Keresés

Részletes keresés

attilahun Creative Commons License 2006.09.07 0 0 7
Korrekt levél. Bár a Karaoke Egyesületről kevés újat ismerhettünk meg, a MAHASZ szerepe teljesen egyértelmű. Közben az jutott eszembe, hogy ezeket a midi alapokat teljesen normális, halandó emberek használják. Véletlenszerűen biztosan akad köztünk jogász is. Aki elolvasta már a Szerzői Jogi Törvényt, biztosan belebonyolódott az érthetetlen, sokszor nehezen követhető mondatokba. Miért nem lehet normálisan megfogalmazni egy ilyen doktrinát???
Előzmény: Törölt nick (6)
attilahun Creative Commons License 2006.08.06 0 0 5
Az emailt megkaptam, köszi. - A cikk már olvasható az említett linken. -
Előzmény: Törölt nick (4)
tere Creative Commons License 2006.07.03 0 0 3

Tegyél feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, csalás miatt...

Előzmény: attilahun (-)
attilahun Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2
Jó kérdés! Gondolkodom még rajta én is egy kicsit ....
Előzmény: DaySleeper (1)
DaySleeper Creative Commons License 2006.06.19 0 0 1
Hát ez durva... szóval hazudnak orrba-szájba és közben megpróbálnak egy csomó pénzt kihúzni belőled...

Most akkor nem értem, hogy az 1600/cd felmatricázás mire is vonatkozik??
verz Creative Commons License 2006.06.19 0 0 0
Örülj, hogy - eddig még - nem pereltek be, mint Amerikában szokásos... :(

