Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 34
Viszont az is igaz, hogy amíg el nem éri az alapkamat a 8-9%-ot, addig a 7% körüli jelenlegi konstrukciók kifizetődőbbek.
Zusammen, maximum 1 évre szabad most lekötni, tovább nem.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.28 0 0 33

"Tehát, necces, hogy aki most leköti 1 évnél továbbra a jelenleg vonzónak tűnő 7% körüli kamatra, az könnyen megszívhatja, mert rosszabbul jár"

Én is hasonlóan vélekedtem (lásd lent), emellett van egy kevésbé tudományos véleményem is a dologról: olyan még nem volt, hogy valaki sorba álljon valamiért, és jól járjon vele.

:-)

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.28 0 0 32
Ma az alapkamat 7,25% lett. Nagyjából annyi, mint amennyit a CIB kínál 18 hónapos lekötésre. Ugyanakkor várhatóak további kamatemelések, szerintem simán meglesz 8-8,5% a vége. Amely szint mellett 9% körüli kamat lesz, amiből ha levesszük a 20% kamatadót, akkor olyan lesz, mintha 7,8%-ra kötötted volna le a lóvét. Tehát, necces, hogy aki most leköti 1 évnél továbbra a jelenleg vonzónak tűnő 7% körüli kamatra, az könnyen megszívhatja, mert rosszabbul jár.
Előzmény: Törölt nick (30)
Pedro_amigo Creative Commons License 2006.08.26 0 0 31
1 gondolatmenet: Nyesz...Tudna valaki nekem arról pár sort írní, mik is ennek a fő tulajdonságai, mennyire ad szabad kezet az ennek keretében történő értékpapír válogatásnál, és nem éri-e meg a a bankomnál (különben ERste, és én egészen meg vagyok elégedve az alapkezelői munkájukkal....) ezt nyitni szemben mondjuk egy UL-el? Az ezen keresztül történő befektetésnél nem áll fenn szja kedvezmény, illetve hozamadó mentesség?

Ez az egész azért érdekes ebben a topicban, mert UL-lel szemben ez talán egy jobb megoldás...Mit gondoltok erről?

Válaszokat előre is köszönöm...
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.24 0 0 30
Nagyon nagy szamár, aki évekre leköti a pénzét 7%-ra. Már a közeljövőben 9-12% közötti kamatokra van kilátás, mert az infláció felszökik 9%-ra, és úgy is marad egy jódarabig.
kábelbúvár Creative Commons License 2006.08.22 0 0 29

Az életbiztosítások után is kell fizetni kamatadót, de csak akkor, ha megtakarításos elemet is tartalmaz, illetve 10 évnél rövidebb futamidőre szól - mondta az InfoRádióban a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Marczi Erika szerint a szeptember 1-je előtt megkötött biztosításokra nem vonatkozik a 20 százalékos kamatadó.

inforadio.hu

Or Kán Creative Commons License 2006.08.16 0 0 26
Az. (De ha továbbra is kételkedsz, kérdezd meg ugyanezt a CIB-esektől is.)
Előzmény: kisvasutak (25)
kisvasutak Creative Commons License 2006.08.16 0 0 25
100%?
Előzmény: Or Kán (24)
Or Kán Creative Commons License 2006.08.16 0 0 24

Ha a kamatfizetés az első év után ténylegesen megtörténik, akkor a második évi kamat már kamatadó-köteles. Ha két évre kötöd le, és a kamatfizetés a második év végén történik, akkor az nem adóköteles.

Előzmény: kisvasutak (23)
kisvasutak Creative Commons License 2006.08.16 0 0 23

kamatperiódius, kamatidőszak,

tudja vki pontosan, hogy ha ma lekötöm a pénzemet 2 évre év pl 7%/év kamatra, akkor az első évi kamatom nem adózik de a második évi már igen hiába nem nyúlhatok hozzá csak a 2. év végén? hiszen az első kamatkifizetés az 1 év végén van vagy nem? most akkor mi van, mert érzem ezekben a definicókban bújik meg az ördög.

