Nos igen ez a kérdés nehez megvéloszolható, mivel csak demográfiai kutatások és tendenciák "utalnak" erre a dologra, amúgy mérhetetlen mivel rengeteg vannak kik "csak" Pesten tanulnak, itt dolgozank pénteken haza mennek vagy ingáznak, de vidéki címen vannak bejelentve mint lakosok. Ennek ellenére az ébrentöltött óráik jelentős részét a székes fővárosban töltik.
Aki eltölt pár hétköznapot Pesten, megpróbálva bejutni a munkahelyre felszálni a 6os villamosra reggel annak annak könnyeben hihető hogy többen vagyunk sokkal többen mint ammenyiről a fáma szól.
Értem miről van szó, nem is mondom hogy ez így jó, csak arra próbáltam meg utalni, hogy mik lehetnek az okai ezeknek a körülmények. Félreértés ne essék, egy pillanatig nem állítom hogy 1-1 személy párhuzamában még az összehasonlítás is jogtalan hogy Pesti Jancsi bácsi másfél órát késik a munkából vagy Vidéki Jancsi bácsi egy év vagy akár egy élet(!) munkáját veszíti el az áradások miatt.
Amit próbáltam kifejezni hogy makró szempontból az érintettség Pest centralizáltásga miatt sokkal többrétű és intenzívebb.
Az utóbbi években (szerncse a szerencsétlenségben) azért intenzíven foglalkoztak a vidéki ár problémákkal is lásd Tisza áradása stb. Most más nézőpontok is bekerültek mivel akkor Bp nem volt érintett.
Ennek ellenére nem kell lexarni azokat akik évről évre ugyanazokkal a problémákkal küzdeni, de bevallom eddig nem is érzem hogy így lenne. (Persze ez magánvélemény tévedhetek is)
Amit csak feltételezek ez nem lehet a kampány része amiért eltolódott ennyire a probléma feltárása Bp-re? Nem lehet hogy a pártok próbálnak így nagyobbtömegeket mozgósitani és elérni céljaik érdekében "mi védekezünk az ár ellen, mi segíteünk nektek" felkiálltással?
Nem akarom politika felé terelni a témát de szerintem ezt sem lehet kizérni. para
tudom hogy ez nem számít mert csak 1 vagyok a 2000000 -ból de azért elmondom :
én sokszor ugyan így így látom: lenéznek/megvetnek vidéken mert pesti vagyok...
pedig nem érzem magam különbnek, jobbnak vagy másnak ugyan úgy vannak vidéken élő barátaim.......... akikre felnézek, akiket becsülök... (itt a vidék nem azt jelenti hogy BP-től 15km-re lakanak )
tök igazad van hogy a szaros média mindig mindent kihegyez, elferdít abban is igazad van hogy itt is él egy rakat nagyszájú bunkó de hidd el máshol is! (csak itt nagyobb a koncentráció :)) )
na szóval azt akartam mondani hogy azért itt is élnek normális emberek :)
egyébként szerintem jó hogy megnyitottad ezt a topikot!
Végre kultúráltan érvelő és vitatkozó hozzászólások!
parajesus ezt írtad:
"Budapesten a rakpartok lezárásával naponta több gépkocsit kell elterelni mint amenyi pl. Esztergomban egy nyáron megfordul..."
Ebben teljesen igazad van ezzel egyetértek, de... : Én arra próbáltam utalni a vitaindítóban-lehet, rosszul-, hogy a forgalom elterelése -legyen annak "szenvedője2 3000 autó is,- nem egyenlő súlyú azzal amikor egy 5 tagú böcsülettel dolgozó kelet-magyarországi család egész életének munkáját viszi el az ár maradnak örök életükre földönfutók. Ezzel az utóbbival sajnos nagyon keveset foglalkoztak, ezek fölé kerekedett az elöntött rakpart meg a leállított villamos.
"...Amúgy az arányok egyértelműen BP felé tolódnak, mivel hivatalosan 2-2,5 millió ember él itt, de a valóságban H-P viszonylatban az ingázók Pesten dolgozók diákok stb. miatt a valóság az hogy 4-4,5 millió ember ami viszont Mo közel fele..."
Én pesten születtem, de sokminden köt nem-pesthez. Rengetedszer megkaptam, hogy nagypofájú pesti mi a faszt kavarok ott lent vidéken. Sorolhatnám z eseteket, de semmi értelm, mert sajnos ez egy kisebbségi érzés megnyiévánulása, ami a pesti emberekkel szemben van. Úgy vélem nem a pestiek tehetnek arról, hogy ez az érzés kialakult a nempestiekben, hanem az ország centralizáltsága.
"Én szeretném ha nem lenne ennyire centralizált az ország de hát én is itt élek mert itt van munka."
Es ez ongerjeszto.
Budapestet kozben pedig teljesen elhetetlenne teszi. Ezen keresztul az egesz orszagot, mert ez a varos fuldoklik, mashova meg nem lehet elmenni mert nincs igazan munkaleehtoseg.
Bennem meg az utott szoget hogy miert nem a hegyeshalom balaton autopalyat csinaltak a komcsik anno, ha ugyis a nemeteknek nyomtak a balatont.
