Tudom, hogy kicsit sok ilyen topik van már, előre is elnézést, de két óráig bújtam őket, és mivel némileg egyedi a problémám, nem találtam választ, ezért nyitok.
Hehe na nekem is ez lenne a bajom, a hűtőrendszer Ventilátora szarakodhat nálam is. Csak nem tudom hol lehet pl itt fehérváron laptopba alkatrészeket venni. Plusz nem akarom pl szervizbe vinni a gépet ha magamtól is meg tudnám buherálni.
ILyen probléma, hogy a monitor csak világít, nálam is előfordult már a Compaq notimnál, ott meg tudtam oldani a problémát, a kijelző alatti résznél szétszedtem a műanyagot, megmozgattam a drótokat, és utána már rendesen működött.
Kb. 3 hónapja vettem egy laptopot és a következő panaszom van rá.
Egy ideje azzal szórakozik, hogy a monitor nem mutat képet, csak "világít".
Amikor legelőször előfordult, akkor viszonylag hosszab ideig volt bekapcsolva, és a készenléti állapot helyett ebben a “módban találtam” a gépet. Bármit nyomtam a helyzet nem változott.
Azóta sokszor a Windows bootlolása után, amikor a desktop-nak kéne megjelenni kerül ebbe az állapotba. Már néha Linux alatt is megtörténik a hiba.
Találkoztaok már hasonló jelenséggel, mi lehet a gond? Van valami ötletetek, tippetek?
A laptop amúgy egy Fujitsu Siemens Amilo.
Nem, csak albérletbe költözés előtt állok, ezért jó lesz másra :)
50ből kb összerakja egy haverom, állítólag. Semmi nem lesz rajta, csak az alapok. Monitorom, tasztatúrám, egerem, stb... van hozzá.
Azt mondták nekem, hogy ha laptopban romlik valami, akkor az egész alaplapot cserélni kell. Meg se mertem kérdezni az mennyi, de kb sejtem.
Elég sok helyről hallottam már h pár év után elromlott. Ha újat veszek, később perkálhatok, ráadásul bővíteni sem tudom, ha régit veszek, van rá 3 nap garancia, utána meg szívhatok vele. Esélytelen.
Hello mindenki, köszi a sok választ, ma körbejártam a várost és bebizonyosodott, hogy igazatok van, 150 bruttó alatt lehetetlen.
Épp ezért úgy döntöttem hogy ha már úgyis van egy monitor+tasztatúra, maradok a desktop megoldásnál, összerakatok magamnak egy rendes gépet. (mármint csak a gépházra gondolok)
Az új kérdésem --> szerintetek 40ezerből menni fog? Van rá esély? NAGYON csak az alapok kellenek bele, egy 40 gigás winyón kívül nagyon nincs más specifikus igényem.
Bosco, köszi neked is a laptopos kérdés a mai nappal meghalt. Pofátlanul sokat kérnek érte, tényleg...
Ennyi pénzért csak használt notebook-ot kapsz. Hibás akksival és/ vagy cd/dvd-vel.
Szóval, amire figyelned kell:
1. Milyen proci van benne? Legjobb, ha valami Centrino-s holmit veszel, azok takarékosak (a maradék akksi-teljesítménnyel), a Celeron-ok használhatatlanul lassúak, a P4-esek rohadt sokat fogyasztanak/melegszenek/hangosak.
2. Mennyi RAM van benne? Szvsz. MA 512Mb a minimum, ami kell, lehet egyébként bővíteni ezt is, de csak két memóriabank van a lapotopokban, tehát ha 256MB RAM van benne, akkor az többnyire 2x128MB , amit kidobhatsz és helyette vehetsz 2x256MB-ot. Ne feledd, h az olcsó laptopokban a videókártya is a rendszermemóriát használja.
