Ma olvastam, hogy januártól 65%-al nő a gázár. Ezt ki fogja tudni kifizetni????????????????? Még napokkal ezelőtt is arról volt szó, hogy nem lesz több meglepetés Gyurcsány-intézkedés!
http://www.falanx.hu/brutalis_gazaremeles_januartol
és hova... TB égügy 400 millárd/év, nyugdíj is kb 400 millárd/év és a többi faszság, lakáshiteltámogatás 100 millárd/év, közfizuemelés, stb...
amit elloptak az ennek töredéke, ha csak az lenne a gond akkor nem itt tartanánk... (ps a GDP kb 1-5% vándorol pártkasszákba, pártközeli kasszába ((ami majd valahogy megint befolyik az államnak áfa stb formában)) országos és önkori szinten visszaosztás stb alapján... (((a fidesz mitgondolsz miért örül a 1800 millár önkori pénznek amit felügyel, simán törleszti a 3-4 millárd adósságát, most már nem szorongatják a tökét...)))
Nem akartam regényt írni. Ez is egy egyensúlyi állapot.
Ha alul lennénk fizetve, minden vérszívó kapitalista itt akarna befektetni, velünk akarna dolgoztatni. Megszünne a munkanélküliség, majd a cégek egymásra licitálva próbálná megszerezni a szükséges (és értékes) magyar munkaerőt. (Bérek emelkednek).
Akkor lenne több pénze a dolgozó embernek, ha az állambácsi nem venné el a felét (mint nekem). De elveszi a felét, mert jelenleg 1,5-2millió versenyszférában dolgozó és nem adócsaló ember tartja el az itt élő 10 milliót. Tele vagyunk nyugdíjassal/rokkantnyugdíjassal+korengedményes nyugdíjassal, tele vagyunk köztisztviselővel, közalkalmazottal stb. (ennek ellenére a munkaképes korú lakosság ~53%-a dolgozik) akiknek a pénzét a központi költségvetés állja + szürke/fekete munkással.
A világpiacon a magyar munkaerő annyit ér, amennyit jelenleg fizetnek érte.
Ezt inkabb fogalmazzuk ugy meg, hogy amennyit most fizetnek erte, ennyiert van kereslet ra, ha emelkedik az ara valtozatlan minoseg mellett, akkor kerdeses lesz kereslet.
"A Gyurcsány-csomag túlfogyasztással vádolja a tőkejövedelemmel nem rendelkező, folyamatosan kifosztott lakosságot."
Ha a lakosság eladósodását nézük akkor ez igaz. Ha a lakossági megtakarítások elegendőek lennének az államháztartás fedezésére, akkor nem kéne a "külföldnek" eladósodnunk.
"Azt próbálja a társadalommal elhitetni, hogy azért kényszerült rekord hiteleket felvenni, mert a termelés és a versenyképesség nem nőtt arányosan a fogyasztással. "
A termelésnek, versenyképességnek ehhez semmi köze. Az állam által felvett hitelek nem a termelés fokozására, a versenyképesség javítására lettek elköltve, hanem szét lett szórva a versenyképességhez legkevésbé kötődő néprétegek között.
"A Magyarországon általuk igénybevett javak árát rendszeresen nem fizették meg (vagyis ár alatt fizettek érte), s ezzel folytatólagosan megkárosították a magyar lakosságot."
Ez megint hülyeség. A világpiacon a magyar munkaerő annyit ér, amennyit jelenleg fizetnek érte.
Újra nekifutottam. Ez szerintem továbbra is baromság.
Egyszerű matek az egész.
Az állam azért adósodott el, mert többet költött, mint amennyi bevétele volt. Az egyén azért adósodik el, mert többet költ mint amennyi bevétele van.
A politikai érdek és a gazdasági érdek szöges ellentétben áll egymással. Kellenek a szavazatok? Emeljük meg a közalkalmazottak bérét. Leépítés, hatékonyságnövelés volt? Nem. Sok a nyugdíjas, ami sok szavazatot jelent. Emeljük meg a nyugdíjakat, vezessük be a 19-dik havi nyugdíjat is. Van rá fedezet? Nincs, de majd lesz valahogy.
Egyén:
Szomszédnak új autója van? De jó neki. Veszek én is egyet, de nagyobbat/drágábat mint az övé. Nem baj, hogy nincs annyi pénzem, meg fenn is kéne tartani, majd veszek föl hitelt. Igaz, hogy a 2-szeresét pengetem ki érte, de a kis agyammal ezt úgy se fogom fel. A műszaki áruházakban is ezt látni. Normális ember műszaki cikket nem vesz részletre olyan feltételek mellet, ahogy ezt jelenleg sokan megteszik.
Mindenki szeret nagyobb, újabb ingatlanban lakni, nagyobb, újabb autóban eljutni A pontból B-be, de tudni kell meddig ér a takaró!
