Sziasztok!
Ezt a topicot azért szeretném nyitni, hogy a kutyaház otthoni készítésével kapcsolatos ötleteket, tapasztalatokat egymással meg tudjuk osztani.
Igen, elég girnyó. De szerintem neki ilyen az alkata. :-)....na, de ha azon a képen láttad bottal a szájában, akkor az szeritem torzít :-DDD. Vékonyka, de rengeteget eszik :-). Lehet, hogy férges ;-), de hamarosan kap a dokitól féreghajtót. (tegnap este egy kullancs esett ki belőle a házban...megőrülök, hogy már a kertben is vannak ilyen undorító lények) Azt hiszem amolyan tacskó németjuhász mix...meg ki tudja mi...szóval talán azért olyan vékonyka.
Leglássuk mi lesz a nappalokkal. Kicsi "balhé" persze volt apámmal, de aztán megcsillant a szeme, hogy bekövetelem a kutyát (titkon lehet ő is erre vágyott, csak azért tartotta magát mert anyám nagyon nem akarta ;-).
Nagypárnán :-))), de nem az enyémen. Reggel felkúszott a kanapémra, de ez sem volt elég neki, ő úgy gondolta, hogy az ölemben kíván még pihengetni :-)).
Hát, mert annyira hülyék. Apám nagy kutya imádó, csak pont azt szarja le, hogy mi jó a kutyának. Jó, nem hülyék...szeretem a szüleimet...de néha tényleg az agyamra mennek. Anyu nem egy nagy állatrajongó...megtűri őket, de idegesíti őt hogy takarítani kell utánuk. Mondjuk ezt megértem.
Apám meg 3 napig szarakodott a kutyaházzal, miközben tök hideg volt a kutya meg egy általam összeszkábált valamiben aludt. Alapból persze szereti a kutyákat meg minden, de nem igazán törődik velük és ezt nem is tudja magáról. Sőt ez a legnagyobb gáz, hogy ő még úgy érzi törődik velük. Vagyis ad nekik kaját meg kap a kutya egy kis simi-simit, mikor átmegy a kerten aztán ennyi. Persze a kutya így is boldog, mert ahhoz képest, hogy az utcán lakott ez is sokkal jobb, de...
Szóval, hogy a kérdésedre válaszoljak :-), azt történt, hogy anyunak írtam egy szemrehányó levelet, hogy ha már együtt lakunk és ők nem akarnak kutyát a lakásban (emeletes ház, aminek a felső szintjén én lakom), akkor nekem attól már soha életemben nem lehet stb. és ha így állunk, akkor keresek a kutyának egy normális gazdát. Aztán anyut mindig le tudom venni a lábáról egy kis hisztivel. De komolyan annyira nyomasztott már ez az ügy, olyan rossz kedvem volt, hogy nem tudok időt tölteni a kutyussal, mert szegény kint dekkol én meg későn érek haza. Nevelni is sokkal nehezebb, ha kinn van (mert nem lehet elkapni, ha rosszalkodik
;-)...és nem szeretném, ha egy neveletlen kutya lenne, mert az neki sem jó.
Szóval apámnak még nem adagoltam a dolgot, majd este lesz a szembesítés a tényekkel. Mindegy úgyis az lesz, amit én akarok...ha balhé árán is.
Érted, apám azt magyarázza nekem, hogy a kutyák úgy vannak teremtve, hogy jó nekik kint a hidegben. Most ez a kutya egy tacsó-németjuhász mix, tacsó szőrrel és csak kicsit nagyobb méretben. És tény, hogy szívós kis jószág, de miért te ne tegyük egy kutya életét kényelmesebbé, ha az nekünk semmibe sem kerül meg nekünk is örömet okoz? Még azt is kitalálta, hogy ne tegyünk semmi rongyot a házba, mert hogy az csak megszívja magát nedvességgel...úgy beszél, mintha valami szakértője lenne a témának, vagy mintha lekonzultálta volna ezt a kutyával, aki ezt tanácsolta neki. Apám már egy életre nagy hősnek érzi magát, hogy csinált egy izolált házat. Jó, ez jobb mintha egy lukas háza lenne a kutyának, de mit ér az izolált hát, ha egy nagy luk van az elején?
