Az ECOPOLY hét epizódból álló, adásonként 52 perces, stúdióban rögzített „business reality”- sorozat azoknak a kis- és középvállalkozóknak kíván kitörési lehetőséget biztosítani, akik – tekintettel a kreatív ötletek jelenlegi finanszírozási rendszerére – meglehetősen nehezen jutnának hozzá üzletük beindításának anyagi forrásaihoz.
Az Ecopoly két alappillére: a műsorba jelentkező vállalkozók és a zsűri. A zsűri értékeli az egyes ötleteket, találmányokat, fejlesztéseket.
Az Ecopolyban olyan kezdő üzletemberek szerepelnek, akik rendelkeznek valamiféle újszerű elgondolással, termékkel, vagy innovációval, ami Magyarországon még nem létezik, vagy nincs a köztudatban.
A hattagú zsűriben olyan sikeres magyar vállalkozók ülnek, akik saját ötletük, termékük, tehetségük, találmányuk által tettek szert komolyabb vagyonra és akár ismertségre is. Hiteles emberek, akik a semmiből építették fel egzisztenciájukat és tettek szert komoly presztízsre és megbecsülésre az üzleti életben.
A zsűritagok feladata megítélni, hogy az adott epizódban szereplő 8-9 vállalkozás közül melyik az, amelyik életképes, melyiknek van létjogosultsága ma Magyarországon, melyikben van potenciál, energia és fantázia. A kemény hangvételű, feszültségekkel teli műsorban a zsűritagoknak - amennyiben egy vállalkozás különös képpen elnyeri a tetszésüket - fenn kell tartaniuk a lehetőséget, hogy abban az üzletben tulajdonrészt vásároljanak.
A műsor egy igazi tárgyalási szituáció szimulálása, melynek végén a zsűritag valós üzletrészt szerez egy cégben, vagy jogot vásárol egy találmányban. Ha a jelölt nem elég határozott, könnyen elveszítheti a többségi részesedését saját üzletében. Amennyiben kemény tárgyalópartnerrel találják szembe magukat a zsűritagok, heves vita is kialakulhat az árakról, a befektetett összeg nagyságáról és a tulajdoni hányadokról.
A műsorban olyan vállalkozók szerepelnek, akiknek üzleti tervéhez tőke szükséges. Ez akár elérheti a 200 millió forintot is. Amennyiben az adásban szereplő vállalkozók valamelyikének sikerül az adás ideje alatt összeszednie magának a szükséges pénzt az megnyerte a fordulót. Beindíthatja üzletét, és az RTL Klub hónapokon keresztül figyelemmel kíséri sikereit és kudarcait.
A műsorvezető a prezentációk után kérdéseket tesz fel a jelöltnek az üzleti tervével, illetve annak fogadtatásával kapcsolatban.
Azért azt mindannyian tudjuk hogyan működnek a kereskedelmi tévét és mit megnem tesznek a nézettségért.................Más a Show és más a realitás......
Azt is nyilatkozta valaki, hogy a műsor után kiderült sokan maguk álltak el a vállalkozásoktól, vagy menet közben kiderült, hogy mégsem lehet kivitelezni az ötletet....
Legalább ez a 3 ember jól járt aki valóban kapott pénzt!!!
A Kutvölgyi? Az az elegáns pénzember:-))) Az öltönyös:-))))) Tudod, hogy van ez?? Ha meg mindenhol elmondja, a fejéhez végják, hogy Önreklámot csinál. Szerintem korrekt volt, a sajtó megkérdezte ő meg elmondt a döntését.....azért ha megnézed pár helyen megjelent, például a Napi Gazdaságban.
- Én művész vagyok, nem üzletember. Nem értek a pénzügyekhez. Kreatív ötletekkel, kapcsolati tőkével, érzelmi, emberi támogatással tudok segíteni. Ezért nem lettem tagja a holdingnak sem.
Ezt vajon akkor nem tudta, amikor az adásban a szavát adta arra a néhány millió kifizetésére?
Szerintem nagyon bátor emberek ezek.
Az pedig elég hihetetlen, hogy nem tudom hány ötlet volt, legyen mondjuk 100, abból legyen mondjuk 10 akinek pénzt is igértek, majd utólag ebből összesen 1(!) olyan volt amit megvalósítanak, mert az összes többiről kiderült, hogy nem kóser.
