Az alakuló űlésen:
A díjazásról felszólalás és ellenszavazat nélkül döntöttek
Az Országgyűlés 310 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 13 tartózkodás mellett utolsó napirendi pontként elfogadta az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény módosító javaslatát.
1500 dollarba kerult, ugyhogy nem volt csucskategorias. Viszont, ha most vennenek egy hasonlo szinvonalut (ami kb 4-500 dollar) akkor az kitartana a kepviseloknek eletuk vegeig. Legalbbis, ha csak szovegszerkesztesre ill. dokumentumok lvasasara kell.
Oszt mire mkene neki ujat venni? A en 4 eves Dell-em siman viszi az XP-t, az Officet, meg az Operat (Explorert is irhattam volna, de azt nem hasznalom). Sot megkockaztatom, hogy ezt meg 4 ev mulva is tudni fogja. Ennel tobbre nem hiszem, hogy szuksege lenne a kepviselonek. Persze lehet, hogy 1024x768-ban mar szaggatna rajta a Quake, de ez a kepviseloknel nem szempont.
Így, a ciklus elején megkapva a piaci legjobb gépet, 4 évig használ egyet, úgy meg max 2 év múlva kellene nekik újabbat venni. Lehet, hogy így talán mégis olcsóbb.
"2. SzVSz 3-400K-ért még nem a csúcskategória (duflamagos procis anyámkínnya) van."
Dell E1505/I6400 duplamagos 1600Ghz-es proci, 2 Gb RAM 120 Gb vinyo, 256Mb-os Ati videokartya 1500 dollar. Szeritnem ez a gep messze tulmutat azon, ami egy kepviselonek szukseges. Ha ugyesen csinalod, akkor a Mo-i dell-tol megkapod az amerikai aron. Haverom ugy rendelt, hogy az aerikai weboldalon osszeallitotta a konfiguraciot ezt elfaxolta a DELL kepviseletnek Mo-on arajanlatkeres celjebol (persze ugy, hogy az amerikai ar is rajta legyen a papriron) es megkapta a gepet majdnem ugyanannyiert mint amit az amerikai weblapon talalt.
Szerintem arra, amire a kepviseloknek szuksege van boven eleg lenne egy 5-600 dollaros modell is. Celeron procival integralt videochippel. Ez durvan 70 millios megtakaritas lenne.
"Ismét feltűnően magasra tették azonban a lécet a kiírók. Mi szüksége van egy karcsúsítandó államigazgatás közszolgáinak abszolút csúcskategóriás, leginkább filmek lejátszására (sőt filmek vágására), a legújabb számítógépes játékok futtatására alkalmas multimédiás noteszgépre?"
SzVSz itt megint a keretgazdálkodás fedőnevű szörnyszülött garázdálkodásának lehetünk szemtanúi.
Azaz nem a feladathoz kérték a gépeket (mert ugye egy XP+Office-t kényelmesen elvisz bármelyik középkategóriás notebook), hanem beosztottak a cuccra keretnek mittomén, xxx millát, aztán ezt a keretet igyekeznek ki is meríteni az uccsó fillérig. Mert az keretgarázdálkodásnál így megyen (nehogy má' visszaadják a kőccségvetésnek, amit egyszer megkaptak). 'Szt a keret meghatározásakor olyan jó vastagon fogott maguknak a cerkájuk, hogy ilyen csúcsgépek is kijönnek belőle. :/
Mellesleg: 1. filmlejátszással dobálózni hülyeség, az a vágáshoz képest nem egy vaszizdasz. 2. SzVSz 3-400K-ért még nem a csúcskategória (duflamagos procis anyámkínnya) van. 3. 850 milla (ha annyi vót a zúj tender) esetében ez képviselőfánkonként több, mint két milla... mifaszt vesznek még a "300-400K-s" nótbuk mellé a maradék bő másfél millából? Kakaóbiztosítják a gépeket, vagy mi a franc?
Morális, amorális a törvényhozás, neked ez mindegy? Egyenlően méri az embereket, vagy diszkriminál? Az országgyűlés!!! Nem mindegy.
Fix időre alkalmazzuk őket. Ők meg megszavaznak maguknak végtisztességet...
Kapsz 9 ft/km pénzt, mint közhalandó. Ők meg megszavaznak maguknak százezreket, adómentesen/havonta. 2-5 millió adómentes juttatás évente (bruttósítva: 4-12 millió/év) Csak képviselőnek jár... Neked nem. Ha máshol laksz, mint dolgozol: a te gondod, hogyan húzod meg magad. Nekik 100 ezer adómentes forint, havonta. Ők is tudják, hogy erről jobb kussolni. Mondta is Szili, hogy nem keresnek sokat 395 ezer havonta. Nem tette hozzá, hogy meg 400 ezer nettó költségtérítés címén.
