Keresés

Részletes keresés

Aminah Creative Commons License 2006.11.22 0 0 19

...+ még azt is sejtem, hogy  hatalmas átvágásnak leszek kitéve,...

Hát ez az, amit senki sem sejt előre, akinek addig köze sem volt az építőiparhoz. Ráadásul az esetek többségében valaki ajánlja nekik a kivitelezőt, és bíznak benne, a budget szűk, pénzkidobásnak tartják a műszaki ellenőrt. Szeretnék olyan világban élni, ahol tényleg pénzkidobás...

Előzmény: hutlen (18)
hutlen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 18

Kösz ezért az információért, valóban nagyon értékes. Ha én ezt előbb tudtam volna + még azt is sejtem, hogy  hatalmas átvágásnak leszek kitéve, egészen biztosan nem sajnálom a pénzt egy független szakértőre.

Legközelebb (ha lesz egyáltalán legközelebb) ezt fogom tenni, addig is mások számára (akik még a felújítás megrázkódtatása előtt állnak) az ötlet igen sokat segíthet.

Előzmény: Aminah (16)
hutlen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 17

Neked minden valószínúség szerint igazad van: valóban a megbízók jó részének is van "vaj a fején", vagyis sárosak abban hogy nem kérnek számlát stb. (én is ebbe a kategóriába tartozom, tehát most már valóban a helyzet "eső után köpönyeg" ).

Nem ez lenne a helyzet, ha az építtető a költségeket, vagy azok egy részét levonhatná az adójából, mint ahogyan ez Olaszországban van (nem tudom potosan hogy hogyan, de egy ottani barát-építési vállalkozóval folytatott beszélgetésből ez egyértelmúen kiderült).

Amíg ez nem így lesz, a helyzet sajnos változatlan :((

Előzmény: nyakashegyi (14)
Aminah Creative Commons License 2006.11.20 0 0 16

A kivitelezőtől független (tehát műszaki ellenőr nem = felelős műszaki vezető!)műszaki ellenőrt érdemes megbízni. Kb 1500-3000 Ft/m2 áron lehet ilyet fogadni, ami így első hallásra sok, de kb. a dupláját megspórolja neked. Ellenőrzi az árajánlatokat, féken tartja a menet közben felmerülő pótköltségeket, ellenőrzi a szerződés(eke)t, a kivitelezés folyamatát, a minőséget, stb.

nyakashegyi Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14

Azért bonyolult, mert vannak, akik feketén, számla nélkül építtetnek (szintén magyar mentalitás). Bármiféle be- (fel-) jelentés esetén szerintem alaposan megvizsgálják az építkezéssel kapcsolatos ügyleteket is, szerződés, számlák, engedélyek megvannak-e stb... És az esetek nagy részében valami nincs rendben ugye, így a károsult sem rohan bejelenteni, hanem szívja a fogát. Ezt a helyzetet a "szakik" maximálisan kihasználják. Esetleg ha rendben vannak a papírok, egy külsős szakértővel véleményeztetni a munkát, aki tud olvasni a tervből, átlátja a pénzügyi helyzetet és látja a hibás kivitelezés eredményét. Na egy ilyen gárdát fel kellene állítani és a bejelentést követően az illető kiszáll, megvizsgálja a helyzetet, jelentés ír a központba, ott a jelentést vagy elfogadják, vagy nem és ha igen, akkor szankcionálnak. Csak ilyen még nincs az építőipar területén.

Előzmény: hutlen (13)
hutlen Creative Commons License 2006.11.19 0 0 13

Az most már teljesen világos, hogy  egy ilyen lista civil kezdeményezésre  nem tehető közzé. De miért nem teheti ezt meg a Fogyasztásvédelmi Főfelügyelőség?

Ha valaki utálja a feljelentéseket (honfitársaim egy részétől eltérően, mivel sajnos Magyarországon a feljelentéseknek igen  nagy hagyománya, és mély történelmi gyökerei vannak :((( )  no az én vagyok. Életemben nem jelentettem fel senkit.

Mitől változna azonban bármi, ha ezek a derék fővállalkozók és "szakemberek " mindent büntetlenül megúszhatnak??

