Keresés

Részletes keresés

PvD Creative Commons License 9 órája 0 0 21173

Köszi! Akkor megy majd hosszabban, de jobban szigetleve :)

Nem tervezek vele hűteni, arra külön klíma lesz majd.

Típust adott meg: VENTS VUT 350 EC, illetve ezen kívül ennyi adat van még:

légmennyiség ki és be 200 - 200 m3/h

Előzmény: 1 valaki (21168)
peterch Creative Commons License 12 órája -1 0 21172

Szia !

Gondolom ez a titok , amit nem akar elárulni . :-)

https://hungaroairmatik.hu/termek/kaiflex_efr_19_szigeteles_tekercsben_19mm_vastag_10m2csomag_1m_szeles.html

Ez végett : Páradiffúzió ellenállási érték: ľ>7000, EN 12086 előírás szerint .

Csak a hővezetési tényezőt is figyelembe kellene venni ennél a vastagságnál : 19mm !

Előzmény: OILCS (21171)
OILCS Creative Commons License 12 órája 0 0 21171

Azért mert még szigetelnem kell?

Előzmény: 1 valaki (21170)
1 valaki Creative Commons License 14 órája -1 0 21170

Akkor szívni fogsz, jelen állás szerint.

Előzmény: OILCS (21169)
OILCS Creative Commons License 18 órája 0 0 21169

Igen

Előzmény: 1 valaki (21164)
1 valaki Creative Commons License 23 órája -1 0 21168

Fogsz vele hűteni nyáron?

Ha igen, problémás lesz.

Inkább legyen hosszabb a nyomvonal, csak legyen rajta szigetelés. (De a gyapot ha bepárásodik, semmit nem szigetel. Ezzel számolj.)

2-3 centi gyapot lúfszt sem ér.

Ha akarod, hogy csöndes/áthallás mentes legyen, teszel hangcsillapítót.

Hővisszanyerőre típust, semmilyen adatot nem adott?

Előzmény: PvD (21165)
1 valaki Creative Commons License 24 órája 0 0 21167

-7 fokban 1,24 kw, és 20 fok belső hőfokra tervezve.

Lakni 30négyzetméter passzívházhoz elég.

Kinti 35 fokban szintén gatya..

Ha van kiegészíteni más hűtés, fűtés, akkor jó.

És ha telik rá, jó megoldás.

Előzmény: NAND708 (21166)
NAND708 Creative Commons License 25 órája 0 0 21166

Azt nézted, hogy a hőszivattyú teljesítménye még a 2 kW-se éri el? Elég az neked? Az árához képest elég karcsú.

Előzmény: Oszi25 (21158)
PvD Creative Commons License 1 napja 0 0 21165

Sziasztok,

terveztettem légtechnikát gépész tervezővel, kész is van a terv.

Ahogy ő megtervezte a csövek nyomvonalát azzal az a baj (ez sajnos utólag derült ki a kivitelezésnél), hogy nem mindenhol tudnak a csövek megfelelő szigetelést kapni.

Van olyan szakasz, ahol tudna a 75-ös flexi cső 30 cm üveggyapot szigetelés alatt futni, de van ahol csak 2-3 centi szigetelés lenne felette, kb. 10 méter hosszú ez a szakasz.

Tudnánk másik útvonalon vinni a csöveket úgy, hogy az a 10 méteres szakasz kb. 2 olyan méterre csökkenjen,

ahol csak 2-3 cm gyapot van felette, viszont így kicsit hosszabb cső kellene.

A kérdésem az lenne, hogy mire érdemes rágyúrni?

Arra, hogy minél több szigetelés legyen a flexi csövek felett, vagy arra, hogy minél rövidebb úton és minél kevesebb kanyarral érjék el a befújási / elszívási pontot?

A gépész tervében (amiket nekem átadott) konkrét légtechnikai számítások nincsenek.

Lövésem sincs, hogy mennyire lett pontosan kiszámolva / méretezve a rendszer, azaz mennyire csinálok "bajt" :D , ha kissé más nyomvonalon viszem a csöveket.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy említette a gépész tervező, hogy a hővisszanyerős gépet amit ő betervezett, ki tudom váltani másik hasonló tulajdonságú géppel.