Mennyi volt az össz-képviselői össz-javadalmazás mondjuk februárban, és mennyi lesz mondjuk augusztusban? Ennyit. Ebből ugyanis konkrétan látszana, valójában mennyire húztátok meg a saját nadrágotok szíját.
(Értelemszerűen, az augusztusit most csak akkor, ha kalkulálható, egyébként majd akkor.)
"Ja, és persze komoly végkielégítéseket kapnak a távozáskor. Igaz, ez nagyobb vállalati szinten is így megy, ha megy a főnök."
Nézd, ez prájvetszférában, vállalati szinten elképzelhető, ott a főnöknek van ilyen alkulehetősége, legfeljebb nem veszik fel. Az a főnök meg, aki ott azzal kezdi az új munkáját, hogy megemeli a saját fizetését - már ha egyáltalán adnak neki ilyen jogot -, aaaaz nem sokáig főnökösködik.
Állami szférában viszont, ahol ugye a "főnök főnöke" (azaz mi) addig vagyunk figyelembe véve, amíg meg nem dobjuk őket a tisztséggel... nos, ott az ilyen végkielégítésesdi nem kicsit moráltalan.
Én pölö egyik pártot sem hatalmaztam fel olyasmire, hogy az szarrá pótlékolja magát, meg egekbe emelje a fizetését, de szerintem más se nagyon.
"Egy internetes hírportálnak név nélkül nyilatkozó liberális politikus azt mondta, ha kevesebb lenne a fizetés, tovább romlana a parlament tekintélye."
Jahh, Fletónak is hogy leromlott tőle...
(Btw az ilyen "név nélkül"-től viszont valóban romlik a NT honatyák tekintélye - már ha van még hova.)
Hát, kérlek, ezt pediglen mind kifizettetik veled, máskülönben a cég veszteséges lenne. Legfeljebb nem kötik az orrodra, hogy a végösszegből melyik rész micsoda.
Kedvencem egyébként a temetési ceremónián felszámolt harangkopás díja...
Engem különösebben nem érdekel milyen cimen mennyit kapnak a képviselők. Nekem az a lényeg, hogy nekem kevesebbe kerüljenek! Ha el tudja ez a kormány érni, hogy egy marék pénzt megtakarít a Parlamenti költségekből, az egyéb kormányzati kiadásokból, akkor nem kezdek el foglalkozni az itt-ott általunk (közemberek) látható foszlányokkal. A teljes rendszert ugysem fogjuk soha sem megismerni.
Lényeg az: kevesebbe kerüljenek az államnak, több maradjon más célokra!
"Az biztos, közülük aki akar, tapasztalatot szerezhet a hazai közhangulatról, vagy a közállapotokról."
Olyan nagy informálódásra nincs szükség. Előbbit vastagon le... - mert nem az a lényeg, hogy az egész halmaz utál mindannyiunkat, hanem hogy a halmaz nagyobb része jobban utálja az ellenoldalt. Utóbbit pedig egyenesen ők "csinálják", illetve ők adnak hozzá mintát.
(Az megérne egy szociológiai tanulmányt, hogy 16 évvel az új időszámítás kezdete után ismét zsigerből lehet és tudjuk utálni a show résztvevőit - annyi a különbség, hogy most általunk lettek azok.)
Most azt kérded, hogy egyáltalán adnak-e tájékoztatást ezek az adatok a parlament munkájáról, vagy azt, hogy ennek alapján hogyan lehetne szankcionálni, a rosszul, vagy jól dolgozo honatyákat?
Az első szerintem evidens, hisz azért dolgoznak, hogy az országnak jól menjen, (nagy legyen a GDP, kicsi a hiány, az emberek jól éljenek- és lehetőleg ne csak a választások elött néhány hónapig)
A második pedig kidolgozásra érdemes lehet, ugyanúgy mint pl. a pedagógusok munkájának mérése, természetesen az előző mutatók alapján, ill. országos kompetencia mérés alapján, amit az állampolgárok töltenek ki .
De ne várd, hogy pontosan kidolgozzam a pontos függvényt ami megszabná ezt. Mondjuk ha én lennék a törvényhozó aki megszabja képviselők fizetését, akkor nefélj nekiesnék megcsinálni.
További ötletem pl. ha vki azt igéri, hogy 5 éves adócsökkentés, majd a megválasztva az ellenkezőjéről igyekszik meggyőzni mindenkit, annak nyugodtan lehetne csökketeni a fizuját, legközelebb nem igérne felelőtlenül.
Lehet, hogy szó nélkül megelégednének alacsonyabb minőséggel, teljesítménnyel is, csak a beszerzést intéző apparátus túlbuzgósága, vagy "pirospont szerzési vágya" készeti a döntéshozót az ilyen kiírásra.