terveztettem légtechnikát gépész tervezővel, kész is van a terv.
Ahogy ő megtervezte a csövek nyomvonalát azzal az a baj (ez sajnos utólag derült ki a kivitelezésnél), hogy nem mindenhol tudnak a csövek megfelelő szigetelést kapni.
Van olyan szakasz, ahol tudna a 75-ös flexi cső 30 cm üveggyapot szigetelés alatt futni, de van ahol csak 2-3 centi szigetelés lenne felette, kb. 10 méter hosszú ez a szakasz.
Tudnánk másik útvonalon vinni a csöveket úgy, hogy az a 10 méteres szakasz kb. 2 olyan méterre csökkenjen,
ahol csak 2-3 cm gyapot van felette, viszont így kicsit hosszabb cső kellene.
A kérdésem az lenne, hogy mire érdemes rágyúrni?
Arra, hogy minél több szigetelés legyen a flexi csövek felett, vagy arra, hogy minél rövidebb úton és minél kevesebb kanyarral érjék el a befújási / elszívási pontot?
A gépész tervében (amiket nekem átadott) konkrét légtechnikai számítások nincsenek.
Lövésem sincs, hogy mennyire lett pontosan kiszámolva / méretezve a rendszer, azaz mennyire csinálok "bajt" :D , ha kissé más nyomvonalon viszem a csöveket.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy említette a gépész tervező, hogy a hővisszanyerős gépet amit ő betervezett, ki tudom váltani másik hasonló tulajdonságú géppel.
Ennél jobban nem részletezte a dolgokat és a kérdéseimre már nem válaszolt.
Szóval azt szeretném tudni, hogy mely paramétereit kell figyelembe vennem?
Csak a légszállítás mértékét, vagy a nyomásértékeket is, stb. ?
És még egy utolsó kérdés :)
Hangcsillapító elemet nem tervezett be a szaki. Mennyire szükséges ez? Mennyire megy át a hang 10 -15 méter csövön?
Annak idején ez volt az az anyag ( 6mm vastag üvegszövet plusz az alufólia ) amit megfelelőnek találtam , mert eléggé " merev " tartást ad és párazárást is , ha jól van kivitelezve .
Mint írtam lentebb , az ilyen esetben talán egy vékonyabb rúdhoz rögzíteném először a megigazított Sonoflex csövet , majd hőszigetelném , vagy a négyzethálót használnám mint merevítést és rá a hőszigetelést .
Sajnos a csöveket nem igazán tudom rendezettebben egy síkba tenni. Az ipszilonok amikkel rákötöttem a rekuperátorra nem engedik sajnos. Persze valamennyit tudok a dolgon javítani. Viszont a gerendák közé tudok tenni EPS-t az ott is marad. Kívülről pedig befedném gyapottal.
Az üvegszálas alufóliát miért ajánlod? Párazárás, vagy inkább mint hőtükör kell, hogy szuperáljon? Mint írtam nekem néha kimarad pár év a csoportból, ezért előfordulhat, hogy lemaradtam valamiről. Vastag fóliám van.
Az én csöveim is a födémen futottak illetve futnak is. A központi klíma zavarta meg az egyszerűséget. A klíma a szarufákra lett szerelve, és onnan kellett a csöveket levinni a födémig/rekuperátorig.
Két légtechnikai szerelő ismerősöm van, és vannak ugyebár a klímások akik a központi(légcsatornázható)klímát szerelték. Szerintük a Sonoflex csöveket FELESLEGES szigetelni hiszen már szigetelt csőről beszélünk.
Ezért tisztelem a csoportot, mert az ilyen kérdésekre találjuk meg a megoldást.
A véleményetekre lennék kíváncsi. Nem légkondi helyett, hanem egyben szellőző rendszert és csatornázott légkondit szeretnék. Lehetőleg valahogy kombináltam megoldva, hogy ne kelljen duplán csatornázni.
Találtam ezt a típust: https://www.komfotrade.hu/rhp Ebből is a RHP 600 U C5-t néztem ki. Ez ha jól értem mindent is megold egyben. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Esetleg ellenvélemény vagy megerősítés? Köszönöm!
El tudnék oda képzelni valami bedobozolás-szerű dolgot, ha a csövek kicsit rendezettebben, egy síkban egymás mellett lennének.Mondjuk a szarufák közét kitölteni gyapottal, szarufákra csavarozni még pár tetőlécet, azokhoz fogatni a csöveket alulról, megint szigetelés, mondjuk valami dróttal-hálóval rögzítve.
Három-négy évente nézek vissza a csopiba, mikor történés van a szellőzőrendszeremmel. Két nickem már törölve lett. Egyiket mert megszüntették a @maffia.hu levelezőszervert az indexen, a másik pedig mikor fizetőssé vált az indamail. Emberek jönnek mennek, de peterch nagyon régóta itt van és segítőkész. Olyanok is voltak akik nagyon mélyre beleásták magukat, megcsinálták a szellőzőjüket és semmi hír róluk. Lehet, hogy néha benéznek, de nem posztolnak/írnak, pedig nagyon érdekes tapasztalataik, hozzászólásaik voltak. Legérdekesebb volt mikor a sajátkezű rekuperátor építések voltak napi szinten. Még én is kedvet kaptam hozzá.
Voltak értelmes hozzászólások segítségek, természetesen okoskodók is.
Tiszteljük már meg egymást az alapvető segítség nyújtással. Ez nem egy fórumhoz való viselkedés. Ennyi erőből le is írhattad volna a hozzá tartozó kulcsszót.
Az egész házat magam újítottam fel. A szellőzőrendszer sem fogott ki rajtam.
2013 óta elég sokat tanultam a csoportban. Bíztam benne, hogy valaki már csinált ilyet és vannak gyakorlati tapasztalatai. Ebben a helységben a vízszintes cső simán gyapottal van letakarva, ha itt is ezt alkalmaznám simán a nyakamba hullana.