Ennél jobban nem részletezte a dolgokat és a kérdéseimre már nem válaszolt.

Szóval azt szeretném tudni, hogy mely paramétereit kell figyelembe vennem?

Csak a légszállítás mértékét, vagy a nyomásértékeket is, stb. ?

És még egy utolsó kérdés :)

Hangcsillapító elemet nem tervezett be a szaki. Mennyire szükséges ez? Mennyire megy át a hang 10 -15 méter csövön?

Köszönöm előre is!!

1 valaki Creative Commons License 1 napja -1 0 21164

Hűtésben is, padláson?

Előzmény: OILCS (21159)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 0 21163

Szia !

Annak idején ez volt az az anyag ( 6mm vastag üvegszövet plusz az alufólia ) amit megfelelőnek találtam , mert eléggé " merev " tartást ad és párazárást is , ha jól van kivitelezve .

Jelenleg talán ez lenne 100mm-es vastagsággal a komplett hőtükör , hőszigetelés és párazárást ( fékezést ) biztosító megoldás , amit használnák . : https://legtechnikawebaruhaz.hu/termek/szigeteloanyag/szigeteloanyag-tekercsben/alukasirozott-kozetgyapot-szigeteles/

Mint írtam lentebb , az ilyen esetben talán egy vékonyabb rúdhoz rögzíteném először a megigazított Sonoflex csövet , majd hőszigetelném , vagy a négyzethálót használnám mint merevítést és rá a hőszigetelést .

Előzmény: OILCS (21161)
OILCS Creative Commons License 1 napja 0 0 21162

Köszönöm a választ.

Sajnos a csöveket nem igazán tudom rendezettebben egy síkba tenni. Az ipszilonok amikkel rákötöttem a rekuperátorra nem engedik sajnos. Persze valamennyit tudok a dolgon javítani.
Viszont a gerendák közé tudok tenni EPS-t az ott is marad. Kívülről pedig befedném gyapottal.

Előzmény: JAMIE222 (21156)
OILCS Creative Commons License 1 napja 0 0 21161

Az üvegszálas alufóliát miért ajánlod? Párazárás, vagy inkább mint hőtükör kell, hogy szuperáljon?
Mint írtam nekem néha kimarad pár év a csoportból, ezért előfordulhat, hogy lemaradtam valamiről.
Vastag fóliám van.

Előzmény: peterch (21124)
OILCS Creative Commons License 1 napja 0 0 21160

Az én csöveim is a födémen futottak illetve futnak is. A központi klíma zavarta meg az egyszerűséget.
A klíma a szarufákra lett szerelve, és onnan kellett a csöveket levinni a födémig/rekuperátorig.

Előzmény: Gprinter (21157)
OILCS Creative Commons License 1 napja 0 0 21159

Két légtechnikai szerelő ismerősöm van, és vannak ugyebár a klímások akik a központi(légcsatornázható)klímát szerelték.
Szerintük a Sonoflex csöveket FELESLEGES szigetelni hiszen már szigetelt csőről beszélünk.

Ezért tisztelem a csoportot, mert az ilyen kérdésekre találjuk meg a megoldást.

Előzmény: 1 valaki (21143)
Oszi25 Creative Commons License 2 napja 0 0 21158

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kíváncsi. Nem légkondi helyett, hanem egyben szellőző rendszert és csatornázott légkondit szeretnék. Lehetőleg valahogy kombináltam megoldva, hogy ne kelljen duplán csatornázni.

Találtam ezt a típust: https://www.komfotrade.hu/rhp Ebből is a RHP 600 U C5-t néztem ki. Ez ha jól értem mindent is megold egyben. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Esetleg ellenvélemény vagy megerősítés? Köszönöm!

Gprinter Creative Commons License 2 napja 0 0 21157

Az én rendszerem nem ilyen csövezésű. Sajnos én nem tudok ebben az irányban segíteni....

Előzmény: OILCS (21155)
JAMIE222 Creative Commons License 2 napja 0 0 21156

El tudnék oda képzelni valami bedobozolás-szerű dolgot, ha a csövek kicsit rendezettebben, egy síkban egymás mellett lennének.Mondjuk a szarufák közét kitölteni gyapottal, szarufákra csavarozni még pár tetőlécet, azokhoz fogatni a csöveket alulról,  megint szigetelés, mondjuk valami dróttal-hálóval rögzítve.