Na, mindegy...bocs, hogy itt ilyen hosszan meséltem neked a sztorit :-)...de egyszerűen olyan mérges voltam már apámra. Az előző kutyán egy hónapja halt meg szegény, aki bent lakott velünk (németjuhász)...panelban kezdte, aztán szerencsére nem lehetett kitelepíteni a kertbe, mikor ide költöztünk és most olyan jó, hogy felbukkant ez a kutyó és úgy ki voltam akadva, hogy ez most tényleg fixre úgy marad, hogy kutya bent nem lehet.
Na, de leállítom ezt a regényírást :-))). Kiváncsi vagyok mit fog művelni nálam benn. Már tisztára elfelejtettem, hogy kell kutyát nevelni...olyan kis dinka...tiszta mocsok vagyok tőle minden reggel :-)))).
Na, lelépek dolgozni...köszi a türelmet :-))))))))))))))))))
Igen, de anyék maguknál nem akarnak takarítani utána...hozzám, meg rajtuk vezet az út. A pincében meg ilyen műanyag tolóajtó szerűség van, arra szeintem nem lehet ilyet igazán felszerelni (pontosabban apám nem is akarja megpróbálni)...de jó lesz azt hiszem az, amit kitaláltam neki (pinceablakon való közlekedés) ott mindig meleg van, meg minden száraz...szóval jó helye lenne nap közben :-) a rohangászások közben egy kicsit felmelegedni :-))))))))).
De jó, nem is merek még örülni teljesen, hátha nem igaz.
KIHISZTIZTEM , hogy benn alhasson velem éjszaka...napközbenre meg szerkesztek neki olyan lakot, ami benn van a meleg pincében de közben ki is tud járni :-)))))))))).
ÁÁÁÁ, de jó. Már teljesen kikészített, hogy kint van a hidegben és, hogy anyámék ezt komolyan gondolják...minek az embernek kutya, ha nem lehet a gazdájával :-)))))))). Na, de nem kiabálom el, majd meglátjuk este mi lesz. Meg kell nevelnem ez a kis dögöt, mert nagyon ütődött még :-).
Megeszi a ruhámat, cipőmet kinyírom :-)!
De azért elraktározom ennek a melegített laknak az ideáját, de remélem nem lesz rá szükség :-)))))))))). ÉLJEN A KIS BÜDÖS BENN LEHET VELEM :-)))))))).
Akkor csak egyféle ilyen vezeték volt, DEVI gyártmány volt. Ha jól emlékszem 60foknál nem melegedett fel jobban. Lehetett padló alá is szerelni. Volt egy vezető profil, amivel rögzíteni lehetett a vezetéket. Egy sima bojler hőfokszabályzóval lett kapcsolgatva, ez szabályozta a hőmérsékletet. 230V-ról működött, teheát biztonságosan kell kialakítani.
Nem árt, ha olyan csinálja, aki ért hozzá és tudja azt is, mire képes egy kutya, ha nehéz napja van.
Én is most nézegettem és láttam ezt a műanyag függőnyt. Nagyon jónak néz ki.
Te fűtöd a házát?
Tehát ilyen kábelt kell venni és rá valami borítás, hogy ne tudja kapargatni (pl. vékony falemez)? Ez olyan, mint a padlófűtés? Tehát így csavargatni kell a kábelt és "kész"?
1. mi padlószönyeget tettünk be a házba, a széleit lefogatva, mert a kutya felszedte.
2. a fűtést egy kis akarattal be lehet vezetni, persze munkával jár. A lényeg, villamos vezetőhöz semmi esetre se férjen hozzá kutya. A kialakításnak biztonságosnak kell lennie.
3 Ajtónak láttam egy jó megoldást a MEOE udvarán. Szerintem készen vett dolog volt. Hajlékony műanyag volt, ami igen szépen visszaállt és zárt, ha a kutya bement. Átlátszó és a kutya kilát rajta.
