Nyitotta:N e x t, 2006.10.02 23:44 |
Jópár ellemzést végighallgattam és nincs olyan verziója annak az iránynak, amit Orbán csinál, amiből ő is, és az ország is jól ki tudna jönni. A szocik érthetően nem adják át a hatalmat, mert van reálisnak mondható a következő választásokig eredményeket hozó programjuk.
Orbán egyetlen esélye, hogy most akkora válságot csinál, amibe most belebuknak. Az utcai politizálással önmagában nem ér célt, de ha folymatosan fenn tudja tartani a balhét, akkor az a nemzetközi befektetőket olyan mértékben elbizonytalanithatja, hogy kiviszik a tőkét az országból. És ez már valóban pénzügyi és gazdasági válságot okozna, amitől elszállna az forint árfolyama ... az ország jelentős része devizában törleszt ... száz módon megérezné mindenki.
Szval szerintem Orbán azon az áron is királyt akar csinálni magából, ha ehhez az egész országot a sárba kell taposnia.
A szociális és jólléti juttatások mértéke egy egyszerűi parlamenti döntés, semmi köze a gazdasághoz.
Beleolvastam ebbe a régi topicba. Igazából nem nagyon értem mire gondolhattam, amikor a fenti mondatot írtam. Evidens, hogy csak az adókból lehet finanszírozni a szociális juttatásokat így az adóterhek mértéke direktbe hat a gazdaságra.
Az USA elég jó neked? De a kettő közt nincs is direkt összefüggés. A szociális és jólléti juttatások mértéke egy egyszerűi parlamenti döntés, semmi köze a gazdasághoz.
Nincs most többre erre több időm, fontosabb dolgom van.
Láttál már egészséges gazdaságot, romos államháztartás mellett? Miről beszélünk egyáltalán?!
4% növekedés - tökutolsók vagyunk a térségben, a gazdaságba pumpált ezermilliárdok ellenére. A világgazdasági konjunktúra mellett tudunk lassulni! Rendes tőled, hogy nem Olaszország GDP-jét raktad a magyar adat mellé...
Gyurcsányék ezt megspékelték még az ÁFA csökkentéssel. Bár ezt meg az EU irta elő, de attól még kellett volna gondoskodniuk a kieső bevételek pótlásáról.
Gázár támogatás Lakás kölcsön támogatás, még használtlakásokra is Gyes-Gyed-családipótlék emelések Minimálbér felemelése - akkoriban amikor még csak tervezték nekem kellett kiszámolni az orvosegyetemen, hogy az egyes verziókban mennyibe fog kerülni összesen az emelés. Először huszonvalahányezerről 40 majd egy év múlva 50 ezerre ... a minimálbér emelése hajtja fel a többi bért is. Diplomás minimálbér Nyugdijemelések + 13.havi
Most hirtelen ezek jutnak eszembe, nézz utána, hogy csak ezek konkrétan hány száz milliárdba kerülnek minden évben, nekem most nincs rá időm.
És Orbán ezekre még ráigért 14.havi nyugdij, ingyen étkezés,tankönyv stb
Se a Fidesz osztogatása, se az MP alatt általuk is megszavazottak nem az egyszeri tételekről szóltak elsősorban, hanem rendszeres juttatásokról, amit attól kezdve folyamatosan fizetni kell.
Sorold már azokat a rendszeres tételeket - a nagyságrendjükkel együtt - melyekért az Orbán-kormány a felelős és tedd mellé a 2x100 napos ámokfutás tételeit, aztán próbálj olyan skálát keresni, amelyen egyszerre ábrázolható szemléletesen a kettő.
Fel tudod fogni, hogy mekkora növekedési áldozatokba kerül az elmúlt 4 év? Ha minden jól megy, csak 5 évet cseszünk el tök feleslegesen. Úgy suhannak el mellettünk egyre gyorsuló tempóban a régiós versenytársak, hogy az szinte hihetetlen. Be fogunk kerülni a közgazdaságtan könyvekbe negatív példaként, ha szerencsénk van nem közvetlenül Argentína mellé.
Öntötték hitelből a zsetont a gazdaságba és nem tudtuk elérni még a térség növekedési átlagát sem. Szánalmas...
Ki vállalja mindezért a felelősséget? Egy elkúrtuk nagyon kevés lesz...
Nekem ne matuska szilveszterek építsék újra a viaduktot. Különösen abszurd, amikor közben még hídrobbantót is felfedezni vélnek...
Hát ... én eddig a szencsét valami pozitiv dolognak gondoltam. Az nem tudni vigasztalni, hogy másnak is rossz. Én inkább annak örülnék ha a fidesz szavazóknak is jó lenne.
