Biztos megfordult már a fejetekben, hogy "egyik kutya, másik eb" Te kit tartanál alkalmasnak arra, hogy rendbe tegye a sok xart, amit a 16 év összehordott? Gondolkodjunk, hátha megleljük a megfelelő jelöltet.
akkor lehet, hogy kihagytam valahol, hogy a szocdemeknek igazán lehetőségük nem volt, hogy kibontakozzanak igazán. I. VH előtt nem volt elég fejlett a társadalom, míg a két VH között a politikai légkör nem volt adott mindehhez, a II. VH után meg jött a fordulat napja(így hívta a tancinéni az egyesülés napját)
Peyer-paktumhoz: szerintem is az adott helyzetben jó döntés volt tőle. Ha nem így cselekszik, akkor egyszerűen nem létezhetett volna ilyen párt a továbbiakban. így gyéren, de igen. Azért a két VH között Pesten (ahol TITKOS szavazás volt) győztes is sok helyütt a szocdemek, de ez kevés volt a vidékhez képest, akiknek a nyílt szavazás mellett gyakorlatilag dupla szavazatuk volt.
Az 1890-ben alakult szocdempárt eléggé jól szervezett volt, nagyon sokat tett a munkából élők lehetőségeinek, életkörülményeinek javításáért, és én pl. a kulturális és közösségi tevékenységüket kifejezetten kiemelkedő jelentőségűnek tartom.
A parlamenti képviselet nehéz ügy volt Magyarországon, lévén agrárország, meg aztán ne felejtsük el, hogy kb. 14-24 között itt olyan káosz volt, hogy ihajcs! A háború, a kommün és utána a trianoni trauma rettenetesen megzavarta a normális fejlődés menetét, nem a parlamenti munka volt a központi kérdés, hanem a nemzeti sérelem. Ilyen légkörben nagyon nehéz volt a szocdemeknek létezni is, nemhogy eredményeket felmutatni. De azért éltek, dolgoztak, csinálták a sport- és olvasóköröket... az is nagy dolog volt akkor!
Peyer kompromisszumát persze itt évekig árulásként tanították, a magam részéről igazat adtam neki: a legális működés fontosabb volt, mint az állami alkalmazottak közötti szervezőmunka.
45 után meg tudjuk, mi lett. Nagyon kár volt fuzionálni...
igen, ezzel így nagyjából én is egyetértek, kiemelve, hogy tényleg nem volt demokrácia. A magyar történelemben 90 előtt nem volt soha demokrácia. Még Károlyi, Tildyt sem lehet egyáltalán annak nevezni, mert hát az adott helyzet, meg egyéb dolgok.
Am ásik amit pont ezután írtál, a szociáldemokrácia. Igen, ez ugyebár Németzordzágban volt a legerőasebb, mármint a mozgalom. Na, a német(nyugati) szocdemeknek is csak az 50es évek felé jutott eszükbe, hogy elszakadjanak az osztályharcos blablától... Akkor nálunk? ahol kb két évig nem volt független, jól szervezett igazi szoc.dem párt? egyébként még ma sincs(igaz, ker.demokrata sincs...)
(azért így zárójelben, hogy az orbáncféle lenyulós brigádot inkább szávadvég csoportnak hívjuk, míg a Furkó-félét hívjuk inkább KISZ-esnek, csak a terminológia miatt)
Ott - bármilyen meglepő - a szakszervezetek azok, amiknek mondják magukat. A szervezettséget nem Lenin meg Sztálin találta ki, csak most minálunk úgy teszünk, mintha minden, ami közösség, mozgalom, és nincs köze az egyházhoz, az az ördögtől való lenne.
"...Európa szerencsésebb fele ezt megúszta, és ott természetes, szerves módon szélesedett ki évtizedről évtizedre a demokrácia. A munkásnak, a parasztnak, a fizetett alkalmazottnak természetes volt, hogy a gyártulajdonos, vagy a földbirtokos nagy ember, ő meg kicsi. Ezért minden gazdasági könnyítés, vagy jogegyenlőség terén elért eredmény pozitívumként jelent meg a tudatukban. ..."
Kegyként élték meg a könnyítéseket, a szerencsésebb oldalon a munkások.:))))
A hittel nincs gond, az emberek szeret(nee)nek hinni valakiben valamiben, de az a franya tapasztalat, ami 1ebkent csak a jeghegy csucsat mutatja, arra keztet mindenkit, hogy nehany het igergetesert eladja magat (szavazatat) a tobbet, s jobban igeronek... Abban is el vagyunk tevedve, hogy 1 embertol varjuk, hisszuk a csodat...az egesz rendszer (onkormik, allami vallalatok, apv rt, kuratoriumok stb...) sokezer bizottsagon alapul, ahol tobbnyire minden parlamenti-, es a meeg merheto parlamenten kivuli part is kepviselteti magat, igy a dontesek igen nagy szazalekaban minden part benne van...es ezek mind megvehetok, a kapcsolatrendszeruk annyira szerteagazo, mint 1 tobbszorosen atteteles rak...ezt kiirtani...??!?
Arrol nem is beszelve, hogy mara mar annyira megerosodott ez a politikai elit, hogy barmerre kepes elmozditani inflaciot, tozsdet, arfolyamot... A 10ta mult es a joszandek (szakertelem) ide mar keves... Ezt a csatat a valasztok vegervenyesen elvesztettek...