Miért ne lehetne egy-egy ilyen remek élményt követően ,megfelelő dokumentációt benyujtva és az építkezés/felíjítás "eredményeit "bemutatva , átadni az egész ügyet a fentnevezett intézménynek, és miért ne tehetnének ők közzé egy listát a legmegbízhatatlanabb vállalkozókról??

Megtették ezt már éttermekkel is (jogosan)....

Megteszik ezt a pénzintézmények a legmegbízhatatlanabb adósokkal, BAHR listára téve őket (ugyancsak joggal) úgy, hogy azok az életben több hitelhez nem juthatnak...

Egyszóval nem értem, hogy miért kellene csendesen tudomásul venni, hogy az építási vállalkozók azt tehetnek és úgy, ahogyan ahhoz kedvük van....

Előzmény: nyakashegyi (11)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 12

Arról van tehát szó: ahhoz, hogy minden (viszonylag) tökéletesen sikerüljön ,ki kellene  művelnem magam vízvezeték-, és villanyszerelőnek, asztalosnak, parkettásnak stb.... ? És ha az nem megy?

Tovább gondolva, ráadásul az elbaszott építési agyonszabályozás miatt a tulajdonos lesz a felelős mindenért. Hacsak nem íratott egy kőkemény szerződést. Kivételt képez az új ház építés, ahol már kötelező egy FMV. De van az ismerettségi körömben olyan, hogy a két fiatal kiköltözött vidékre a panelból, a családjuk is tősgyökeres Pösti, úgyhogy fingjuk nem volt semmiről. Kihívtak egy brigádot, hogy ugye azok majd értik a dolgukat, tudnak mindent. Azok meg rábeszélték őket egy kis épületbővítésre, persze engedélyekről már nem regélt nekik senki. Most ott állnak egy házrésszel, amire nincs engedély. Mert az okos kőműves aszonta arra nem kell semmi, ők meg honnan tudták volna, nem jogászok.

Úgy van ahogy mondod. Ha valakinek ház kell, az legyen egyben jogász, kéményseprő, gépészmérnök, statikus, kőműves, villanyszerelő és minden egyéb. Ezen a trületen valahogy nem működik az, hogy a szakembernek kell tudni mindent.

Én most épp egy kémény miatt szívok már hetek óta. Eddig mindenki nagyszerű tanácsokkal látott el, hogy olvassam át a szabályozást meg a vonatkozó szabványokat. Namost, ÉN? Mit érdekel engem, és mi közöm van nekem a kémény, a szabvány, a huzat, a hőtechnikai számítás, és egyéb vonatkozó szabályhoz? Miért nekem kell ezeket olvasgatni? Jelzem, hívtam egy hivatásos kéményseprőt, aki szerint a kéméyem teljesen jó, ráköthetek. Majd később derült ki, hogy a kéményem a szabvány szerint nem jó, százezrekért ki kell béleltetni. Ennyit a "szakemberekről". Szutyok mind.

Előzmény: hutlen (10)
nyakashegyi Creative Commons License 2006.11.18 0 0 11

Szerintem a listával olyan gond is lenne, hogy ha rájönnek, ki rakta fel, megkeresik az illetőt és "elbeszélgetnek" vele. Valamelyik topikban volt erről szó és írta valaki, ha annak a kőműves gárdának az elérhetőségeit rakná fel valaki a netre, aki nála szart csinált, akkor megrendelhetné egyben a koporsóját is, mert valószínűleg felkeresik. A listákkal az is baj, ha van valakinek haragosa, aki mellesleg szaki, simán felrakná a listára. Ismerve a magyar mentalitást, nem sok jó származna ebből.

A megoldást én sem tudom.

Előzmény: hutlen (10)
hutlen Creative Commons License 2006.11.18 0 0 10

Azért ez valóban elkeserítő :((

Arról van tehát szó: ahhoz, hogy minden (viszonylag) tökéletesen sikerüljön ,ki kellene  művelnem magam vízvezeték-, és villanyszerelőnek, asztalosnak, parkettásnak stb.... ? És ha az nem megy? (most már be kell vallanom, hogy 0 műszaki érzékkel megáldott nő vagyok). Akkor kivagyok téve mindannak ami ténylegesen történt? Akkor mire fizetek ki nem kevés pénzt, arra hogy mindent amit a kivitelező és emberei elgányolnak helyrehozassam (bízva abban, hogy a szakemberek második serege valóban helyrehoz mindent)?

