Mert nincs, aki állást merjen foglalni, nem a filmről, hanem a megemlékezésen és az utána történtekről?
Milyen érdeke fűzödik egy sima kis pártelnöknek például ahhoz, hogy a hazáját lépten nyomon lejárassa itthon és külföldön egyaránt? Ez lenne a "nemzeti oldal" (?) legújabb "ideológiája"? Ki meri vajon jelenteni töpörödő pártjáról, hogy hát bizony ez lenne a "keresztény értékek mentén" politizáló "nemzeti oldal"?
Ha egyszer majd valaki ennek a sima kis pártelnöknek az emberi tragédiájáról ír egy forgatókönyvet és Vajna jövőre filmet forgat belőle, sok nézője lesz, kivéve Bush elnököt. - Ha tudtatok követni?
Egyetértek! Senkivel nem kellene, mert a történet attól függ, hogy írója melyik oldalon áll. Azonkívül a baloldaliak még mindig szégyenlősek egy kicsit, minha a ma élő nemzedék lenne felelős a történtekért.
Az Oktogon közelében felhúztak egy embert a fára, MERT SÁRGA CIPŐJE VOLT, az ÁVO-sok jártak ilyenben, a Köztársaság téri pártszékházba behatolt tömegből egy őrült nő kitépte egy ávós sorkatona szívét és megette.
A forradalomnak tehát nem csak szép és dicső tettei voltak, hanem szégyenletesek is.
A halottból, mint ismeretes egy is sok,mindegy melyik oldalon állt!
De mi most csak a szépre kell, hogy emlékezzünk, közösen, mint a spanyolok tették!
Szerintem a legémelyítőbb magyarellenes provokáció Esterhassal íratni egy 56-os film forgatókönyvét. Vajnából tényleg embert kéne már csinálni. Szegény embert...
Köszönöm szépen. Bár én nem érzem azt a görcsös elutasítást, amit többen, szerintem Vajna simán csak egy eladható filmet akar csinálni. Ez a vita kicsit olyan, mintha a Kőszívű ember fiain kérné számon valaki, hogy anno. hogy voltak a dolgok.
Ez a félig zsidó alak azért készített/készíttetett pár olyan filmet, amitől konkrétan lef.stam a bokám. Ilyen pl. a Zenélő doboz is, meg a Nixon. Arról meg nem tehet a nyomorult, hogy a színészek túlnyomó többsége nem élt akkor. Képzeld el Ridley Scottot, amint múmiákkal és csontvázakkal nyomja le a Gladiátort...
Hogy Dobó Kata milyen lesz, ahhoz most nem szólnék semmit, majd megmondom a premier után. Mellesleg úgy tudom, hogy már nincsenek együtt. Egyébként Te mikor mutatnál be egy 56-ról szóló filmet, ha nem az 50-ik évfordulón, októberben?
Ja, és honnan tudod, hogy meghamisította a történelmet? Hátrább az egerekkel, kérlek.
Szelid emberek - mint itt a fórumon szokás - az indulatuktól egymást hajszolták bele az egymás elleni küzdelembe, miközben egy idő után már senki nem akarta, de nehéz volt abbahagyni, amit elkezdtek.
A tömeg pedig mint már mondtam - fülét-farkát behúzva - szemlélődött.
A tegezés számomra természetes. Gondolom egyikünk sem akar emiatt egymás torkának ugrani? Jólenne szelíden, bölcsen elmélkedni és a tanulságokat újra és újra levonni!
Ezek után nem mondhatja senki, hogy nincs politikai szinezete az ügynek, hogy véletlen a bemutató október 23-ra való időzítése, hogy egy akkor még nem élt s félig magyar, félig zsidó, rendkívül gazdag filmproducer, aki nyilván telerakja hollywoodi elemekkel, akkor nem élt színészekkel, a magyar történelmet nem ismerő emberekkel, meghamisítva azt, hogy az időközben megúnt barátnőjének főszerepet adjon! Kell ez nekünk?
Szinte még érzem az orromban az '56 november 4-ei szovjet támadás után a szénné égett szovjet katonák borzasztó bűzét, akik a Móricz Zsigmond körtér és a Villányi út sarkán hevertek a kiégett teherautó mellett. Sokmindent láttam!
Kedves EyesOnSight! Napok óta azon gondolkodom, hogy kellene egy olyan topicot nyitni, amiben csak 65 éven felüliek szólalnak meg a forradalom 50. évfordulója alkalmából. Kevesen lehetnek!
Kérlek nézd meg az itt zajló "párbeszédeket", csak a legritkább esetben üti meg a füled emberi, emberhez méltó hang. 1956 nagy ünnepe a magyarságnak! Kevés ilyen van a történelmünkben, de - szerintem - még olyan közeli, hogy kevés indulattal nem lehet beszélni róla. Az indulatok jelentkezése pedig megszünteti a tiszta gondolkodást és beszédet!
Azért zárnám ki a 65 év alattiakat a párbeszédből - lehet, hogy hülyeség -, mert talán kevesebb indulattal lehetne beszélni róla. A fiatalokat szokta inkább elragadni a hév, és érvek helyett a hangjuk megemelésével próbálnak meggyőzni másokat!
Furcsa kifejezést használok most: szerintem 1956-hoz leginkább a szelídség szó illik! (Tudod, a maguknak 1956-ot kisajátító hölgyeket és urakat, és az őket bábúként megszólaltató embereket nem a szelídség jellemzi.)
Az akkori média (újságok, Szabad Európa Rádió, stb) által, meg egymást között felkorbácsolt indulatokat kifejezésre juttató néhány ezer ember mögött ott volt az érdeklődő, egyben szemlélődő tömeg (köztük én is), és várta a fejlemények alakulását. Ezeket az embereket szelídnek mondhatjuk! Aztán a Nyugat ugyanúgy becsapta őket, mint 1989-90-ben a rendszerváltáskor!
Mondhatnám most és tanúm is lenne, hogy fegyvert fogtam, mert valóban a kezembe adták, de visszaadtam békésen, mert mindíg (már 19 évesen is) békére vágyó ember voltam!
Tekintsd jelen topicomat egy műszernek, amellyel mérni lehet a téma más, a szokásoktól eltérő módon való felvetését.
Magad is láthatod, hogy ugrásra készen állnak azok a hadak, amelyek ezt az eseményt egy jó balhénak tekintik, mint azok, akik a lila-fehér színösszeállítás helyett a zöld-fehér színösszeállítást kedvelik áés az egy szín különbség miatt egymást baseball ütővel verik. Ilyenek vagyunk! Ilyennek kell lennünk?
Még jó, hogy 56 minden mozzanatánál, minden résztvevője mellett ott voltál, és láttad sorsuk alakulását. Igazán szerencse ez Nekünk, hogy itt vagy, és előre lefikázol gigászi tapasztalataiddal alátámasztva egy filmet, aminek max a bemutatóját láttad. Nem SEMMI!