Hát én nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem az emberek nagy többségének nem mindegy, hogy van vagy nincs 2-2,5 millió forintja. Valószínűleg ezeknek a kisvállalkozóknak sem mindegy, hogy ezzel a már biztosan megkapott összeggel el tudnak e indulni, vagy tovább tudják e fejleszteni a már megkezdett vállalkozásukat. És ahogy tudjuk a pénz pénzt szül.......szóval lehet, hogy ennek hatására indul el valami...........
Én úgy tudom, hgoy a Kutvölgyi végül 3 embernek adott pénzt, Hegedűs Noémi és Hatvani László 2-2 milliót, Rátkai Tímea pedig ha minden igaz 2,5 milliót kapott, ami azért nem csepp a tengerben, sőt! Legalább ő komolyan gondolta. Hátha ez hatással lesz a többi zsűritagra is!
Hoppá!!!! Újabb fejlemények!! Ezt láttátok????
Egyetlen projekt maradt az Ecopoly Holdingban
2007. május 29. 23:59, Kedd - Forrás: Napi Online
Mindössze egyetlen befektetési tervre, a Hatvani László által kigondolt borfalra szűkült a tavaly tavasszal az RTL Klub által sugárzott Ecopoly befektetési reality show zsűritagjai által támogatandónak tartott projektek száma.
A jelek szerint a zsűritagok érdektelensége vezethetett oda, hogy a tavaly tavasszal az RTL Klubon futó Ecopoly üzleti reality show során ígéretesnek tűnő üzleti terveket felkaroló vállalkozást, az Ecopoly Holding Befektetési Kft.-t is csak egy évvel az adások után, idén februárban jegyezték be. Az, hogy az eredeti elképzelések szerint 60 millió forintos törzstőke helyett mindössze 3 millió forintos alaptőkével végül is létrejött a vállalkozás, lapunk információi szerint Kutvölgyi Pálnak, a Brokernet alapító-társtulajdonosának köszönhető, aki a pénzt betette.
Kutvölgyi elmondta, nem kételkedik benne, hogy a zsűritársak a hárommillióból rájuk eső 600-600 ezer forintot hamarosan átutalják neki - híreink szerint Szabó Gál András, a Webreklam.hu médiaügynökség igazgatója a múlt héten ezt megtette. (A zsűri egyetlen hölgytagja, Zoób Kati divattervező már korábban jelezte, annak ellenére, hogy a műsorban ő is befektetési szándékot mutatott, pénzzel nem vesz részt a projektek megvalósításában, de kapcsolataival segíti a támogatásra méltó fejlesztéseket.)
A kft. létrehozásán kívül ugyanakkor túl sok minden nem történt az ügyben - a közelmúltig egyetlen támogatandónak ítélt pályázó sem kapott pénzt a zsűrit alkotó vállalkozóktól. Hogy miért, abban eltér a résztvevők véleménye. Abban egyetértenek, hogy a legtöbb esetben a pályázók a támogatás feltételéül szabott opcióknak és kondícióknak nem tudtak megfelelni, míg más esetben - például a tökmagolajprojektnél - a vállalkozó unta meg a várakozást. Szabó Gál András szerint a birkatenyésztő vállalkozó képtelen volt felmutatni a megvásárolható új területet, míg az esküvőszervező hölgyet azért nem tartotta alkalmasnak a támogatásra, mert megbízhatatlanságáról kaptak híreket.
Kutvölgyi Pál szerint ez utóbbi esetekben józan üzleti döntést nem lehet szóbeszédre alapozni, épp ezért ő maga a napokban az általa korábban támogatandónak ítélt négy vállalkozó közül a rostán fennmaradt háromnak - köztük a birkatenyésztő Hegedűs Noéminek és az esküvőszervező Rátkai Tímeának - átutalta a korábban bevállalt összeget. Zsűritársa szerint ha Kutvölgyi egyéni döntésre szánta magát, szíve joga. Az Ecopoly Klub által támogatandó projektek köre így lényegében egyetlen ötletre, a Hatvani László által felvetett borfalra szűkült, a klub múlt heti rendezvényén a befektetés részleteit vitatták meg. Az Ecopoly Holding ügyvezetője egyébként maga a borfal ötletgazdája, Hatvani László.