Én őszintén szólva  most már reszketek, hogy mi fog még kiderülni (bár miután csaknem mindent beüzemeltem, bízom benne hogy tán nagy megepetések a továbbiakban már nem érnek). Egyszerúen rosszul vagyok ha meglátok egy szerelőt :(

Azért lenne egy kérdésem: miért ne lehetne a megszerzett negatív tapasztalatok alapján összeállítani egy listát Magyarország legmegbízhatatlanabb vállalkozóiról és feltenni a net-re???  (pontos cégnévvel, címmel stb.) Vagy rosszul tájékozott vagyok és van ilyen? Legalább mindenki aki ilyen munkálatokba fog láthatná hogy kihez ne forduljon még véletlenül sem.....

Barátokkal beszélgetve és felvetve ezt az ötletet azt mondták, hogy nem lehet, mert sértené emberi jogaikat, és elvonulnának az ombudsman-hoz. És én? Mi? Mindannyian akik megszenvedték/megszenvedik ezeknek az uriembereknek az összes szemétségét, nekünk nincsenek emberi jogaink??

Ki mit szól az ötlethez?

Előzmény: Törölt nick (9)
nyakashegyi Creative Commons License 2006.11.15 0 0 8

Hát nem egyszerű... De van ellenpélda, én. Megbíztam generálba egy kivitelezőt (azért el kell árulnom, hogy ajánlották), és ő felépítette a házamat. Menetközben folyamatosan ellenőriztem, egyeztettem vele, a pénzek rendben voltak. A villanyszerelést, a hajópadlózást, lambériát én csináltam, mindenmást ő és az emberei. Bár a fűtési rendszerrel utólag vannak problémák, de nem vészes, helyrehozható. Háztartási gépek bekötését, beüzemelését én csináltam/csinálom, asztalosmunkákat szintén. Tudom, így egyszerű, de annyi horrortörténetet hallottam, hogy inkább kiképeztem magam mindenesnek (kőműves, villanyszerelő, ács, kubikus, kertész, hidegburkoló, asztalos stb...) :-) Sógoréknál is ismerősők, haverok csináltak konyhabútort, mégis voltak problémák. Szóval, ha nem muszáj, nem engedek be "mesterembereket" az ajtón.

Az is igaz, hogy sokat kell utánaolvasni, akár itt a fórumon, mert sokat tanultam/tanulok én is itt.

Egyébként meg a nagy magyar valóság tényleg elkeserítő.

Üdv.

Előzmény: hutlen (4)
delicate mind Creative Commons License 2006.11.11 0 0 6

Háháháhá, én is így szívtam meg! :P (Ne érts félre, nem a te károdon röhögök, hanem a saját hülye helyzetemen!)

Nálam is így ment a móka:

- egy vállalkozó elvállalta a lakás felújítását  , (55 nm)

- megadta az árajánlatot   - eddig minden megegyezik az előzőekkel,

- elkérte az anyagárat, és néhány ember  július 10-én megkezdte a munkát ,

- a munka megkezdése után további pénzt kért munkadíjra, mondván hogy az anyagár és a munkadíj szinte szét sem választható (és amilyen hülye vagyok kapott is), és ez még vagy háromszor megismétlődött (szerény meglátásom szerint mindig akkor, amikor neki személy szerint pénzre volt szüksége, feltehetően egyik lukat tömködte a másikkal)

- mindeközben a három hétre vállalt munka úgy készült mint a Luca széke (öt hét elteltével gyakorlatilag szinte még semmi nem történt), egészen addig, amig ...

Na itt jönnek a különbségek:

- nekem csak másfél hónapja tart a rémálom, nem július óta.

- parkettát csiszolni, pótolni, szegni, lakkozni egész jól sikerült nekik.

- a villanyszerelés (amit nem az ő brigádjuk csinált, mert árammal nem mertem megkockáztatni, hogy ilyen kétes alakok csinálják meg) után a kőműves munkákat jól megcsinálták. De bedobálták a sitt közé a vezetékek kör alakú lyukait takaró műanyag fedeleket, + a WC-be és a fürdőszobába tartozó lámpák foglalatait (+5e ft a villanyszerelőknek, végül ők vettek újakat).

