A gondolatmenettel, logikával egyetértek (és nem egyet értek :-)) ), de a nyelv már csak ilyen. Sokszor nem logikus (bár többnyire az), folyamatosan változik (néha nem szimpatikus módon, mint pl. az ikes ige esetében szerintem) -- de ez jelen esetben nem változtat a kérdés lényegén: vagy így helyes valami, akár tetszik, akár nem, vagy úgy. Legalábbis az éppen érvényes és hivatalos szabályok szerint.
Én el tudom viselni, ha nekem nem hiszel, nem hiúsági kérdés nálam. De hogy a helyesírási szótárnak sem...
Konkrétan a #15-re: az előbbiekből következik, "hogy van", de csak neked, csak most. :-))
műértő - az az ember, aki ért hozzá. Ez egy főnév. Kérdés: ki? Válasz: a műértő.
A művet értő ember (és nem művetértő, neadjisten műtértő ember) - ez jelzős szerkezet. Kérdés: mit értő ember? (és nem mitértő) Válasz: művet értő ember.
Ez a példád külön jó a "művet" és nem " műt" alak miatt.
Szoval nem a valsztasokhoz akarok hozzaszolni, de igy a 6.X folott mar ateltem nehany "Kazinczy"-t. Nekem mindig az volt a gondom, hogy az egybetartozo (egybe tartozo; egybe-tartozo?) fogalmakat, bar kulon-kulon is ertelemes, ertelmezheto szavakbol all, miert kell korszakonkent kulon irni? (lasd vajaskenyer, zsiros kenyer, vagy forditva). Az meg egy kulon szam, amikor a szovegszerkesztok akarmelyike eldonti a frankot... Tudom a nyelveszeknek is elni kell valamibol...
"géza beszélgetett a választásokon részt vevő pistával, miközben a másik két résztvevő, laci és béla pár lépéssel arrébb várakozott"
Sikerült! Mármint illusztrálni. És akkor most mondd meg, mit keverek én?
Leírod a helyes példamondatot, aztán aszondod, keverem a fáin kaszát a Káinéval...
Hát szerinted a fenti dicsőséges mondatban a "részt vevő pistával" és a "másik két résztvevő" kitételből melyikre hajaz az általam kifogásolt "résztvevő pártok" kinézetű borzadály?
Részvevő vagy résztvevő: mint főnév, mindkettő helyes -- sajnos, de az Akadémia elfogadja.
De a "részt vevő valaki/valami" szókapcsolatban a "részt vevő" külön írandó!
Két hete ugyancsak szóvá tettem. Az Index vajon direkt suk-süköl?
:-((
Tehát:
Kedves fórumozók! A kampánycsend időtartama alatt, április 23-án 19:00 óráig kérjük, tartózkodjanak pártszimpátiáik kifejezésétől, a választáson részt vevő pártok melletti direkt agitációtól.