sziasztok
5 évvel ezelőtt használt lakás vásárlására vettem fel lakás hitelt 20 évre
közben született egy gyerkőcöm....
Az a kérdésem, hogy az egy gyerek után járó félszocpolt jóvá lehet irni a banknál a hitelből?
kössz a segítséget
Tudna nekem valaki segíteni utólagos szocpol témában?
2003-ban vettünk lakást, államilag támogatott hitelt vettünk fel rá. 2010-ben született az első gyerekünk és most várom a másodikat. Van e lehetőség utólag valamilyen kedvezményt érvényesíteni a gyerekek után?
Nem, nagyon max. csak ha kozben szuletett ketteske, ra vonatkozoan. De ha kulon oka volt annak, hogy anno nem kertetek szocpolt (valamelyik feltetel nyilvan nem teljesult, mert egyebkent kertetek volna gondolom), akkor eleve semmifele leiratas nincs utolag, ketteskere sem. A szocpol-felteteleknek mind a hitel felvetelekor, mind a szocpol megigenylesekor fenn kell allniuk.
Sziasztok! 2006-ban építkeztünk, amihez nem vettünk fel szocpolt, csak hitelt. A kislányom akkor 1 éves volt. Most utólag nem lehet a szocpolt valahogy felvenni?
FOT=fiatalok otthonteremto tamogatasa, felszocpol osszegu, 2005-ben ujkent bejott szocpolfajta. Nem ltp-s (marmint nem az ltp-tol vettel fel hitelt), hanem az otp-s hitelbe ltp-t kombiztak. Azzal semmi gond, ettol meg leirathato lenne. Mondjuk 7e-nek tul sok ertelme nincs, majdnem csak hogy atrendezte a hiteledet... ha tudsz, tolj meg bele penzt (de vagy egyenletesen, vagy figyelj az ltp-s 3. es 4. negyedeves szabalyra, bar ez utobbi azert is kell hogy "jokor" kezdd az egyenletest). Siman a szamlaszamra ami az ltp-hez tartozik lehet utalni, a bank meg vonja a magaet, nem kell naluk modosittatni (az utolag befizetett penzekre, foleg hogy nem az elejetol csinalod, meg nagyobb betorlesztes lesz).
mi az a FOT ? hát a 6 m hitel LTP-s ha ez mond valamit olyan hogy havi kb. 7 ezret külön gyűjt nekünk a otp bank és pár év mulva abból belepótólnak a hitelbe vagy valami ilyesmi (akkoriban tudtam de most már nem emlékszem)
Ha hasznaltan vettetek FOT nelkul akkor nincs utolagos szocpol. A 6M tamogatott hitel viszont nem volt akkor mar lehetseges hasznaltra. Szoval valami nem kerek, vagy nem jol ertem a sorrendet/parhuzamossagot.
vidéken nem megyei jogu városban vettünk egy használt lakást az előző panel lakást eladtuk 7,5 millióért és azt belevittük a másik nagyobb 14,5 millióért vett 2+2 es családi házba 2006 -ban a hitel 6 millió 20 évre állami támogatású
most ha akarunk gyerkőcöt akkor lehet -e utólagos szocpolt igényelnünk ?
átolvastam ezt a 2 oldalt de nem találtam világos válaszra
1. passz, latni kene a pontos szoveget, ami meg ugye nincs. 2. tuti nem jo, mert megelolegezo csak max. a masodik gyerekre jar. Tehat 0 melle max. 2-t, 1 melle max. 1-et lehet vallalni.
Mivel még csak tervezet a szocpol megszüntetése nem tudom mennyi információtok van róla. Nekem egy kis segítség kellene a következő helyzetben:
Tavaly év végén vettünk fel állami kamattámogatású építési hitelt és szocpolt 2 meglévő gyermekünk után. A teljes összeget még nem kaptuk meg, mert bár az épület készültsége most már 100%-os, még várjuk a használatba vételi engedélyt. A harmadik gyermeket júliusra várjuk és nem tudom, hogyan kell/lehet igénybe venni az őutána járó szocpolt:
1. Befolyásolja-e a mi esetünkben az utólagos szocpol igénylést a támogatás tervezett júliusi eltörlése?
2. Ha nincs még meg a használatba vételi engedélyünk akkor (vagy ettől függetlenül) még a gyermek születése előtt módosíthatjuk-e a szerződést (2 meglévő + 1 leendő gyermekre), hogy biztosan megkapjuk a támogatást akár előre is? Persze ha az eltörlés úgysem érint minket, akkor erre nem is lenne szükség...
Esetleg ha FOT-ba belefer, bar nem tudom, hogy ott mi van az eladott lakassal (marmint az tuti, hogy be kell forgatni, de hogy lehet-e a FOT elott, ebben most igy fejbol bizonytalan vagyok). FOT-ba beleferes: Bp vagy megyei jogu varos eseten 12M, videken 8M max. vetelar, es a mostanit bele kell tenni. Tehat ha a mostani tobbet er, akkor eleve nem lehet.