- a festést cseszték el, hol itt, hol ott kell javítani. A bibi, hogy már ki is fogyott a vödörből. :P Sötétben festettek a köcsögök, mert a villanyszerelés miatt nem volt áram a lakásban, kívül volt a falon egy ideiglenes konnektor, onnan lehetett volna egy reflektorral (stek lámpával) megvilágítani a falakat, ám olyan nekik nem volt.

- a járólapot a burkolók (akik a festőkkel-parkettázókkal egy brigádba tartoznak, tkp. ők ajánlották a festőt és a parkettázót) elszarták még az elején, nem tudom, hogy tudnak az előszoba közepén kicserélni két kockát mikor már rég megszilárdult...

16 m2 burkolása másfél hétig tartott, mert szerteszét fusiznak a városban.

- ők dolgozgatnak, én fizetgetek (a megállapodás szerinti árakat, munkadíjakat reálisnak éreztem, sőt, még az időközben felmerült kb. 20%-nyi többlettköltséget is), de úgy tűnik mégse lesz vége sohasem!

- mázolást nem kértem.

- háztartási gépek még nincsenek, konyhabútort mással szereltetem fel. 

Én mindig is Mo-n éltem, tudom, hogy itt csak az számíthat bármiben is arra, hogy azt kapja a pénzéért és olyan minőségben ahogyan szeretné, akinek ismerőse van. Nekem nincs. A családom tagjai is csak utólag osztogatják a jótanácsaikat.

Előzmény: hutlen (3)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.11 0 0 5
Részvétem.
Előzmény: hutlen (3)
hutlen Creative Commons License 2006.11.11 0 0 4

Még valamit:

Én tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok hibát követtem el magam is, ha ma kezdenék bele a dologba, már egészen másképp csinálnám.

Felügyelni viszont ma sem tudnám felügyelni a munkát, egyrészt mert most sem lenne erre időm (a nyáron még ennél is lényegesen kevesebb volt, miután a munkám olyan, hogy állandóan be voltam fogva), másrészt ha állandóan jelen lennék  is, mit ellenőriznék?? Én nem értek hozzá.

Mi a megoldás??

El kell fogadni hogy a (nem kevés) pénzemért azt tegyenek amit akarnak??

hutlen Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3

Sajna még mindig nem vagyunk eső után, de azért már kicsit derül :)

A helyzet az, hogy én eddig egyetlen egyszer cseréltem, és újítattam fel lakást cca 7 évvel ezelőtt.

Az akkori tapasztalatokból indultam ki, melyek egyértelmúen pozitívak voltak:

- egy vállalkozó csapatával elvállalta a lakás felújítását,

- megadta az árajánlatot,

- én azt elfogadtam,

- ők elkérték az anyagárat, és elkezdtek dolgozni,

- elvégezték a munkát a vállalt egy hét helyett tíz nap alatt (jól),  én kifizettem a az árajánlatban feltüntetett összeg hátralévő részét + cca további százötven ezer forintot,  mivel menet közben bizonyos plusz költségek merültek fel, de mindez elfogadható volt,

- ők levonultak (mindenki megelégedésére).

Ennyire egyszerű a történet.

Én hat évig nem éltem Magyarországon, úgy tűnik azóta igen sok minden változott (leginkább a morálban), így aztán most a következő történt:

- egy vállalkozó elvállalta a lakás felújítását  , (55 nm)

- megadta az árajánlatot   - eddig minden megegyezik az előzőekkel,

- elkérte az anyagárat, és néhány ember  július 10-én megkezdte a munkát ,

- a munka megkezdése után további pénzt kért munkadíjra, mondván hogy az anyagár és a munkadíj szinte szét sem választható (és amilyen hülye vagyok kapott is), és ez még vagy háromszor megismétlődött (szerény meglátásom szerint mindig akkor, amikor neki személy szerint pénzre volt szüksége, feltehetően egyik lukat tömködte a másikkal)

- mindeközben a három hétre vállalt munka úgy készült mint a Luca széke (öt hét elteltével gyakorlatilag szinte még semmi nem történt), egészen addig, amig teljesen el nem akadt. Ennek oka - a vállalkozó szerint - az volt, hogy a parketta cca 2 négyzetméteres felületének javításához nem talál megfelelő anyagot (megrendelte/a gyártó eladta/megint megrendelte/legyártották/mégsem talál megfelelőt :((((().