3. Működik-e az akkumulátor? Mennyit bír még? Töltő működik-e? (itt lehet jól alkudni, mert az akksi mindig xar)
4. Vannak-e pixel-hibák a kijelzőn? 1-2 halott pixel még nem a világ vége, de ha egész mezők hibásak a tft-n, az már gond. Érdemes megnézni, hogy ugrál-e a kép, ha a displayt hajtogatod ki-be. Ha ugrál, akkor sérült a kábel.
5. Mekkora HDD van benne? Vannak-e rajta hibás szektorok? Mivel a laptop vinyók eleve lassabbak minden tekintetben az asztalinál, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vinyó van a gépben, főleg, ha kevés a memória és egyfolytában cache- és page file-okat irogat a windows.
6. Milyen szoftvereket adnak hozzá? A lapotopok 99%-hoz jár Windows XP, stb.
7. Mennyire zajos a hűtés? Hülyeségnek tűnik, de pl. az én laptopom annyira hangos, hogy az már zavaró. Sajnos ezt annak idején én nem figyeltem. MEg kell hajtani a vasat valami animációval/játékkal, mert a hűtőventik hőfokszabályozósak, csak akkor pörögnek, ha van terhelés.
8. Működik-e a CD/DVD? Egyáltalán mi van benne? CD-író, DVD-író? . Egy normálsi DVD író 25 ropiba kerül, ugyanúgy cserélhető, mint az asztali gépeknél.
9. Van-e VLAN? Bluetooth? Ethernet? Modem? USB 2, vagy USB 1.1 van benne?
Stb.-stb. Ha ezeken a pontokon végigmész, nagyot nem hibázhatsz. A legjobb, ha viszel magaddal valakit, aki legalább az asztali gépekhez ért.
Ha nem hurcolászod a gépet, nehezen tudok olyan érvet elképzelni, ami a notebook mellett szól. Ennyi pénzért - ahogy DMA is írta - elég jó gépet össze tudnál magadnak rakni monitor nélkül. Akár egy 64 bites gép legalább 512MB RAM-mal, 160GB winchesterrel is kijönne belőle.
tudom, hogy ár/érték arányban sokkal inkább megéri desktopba ruházni, ez mennyire igaz?
nagyon is. 120ezer Ft-ért már egy elég ütős asztali gépet lehet összerakni, míg ennyiért egy noti elég hervadt lesz. Ami a noti mellett szól, ha nem kell összecsukod és nem foglal sok helyet.
Három héten belül kell egy laptopot találnom magamnak, sajnos 100-120ezernél NEM tudok többet szánni rá. Először újat akartam, de amikor megláttam az árakat, letettem róluk. Van rá esély, hogy ne kelljen használtat vennem? Az is jó, hogyha kiállított darab volt vhol egy hétig, és ezért sokkal olcsóbb, ez nálam még újnak számít. Pesten melyik boltokban, hol érdemes próbálkozni?
Amire-ahogy használnám: -nem mászkálnék vele, otthon használnám, tehát mind1 milyen aksi van benne, mert úgyis a falba dugnám -Microsoft Word, Excel, TRADOS (fordítóprogram), Photoshop, szórakoztató-programok mint a filmnéző és zenelejátszó progik, internet -nem használnám túl gyakran, értsd: átlagban napi 2-3 óra, egy hónapban viszont lenne mindig 5 egymást követő nap, amikor 7-8 órát használnám
Ha használtat veszek, mire kell odafigyelnem??? Kicsit (nagyon) rontja a helyzetet, hogy a gépekhez se értek, tehát az egyetlen adat, amiről tudom mit jelent, az a GB, (egy 40 gigás winyó kéne bele), de nem tudom mi fán terem a MHZ, stb...
Fekszik előttem egy másik lehetőség is: van egy tasztatúrám és egy monitorom, ha össze tudnék állítani vmi faya hardver-konfigurációt, mármint egy desktopot, az is segítene, de ez bizonyos okokból kifolyólag jelenleg nem opció, szóba sem jöhet. Ha előbb-utóbb mégis opció lenne: tudom, hogy ár/érték arányban sokkal inkább megéri desktopba ruházni, ez mennyire igaz?