Azt hiszem soha még film ennyire nem volt időszerű. Időszerű egy olyan országban, ahol az irányvonal az elmúlt 50 évben mit sem változott. Ugyan azok az eszmék osztják az észt és a pénzt akik annak idején. A nevük változott. A szinük is.
Andy Vajna nagyon kellemes meglepetést okozott. Valóban úgy indultam el megnézni a filmet, hogy valami "terminátor" remake-et fogok látni.
Erre nem! A film tökéletes! Valahogy az egész film "egyensúlya" az amit nagyon eltaláltak. '56 nincs harci jelenetek nélkül, de mégsem háborús vagy akció film lett belőle. A szerelmi szál sem csöpögős. A történelmi mondanivalója, az emberi érzések sem ködös-jancsós stílusú.
Egyszerűen fantasztikus. Se nem sok, se nem kevés! Az eddig készült '56-os filmek közül a legjobb!
Andy Vajnát és mindenkit aki közreműködött a film elkészítésében, gratuláció illet!
Szép volt fiúk!
u.i. a sors érdekessége, hogy a készítők nem tudhatták, a bemutató idejére mennyire aktuál-politikai lesz a film.
Ma néztem meg a filmet. Mintha a mai Budapestet látnám, kivéve az orosz katonák..... Volt egy rész, nem szó szerinti idézet. A filmben egy kis rádiós szösszenet: "A kommunisták hazudtak éjjel, hazudta nappal, minden hullámhosszon." Az egész mozi röhögött, mki Gyurcsányra asszociált. Pedig ezt a részt nem poénnak szánták.
Nagyon sok az áthallás. Tüntetők magyar zászlóval, erőszakos tömegoszlatás ( a filmben éles lőszerrel, ma "csak" gumilövedékkel ). Be nem olvasott petíció miatt TV ostroma, rádió ostroma.
Sztem mki nézze meg!! Azért furcsa volt a Himnuszt többször is ülve hallgattni miközben popcornoztam...
A legnagyobb problémánk szerintem, hogy nem tudunk mindannyian egy célért elindulni. És amig az összefogás hiányzik, addig az eredmény sem lehet kétséges.
Azt hiszem soha még film ennyire nem volt időszerű. Időszerű egy olyan országban, ahol az irányvonal az elmúlt 50 évben mit sem változott. Ugyan azok az eszmék osztják az észt és a pénzt akik annak idején. A nevük változott. A szinük is.
A legmegrázóbb az egészben hogy mindegy: ma vagy 50 éve. A probléma mit sem változott.