Előzmény: OILCS (21155)
OILCS Creative Commons License 2 napja -2 2 21155

Három-négy évente nézek vissza a csopiba, mikor történés van a szellőzőrendszeremmel.
Két nickem már törölve lett. Egyiket mert megszüntették a @maffia.hu levelezőszervert az indexen, a másik pedig mikor fizetőssé vált az indamail. Emberek jönnek mennek, de peterch nagyon régóta itt van és segítőkész. Olyanok is voltak akik nagyon mélyre beleásták magukat, megcsinálták a szellőzőjüket és semmi hír róluk. Lehet, hogy néha benéznek, de nem posztolnak/írnak, pedig nagyon érdekes tapasztalataik, hozzászólásaik voltak.
Legérdekesebb volt mikor a sajátkezű rekuperátor építések voltak napi szinten. Még én is kedvet kaptam hozzá.

Voltak értelmes hozzászólások segítségek, természetesen okoskodók is.

Úgy érzem más lett ez a fórum.........

Overengineeringg Creative Commons License 3 napja 0 3 21154

Tiszteljük már meg egymást az alapvető segítség nyújtással. Ez nem egy fórumhoz való viselkedés.
Ennyi erőből le is írhattad volna a hozzá tartozó kulcsszót.

Előzmény: 1 valaki (21150)
peterch Creative Commons License 3 napja -2 1 21153

Látod Te ilyen vagy !

Csak támadsz , de egy normális tanácsot nem tudsz adni !

Csak neked ! : https://linkcsomag.hu/blog/link-jelentese/

Képzeld keresgéltem a neten , mert a Google nekem is a barátom és semmi tiltást nem találtam a gyapotra . :-(

Előzmény: 1 valaki (21152)
1 valaki Creative Commons License 3 napja -5 1 21152

Ha már így magadra vállalod, szerintem is link vagy, bár nyelvtanilag elég gyenge, egyes, ülj le.

Elég link vagy, beszélsz össze vissza. Mint mekkelek, semmihez nem értesz, de legalább belevau.

Google: légtechnika, többi csak olvasás, és tanulás. Ne légy már lusta is, ennyi írással simán meglenne.

Előzmény: peterch (21151)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 21151

Esetleg egy link ?

Köszönöm !

Előzmény: 1 valaki (21150)
1 valaki Creative Commons License 3 napja -3 0 21150

Nem.

Olvassatok utána.

Előzmény: peterch (21148)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 21149

Itt konkrétan leírtam : 21124 

Pont a kérdezőnek :-)

Előzmény: peterch (21148)
peterch Creative Commons License 3 napja -1 0 21148

Szia !

Leírnád , hogy miért nem jó a Sonoflex csövet kívülről még gyapottal hőszigetelni ? Te mivel szigetelnéd ?

Természetesen kell rá még fólia a kinti oldalra amennyire lehet légmentesen zárva . Ez már ebben a topikban sokszor le lett írva .

Előzmény: 1 valaki (21147)
1 valaki Creative Commons License 4 napja -2 0 21147

Akkor ne gyapottal rakd, az amúgy sem jó hűtésre.

Előzmény: OILCS (21146)
OILCS Creative Commons License 4 napja 0 0 21146

Az egész házat magam újítottam fel. A szellőzőrendszer sem fogott ki rajtam.

2013 óta elég sokat tanultam a csoportban.
Bíztam benne, hogy valaki már csinált ilyet és vannak gyakorlati tapasztalatai.
Ebben a helységben a vízszintes cső simán gyapottal van letakarva, ha itt is ezt alkalmaznám  simán a nyakamba hullana.

Előzmény: 1 valaki (21141)
OILCS Creative Commons License 4 napja 0 0 21145

Szia,

Köszönöm a tanácsot! Jó az 5let.

Előzmény: peterch (21140)
peterch Creative Commons License 4 napja 0 1 21144

Ebben igazad van !

Vagy van saját elképzelés és ügyesség , vagy meg kell fizetni olyan szakit , aki megtudja csinálni profi módon . :-)

Előzmény: 1 valaki (21143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!