Gondold végig: Európának ebben a felében évtizedekig az volt a gyakorlat, hogy ha egy politikus nyugdíjba ment, vagy elment dolgozni, akkor bukott embernek számított. Itt csak kihalni lehetett a bársonyszékből presztizsveszteség nélkül. Ez a reflex ma is él, ráadásul szimbiózisban az egypártiság reflexével, ami arra készteti a pártok vezetését és tagságát egyaránt, hogy folyamatos harcban-háborúban éljenek és működjenek. Ilyen körülmények között képtelenség normális, demokratikus rendszert létrehozni és működtetni.
A másik a tulajdon kérdése. Ebben nálunk törés következett be az államosítással, míg Európa szerencsésebb fele ezt megúszta, és ott természetes, szerves módon szélesedett ki évtizedről évtizedre a demokrácia. A munkásnak, a parasztnak, a fizetett alkalmazottnak természetes volt, hogy a gyártulajdonos, vagy a földbirtokos nagy ember, ő meg kicsi. Ezért minden gazdasági könnyítés, vagy jogegyenlőség terén elért eredmény pozitívumként jelent meg a tudatukban. Mi nem tudjuk tudomásul venni a hierarchiát, a tőkefelhalmozás disznóságait (amelyek anno ugyanígy megvoltak mindenütt), mivel egy egalitariánus társadalomban szocializálódtunk. Ma nem az egykori gyárosok vagy főurak leszármazottai a vagyon és hatalom birtokosai, hanem ugyanonnan jött emberek, mint bármelyikünk. És mivel az első milliót csaknem képtelenség tisztességes úton megszerezni, pláne egy 97,5%-osan állami tulajdonban lévő gazdaságban, ezért bárki lépjen is színre, rögtön lesz egy tábor, amelyik valamilyen alapállásból támadni kezdi - na nem a politikai koncepcióját, mert az többnyire nincs is, hanem a vagyona eredetét, múltját, családját, stb. Amit lehet.
A nagy átalakuláskor egy valamiről mindenki megfeledkezett: nálunk nincsenek a demokrácia kultúrájának hagyományai. Nincs vállalható konzervatív előkép, a szociáldemokrácia pedig az MDP alakulásakor halálos sebet kapott. Ha a demokratikus kultúrát nem tudjuk megteremteni, akkor maga a többpártiság kiürül, nem képes garanciát nyújtani a demokratikus állam működésére. Sztem ez a legnagyobb veszély momentán, és én emiatt tartottam a Fidesz harcias működését rendkívül kártékonynak.
csak az a bahj, hogy ha esetleg igaz is lenne valamelyik pocskondiázás(ami közül tényleg valóban nagyonnagyon sokim inden igaz...), akkor sem hiszem el, mert hát beszél itt összevissza a maszop, vagy a fidesz és rálegyintek, sajnos...
már régen izgat a probléma, hogy valóban még a maszületett bárányon is lehet "fogást " találni, ha neaggyisten bármelyik fél jelölné bármire
ha hótt üres zsebbel jön - tehetségtelen, vagy jól rejtegeti a lopott zsét ha eddig nem csinált semmit - mihez ért? ha eddig bármit csinált - tolta az imperialisták szekerét, segített kifosztani az országot, régi kiszes kapcsolataiból élt, vagy ha neki olyanja nem volt, akkor az apjáéból, ha neki sem volt, akkor az apja tmb és onna ismerte a gazdasági elitet, és így kihasználta, stb
amekkora mocskolódásáradat van, szerintem Terézanyáról is bebizonyítaná bármely oldal, hogy ilyen, olyan, amolyan, stb
ekkora devalválódásban valójában a gond, hogy mivel tudjuk egymás oldalairól ezt a hajlamot, még ha igaz lenne véletlenül, sem hinnénk el a saját kutya kölykéről :(
mindkettő "táborban" a csőcselék van többségben, szóval olyan nagy különbség nem lehet a két "tábor" között... mindegyikük a megasztárt meg a győzikét nézi...
Amíg a kérdés eleve ilyen, hogy Gyurcsány, meg Orbán, meg egyik sztár, meg másik sztár, addig jobb, ha meg sem szólalsz, ilyenből van elég. Politikai erők elemzése - az már olyasmi, amivel kezdeni lehet valamit. Abban pedig a jobb eddig is jobb volt - hogy, hogy nem, még a meglevő nyűgök ellenére is többet és megfelelőbb irányba tettek. Óriási különbség van a két tábor közt, hiába az állandó lejáratás.
Haat igen a kisz...az ember csak rohogott rajtuk, mint a rencer kaderpotlo sertepertei, asztan tessek, jovagasu minyiszterelnokok, zsenialis gyariparosok, privatizatorok, 1szoval csupa gazdasagi zseni kerult ki onnan...:DDDDDD
Nehany ev alatt elloptak 1 orszagot, es mar csak kozuluk lehet valasztani.....
Nekem csupán a politikába befurakodott, megélhetési bűnözőkkel van bajom. Bárkiben lehet reménykedni, akiben maradt némi morál-csíra (nemám az a bizonyos relatív!!) és ehhez egy szükséges mennyiségü kurázsi.
én ezt úgy szoktam megfoglamazni, hogy az idei választáson egy kommunistából lett demokrata, és egy demokratából lett kommunist közül lehetett választani... Hát nem túl jó a választék, sőt egyenesen lesújtó...