Szeretnék *.pdf fájlokban levő dokumentumokba beleírni, tehát módosítani a tartalmunkat. Hogyan lehet ezt viszonylag egyszerűen, de azért olcsón megtenni?
Nem, a Worldben tartalomvezérlő a neve és úrlapformátumokiat lehet vele készíteni, azaz rublikákat generálasz, amiket ki lehet tölteni. A kérdés az, hogy hogyan lehet egy már kitöltött rublika tartalmát egy másikba vagy harmadikba másoli, hogy ne kelljen ugyanazt a tartalmat 2-3x beírni (egy kétnyelvű szerződésben a személyes adatok rész, név, cím, stb)
pdf ben szeretnék egy olyan űrlapot szerkeszteni, ami 3 oldalas és mindhárom oldal tetejére kell a név, cim + sok adat stb.
Úgy lenne jó, ha az adatokat egyszer írnám be és a másik 2 oldal mezőibe autmatiiusan beírná az adatokat, tehát ne kelljen 3x ugyanazt az adatsort beírni.
Egy olyan problémám van, hogy nagyon sok PDF fájlban kellene ugyanazon oldalakat kicserélnem, tehát minden fájlnak a 3. oldalát. Tudtok olyan programot, amivel egyszerre ki tudom cserélni az összes fájlban ezt az 1 oldalt? Vagy ha mondatokat tudok törölni-újraírni egyszerre több fájlban az is jó. A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok! Remélem, nem leszek túlságosan off, de itt volt a topikok között a legtöbb hsz openoffice témában. Van pár .sdc kiterjesztésű fájlom, nem szeretném telepíteni az openoffice-t, de a fájljaim tartalmát szeretném látni. Tudna valaki segíteni? Még 2001 körül csináltam és most nyomtatnom kéne. Előre is köszi
No, akkor kérdés egy szakembertől: van egy olyan érzésem, hogy a pdf és a postscript halvány rokonságban vannak. Ez igaz, vagy egy téves, ostoba gondolat? (Nem néztem utána, tényleg érzésről beszélek.)
Nem, ez sem igaz. Leszámítva persze azt, hogy a különféle PDF-szerkesztést ígérô programok képességei eltérôek, alapvetôen attól függ, hogy hogyan hozták létre azt a PDF-et, vagyis milyen módon, hogyan van benne a tartalom. Én most éppen egy PDF-et készítô programon dolgozom, szóval ismerem a PDF formátumát keresztül-kasul, és hidd el, tudnék olyan PDF-et írni, amiben például az égegyadta világon semmivel nem szerkesztesz át értelmesen egy szöveget, pedig a PDF jól megjelenik és nyomtatható. Ugyanakkor, ahogy már mondtam, egy szövegszerkesztôbôl származó (pl. OpenOffice) PDF-fel sokkal könnyebb a dolog.
Köszönöm a segítségeteket, most már világos a helyzet. A pdf formátumot tehát nem lehet szerkeszteni, mert az végtermék. Amit lehet: megjegyzéseket lehet fűzni hozzá, ami úgy működik, hogy a dokumentumban van egy "megjegyzés ikon", amire ha ráviszed a kurzort, akkor egy buburékban megjelenik a beírt megjegyzésed. Lehet még kiemeltté tenni sorokat. Egy biztos: meghamisítani, vírussal fertőzni nem lehet a dokumentumot.
Ha tipográfiai szempontból buta program írta a PDF-et (ilyenek a Wordbôl, Open Office-ból származó darabok), akkor a PDF-ben levô adatfolyamok is közelebb vannak a szövegszerkesztô eredeti koncepciójához. Vannak tehát olyan programok (keress rá Guglival), amelyek az ilyen PDF-eket többé-kevésbé sikeresen tudják visszakonvertálni valami szövegfájllá, tipikusan RTF-fé. Persze, a konverzió soha nem lesz tökéletes.
Akkor magyarázd el udvariasan az üzleti partnerednek, hogy műszaki analfabéta. A pdf végső, nem szerkeszthető dokumentum. Ha nyákot tervezel, akkor sem a gerbereket vagy a drill-t javítod, hanem a pcb-t, s abból generálod az előbbieket.
Bocsi nem akartam OpenOffice-os érzelmeidet megsérteni, egyébként én is szeretem és használom, de többnyire a word van a gépeken. Az a baj, hogy a külföldi fél a pdf formátumot használja a saját dokumentumaihoz és elvárja, hogy ebbe írjak rövid megjegyzéseket. Talán a biztonság és a vírusmentesség miatt szokott rá, mert korábban a .doc-ot használta.
Miért éppen MS Word? OpenOffice? (Persze ez mit sem változtat azon, amit a kolléga írt. A pdf-et nem kell szerkeszteni. Ugyanakkor különböző progikkal szerkesztett anyagból lehet pdf-be exportálni. Sőt, bármiből lehet file-ba nyomtatni postscript formátumban, amit aztán pdf-fé lehet konvertálni.)
Azért a dologhoz tudnod kell, hogy a PDF nem szerkeszthetô szövegformátum. Nem erre találták ki, soha nem is volt erre való. Eredeti szándéka szerint végtermék, amelyik a bennelevô anyag képernyôn, papíron, egyéb hordozó való végsô megjelenítésére szolgál. Hogy mást ne mondjunk róla, egy bekezdés szövege nem folyamatosan szövegfolyamként szerepel benne, hanem egymástól függetlenül elhelyezett egy-két-párbetûs blokkonként, körülbelül úgy, mintha újságból vágnál ki szavakat, és ragasztanád egymás mellé (ez egyáltalán nem baj az ô esetében, amire kitalálták, arra pontosan ez a megoldás jó).
Mivel az emberek elkezdték próbálni eredeti céljától eltérô módon is használni (többek között végsô, kimeneti formátum helyett bemenetiként használni), születtek mindenféle programok, amelyek több-kevesebb sikerrel kimásolnak belôle, konvertálnak, módosítanak, megoldanak, de nincs, és soha nem is lesz átalános szerkesztôprogram, amivel bármit kicserélhetsz, áttördelhetsz, szöveget lecserélhetsz, satöbbi.
Végigpróbáltam legalább 5 programot (ingyentől 100 $-ig) össze-vissza csinálnak mindent. A 100 $-os már megnyitja és szerkeszthető is, de a táblázat fejlécét nem jeleníti meg. Végső elkeseredésemben letöltöttem az Adobe Acrobat prof. 7.0-át. a 30 naposat. Na most kapaszkodjatok: Nem tudok egy egyszerű szót egy akármelyik sorba beszúrni. Minden mást lehet, szép sárgával kiemelni, stb. ,de a beszúrást nem csinálja meg, csak egy kék nyilat tesz oda (mindezt 150 ezer Ft-ért) Nem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor vágyakozni kezdek az MS Word-re :-)
Én is pont a héten szembesültem ezzel a problémával. Nekem úgy tűnt, hogy a tartalmat kevés "editorral" tudod szerkeszteni, a többséggel csak pl. megjegyzéseket fűzhetsz a szöveghez, meg a tartalomjegyzékben turkálhatsz, de ami eddig a legjobban bejön, és tényleg editor, az a Nitro PDF Professional.
A stabilitással azért kisebb gondjaim akadtak, de a változtatásaimat nem vesztette el, és az elég zsenge mezőnyből valamennyire kiemelkedőnek tűnt. Viszont én csak nagyon mellékesen foglalkozom ilyesmivel, mások talán okosabbakat is tudnak mondani.