Jelenleg van 1saját 50nm es lakásunk, s egy 1,5éves kislányunk. Szeretnénk kihasználni a szocpolt utoljára. Terveink egy másik lakást venni, tudom hogy fél szocpol jár. Pár év múlva szeretnénk még egy babát, ő rá is megelőlegezik a szocpolt?Vagy használt lakásnál nem él ez? Vagy csak egy gyerekre kapunk szocpolt?él még hogy msásodik gyerkőcre is megelőlegezik?
1. jo regi hsz-re valaszoltal 2. szerintem felreerted: van egy felepult, haszn.vetelivel rendelkezo, amiben benne laknak, plusz epulget egy masodik, amelyiknek a haszn.vetelije azert kerdes, hogy szamit-e, mert amikor megvan, akkor mar tuti szocpol-akadaly (es a bank szerint mar epules kozben is, amivel nem ertek egyet, bar a kincstar magyarazata is necces, mert ugy alapbol ezt igy leirva sehol nem lattam, hogy a leirataskor - az is egy szocpol-szerzodes! - nem kene nyilatkozni a korulmenyek fennallasarol, vagy az ne szamitana). Ugyanigy a megelolegezo is el tudom kepzelni, hogy csak akkor lehet szocpol, ha meg nincs kozben masik szocpolt kizaro tenyezo, de ennek mondjuk az ellenkezoje se lepne meg.
A bankosnak van igaza...a használatba vételi engedély számit a banknál...adig nem jár ...igy még a hiteled is piaci...ha van...
Azonban ha elöre kötsz szerződést, hogy te válalod ,hogy x,Y éven belül meg lesz a használatba vételi max 2 év akkkor járhat...utánna már nem...ha nem teljesítesz a vállalt időre és nem méltányolható akkor nem jár...
Igen, rohanj, mert varakozassal nem jarsz jobban. Megelolegezo: de hat meg ha ugy fizettek vissza akkor se jartak rosszabbul! Egyreszt nem kell visszafizetni, csak az is hitelle valtozik (ebbol kivetel a megelolegezo allam altal fizetett kamata, mert az tamogatas nelkuli hitelle valtozna - de amugy is csak kieg.kt. kamat es csak osszegezve; de a toke az kieg.kamattam-ossa!), es igy penzugyileg olcsobb, mint a kezdetektol fizetni. Nincs ebben kiszuras, nyilvan az nem vallalja be, aki nem akar gyereket, hogy nem jon ossze az nem buntetett.
Megelőlegezőt azért nem, mert van 2-3 rossz tapasztalat az ismerősök körében...
Csak a legközelebbi: a nővéreméknek több mint 4 évnyi próbálkozás után jött csak össze a gyerek ... fizethették vissza ...
Ismerőséknek nem sikerült a második gyerek... fizethették vissza ...
Szóval tutira akartunk menni és nem előre inni a medve bőrére ... persze mondanom sem kell, hogy vertem a fejem a falba, amikor kiderült, hogy Októberben (egy hónappal a szerződés kötés után) megfogant a gyerek. :)
Ha jól értem a javaslatod, akkor az első születése után rohanjak a bankba intézni a szocpolt .... és ugyanezt a második után, ha nem változtatják meg a törvényt ...
Ugye ujepitesurol beszelsz? [Csak mert fura, hogy miert nem kertetek megelolegezoben...] Utolag minden megszuletett gyerek utan kulon-kulon leirathato az eredeti szerzodeskor aktualis szocpol osszege, HA ezen nem valtoztatnak. Osszevarni nincs ertelme, mert az allam csak a gyerek szuletese utan ma.x 30 napig terit kamatokat (kamattam. hitelnel, piacinal azt se), ha tovabb varsz vele akkor az mar a zsebedre megy.
A helyzet a köv: Szeptemberben vettünk lakást, amely megfelel a méltányolható méretnek: 3 szoba, a felépítmény értéke 18,5M 50%-50%-ban vagyunk tulajdonosok.
Viszont időközben megfogant első gyermekünk (tervezünk továbbit).
Van-e lehetőség és mekkora Szocpol igénylésére?
Ha jól tudom utólag már csak a megszületett gyerek után van lehetőségünk Szocpolt igényelni (aki majd csak Juni 24 körül fog megszületni), azaz lehet, hogy érdemesebb várnunk a köv 1-2 gyerekig, ha több szocpolra szeretnénk szerttenni? Hiába a módosítás, ha jól tudom, visszamenőlegesen érvényes, azaz az adásvételi szerződés, ill. a lakáshitel szerződés megkötésének pillanatában érvényben levő törvények szerint vagyunk/leszünk jogosultak Szocpolt igényelni.
Ha valaki tudja a pontos/hiteles választ, kérem nyugtasson meg ...