Most kerül hozzánk egy kutyus a utcáról és őt már a "%/!%X###×÷!!" szüleim nem akarját beengedni a házba, elődje még bennt lakhatott. Most ezt nem kommentálnám, csak annyit hogy iszonyúan idegesít.
De mivel a kutyus nagyon élénk aktív és kedvenc szórakozása a kert felügyelése, ezért igazából ő nagyon jól érzi magát kinn. Valószínű előző gazdájánál is kinn lehetett.
Na most apám csinált egy szigetelt házat neki és az egész ház benn van egy erkély alatt (3 oldalról közbetlen a házmellet téglafal) elé meg szerkesztettem egy szélfogót...
Amit kérdeznék, hogy:
1. milyen anyagot tesztek be rongynak ami nem szívja meg magát nedvességgel, talán a polar lenne erre a legalkalmasabb, igaz? Most egy pamut takaró van benn meg egy polár pulcsim.
2. hogy tudom utólag fűthetővé tenni a házat...írtatok itt mindenfélét, de nem tudok kiigazodni
3. a bejárattal mit csináltok? befeditek? esetleg azt is egy polar anyaggal, hogy a nedvesség mehessen, de a meleget benn tartsa?
Őszintél nekem rémálom, hogy kinn van a kutya éjszaka. De azon gondolkodom, hogy jó-e ha kierőszakolom nagy harcok árán, hogy benn legyen a házban éjszakára velem, miközben napközben mindenképp kinn jobb neki (úgy érzem)...nagyon pörgös és benn halálra unná magát. HOgy jobb az olyan értelemben kérdezem, hogy ha benn van a melegben velem, akkor nem bírja rosszabbul a napközben a hideget? Mindegy akkor is szükség lenne fűthető házra.
Még valamit. Ahhoz, hogy az aljazatot fel lehessen melegíteni, legalább 2-300W-ra van szükség négyzetméterenként (ha jól emlékszem). Lehet fa burkolat alá is tenni.
A betonalap sem sima beton, hanem hőtárolására alkalmas beton.
Betonalapba (ez a födből kiemelkedett) lett betéve a fűtőszál. A betonalapba lett betéve a hőmérsékletérzékelő is. Ezt elég egyszer beszabályozni, de vízmentes doboz fedelének leszedése után hozzá lehetett férni, cserélhető, ha elromlik esetleg a szabályozás.
A beton alapon meg egy fából készült aljazat lett téve.
Érdekes ez a fába mart önmagát szabályzó vezeték. A vége is érdekes. Mindenki csinálja meg magának. Valószínű nem vállal érte felelőséget.
Egy villamos vezetőnek az elhelyézésénél több szempontot is figyelembe kell venni. Az a 6-8mm mélység elég kevésnek tűnik. Nem mindegy, a takaró rendelkezik-e olyan mechanikai tulajdonsággal, ami a kutya kaparását kibírja. A kutyák szivesen kaparnak, mielőtt lefekszenek. Egy nagyobb méretű kutya nem kis teljesítményre képes.
Ha le van rendesen takarva, akkor átengedi-e a hőt? A házon elhelyezett dugalj eléggé veszélyes. A hozzávezetésnek (230VAC) a kutya számára hozzáférhetetlennek kell hogy legyen. Célszerű azonkivül FI-relével védeni is, mert a kutya nyirkos, nedves, meg még kapar is. Én veszélyesnek látom a megoldást. Bíztosan meg lehet oldani biztonságosabban is.
A másik fűtőkábel szabályozásához felesleges 140ezer forintos vezérlés. Egy egyszerű szobatermosztáttal szabályozható a hőmérséklet. Párezer forint csak.
Mags hőmérsékletre nincs szükség a házban, mert a kutya megfázik. Amit én csináltam, ott a padlóhőmérsékletet 13-14 fok volt, sehol nem fért hozzá a kutya semmilyen villamos szerelvényhez.