Igy telt el további hét hét.

- a lakás átadásának ez alatt az idő alatt három ujabb átadási határideje volt , ill. augusztus 20 után minden napra kötbér került megállapodásra,

- azt, hogy a lakás készen van a kivitelező október 10-én közölte.

- mivel az 51 napos késés, és a megállapodott kötbér miatt (amiről a kivitelező hirtelen nem tudta hogy mi az :(()  én a megállapodott ár kifizetetlenül maradt cca 10%-át nem voltam hajlandó kivizetni, a lakás átadását csak a lakáskulcs átadása jelképezte, én egyedül mentem megtekinteni az elvégzett munkát.

Október 11-én, amikor beléptem a lakásba, a következőket konstatáltam:

- a konyha a burkoláson kívül nincs kész (konyhaszekrény nincs felállítva,  valahol eltüntették két ajtaját, ezek egyike speciális plasztik, pótolhatatlan,mosogató nincs elhelyezve, ill. a mosogató llefolyó része ki volt alakítva, de mint utóbb kiderült oda is olyen alkatrészeket helyeztek el melyek nem voltak megfelelőek, ujat kellett venni, a megbeszélt konektorok sehol nem voltak, csak csupasz vezeték lógott a falból, a konyhai világytás - az előző lakásból áthozott halogén lámpa - trafóját valahol elhagyták),

- kicsit később kiderült hogy elhagyták, ill. kidobták a konyhai tűzhely egyik rózsáját, ill. a tetején lévő rácsot,

- a fürdöszoba kézimosdója alatti lefolyó nincs összeszerelve, ill. alatta nem megfelelő alkatrészek hevernek,

- a mosógép nincs bekötve,

- a hálószoba fala csak egyszer van lefestve,

- a mázolás hiányos, ill, a külső- és belső ablakkeret szinei (kivül zöld, belül értelemszerűren  fehér) helyenként keverednek :(

- a konyhaajtó felső pereme nincs lemázolva (úgysem látom :()

- a nappaliban a telefon csatlakozója nincs felszerelve,

Most így hirtelen nem jut eszembe más, de lehet, hogyha megerőltetném magam még egyéb dolgokat is fel tudnék sorolni.

A gyönyörú az egészben csak az, hogy ha kifizettem volna a fennmaradó 10%-ot, akkor is ugyanezt találom.

Így kell ennek lennie????

Megadhatom a kivitelező vállalkozó nevét, hátha valaki szeretne vele dolgoztatni :)))

Előzmény: Schaumari Gyüttment (0)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.11 0 0 2
Az első (1.) hiba a fővállalkozó volt.
Ez a TE dolgod!
tongue Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1
Talán kezdhetnénk a te történeteddel!
Előzmény: hutlen (-)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.10 0 0 0
Eső után köpönyeg, de néhány jó tanács:

1. Okosodj a témában, amennyire csak lehet. Pl. itt.

2. Szerezz hozzáértő barátokat, ismerősöket.

3. Légy résen.

4. Köss ki kötbért.
Előzmény: hutlen (-)
hutlen Creative Commons License 2006.11.10 0 0 topiknyitó

Tartok tőle, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki hónapokon keresztül félt, szorongott, tehetetlenül dühöngött egy végtelenített lakásfelújítás szenvedő alanyaként, kitéve a fővállalkozó, az őt ajánló ingatlanközvetítő, és a kivitelező "szakmunkások" legváltozatosabb "húzásainak".

Feltételezésemet (miszerint nem én vagyok az egyetlen szenvedő alany ebben az országban), sajnos barátok, ismerősök és ismeretlenek által elmesélt számtalan történet (némelyik orvosi zárójelentéssel megerősítve) történet erősíti meg

Úgy tűnik, mintha ma  Magyarországon  megrendelőként egy lakás felújítását nem lehetne  minimum idegrendszeri sérülés nélkül megúszni.

Mintha kihalt volna minden tisztesség és becsület.

Szeretnék minél több hozzászólást olvasni, hátha valaki meggyőz az ellenezkezőjéről..... (bár ennyi tapasztalattal a hátam mögött kétlem).

No, szóval minél több történetet szeretnék látni (hogy aztán lassan-lassan és is elmeséljem az enyémet :()

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!