De Szegedrol Pecsre maig kesz expedicio vonattal eljutni.
Igazad van teljesen. Én azt figyelem, hogy a fővárosi képeken egy "tócsáért" több zsákot raknak le, mint emitt a folyó mellé....
Örüljünk, hogy kampányidőszakban van árvíz, meg, hogy akkor, mikor Pesten is, így legalább egy picit errefelé is foglalkoznalk a dolgokkal. Különben nagy ívben lennénk le...va!
Teljesen igazad van. Ellenben én nem sokat nézek tévét és akkor csak a Szigetköz Dunakanyar problémái voltak meg a vidiki gondok. Nem lehet kicsit szelektíve sikerült összeválogatni a dolgot?
Amúgy az arányok egyértelműen BP felé tolódnak, mivel hivatalosan 2-2,5 millió ember él itt, de a valóságban H-P viszonylatban az ingázók Pesten dolgozók diákok stb. miatt a valóság az hogy 4-4,5 millió ember ami viszont Mo közel fele...
Budapesten a rakpartok lezárásával naponta több gépkocsit kell elterelni mint amenyi pl. Esztergomban egy nyáron megfordul...
Nem vagyok vidék ellenes. De itt 1 nap alatt sokkal több minden történik mint sok más magyar városban 1 évben és több hatása is van az országra.
Én szeretném ha nem lenne ennyire centralizált az ország de hát én is itt élek mert itt van munka. És sajnos gennyes dolog tudom de az hogy a pesti dugók miatt késnek az emberek az nagyobb termelés kiesést okoz és több gazdasági kárt minthogyha teljes BAZ megye víz alá kerül.
Szerintem itt most kivételesen nem a médiát kéne hibáztatni akik nem építenek a teljes országot átszelő autópályákat, mondjuk határ-Györ-Pécs-Szeged-határ körgyűrűket hídakat.
Mert ha megteszik akkor lesz majd sok szép virágzó város. (Én olyan "kerületben" lakom Pesten ahol 6x annyian laknak mint Esztergomban!!!!)
Szóval ez itt a gond, tudjuk hogy nagyok a problémák vidéken de az Összes érintett vidéki ember kevesebb mint amennyik a pesti rakpart lezár betesz...
Vegyétek már észre, hogy ebben a k... országban van a főváros, és van az összes többi, de ez Pestről nézve nem számít.... esetleg talán a Balaton környéke számított valamikor, mert odajártak az elvtársak Pestről nyaralni, meg ÉNY-Magyarország, hogy virítsunk a Nyugatnak... Minél keletebbre jössz Pesttől, annál inkább le vagy szarva! Ha meg átjöttél a Tiszán, akkor ajaj... Sajnos sok okos pesti azt hiszi, hogy a vidékiek mind hülyék, és csak ők, az okos pestiek számítanak. Ez mindig így volt, hogy csak az az érdekes, az számít, ami Pesten történik, ami a pestieknek jó, más nem szempont.
Már a szocializmusban így volt. Miért az M7-es sztráda volt az első? Nem a nagy ipari központok, Miskolc és Diósgyőr, uram bocsá Dunaújváros, vagy az ország második legnagyobb városa, Debrecen felé vitték az első autópályát, hanem a Balaton felé...
Egyik előző munkahelyemen volt egy távközlési berendezésünk, amit én napi szinten üzemeltettem, és jól ismertem a berendezést. A gyártó által előírt valamilyen karbantartásra (talán szoftver csere, már nem emlékszem) egyszer jött egy nagy arcú, rém pökhendi suttyó kölyök Pestről. Karbantarás során belefutott egy hibába, amivel én már előtte sokszor találkoztam, és tudtam, hogy kell elhárítani. Kérdeztem tőle valamit, kelletlenül, kitérőleg válaszolt, nem mondta ki, de benne volt, hogy "mit akarsz, te hülye vidéki, te ehhez nem érthetsz" . Erre én otthagytam, csak órák múlva mentem vissza, és még mindig az általam jól ismert és félóra alatt elhárítható hibával szívott. Kérdezem tőle, hogy mi van, erre okoskodott valamit. Félretoltam, na mondom, ezt lehet, hogy a hülye vidéki jobban tudja. Miután megcsináltam egy negyedóra alatt azt, amivel ő már órák óta szívott, megkérdeztem tőle, hogy van ez a "te vidéki vagy, te hülye vagy" dolog? Mondanom sem kell, hogy köpni-nyelni nem tudott...
Bosszantó volt látni a tv-ben, olvasi az újságban aza árvízi dolgokat.
Mindenhol csak Budapest és környéke szerepelt: elöntötte a tudatosan az ártérre épített nyaralókat, csöpög a megálló plafonjából a víz, nem tud menni a villamos, elterelték a forgalmat... satöbbi.
Ezzel van tele a sajtó. Azt sehol nem láthatjuk hogy az alföld és Észak- Magyarország egyes területein ugyanilyen nehéz a helyzet, családok válnak nincstelenné, mert a víz elviszi a házat a fejük fölül. Ez nem fontos... :-(( Csak az a lényeg, hogy elterelték a 36-os buszt akkor a tócsa Bp.-en!