Szakértők szerint a befektetési reality show-t műsorra tűző RTL Klub számos hibát követett el. A műsor sugárzásakor nem nyomatékosította, hogy itt nem nyereményjátékról van szó, az esetleges befektetést komoly vizsgálatok előzik majd meg. Azzal pedig, hogy a sorozat utóéletével egyáltalán nem törődött a kereskedelmi adó, lényegében megásta az Ecopoly sírját. Azt ugyanis dőreség volt elvárni a saját üzleteikkel elfoglalt vállalkozóktól, hogy maguk kezdjenek a szervezésbe. Az is igaz - teszik hozzá -, hogy a műsor révén ingyenreklámot kapó vállalkozóktól is elvárható lett volna, hogy a nyilvánosság előtt tényekkel igazolják, miért is nem valósultak meg a tervezett befektetéseik.
Ezek szerint mégis csak van aki komolyan gondolta és nem csak hitegette az embereket!!:-)))
Ezzel a pénzzel legalább el tudnak valamit kezdeni!!!
Nekem az az écám, hogy akkor indulnak be ezek a grandiózus vállalkozások, ha műsort is tudnak köréjük csinálni.
Egyfajta business-realityt.
Mert ugyan mi lenne a bolt ezeknek a szerencsétlen faszoknak, ha adnának 10 millát a birkás lánynak, aztán a kutya se tudna róla?
Úgyhogy az lesz, hogy szépen előre lezsíroznak mindent, problémákat és megoldásokat, megrendelőket és reklamálókat, aztán felveszik, mi meg majd nézzük.
És akkor az arculatot a Superman tervezi, a médiamegjelenést a Willám, a ruhát a Kattizoób, a pénzügyi szolgáltatásokat a Brókernet, a cateringet a Leroy, a WC-papírt meg a Lázár.
Azt egy pillanatig nem gondoltam, hogy ezek az emberek, akiket egy közepes bankár mellényzsebből küldene füvet nyírni, a saját pénzüket tennék bele ebbe.
Egyébként a 6 emberből (annyian voltak, ugye?) egy sem termel semmit.
Kettő konkrétan reklám-csináló és önfényező, a többi csak önfényező.
Majd pont ezek állnak neki tökmagot sajtolni, meg birkát nyírni...
Ugyanmá...!
Ha meg a fent vázolt modell nem jön össze, akkor a nyertesek nem kapnak pénzt, oszt jónapot, írjanak levelet...
Mert biztos te se jartal altalanosban fizikaorara, es az orokmozgot is megvenned. bocs.
Az RTL honlapjan az adassal majdnem egyidoben fenn volt egy hirdetmeny, hogy a musorban megallapodott egy honap szerzodeskotes nelkul lejart es szabad a palya. Itt az indexen az "alternatv energia" topikban volt targyalva a tema, illetve van valahol honlapja is a palyazoknak
Bár nem akartam többet hozzászólni, de egyetértek Veled. Ez ráadásul eszembe juttatta az én felvételemet. Alaposan megvágták a prezentációmat, ezért nem derült ki belőle sok minden.
Az igaz ugyan, hogy nem nagyon hagytak kibontakozni, de Lázár, a bankárkinézetű és Zoób figyelt, mi több, le is ugatta a nagyképű hörcsögöt, hogy ők azért kíváncsiak lennének az ötletemre, nekik tetszik. Végig ujjongtak, hogy hű de jó, stb. stb. stb. Majd a hangadó miatt azonnal visszavonultak, bár azt mondták, hogy ezt meg kell csinálni, annyira jó az ötlet. Ez persze már nem került adásba, nehogy kiderüljön, hogy széthúzás van a csapatban.
A felvételi utáni interjúban a műanyag nő is azután érdeklődött, hogy ha ennyire tetszett az ötlet, miért nem adtak pénzt.
Az meg, hogy úgy kritizálnak valakit, hogy ott sincs, és "jópofán" kicikizik, elég szomorú. Képzeljétek el a nyakkendős srácot, akinek szintén márciusban volt a felvétele; márciustól májusig ujjongva mesél mondjuk a barátainak, hogy Zoób beszállt az üzletébe, majd az adásból kell megtudnia, hogy végig hülyének nézték, palira vették.
A játékszabályban egyébként benne volt, hogy max. 20 milliót lehet kérni, nem is értettem, hogy néhányan hogy zuhanhattak el ennyire a kért összegben, mikor tudták a limitet. Na mindegy.