Egyébként tényleg katasztrófa, ami Mo-n folyik szerzői "jogvédelem" ürügyén. A rendőrséget az érdekelt fél (BSA) látja el jogtiszta szoftverekkel és ők tartanak nekik előadásokat, az ARTISJUS csak a nyers CD-k meg DVD-k matricázásához ért stb. stb.
attilahun Creative Commons License 2006.06.19 0 0 topiknyitó
Képzelt riport a Magyar Karaoke Egyesületről … A dolgok nem mindig azok, mint aminek látszanak! Megtévesztések, érdekességek, gerinctelenségek, törvényi paragrafusok kijátszása. Ezekbe botlottam a közelmúltban, ezért szeretném megosztani szomorú tapasztalataimat. Évek óta gyűjtögetek magyar zenei alapokat. Főként MIDI-ket. Vásároltam, cserélgettem, készítgettem magam is, és persze le-letöltögettem a netről – amíg lehetett. Mindezt hobbiként tettem, teszem, mint sokunk, akik ezt a fórumot olvasgatni szokták. Számomra is érdekesebbé vált a dolog, amikor kezdtek megjelenni a zene szövegét is hordozó file-ok. Házibulikon rögtönzött karaoke-val dobtuk föl a hangulatot. A kívülállók persze csodálkoztak, hogy „hová tűnt Szécsi Pál hangja a CD-ről”, de hát pont ettől volt szép a varázslat:-) Néha-néha meghívtak, hogy csináljak karaoke bulikat. Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy legalizáljam a tevékenységet. Örömmel olvastam az interneten (www.magyarkaraoke.hu), hogy ez egy igen egyszerű folyamat. A magyar MIDI zenéket ki kell írni egy CD-re, és a Magyar Karaoke Egyesület 1.600.- forint ellenében hologramos, sorszámozott matricával látja el a lemezt. Innentől a jogosítás rendben is van. A nyilvános felhasználás legális! A részletekről emailben érdeklődtem Dr.Szuper Gézánál, a Magyar Karaoke Egyesület első emberénél. A válasz nem késlekedett: "Matricázás: magyar dalokra vagyunk jogosultak. A jogdíjat lemezenként kell fizetni (1600-Ft /lemez).Szakértőink pár nap alatt átnézik és matricázva visszajuttatják. Külföldi dalok a MAHASZ hatásköre. " Nem sokáig hezitáltam. Minden karaoke MIDI dalt felmásoltam egy CD-re, és ajánlva elpostáztam a megadott címre: 1630 Budapest, Pf.: 27. Egy-két nap múlva Székely Krisztián hívott telefonon, hogy a Chris Midi Stúdiótól az ő nyilvántartásuk szerint nem vásároltam, mégis a CD-n jó pár nóta van. Faxoljam el a csekkeket nekik – ha van! Persze hogy van, hiszen nem is olyan rég vásároltam tőlük egy 100db-os csomagot, illetve néhány egyéb zenét. Volt Greg Midis vásárlást igazoló csekkem is. Azt is elfaxoltam a Karaoke Egyesületnek. (A régi vásárlásokról nem tartottam meg a csekket, mint ahogy bárki más eldobja a múlthéten vett műsoros CD lemez nyugtáját is) A döbbenet akkor ült ki először az arcomra, amikor visszahívtam őt, hogy a faxot megkapta-e. A telefonos kisasszony a Chris Midi Stúdió nevében vette fel a telefont! Székely úr elmondta, hogy a jogosításhoz meg kell vásároljam az összes Chris Midis dalt (közben ócsárolta a Greg Midi-t), erre majd megállapítanak egy kedvezményes tarifát. Lehetőségként megjelölte, hogy csökkentsem a 400db file-t kevesebbre, és amikről van csekkem, azt jogosítják. Felére csökkentettem a számokat, és már csak Chris Midi-s számokat másoltam fel a CD-re. Köztük az a kb. 100 zene, melyről volt csekkem. Összesen 200 db MIDI zene. A CD-t személyesen adtam át a Magyar Karaoke Egyesült székhelyén Dr. Szuper Gézának. Kicsit megvárakoztatott (közel egy óra), majd közölte, hogy néhány nappal korábbi egyesületi döntés szerint minimum 300 szám jogosítható! (Kösz!) Én kitartó vagyok. Próbáltam elérni, hogy legyen csak 200 zene. Ő kötötte az ebet a karóhoz, és a sablon szöveggel búcsúztatott: „Szakértőink átnézik a lemezt, és néhány nap múlva jelentkezünk.” A „néhány nap” néhány órára csökkent. Délután már csörgött is a telefon a „kedvezményes” ajánlattal: vásároljak meg 200 számot 460.- forintos egységáron (92.000.- forint), és akkor felmatricázzák a másodjára eljuttatott CD lemezt! Szuper úr (csak a neve az!) közölte azt is, hogy az a 100 szám, amit akciós csomagban vásároltam, sajnos csak vendéglátózásra használható, karaokera nem! (Nahát-nahát!) Ekkor szóban, majd másnap emailben megerősítve kértem, hogy (a tulajdonomat képező) lemezeimet juttassák vissza címemre, a jogosítástól pedig elállnék. Marad hobbi a karaoke, és így nem esek olyan hibába, hogy azokon csattan az ostor, akik legálisan szeretnének működni. Tudom: a szellemi termékeknek is van ára. Ezért hajlandó lettem volna egy valóban kedvezményes árat fizetni (főleg, hogy a zenék javához legális úton jutottam hozzá). A szomorú tények: Érdekességek A Magyar Karaoke Egyesület levelezési címe megegyezik a Chris Midi Stúdió címével. Az iroda ajtaján kintlévő cégtábla a közös projectről szintén megerősít. Elgondolkodtató A Szerzői jogról szóló törvény 25.§ (1) „Már nyilvánosságra hozott zenemű és irodalmi mű nyilvános előadásához a szerző engedélyét megadottnak kell tekinteni, ha az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok kezelését végző szervezet által megállapított díjat e közös jogkezelő szervezetnek befizették.” A MIDI file megvásárlásával a jogot is megvásároljuk (a nyilvános karaoke előadáshoz szükséges a jogosítás is), az viszont nincs differenciálva, hogy ezt csak vendéglátózásra, vagy csak karaokera lehet felhasználni! Megtévesztések A Magyar Karaoke Egyesület úgy hirdeti magát, hogy jogosult a magyar MIDI fileok jogosítására (pl. lásd email részlet, internet). Ez nem igaz! Az egyesület csak a Chris Midi Stúdió által kiadott zenei alapok jogosítására jogosult! Idézet az egyesület alapszabályából: „Az Egyesületet a hazai karaoke és midi-file gyártók és felhasználók alapították, jogi, lemezipari és médiaszakemberek részvételével, hogy összefogják a Magyarországon bejegyzett karaoke és midi-file szolgáltatókat. Cél, hogy megfelelő keretek között sikerüljön biztosítani a szakmának, illetőleg tagjainknak a minél szélesebb körű ismertséget, és elismertséget, ezért érdekképviseletet és szakmai érdekérvényesítő fórumot szeretnénk létrehozni. További cél a gyártók és felhasználók védelme, a szakmát tisztességtelenül űzőkkel szemben. „ Ahhoz, hogy valaki legálisan elkészítsen egy zenei alapot, először az ARTISJUS-tól meg kell vásárolnia az adott zeneszám jogát. Ahhoz, hogy ezt forgalmazhassa, hogy előadhassa, be kell jegyeztesse magát a MAHASZ-nál, mint gyártó, forgalmazó. A MAHASZ-nál jelenleg kettő cég van bejegyezve: a Chris Midi Stúdió Bt., és a Greg Midi Bt. Ezek után elég egyértelmű, hogy a fenti idézet egyetlen sora sem igaz! Ezt erősíti a Greg Midi oldalán található írás is: „Nyilvános karaoke célú felhasználásra a midifile-okat jogosítani kell. Ezt magunk intézzük cégünk székhelyén.” Az egyéb gyártók, vagy a magunk által készített MIDI alapok pedig az egyesület által eleve jogosíthatatlanok, mivel ARTISJUS engedély és MAHASZ regisztráció híján nem is lehet legális. Tehát nem igaz, hogy a Magyar Karaoke Egyesület jogosult a magyar MIDI alapok jogosítására! Paragrafusok kijátszása A Szerzői jogról szóló törvény 86.§ (1) „A nyilvántartásba közös jogkezelést végző szervezetként csak egyesület vehető fel.” 88.§ (1) „Az az egyesület vehető a közös jogkezelést végző szervezetek nyilvántartásába,” (aki) 88.§ (3) „a közös jogkezelést nem vállalkozási tevékenységként végzi, és – ha van ilyen – kiegészítő vállalkozási tevékenységének eredményét csak költségeinek csökkentésére használja fel.” A Magyar Karaoke Egyesület valóban nem folytat gazdasági tevékenységet. Csak tevékenységével profitszerzés céljából potenciális kényszervásárlókat gyűjtöget a Chris Midi Stúdiónak, akivel posta, és telephely címe is megegyezik. Vezetőségében pedig ott ül az a Székely Krisztián, aki a Chris Midi Stúdió névadója. A pénz ugyan abba a zsebbe folyik … Tehát a Magyar Karaoke Egyesület nem más, mint a Chris Midi Stúdió Bt. MIDI alapjainak jogosítását elvégző szervezet. Szó nincs érdekképviseletről, fórumról, magyar karaoke gyártókról. Viszont jól hangzik! „További cél a gyártók és felhasználók védelme, a szakmát tisztességtelenül űzőkkel szemben.” Először tükörbe kellene nézni! Kezdjék a saját házuk táján! A két leadott CD természetesen az óta sem érkezett vissza. Ennek kb 3 hete ...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!