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.13 0 0 22

sőt

az a valószínú, hogy amikor adóztatni akar, akkor nem fogja bevállalni az adókedvezmény plusz adómentesség összeállítást

Előzmény: ostry (21)
ostry Creative Commons License 2006.08.13 0 0 21
Az LTP-megtakarítás az állami 30%-os támogatás nélkül szvsz fabatkát sem ér. Nekem az a félelmem, hogy mi van, ha állam bácsi meggondolja magát és megvonja az évi max 72000 Ft támogatást? Mi a garancia, hogy nem?
Előzmény: Törölt nick (18)
ostry Creative Commons License 2006.08.13 0 0 20
megfontolásra érdemes: http://bridgewealthmanagement.blogspot.com/

"Kamatadó és akciós ajánlatok - NE DŐLJ BE!
Elképesztő kreativitásra és etikátlan magatartásra vetemednek a bankok, kihasználva a közelgő kamatadót.

Nézzük részletesen, hogy mik a lehetőségek.

A betéti kamatok 6% körüli éves hozamot nyújtanak. Ebből jön le a 20% kamatadó, marad 4,8%. A különbség 1,2%. 1 000 000 Ft lekötése esetén 12 000 Ft. 10 000 000 Ft lekötése esetén 120 000 Ft. Egy év alatt. Ennyit spórolhat meg valaki ha 1-3 vagy akár még több évre elkötelezi magát.

De miért tenne ilyet bárki is, ha ez a minimális hátrány behozható más eszközökkel anélkül, hogy le kellene kötnie a pénzét?

Egy példa: jelzáloglevél. A hozam 6,6% és 7,2% között alakul és szeptember 1. előtti vásárlás esetén adózni sem kell utána. Bármikor eladható a tőzsdén. Teljesen kockázatmentes? Nem, mert ha a futamidő alatt az általános hozamszint nagyon megemelkedik, jelentős lehet a veszteség.

Részvény. Szinte minden évben megveri a betéti kamatot, bár jóval kockázatosabb is. De nem kell minden pénzünket ebbe tenni. Ha élünk az egyébként igen valószínű feltételezéssel, hogy kétszer akkora hozamot hoz hosszú távon a részvény, mint a betét, akkor elegendő 20%-ot részvénybe tenni. A matektól megkímélek mindenkit.

Abszolút hozamú alapok. Már több mint 3 van belőlük itthon is, de tanácsadó segítségével is bárki tud ilyet csinálni magának. Minden évben pozitív, inflációt lényegesen megelőző hozamra törekednek. A kockázat mértéke széles skálán mozog.

De ha valaki nem szeretne kockáztatni, akkor is vannak jobb lehetőségek: pénzpiaci alap, állampapír. Bármikor el lehet adni.

Na akkor nézzük a legaljasabb ajánlatot, a kamatadó kapcsán:

http://www.cib.hu/actual/ajanlat/kamatadomentes/megtakaritasok

11%-os kamatot hirdetnek, adómentesen. Hamar kiderül, hogy ez csak a betéti részre vonatkozik, ugyanannyiért, amennyit betétbe tettünk, egy 3 éves futamidejű, vélhetően magas díjú alapba is kell fektetnünk, igaz legalább bármikor vissza lehet váltani. Az alap tájékoztatójából kiderül, hogy a 3 évre a 20% alatti hozam valószínűsége múltbéli adatok alapján majdnem 70%. Ennyi a valószínűsége, hogy éves szinten 6,26% alatt lesz a teljesítmény (tegyük hozzá: most éppen efelett vannak). De a helyzet rosszabb: a 11%-ot csak az első három hónapra adják. Sőt, ha 6 hónapon belül szükségünk van a pénzre, akkor 0%-ot, ha 6 és 18 hónap között, akkor 5%-os kamatot adnak csak. Összegezzük:

Elkerüljük a kamatadót, kb. évi 1,2-1,4%-ot. Viszont kapunk egy kiszámíthatatlan hozamú, de valószínűleg 6,26% alatt lévő éves hozamú, drága garantált alapot, 3 évre, pénzünk másik felével pedig 18 hónapra bele vagyunk kényszerítve egy átlagosnál alig valamivel jobb betéti konstrukcióba. A végső hozamról fogalmunk sincs, de valószínűtlen, hogy 7% felett legyen, és közben pénzünk egy részét még kis sem vehetjük. Tényleg megéri ez +1,2% adómegtakarításért? 1 000 000 Ft esetén 12 000 Ft-ért?

Mit csináljunk az ilyenek ellen? Szívesen segítek bárkinek egy-két rövid email erejéig díjmentesen is, de ha részletes információra kíváncsi, akkor az alábbit tudom ajánlani.