Létezik egy sokkal olcsóbb koax renszerű fűtőkábel is, annak 2-300.- Ft. métere, de azzal az a probléma, hogy a legkisebb hossz majdem 9 méter (ha jól emlékszem, de lehet hogy 16?) és nem önszabályozó. Ahhoz valamilyen vezérlőelektronika kell (140.000.- Ft +) vagy egy időkapcsolóval kell ki-be kapcsolgatni, de akkor mindig oda kell figyelni a külső hőmésékletre, hogy nagyjából állandó hőmérséklet legyen a házban...
Éppen most csinálok fűthető kuytaházat. A netről sikerült ötleteket meríteni, és végül egy önszabályozó elektromos fűtőkábelt használok hozzá, aminek az a tulajdonsága, hogy kb 20 fokra melegszik fel, jobban nem. AZ egész kábel önszabályozó jellegű, azaz ahol jobban melegszik (védettebb) ott "lekapcsol" mig a hidegebb részeken tovább fűt. Nem túl olcsó, 2000 .- Ft +Áfa körül van métere, nekem a kb 0,5 m2 alapterületű kutyaházhoz 4 m-t javasoltak a villanyász szakemberek.
Szerintem kész kutyaház alá is be lehet építeni. A meglevő aljzatba alulról bevágod a megfelelő méretű hornyot, ebbe belefekteted a kábelt, lefeded és szigeteled lefelé, hogy ne szökjön el a meleg, hanem befelé fűtsön.
Első képen a fűtőszál elhelyezése látszik, a másodikon a szigetelés (a képek a fent emlitett honlapról származnak)
A helyi menhelynek csináltam már OSB-ből iker házakat hungarocell szigeteléssel. Sajnos nagyon kicsik a karámok (kifutók), így a házikók sok helyet elvesznek. Felmerült az ötlet, hogy emeletes házakat kéne készíteni...
Erről van valami információtok????
- Hol van a nagy és a kis kutya? Melyik van fent és lent, mert úgy kellene a nyílásokat kivágnom.
- Kell-e egy kis beugró rész, vagy lehetne (függőlegesen) sík az előfal, ahol bebuvónyílások vannak?
Kíváncsi vagyok az elképzeléseitekre!
Képeket, vagy honlapok címeit is szívesen veszek amelyen ilyen emeletes kutyaházak szerepelnek!
A Fressnaphben most bélelhető, hőszigetelő bejárattal szerelhető kutyaházak vannak igen kedvező áron a katalógusban. A bélést és a bejáratot külön lehet megvásárolni. Ha fázik a kutya, észre fogjátok venni, akkor fűtésről is gondoskodjatok. Minden kutya más és más, míg az én csöpségem még a mareggeli dérben is vidáman futkosott, más kutyik más remegve dideregnek és visszavágynak a meleg szobába. Arra vigyázzatok, hogy izületi gyulladása, köszvénye ne legyen a kutyának, annak nem tesz jót a téli hideg, évekkel megrövidíti a kutyus életét és nagyon fájdalmas betegség. Helyes táplálkozás, sok mozgás, megfelelő élettér, sok játék a gazdival és esetleg egy kutyatárs, ezek megszépítik az életet a kutyaházban:-)
Nem akarok a vitát nyítni. A fontos az, nagyon sanyarú sorsú kutyák élnek közöttünk. Néha már az is megnyugtat, legalább kaját kapnak.
A ridegtartásos állatoknak nem kell sokáig élniük, az a lényeg, a vágóhidig kitartsanak.
Gondolom még most is élnek a Földon olyan emberek, akik a szabadban élnek, vagy nézzük a hontalanokat. Nincs velük gond, mert nem fognak sokáig élni. Hosszú életre nagyobb az esélye annak, akinek nem kell a szbadban élnie. Ez igaz minden állatra is.
Kutyaházban én sem, de ha nincs bezárva az ajtaja:)) Ismerek olyan kutyust, aki úgy mentenek, hogy autóban lakik, mert már csak oda fért be. Szerintem egy kenel és egy kutyaház, főleg az erre nemesített, állatoknál egyáltalán nem embertelen megoldás. Ott van jó példának a ridegentartás, ami visszatért a mezőgazdaságba.