Anno így terveztük, de a rendkívüli helyzetre való tekintettel, jó lenne, ha valaki megnyugtatna! :)
2003-ban vettük fel a kedvezményes kamattámogatott hitelt + bevállaltunk két gyereket, akik meg is születtek 2004 és 2006-ban
hármas gyerek 2009-re várható
a hitel tőkeösszegéből a hármas gyerek után járó szocpol levonható-e akkor, ha 2008-ban vettünk egy lakást (még nincs kész, nincs lakhatási engedély, mert most épül a társasház és a bébi születéséig a mi lakásunk nem is lesz befejezve, így gyakorlatilag egy telek van a nevünkön)
bankos csaj szerint nem, mert már épül a lakás. Kincstár szerint igen, mert az az állapot számít, amikor felvettük a hitelt
számomra ellentmondásos: mi van ha a 2. gyerek nem születik meg, csak azután, hogy megvesszük a 2. lakást, ugyanakkor a megelőlegező kölcsönt (szocpolt) már megkaptuk, akkor is vissza kellett volna fizetni, mivel van egy másik lakásunk is?
Szia, sajna én is erre jutottam a paragrafusok átolvasása után... most már mind1, szokták mondani, a terv lemódosítva, mivel csak belső (nem teherhordó) falak mozogtak, így nem engedély-köteles, az önkormányzat ütött rá egy billogot, és leadtam a banknak, így már jó nekik állítólag... csak persze megint egész nap utánjárás, fél tank gázolaj oda, 2200HUF illeték, idegbaj, rohanás, de legalább bejártam az új M0-t oda-vissza, nem mintha nem lett volna jobb dolgom... abba meg nem gondolok bele, hogy ha nem kötetlenül dolgoznék, mint sokan, akkor mennyi idő még plusszban az ügyintézés...
Hat igen, normalis hitelugyintezo megnezi a rajzot, es meg az elejen szol, hogy pontosan 6,0 es pontosan 12,0 (sot, 30,0 es 60,0) jobb ha nincs rajta egy darab sem... amugy meg jogilag igazuk van, mert valahova tenni kellett a 12,0-t is, es a torvenyalkoto ugy dontott, hogy az meg felnek szamit. (Azert a nyelvben ez mindig is ketertelmu, hogy ha 12 nm-ig felszoba, akkor a 12 most beleszamit vagy nem, ugyhogy tenyleg jo lett volna ha elore utanakerdeztek; masreszt ennyit mar igazan tudhatna a tervezo vagy felhivhatna a figyelmet, hogy hatareset.) Felteszem azert mar megy a tervmodositas...
építési hitel, ez még nagy nehezen rendben is van... szocpol, két gyerekre... az egyik már megvan, 8 hónapos, a másik megelőlegező... jogosultságok rendben...
2 hónap csücsülés után azt mondja az erste, hogy OKOK, de a 12nm az nem egész-szoba, a 6nm meg nem fél... (a terven van ilyen)... ha 12,0000000000001nm, az már jó, mert törvényben úgy van "meghaladó"...
na ugyanmár... értem én, hogy nem biznic a szocpol a bankoknak, na de legalább mondaná az elején, hogy haggyállógva, és ne a végén szívasson, miután 2 hónapot ült a semmin...
Tipp, de egyeztess jogasszal: ha a mostani hazra van haszonelvezeti joga, es elbontani engedi (kulon kikotes nelkul), akkor a felepulo hazra - hacsak nem adtok hozza magatoktol kulon - nem lesz haszonelvezete. Ha kulon kikoti, hogy cserebe oda is ker, akkor ciki... es nem tudom, hogy mi van akkor szocpolilag. Eladni se adja el ezt a jogot? Sokat nem erhet most meg, amig all egy regi romos haz, es ha ilyen kevesse kooperativ, akkor lehet, hogy hosszutavon jobban jarnatok.
Remélem tud valaki segíteni egy olyan kérdésem lenne, hogy megelőlegezett szocpolt szeretnénk felvenni. Az életkorunk stb.. megfelelő. Viszont most hallottam valakitől, hogy nekünk lehet mégse jár. A helyzet a következő a férjem nevén 7/8 rész van az én nevemen 1/8 rész a nagyszülei házából, amit le akarunk bontani és a helyére újat építetni. Viszont a nagymamának élethosszigtartó és özvegyi haszonélvezete van a házon. Ez a haszonélvezet kizáró ok lehet ha a szocpolt igénybe akarjuk venni. Ja és még egy dolog ő nem lakik ott és nem is fog velünk költözni, viszont lemondani se fog erről a két haszonélvezetről.
A jogi reszet nem tudom, de az biztos, hogy csak az igenyleskor fogadjak el hogy 2 nevre van az ep.eng, mert ebbol _lehet_ ket tulajt csinalni a raepiteskor, de mivel a szocpol egyik (utolso) feltetele bemutatni a tullapot amin a hazas ingatlan szerepel, ezert mindenkepp kotelezo elintezni a foldhivatalba leadaskor az uj tulajdoni ara'nyokat. Ha ilyen kulon nyilatkozat nem keszul, akkor az eredeti tulajjal marad rajta, fuggetlenul az epittetok szemelyetol!