Tanfolyamot tartunk: "Hogyan nyerjük vissza a kamat és árfolyamnyereség adót?" címmel! Részletek ide kattintva!

Véleményem valamennyi pénzintézettől független, de továbbra sem tekinthető elfogulatlannak, még ha teljes mértékben igaz is. Kérlek, konzultálj más független tanácsadóval is.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.12 0 0 19

a legújabb a 11%

EBKM: 7,21%, apróbetű

nem hiszek én az ilyenben, de nem mérvadó, mert egyébként is szkeptikus vagyok

Előzmény: Loof (14)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.12 0 0 18

sokan kifejezetten ajánlják a lakástakarékpénztárakat, mint kerülő út

az olyan konstrukciók a nyerők, amelyeket évekig nélkülözni tudsz, minél tovább, annál jobb

..egy kérdésem azért lenne: ha el fordítva sül el, és a megtakarításokat nem újrabefektetik, hanem inkább kiveszik még hitelt is vesznek fel rá, nem szív-e nagyobbat a bank?

ugyanis (úgy gondolom) ha egy kicsit is közvetlenebbül próbálnának a kamaton faragni..

illúzió, de példa: 5% helyett 6-ot adok betéti kamatnak, az reálértéken mondjuk ugyanannyi mintha nem is lett volna adó, akkor nem több ügyfél maradna, mint, aki ebből kifolyólag kiveszi a pénzét és hitellel kiegészítve jól befekteti nem pénzügyi alapba, hanem ingatlanba vagy hasonlóba??

nyilván a kisbefektetőkre megy ki a dolog, akik ezt pár százezerrel csinálják vagy az alatt, a hitel-es dolog kevesebbeket érint, de szerintem nem hülyeség

életbiztosítást és nyugdíj előtakarékosságot is mondanak a kamatadó kivédésére, ez is többnyire azt jelenti, hogy jön az ügyfél, felpakolja a kis pénzecskéjét és megy a biztosítóhoz (amit ugyanúgy egy bank "szponzorál", de effektíve kevesebb jut neki vissza)

Előzmény: heady (16)
ostry Creative Commons License 2006.08.08 0 0 17
nem
Előzmény: heady (16)
heady Creative Commons License 2006.08.08 0 0 16
a kamatadó vonatkozik majd a fundamenta lakástakarékba befizetett pénzre is?
Or Kán Creative Commons License 2006.08.04 0 0 15
Hasonlóan érzek...A bankok  - nem egészen tisztességes módon - ki akarják használni a szeptember 1-i kamatadó bevezetését és új betétgyűjtési akcióba kezdtek. Ezek az ajánlatok elsősorban a befektetési jegyes-konstrukcióra terjednek ki, amelyek némelyike - például az ingatlan- vagy részvényalapos - kockázatos, másik részük - amiket Te is említesz - sovánka kamatozásúak. Mindenesetre az biztos, hogy méltatlanul nehéz helyzetbe hozta a kormány a lakosságot a kamatadó-törvény azon passzusával, amelyik csak az első kamatfizetést vonja ki a törvény hatálya alol (és nem a teljes kamatfizetési periódust a szeptember 1 előtt elhelyezett betétek esetében).
Előzmény: Loof (14)
Loof Creative Commons License 2006.08.04 0 0 14

Sziasztok

Kiváncsi lennék, hogy a kamatadó előtt gombamód megszaporodó új alapokból, kötvényekből, betétekből talált e valaki kedvére valót, mert én nem igazán.

Kimondottan azokra szorítkozva amellyek a kamat adó valamilyen formájú kedvezőbbé tételét híreszteli magáról

Eddig amiket néztem az a Cib-nél két betét 2 éves 2008b évi 7.0% és 3 éves 2009a 7.5-8.0%  betétek.

hát nem tudom....

Ha mondjuk média tudomány szempontjából náézzük a dolgokat, fogadok egy ropogós ezresben arra hogy körülbelül oktober tájékán megjelennek az olyan tipusú banki reklámok a tv-ben hogy például 7+2% ezzel próbálva versenyképessé tenni az alapokat, fél év alatt felcserélődik a sláger bankibefektetéseket kivéve az összes szerintem és a nem sláger alapok, betétek stb, eszkőz értéke minimum 30%-al lemegy és az új formákban vándoroltatják.

