A mai ÁFSZ jelentésben büszkén közlik, hogy a márciusi munkanélküliségi ráta 9,6%.
Az MSZP-SZDSZ kormány 400e új munkahelyet ígért. Ehelyett sorra kiútáltuk a hozzánk települni akaró autógyártókat, leállítottuk a Széchenyi tervet. A vállalkozók terhei nőnek... hiszen nem kapták idejében vissza az Áfa-t. Elindult a körbetartozósdi. Mi a megoldás? Új kormány?
"Magyarország a költségvetési világbajnok 2009. július 2. csütörtök 00:46:55
Magyarország költségvetési világbajnok lehet a Bank of America Merrill Lynch pénzügyi szolgáltató új elemzése szerint.
Magyarország, amelyet kemény költségvetési megszorításokra kényszerült, miközben a világ nagyrésze lazított, a világ fő gazdaságai közül a legerősebb államháztartási pozícióban kerülhet ki a mostani, világméretű gazdasági visszaesésből, írták az elemzők. Mi több, ciklikusan kiigazítva egyenest többlete lehet jövőre, feltéve, hogy a választások előtt nem lazul a költségvetési szigor, tették hozzá. hirdetés
A Bank of America Merrill Lynch elemzői úgy vélik, hogy az államháztartási deficit fő száma - amelyet a pénzintézet elemzői 3,9 százalékosra várnak a GDP-hez képest mind idén, mind jövőre - elleplezi a mögöttes, kemény költségvetési szigorítást, mert nem tartalmazza a komoly ciklikus hanyatlást. Márpedig az OECD becslése szerint jövőre Magyarország elmaradása 11 százalékos lehet a potenciális GDP-től, és ez a legnagyobb az OECD-ben.
Ez viszont egészében azt jelenti, hogy Magyarországon az államháztartás fő száma egyensúlyt jelezhet, amint a gazdaság föllendül, feltéve, hogy nem változik a költségvetési politika.
tetszik a cikk sok embernek ajánlom. Bár én ugy vagyok vele,hogy aki akar munkát találni annak sikerül aki pedig nem annak bármilyen jó ajánlat is lehet ő még inkább vár egy kicsit.
persze, igen, már arra is gondoltam, de nem nagyon fogad el senkitől tanácsot, úgy van vele, h ez az ő problémája, megoldja egyedül is.. meg h a szülő-gyerek viszony még mindig nem cserélődött föl, tehát, ha kell nekem vmi, ő ad és nem akarja h én, mi adjunk neki.. amit meg is értek.
köszönöm a cikket. mindenképp megmutatom neki.. ebben is azt írják, h a legjobb, ha az ember továbbképzi magát! javasoltam neki én is, de nem nagyon tudtam rávenni. ugye már nem fiatal és fél az ilyesmitől, h nem menne neki.. de hátha most kedvet kap..
átnézem majd az önéletrajzát, hátha tudok ezzel is segíteni neki..
az én édesanyám is elvesztette a munkahelyét, azóta már eltel fél év és sajnos Borsodban alig van munkalehetőség, jelenleg szinte semmi... szóval kilátásunk sincs arra, h megoldódjon a probléma..
a közüzemi számlák csak jönnek, a banki tartozás sem csappan, ez van..
Ha ehhez a 380 ezres tömeghez hozzáveszem a 800 000 rokkantnyugdíjas 1/3-t , mondjuk 270 ezer főt (Szlovákiaában mindössze 70 000 rokkantnyugdíjas van!), ha ehhez hozzáveszek egy kb. 200 ezres, elvileg munkaképes, nem regisztált hajléktalan, cigány, stb. tömeget, akkor a valódi, segélyekkel ellátott munkanélküliség Magyarországon akár 850 ezer főre, 20%-ra is rúghat.
Nincs még egy ország a világon, aki ezt ki tudná gazdálkodni.
Az, hogy Magyarország még talpon van, mutatja a magyar nép és gazdaság roppant erejét (meg persze a hitelek szükségességét).
Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a 9,1 százalékos munkanélküliségi ráta kicsivel magasabb a várakozásoknál, de a növekedés ténye nem volt meglepő. Lesz még rosszabb is
A KSH hétfőn közölte, hogy a munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt 2008. december és 2009. február között. A mutató utoljára 1997-ben volt ilyen magas: 1997. I. negyedévében 9,4, II. negyedévében 9,2 százalék volt. Részletek >>
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek elmondta: várható volt a munkanélküliségi ráta emelkedése, hiszen az üzemek, gyárak sorra zárnak be. A 9,1 százalékos mérték némileg meghaladja az általuk 9 százalék alá vár mutatót. A Takarékbank elemzője szerint a következő időszakban is elkerülhetetlen a munkanélküliség növekedése, és az várható, hogy az év közepe, vége felé a mutató megközelíti a 10 százalékos mértéket.
Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint is számítani lehetett arra, hogy a munkanélküliség növekedni fog, és a jövőben is felfelé tart a pálya. Úgy vélte, a mutató 10 százalék fölé is emelkedhet az idén. A 9,1 százalékos munkanélküliségi ráta 2008. december és 2009. február közötti időszakra az ING Bank 8,9 százalékos várakozásával szemben is kicsit magasabb lett. Németh Dávid szerint a gazdasági válság hatására várhatóan 105-150 ezer lehet az elbocsátottak száma, így a mutató tovább nőhet. A munkanélküliség mérséklődésére csak a termelés újraindulásával lehet számítani, ami 2010-ben következhet be az elemző szerint.
Persze! Olyan kormány kellene, amelyik létrehoz egy csomó nem termelő intézményt és intézetet, megnöveli az állami adminisztráció létszámát, tovább fejleszti a gazdaságélénkítő őrző-védő iparágat, meg még néhány hasonló.
Ki kell találni, hogy mi a jobb most. Igen, valszleg nőni fog a munkanélküliek száma.
Ehhez azonban nem egy ilyen töketlen kormány kell, amelyik négy év alatt nulla foglalkoztatásbővülést és Európában egyedülálló munkanélküliség-növekedést produkált a kifejezetten jó gazdasági klíma, az évi 4-4,5%-os GDP növekedés mellett.
Már bocsánat, honnan veszed, hogy én nem vagyok híve az állam és közszférák racionalizálásnak, beleértve a létszámcsökkentést?
"Pusztán" van vele néhány problémám:
- miért nem ezzel kampányolt?
- miért nem tette ezt 4 évig?
- miért tett ez ellen 4 évig, azaz miért növelte a létszámot, miért nem tette ezt meg az 50%-os fizetésemelés előtt?
- miért növelte 50%-kal egy összegben a fizetéseket?
- egyáltalán nem bízom abban, hogy ez a tehetségtelen és korrupcióval, személyi kapcsolatokkal áthatott banda és az országot átható klientúra ezt az óriási feladatot jól, korszerűen, hatékonyan meg tudja oldani.
Hát ja, ha belehúzunk, akkor utolérjük Szlovákiát és a Lengyeleket ott 15-17% de hát a szomszéd ződje...
tud valaki olyan táblázatot adni ahol : Kőműves/bádogos/burkoló munkanélküli van összeszedve? olyan nincs aki akar az dolgozhat.
Ugyanez vill.mérnök,gépész,infó,vegyész stb...
tehát aki bölcsészenek/műv. szerv/médiaguru/sportmanager/komunikációs csodacsávónak tanul az ne csodálkozzon, hogy a hatalmas tudására senki sem kíváncsi. ...
Tudvalévő, hogy csak a regisztrált munkanélkülieket tartalmazza. Akinek több, mint egy éve nincs munkája, az nincs benne a mérésekben sem. Ők hányan voltak/vannak?
A tavalyihoz képest megint nőtt a munkanélküliek száma 2006. május 26. 9:59
MNO Emelkedett a munkanélküliségi ráta a februártól áprilisig tartó periódusban az előző év hasonló időszakához képest. A 2006. február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 908 ezer, a munkanélkülieké pedig 319 ezer fő volt, ez 18 ezerrel meghaladta az előző év azonos időszakát, s 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. (Stb.)
Ez kb. 4,23 milliós munkaképes körű lakosság számot jelent. Ha majd ehhez hozzá fog adódni a 100-120 ezer elbocsátott a közszférából, a munkanélküliségi ráta fel fog ugrani 10 - 10,5 %-ra, amivel az EU élvonalába fogunk kerülni!
"És itt álljunk meg. Magyarországon például akut szakmunkáshiány van, viszont érzékelhető többlet diplomás média-, marketing-, kommunikációs, kultúraszervező és hozzájuk hasonló szakemberekből, akik jobbára fizetős egyetemi tanszakokon végeztek. "