a bejövő fényt nem csak egy állíthatóan összeszűkülő rekesszel lehet csökkenteni, hanem semleges színű "napszemüveggel" = ND szűrővel
ha ebből csak kétfajtát tartalmaz egy gép, az mindjárt 4 féle helyzetet állíthat elő: szűrő nélkül, 1-es szűrő, 2-es szűrő, 1+2-es szűrők együtt
ennyi bőven elég is lehet egy kis kompaktnak, de igen gyakran szokott lenni hagyományos rekesszel kombinált módszer is, amikor mondjuk f/8-ig le lehet csökkenteni hagyományosan, és csak az annál nagyobb csökkentéshez használ a kamera ND szűrőt
hátránya persze annyi, h nem lehet a rekesz szűkítésével növekvő mélységélességre apellálni, mert az ND szűrőtől az értelemszerűen változatlan marad, ill. az éjszakai fények csillagszerű pontokká varázsolásával sem sokat lehet játszani (ha teljesen "rekeszmentes" egy kamera, akkor persze egyáltalán nem)
cserébe viszont a diffrakció miatti képminőségromlás sem érinti
valszeg ez lehet az oka, h ez a modell is ilyet kapott mert mint pl. ezen az oldalon látható (Diffraction Limited Aperture Estimator alatt) egy 1/1.8"-as 12 Mp-es kamera már f/3-nál eléri a felbontásmaximumát, onnan kezdve lassan csökkenni kezd a rekeszeléssel (az 1/1.6" érzékelő miatt ez a limit ugyan picit följebb, de nyilván még f/4 alatt lehet)
Ami nagyon hiányzik nekem az új kompakt gépekről, az az optikai kereső...
Biztosan jobb kijelzőket gyártanak most, mint pár éve, de a kis Canon A510 gépemnél gyakran van olyan, hogy a napsütés miatt nem tudom visszanézni a képet: akkor fényképezni hogyan tudnék vele?! (Arról nem is beszélve, hogy mennyivel stabilabban lehet tartani úgy a gépet, ha az optikai keresőt használjuk...)
Szerintem az optikai keresőnek helyet kellene szorítani minden olyan gépen, amit nem játékszernek gyártanak.
Ebből ami (számomra) a legzavaróbb, az a ványadt akku.
Sajnos, ahogy elnézem, az érzékelőméret nem az F30-asnak megfelelő, hanem az utána következőknek. Emiatt aztán hiába az 5x zoom, a tele oldalon nem sokat hoz a konyhára.
Kár, hogy a Fujinál sem tudnak magukba nézni! Pedig messiásvárás van ám.
a dpreview fórumok alapján nem igazán érdekes: az idegesítő hiányosságok éppúgy megmaradnak (pl. a hisztogram teljes hiánya), és van, amiben visszalépés: hosszú záridő max. 8 mp, nincs valódi rekeszállítása csak ND szűrője, az akkuja pedig ugyanaz a soványka NP-50 mint az F50-nél is
ettől még jó gép lehetne, ha legalább jó áron is adnák: de a $400 körüli indulóár felejtőssé teszi... :(
Azért akárhogy nyomatja a Fuji az új 12 MP-es Fxx gépeit, saját maga is bevallja, hogy az etalon az F31fd (és így az F30) maradt... Azt nem teszi hozzá, hogy akarta a fene a 12 MP-t, meg a markecing. Íme, nem az F50 vagy F60-nál ígér jobbat:
minden li-ion akku ugyanolyan névleges feszültségű! hogy ezt a gyártó 3.6V-ra vagy 3.7V-ra kerekíti az adatlapon, az már tökmindegy, az csak specifikáció
Én egy hete, július 26-án vettem egy F30-t a törökbálinti (?) Cora-ban. 31 200 Ft-ért (20% negedmény volt éppen, mert amúgy 39 volt az ára). Akkor volt még belőle néhány darab.
Vadi új, bontatlan csomagolásban.
Néhány kérdésem lenne.
Hol lehet pót akksit venni hozzá?
Hol lehet megnézni a firmware verzió számot, és honnan és hogyan lehet szükség esetén frissíteni (a gépkönyvben erről semmit sem találok)?
Figyelni kell, vagy ráérezni, el lehet kapni jó dolgokat az ebay-en. Legutóbb vadi új canon mobil nyomtatót vettem 20 €uróért dobozában, bontatlanul. Idehaza 100.000Ft körül volt az ára. Ilyen mázlim régen volt. Leszállítva, összes költséggel alig 15.000Ft-ba jött ki.
Á, nekem nincs kedvem. :-) (Azért felfigyelhetne a markecingsereg a gyártónál az r1 által emlegetett, a gyártás megszűnése utáni magas amerikai árakra... nemcsak a >=12 MP-t igénylő népek vannak tömegekben)