Or Kán Creative Commons License 2006.08.03 0 0 13
Köszi, igazad van, időközben én is jobban utánanéztem a dolgoknak, csak még nem volt erőm kiigazítani saját magam. :)
Előzmény: Tibrincs (12)
Tibrincs Creative Commons License 2006.08.03 0 0 12

Or Kán:

A befektetési jegy az a befektetési alap 1 db egysége. Tehát amikor befektetési jegyet vásárolsz az egy befektetési alapba kerül bele!

A pénzpiaci alapnál is hadd igazítsalak ki:

Teljesen mindegy milyen nyiltvégü alapról beszélünk, a pénzpiaci alap ugyanugy működik minet egy részvény alap, vagy egy kötvény alap...

A hozam megállapítása az alábbi szerint működik:

Veszel 100.000 Ft-ért 100.000 db befjegyet 1 Ft-os áron. január 1-én.

Az alapkezelő minden nap megállapit hozzá egy napi árfolyamot,

január 2. 1,0001 Ft

január 3. 1,0002 Ft

stb...

Amikor eladod a 100.000 db befjegyedet az összeszozódik a napi árfolyammal.

100.000 db x 1,1000 =110.000 Ft  Tehát 10.000 Ft hozamot realizáltál.

Tehát nincs semilyen alapnál napi hozamjóváírás, a hozam a vételi és az eladáskori árfoylam különbözetéből adódik. Tehát a gyakorlatban ez igazából árfolyam nyereség, jogi és adózási szempontból viszont kamatadónak minősül.

A lényeg, hogy aki 08.31.ig befektetési jegyet vásárol, és azt bármikor visszaváltja, nem kell utána adót fizetnie.

Még egy fontos dolog: Ha szept 1 után hozzáraksz a befjegyeidhez, attól még azt a menyniséget, amit előtte vettél nyugodtan visszaválthatod adó nélkül, akár több részletben is.

Előzmény: Or Kán (7)
ZormaC Creative Commons License 2006.07.31 0 0 11
Tájékoztató egy másik banktól (nem teljesen meglepő, hogy a leginkább ügyfélvonzó jelszónak mostanában a kamatadó kikerülése tűnik, erre rá is gyúrtak a bankok rendesen):

IEB tájékoztató
Or Kán Creative Commons License 2006.07.31 0 0 10
Egyébként én alkotmány-ellenesnek érzem azt, hogy a törvény hatálybalépése elött elhelyezett betétek/befektetések után kamatadót kell fizetni. Remélem az Alkotmánybíróság is ilyen szellemben fog itélkezni.
Or Kán Creative Commons License 2006.07.31 0 0 9
Inkább konstrukció-függő: nyíltvégű befektetési jegyet töb bank is forgalmaz, ugyanúgy "sima" bankbetétet és befektetési alapot is. Egyébként itt van egy egész jó cikk a témáról: Kamatadó: teher a banknak, teher az ügyfélnek
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (8)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2006.07.31 0 0 8
Hát akkor ez alap- és bankfüggő innentől.
Előzmény: Or Kán (7)
Or Kán Creative Commons License 2006.07.31 0 0 7
Más a befektetési jegy és más a befeketetési alap: a nyíltvégű alapok befektetési jegyei azért mentesek a kamatadó alól, mert ott időközben (a visszaváltásig) nem írják jóvá a hozamot. Egy pénzpiaci alapnál viszont más a helyzet, ott akár naponta megtörténik a hozamjóváírás és így érvényes rá a kamatadó hatálya már szeptember 1-től.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (5)
Or Kán Creative Commons License 2006.07.31 0 0 6
Az tényleg régen volt, azóta keményítették a kamatadó-törvényt: a befektetési alapokra is vonatkozik (már amelyik kamat-hozamúnak minősül).
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (4)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2006.07.31 0 0 5
CIB bank infója, mostann: aki az adó bevezetése előtti dátummal vásárol befektetési jegyet, annak ezeken nem kell adót fizetnie, akkor sem, ha évekig nem adja el őket (nyilván a mostani törvény szerint).
Nekem ilyenem van.
drBJ
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2006.07.31 0 0 4
Mintha az lett volna a hírekben hogy nem. De ez régen volt, fél füllel, újságíróktól, tehát nincs megbízható információtartalma :)
Előzmény: Or Kán (3)
Or Kán Creative Commons License 2006.07.31 0 0 3
Jó kérdés, már csak azért is, mert már a kiindulópont sem egyértelmű: a kamat- vagy a "hozam" adó vontakozik rájuk?
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!