Az meg mindegy, mit mond a kormány. Ez a kormány mindent megtesz most azért, hogy a gazdaságot megfojtsa, és mindent megtett, hogy az élősködő államot növelje.
Akartam kicsit kötözködni ezzel, mert az jobban esik, de kivételesen teljesen egyetértek. ;)
Viszont attól tartok, hogy a piac nem ad erre időt. Mert ahogy a fa árát rettentően felnyomta hirtelen a megnövekedett kereslet, ugyanúgy felnyomná a kazánok és szigetelések árát is az államilag támogatott beszerzési hitelek turbózta konjuktura. Ahogy a tömeges lakáshitelek bevezetése is megtöbbszörözte a lakásárakat, ebben az esetben is előfordulhat ilyen.
A radon a rádium radioaktív bomlási terméke, nemesgáz. Színtelen, szagtalan, érzékszerveinkkel észlelhetetlen. Nemesgáz volta miatt a kémiailag kötött rádiumból való keletkezése után maga nem képez kémiai kötést, ezért a talajból, kõzetekbõl kiszabadul.
Ezt tudtam...
és a repedéseken feljut a légkörbe. Ha a talajból lakások zárt terébe jut, ott összegyûlik.
Ezt is
Leggyakrabban vulkanikus kõzetekre és ilyenekbõl képzõdött (pl. glaciális) lerakódásokra épült lakóépületekben éri el a mennyisége a fenyegetõ mértéket, ezekben is elsõsorban az alacsonyabb szinteken. Hazánk nagy részét több ezer méter vastag tengeri és folyami üledék borítja, ezért nálunk csak néhány körülhatárolt (a középhegységekhez tartozó vagy ahhoz közeli) körzetben fenyeget. Ezekben a körzetekben érdemes minden épület radonterhelését kimérni.
Ezt részben, köszi!
Hála égnek, magasan lakunk, van alagsor, spéci szellőztetéssel, meg mészkőhegység oldalán agyagon "ülünk..."
vészesebb viszont a városi szmog... ahol dolgozom... :(
Igen de ha minden hónapban most már jóval kevesebbet fizetsz 1-2-3 év alatt bejön az átállás összege...
(anyámék, nyugdíjasok, de 3,5 belmagasség fég kazán... havi 20-22 általány... álmennyezet+turbókazán+kéménybelső=700 K ((anyám nyugdíjbamenetelekor kapott pénzek mind)) most havi 7 általány... lesz 12-15, viszont 30 lett volna... az a havi 15-18 ezer sokat számít kb. 40-50 hónap alatt "megtérül")
ps. tudom, amortizáció, szervíz stb... azaz tiszta ráfizetés, de én a fenntarthatóságára gondoltam
a többi igaz... a nagyon rosz szociális helyzetüeknek valami megoldás kell...
ps. én inkább támogatnám, egyszeri 5% hitelt, 3-10 évre a fejlesztésre (fűtés, hőszigetelés stb), de szigorúan szociális alapon, rászorúltás, müszaki paraméterek mellett...mert a részlet meglenne a "megtakarításból"
ráadásul, jótékony hatása lenne a lakás értékére, munkát és forgalmat indukálna...
(mondjuk 150 m2-belvárosi polgári lakásra nem bizti, hogy adnék... az ott lakó nyugdíjas, lehet, hogy máshogy is meg tudná oldani, pl. vadi új kicsibe költözik...)
nem mindenkinek volt lehetősége, tehetsége, alkalma, szerencséje stb. maszekká válni a hetvenes években. így gondolom már tudtak annyit spórolni, hogy a nyugdíjuk majdani mértéke igazán nem izgatja őket. innentől kezdve ti sem az a család vagytok, hogy 10000 ft( csak mondtam egy számot) többletadó földhöz vágna.
vannak viszont olyan helyzetben élők akiknek az a pénz ha megkapják, sokat számít.
a nagy probléma az, hogy nem alanyi jogon kéne adni. alanyi jogon semmiféle újraelosztás nem kellene legyen.
Ezen a mondaton (kampány vs. kormányzás) bizony ott van Horn Gyufa copyright-ja.
A gazdaságnak semmi baja. Leszámítva az államháztartást, és az élősködő államot. A gazdaságnak minden jobb lenne mint a jelenlegi kormány.
Adócsökkentés, munka, munka, munka. Ez kéne nekünk. Ezzel szemben van adócsökkentés, járulékcsökkentés, 13. havi nyugdíj amely érinthetetlen, x százezer köztisztviselő, növekvő állami költségvetés. Ez van.
A szüleim még nem nyugdíjasok. Viszont dolgoznak látástól mikulásig. 1979-óta maszekként. Hú mit kaptam én ezért anno az általánosban...maszek szülők...
Az a baj, hogy be nem jön, csak kevesebbel fogsz többet fizetni. Nem ugyanaz. Akkor van a baj, ha a csórónak se új kazánra, se drágább gázra nincs pénze. De sebaj, majd legközelebb ügyesebben szavaz. ;)