Szerintem nyugodtan lehet a rézbográcsban főzni csak előtte jól ki kell súrolni.
A réz meglehetősen passzív fém, nem hinném hogy belefőne az ételbe. Rézüstben főznek pálinkát, lekvárt, sőt nekünk van egy régi réz teafőző kannánk is.
Nedves helyen tárolva a rézedény képes oxidálódni, zöld színű a rézoxid és ez mérgező.
Megelőzésként száraz helyen kell tárolni és használat előtt kisúrolni, így baj nem lehet.
lehet ebben a regi bogracsban fozni? ( ugy hogy ne hanyjon mindenki a rez tuladagolastol? )
nem volt dolgom rez edenyekkel, viszont ez nagyon megtetszett , kb 1920 evekbol szarmazhat... majdnem minden hetvegen balamit fotunk, lecso/porkolt/babgulyas / az altalanos ...
Khm. A kufferom. . .eleg nagy. . .:)). Lehet nem eleg???
A magassaga a kertikonyhan 21 cm, de erre jon a fulenek az izeje. Azt hiszem, keresek egy uj borondot, vagy egesz egyszeruen ezt fogom becsomagonlni poggyasznak.
Vedd a huszast... A gulyásbográcsnál nem gond a domború alja miatt, ha a nagybográcsban kiskaja készül, a halfőzőnél a lapos feneke miatt kilóghat a hús a léből :-) Ha figyelembe vesszük, hogy nem jó a bográcsot nagyon teletölteni, halászléből annyi főre szoktam számolni, ahány literes a bogrács. Nyilván a bajai lénél ez nagymennyiségű halat is jelent és az se baj, ha tudnak repetázni.
Halas koszonetem - azt hiszem akkor veszek egy rozsdamentes gulyas bogracsot (halat amugy is kevesebbet fozunk) es ovakodok hajon fozni ha nagyon tele van :))!
Meg a 16 es 20 literes kozott kellene donteni. . .mennyit lehet beloluk etetni?
Miazhogy megsértődik, többet szóba se áll Veled... :-) Van, aki szerint a dunai bogrács annak köszönheti a felfelé szűkülő alakját, hogy így az uszályokon kevésbé lötyögött ki belőle az étel. Az viszont tény, hogy az erős tűzön főzendő dunai jellegű halászlé így "befelé" forr, nem fröcsög ki. Mindennek akkor van jelentősége, ha háromnegyedig vagy afölött van töltve a bogrács. Én nem szeretem afölé tölteni, mert amikor a lé feldobja a habját, nehéz meggátolni, hogy ki ne fusson.
Hogy melyik bogrács jobb, arról hatalmas viták dúlnak, eredmény nélkül... -A sima vasbográcsnak megvan a feelingje, állítólag ízt is ad az ételnek, bár ez lehet, hogy az avas szalonnazsír és a rozsda mellékíze csupán. Lehet ütni vágni, homokkal súrolni, nem baj, ha horpad, karcolódik, viszont használat után azonnal elmosandó és ki kell kenni valami zsiradékkal, hogy ne rozsdásodjon. Aztán következő használat előtt ezt a zsiradékot ki kell pucolni belőle. -A zománcos bogrács még az olcsó kategóriába tartozik, karbantartást nem igényel, tisztítása egyszerű, annyi a titka, hogy vigyázni kell rá, ne sérüljön a zománc. Szállításra épp ezért nem a legjobb, de otthon, a kertben tökéletes megoldás. -A rozsdamentes bogrács az én személyes kedvencem. A "bádogosok" szerint "lelketlen", viszont a vasbográcshoz hasonlóan lehet ütni-vágni, tisztítása egyszerű, az úthengert leszámítva semmi nem árt neki, rácsaphatod a csomagtartót a kocsiban. Célszerűség szempontjából ez a favorit. -A rézbogrács külön téma. Semmiféle racionális érv nem szól mellette(esetleg a kiváló hővezetése), mégis megveszi az ember, hagyománytiszteletből, vagy ki tudja, miért. Tisztítása, fényesítgetése jó családi program, de amúgy rémálom. Sajnos a kereskedelemben manapság papírvékony példányokat árulnak, amik nagyon könnyen horpadnak. Nem tesz jót nekik(és az ételnek sem), ha éjjel jóllakottan, részegen bennefelejted a maradékot. Viszont jól mutat a konyhában, az álmennyezetre akasztva :-) Azt még meg sem kérdezted, milyen alakú bográcsot érdemes venni és mekkorát. Jobb is... :-)
Rákospalotán is van egy nagyon jó kis bolt. Én most akarok venni ott 25 litereset 4300-ért, van 30 sőt 40 literes is. Ha gondolod megadom a pontos címet!
Tud valaki nekem gyorsan mondani olyan üzletet Bp-en, ahol lehet kapni 30 l-es zománcozott bográcsot elfogadható áron? Minden boltban, ahol csak néztem, 22-25 l-es volt a legnagyob... Már teljesen kétségbe vagyok esve, nem hiszem el, hogy ebben a városban nem lehet nagy bográcsot kapni...
A bogrács anyaga nem befolyásolja az étel ízét. Azt csak Te döntheted el, hogy milyen lesz a benne főzött étel íze! A könnyebb tisztíthatóság szól a rozsdamentes mellett. A zománc "megpattanhat", ha keményebben teszed le, vagy üresen melegíted. Ettől kezdve fokozott a leégés veszélye.
A rozsdamentes árát sokallom, hacsak nem vastagfalú nemesacél edényről van szó. A nagyáruházakban feléért-harmadáért vásárolhatsz vékonyabb falú rozsdamentes bográcsot.
Egy 10 lityis zománcos gulyás bogrács 2000.-,egy rozsdamentes viszont 11.000.-be kerül.Érdemes 9 rugóval többet kiadni a rozsdamentesért(hosszútávon biztosan)?Sokkal jobb lesz a pörkölt íze a rozsdamentesben főzve?
Helyes a törekvés! A bölcsesség ugyanis nem kifejezetten az ifjak sajátja. -)))
A mondás nálam a szellemi állapotra vonatkozik, semmint a fizikai létezésre. Akkor mondom, amikor pl.: valaminek,vagy valakinek a neve hirtelen nem jut eszembe.