, a jeluket meg beviszem egy Esp32-be.
Nálunk pl 80-as évekbeli ház, poroton falazat, nincs szigetelve, nem is lesz, horror összeg, nem egyszerű ház erre sajnos.
Pelletfűtés elindul 65 fokkal, visszatér kb 30, de nem több. Gázkazántól indul pff tudjafene mennyin (beállítva 70 van), de érzésre minimum 10 fokkal kevesebbel megy és hideg víz jön vissza szó szerint.
A vicc, hogy a pelletüzem modulálva 13kw mellett tudja a melegebb vizet, szivattyú 2-es fokozaton, míg a gázkazán 25kw termotéka, oszt sokkal gyengébb (bár sztem a gáz nem jó, igencsak látszódik a sárgás-kékes láng a szép kék helyett... Nem hiába lett kerámia főzőlap a gáz helyett, pedig amikor lett a gázos gorenje mocsok jó volt, "elgyengült"
Pellettel sugároz szabályosan a radiátor, gázzal csak meleg :D
Szerencsére már h tarifás klíma a fő fűtés, 2 szélső szoba miatt kell csak rásegítés, oda már kevésbé jut el a klíma levegője a külső fal "hidege" miatt, de kapnak majd belső szigetelést oszt le lesz tudva ez is.
Ki kell számolni. Vagy a tapasztalat. Nekem annyira túl van méretezve a rendszer, hogy 40-50°C előremenőnél nem kel több a mostani téli időjárásban. Az 25-35°C visszatérő ami még tökéletes a kondenzációs kazánnak és a rendszerem nem most épült hanem anno a hasraütéses méretezés eredménye amit a ház előző tulajának köszönhetek.
Na ha meg beüt az antarktiszi hideg és 2 hétig -30°C lesz az se probléma a fűtési idény 90%-ban akkor is kondenzációs módban megy a kazán.
A lényeg a visszatérő hőmérséklet egyébként az a kondenzációs üzem feltétele.
A fűtési régi gravitációs rendszerek meg 20°C delta t-re vannak méretezve 80°C előremenővel -20°C külső hőmérsékletre szigetelés nélküli faablakos kádárkockákra.
Nálunk is volt szó róla, de épp alacsony hőmérséklet mellett jó ez, hagyományos radiátorosnál max akkor, ha cseréljük az összes radiátort is nagyobbra, mert magasabb vízhőnél épp az előnyét bukom az egésznek.
Kéménybélelés kizárólag fatüzelés eseténAz anyag lehet: kóracél, FuranFlex RWV. Az újfajta FuranFlex RWV cső max. 450 °C-os füstgáz hőmérsékletig alkalmazható. Használatát elsősorban olyan helyeken javasoljuk, ahol a kóracél béléscső nem építhető be. A kóracél tisztítása nem igényel olyan nagy körültekintést, igen népszerű; ezt az anyagot több évtizede használják a kéménytechnikában fatüzelésre.
Kéménybélelés vegyestüzelés esetén
Az anyag lehet: kóracél. A vegyes tüzelésű készülékek kéménybélelése meg kell feleljen az esetleges magas hőmérsékletnek, illetve a nagy füstgáz tömegáramnak. Mivel itt az igénybevétel igen nagy, így a kéménybélelés esetén kizárólag a korrózióálló acél jöhet szóba. A jelenlegi MSZ 845:2010 szabvány elfogadja a 0,8 mm vastagságú korrózióálló acélt az ilyen készülékek kéménybéleléséhez, amennyiben erről megfelelő tanúsítványa van.
Én magamnak csináltam, imitt-amott bontani kellett csuklott is a kőműves és az egész családja.
Felülről szépen engedi le az ember egy kötéllel a méteres darabokat saválló popszegeccsel rögzíti egymáshoz nem egy atomfizika. Ha elhúzás van a kéménybe vagy belógó tégla na az a sz..ás.
A furanflexről.
450°C hőálló. Tudod biztosra garantálni, hogy soha nem lesz több? Szerintem nem. Én a faelgázzal jártam úgy , hogy második rárakásnál a füst csappantyút elfelejtettem visszazárni a gyerek szólt az emeletről, hogy olyan furcsa szagot érez. A bélelt kémény már úgy átmelegítette a falat, hogy kezdett szaga lenni. Rohanás le a kazánhoz ha jól emlékszem először nem is tudta kiírni a hőmérsékletet amikor kiírta 650°C rémlik és ez csak egy pillanatnyi figyelmetlenség volt. Na ekkor örültem hogy savállóval van bélelve a kémény.
A valóban hozzáértő tisztességes szakember igen ritka , a legtöbben kitanultuk a faelgáz szakma elméletét, és egy gyakorlati szakember megbízásával, kivitelezve lett egy nagyon jó rendszerünk. A szakma sajnos nem feltétlen "faelgázosító tudor". Vannak kivételek , de ez a véleményem.
A távolságok viszont tényleg nem nagyok, ha meg tudod fizetni.
Én éppen azon gondolkodám eladom a fenébe az 1400-as puffert, csak a helyet foglalja a drága műhelyemben xd
Viccet félretéve b-steel kapott egy pelletégőt, amellé nem feltétlen indokolt ekkora puffer, főleg radiátoros rendszer mellé... Ráadásul 2 klíma fűt, ha nagyon kell lesz csak besegítve vele a fűtés, h tarifánál kB minden drágább
Amióta megszületett az elhatározás és elindítottam egy faelgázosító kazán beszerzését, folyamatos követője vagyok a fórumnak és nagyon hasznos gyakorlati dolgokat olvastam.
Most a segítségeteket szeretném kérni!
Egy Attack 25 DPX profi kazán, két 1000 literes puffer tartály és 160 literes HMV tartály beépítéséhez keresek megbízható, valóban hozzáértő tisztességes szakembert. Pest megyei helyszín, de úgy gondolom az országban nincsenek akkora távolságok ami ne lenne áthidalható.
Nem egyszerű feladat, ezért fordulok hozzátok. Hátha van valaki, aki a jól működő rendszerének kivitelezőjét bátran tudná ajánlani.
en amikor kiablakoltam a regi 10+ eves kazanunkat inkabb csak iszap lerakodast lattam benne, persze vizko is biztosan volt benne, de nem nagyon latom realis eselyet eltavolitani ertelmes modon.
talan megprobalnam atmosni a kazant, hogy az aljan osszegyult iszapot kivigye.
ventillator csapagyazas, samot belsok amiket atneznek
esetleg ha kinn van leegetnem vagy leoldanam az esetleges katranyosodast, lerakodasokat
leteznek ilyen lezeres ponthomerok 10-20e Ftert, azokkal is nagyjabol ki tudod meregetni, de a legegyszerubb, ha a visszatero csoveket megfogod, ott erzed, hogy hideg, vagy valamelyest langyos.
ha ketseged van, hogy vmelyik nem megy es mindegyik egyformanak tunik, akkor esetleg emelj ideiglenesen egy 10 fokot az eloremenon, akkor ki fog jonni a kulonbseg.
a komolyabb oszto gyujtokon egyebkent van aramlasmero.