Orbán úgyse tudja kiválogatni kit boritson lángba, szerencsére sok fidesznyik is égni fog. Ha zűrzavart akar, a saját emberei is szivni fognak, igaz ő saját maga elmenekül majd külföldre
Az utóbbi napokban elkezdtem nézni az ATV esti műsotait is, és egész kellemes meglepetés, hogy mennyire jók. Most volt a Fridi műsorában Kunce és Lendvai. Az interjú végére pontosan ugyanoda jutottak, amit ebben a topicban kezdtem boncolgatni. :)) Pedig semmi közöm se a szocikhoz se a szadeszhez.
azt azért ne felejtsd el, hogy 2002-ben a szocik nem üres kasszát vettek át, Nézz utána! :) A Fidesz vastagon választási költségvetést csinált, ügyeltek rá, hogy ők osszák ki a pénzt, ha véletlenül vesztenének. Keress adatokat, hogy csupán a két forduló közt mennyit nyomtak ki Széchenyi tervre....
Se a Fidesz osztogatása, se az MP alatt általuk is megszavazottak nem az egyszeri tételekről szóltak elsősorban, hanem rendszeres juttatásokról, amit attól kezdve folyamatosan fizetni kell. De ne értsd félre én full őszintén szivből kivánom, hogy kapjanak az emberek - még ennél sokkal többet is- különösen a szegényebbek, de NE HITELBŐL!!!!
Az átlag szinvonal még mindig messze van a normálistól, de azt nem is lehet várni, hogy rövid távon odaérjen. Viszont jelentős átlag reaálbér növekedés volt, amit letagadni nem csak irrealitás és ostobaság, hanem politikai hiba is volt a Fidesz részéről. Ráadásul, csomó mindent vettek hitelből az emberek, ami azért szintén erősiti a növekedés érzetét.
Arról, hogy mire ment el a többi pénz, meg kell nézni a részletiben a költségvetést. Nem hiszem, hogy nagy lyukat találnál, ha lenne már rég rácsaptak volna a Orbánék és tele lenne vele a média.
Hitelből osztogattak 2002-ben, meg lehet nézni az év idősoros számait.
Természetesen nem volt fene nagy a jólét abban a 4 évben sem. Csak relatíve, a gazdasági teljesítményünkhöz képest. Többet osztottak, mint amennyit bevettek.
Részben ugyanaz a logikai bukfenc, amitől a költésgvetés elszállt. Ha már most sem birnak vele, később sem fognak mert a vagyonosodás nem fog leállni. Ugyanazokat az embereket is újra és újra elő kell majd venniük. Bár az tény hogy most a teljes nulláról indulnak, és ha egyszer végigértek, akkor valamelyest kevesebb dolguk lesz már a 2. körrel. De a lényeget nem érinti, hogy nincs érdemi szabad kapacitása az Apeh-nek.
Tudod az a baj ezzel az egész helyzettel, hogy kecskére bízzuk a káposztát...és ez most derült ki, mert a ravasz kecske eddig csősznek álcázta magát...
Valahol lejjebb olvastam az egyik hsz-odban, hogy a Fidesznek milyen nagy a felelőssége az államháztartási hiányban...azt azért ne felejtsd el, hogy 2002-ben a szocik nem üres kasszát vettek át, volt miből osztogatni...az azóta felvett 5000 Mrd hitel és az eltapsolt 2000Mrd privatizációs bevétel már nem a Fidesz restanciája...jönnek itt a hatalmas EU pénzekkel (ha jól emlékszel 8000 Mrd-ot emlegetnek), mikor azt már előre elköltötték...úgy beszélnek, mintha itt az elmúlt 4 évben tejjel-mézzel folyó Kánaán lett volna...még majd nekünk, egyszerű embereknek kell szégyelnünk magunkat, hogy olyan kib.szott jól éltünk...nem érzed ezt röhejesnek??? Vagy szted tényleg olyan fene nagy volt itt a jólét 2002 és 2006 között???
Te már meg is magyaráztad, hogy miért fogja "elkúrni" ismét a Gyurcsány a gazdaságot. És természetesen ismét személyese Orbán Viktor lett a felelős, mint mindig, ha a szocik hazudnak reggel, este meg éjjel.
Nocsak. Te újszülött vagy? Nem éltél még a korábbi önkorm. választások idején? Nem kell azon törnöd a fejed, hogy mi lenne, ha... Elég utánanézned, hogy mi VOLT, amikor...
Logikus, az üzleti élet alapvetően pártsemleges érzéketlen racionalitások alapján működik. A jobboldal, balodal, és mindenki más is mozdult , aki úgy gondolta, hogy jól látja, mi várható.