Osszuk meg egymással élményeinket erről az országról. Ha meg valaki sosem járt még ott, csak érdeklődik, h milyen, szintén szívesen várjuk, hiszen a legszebb országok egyike.
Persze, végig lehet menni, de az a rész, amikor a ezerrel zubogó patak felé lefelé kanyarodik az ösvény, akkor gondoltam, hogy nem lenne jó itt most megcsúszni. Bezzeg a másik, a kisebbik :-) és szép is, ha nem is akkora.
"Ismét bebizonyosodott, én vagyok az ügyetlen :-)" ezt nem hiszem, de tavaly két 70+-os barátunk is szelfizett a vízesésnél (lehet, hogy van egy könyebb út?)
Szia Pó apó! Gratulálok a 2. kiadáshoz! Borjomiból írtam a kukuskát, nem Tbilisziből :), és tényleg Bakurianiba megy, lehet, hogy 22-ben leállították, akkor bocs, mi 21-ben utaztunk vele. A Gveleti vízeséshez egy 8 éves gyerek simán elmegy (ez saját tapasztalat), kisebbel nem voltunk. A Truso völgy (mint ahogy bármi más is) legyalogolható, de akkor nagy valószínűség szerint "csak" a Tere folyó kanyonos részére lesz időd, és a Ketrisi faluig már nem lesz kedved elmenni, pedig az út, az igazán különleges. Borjomiból indulva Batumiig az út (a Goderdzi hágon keresztül, sok-sok megállóval) terepjáróval 6 óra. Gyalog szerintem több, mint 2 nap :D.
Ildikó szép túrákat írt, hajrá, csak pár dolog, azért: Szvanétia nem annyira bonyolult, Kutaiszből simán. Nyáron minden hűvösebb hely zsúfolt, de míg a Kutaisi kanyonok a hétvégén, Batumi pedig állandóan :-) A „kukushka” nem az a vonat, ami kb. 8-9 óra alatt jut el Batumiból Tbiliszibe (és a táj jó része unalmas), hanem az, ami Batumi és Bakurani között közlekedik. Ez a gyönyörű, 3.5 órás, de kissé sietni kell, hogy az utolsót is elérjük, lévén 2022-ben leállították és azóta sem indult el. A Goredzi hágó (Goderdzi-ként keressétek) jó ötlet, nyáron járható is, de két napos. A Gveleti vízeséshez én nem mennék kisgyerekkel. Truso völgyhöz nem kell 4x4, Kvemo Okrokana-ig elvisz bármilyen autó, onnan lehet gyalogolni.
Szia! Én másképp tervezném, különösen azért, mert tömegközlekedést tervezel.
Szvanétiát kihagynám, mert oda csak rendkívül bonyolult módon (több átszállással tudsz eljutni, sajnos a reptérről megszünt a marsrutka)
A Kutasi melletti kanyonokat, barlangokat szintén nem ajánlom, mert nyáron több órás várakozással és nagy tömegre számíthattok, és véleményem szerint igen drágák is.
A reptérről rögtön Tbilisibe, és másnap innen tömegközlekedéssel Kazbegi (de akkor a Grúz Hadiút jó néhány látványossága kimarad, szerintem célszerű az odaútat taxival megtenni és megállni minden látványosságnál), sajnos itt nem ússzátok meg taxit (sőt inkább a terepjárót), de bőven megéri a Truso völgy, ill. Juta (keress rá, tényleg egy csoda mindegyik)
A következő célpont (ha még nem voltatok) a Dariali kanyon egészen az orosz határig, majd visszafele a Gveleti vízesés
Ez így kb 3-4 nap, és akkor a Gergeti is újra belefér.
Még egy szuper program lehet itt az ásványvizes strand is, ami "felett" szintén van két vízesés, szintén érdemes megnézni.
Tbilisziből egynapos kirándulás David Gareja, a színes hegyek és a "sivatag" látványa miatt is, már van jó út, így biztosan nem túl drága, talán belefér Sighnakhi is, a Bodbe kolostorral, és ami itt nagyon különleges a Nino barlangos merülés.
Tbilisziből Borjomiba marsrutka, Borjomiből kirándulás Vardziaba, nemcsak a sziklaváros, hanem a fantasztikus táj miatt is. Borjomiből remek egynapos program a vonatozás a "kukuskán"
Borjomiből Kutaisin keresztül marsrutkával eljuthattok Batumiba, de én inkább a Goredzi hágót javaslom. Sajnos megint terepjáró kell, de annyi szépséget láthattok, hogy bőven megéri.
Ha Batuminál a fürdés a lényeg, akkor én azt javaslom, hogy lakjatok a Botanikus kert mellett, mert itt van szerintem a legjobb és legszebb strand, és 15 percenként mennek marsrutkák Batumiba és vissza.
Szuper egynapos kirándulás a Mtkvari NP, de egy csomó más helyre is szerveznek egynapos utakat.
„Legutóbb a hajnali érkezéskor rögtön továbbálltunk Akhatlsikhébe...ezt még megfontolom, hogy rögtön továbbmenjünk-e, vagy aludjunk-e ott egyet (bár a kora reggeli becsekkolás nem tudom mennyire elfogadott…)”
Van, ahol írják is, hogy lehet, de általában nem kérnek hitelkártyát, befoglalod a booking-on, aztán rákérdezel, kerül-e valamibe, vagy nem. Ha nem kerül, akkor figyeld, nincs-e a korábbi nap véletlenül valakinek befoglalva…
„A Kutaisi környéki kanyonokat (Okatse, Martvili) + Prométheusz barlang én is gondoltam, ez belefér 1 napba? Satapliáról nem sokat tudok.”
Ez egy tipikus egynapos program, így szervezik az irodák is (Sataplia nélkül). Ha fogsz egy taxit Kutaisziben akár erre, akár a 3 kanyonra -emlékeim szerint 100-120 lari volt, de nem főszezonban. Martvili már nyitva van éjszaka is, kivilágítva, úgyhogy mehet a végére, Prométeusz asszem 4 óra után már nem fogad. Sataplia: igazi mű dínók, nagyban! (Rémes, de azt mondják, a gyerekek imádják). De azért van látvány is.
„Vardzia sanszos, legutóbb csak elsuhantunk mellette Örményországba menet + ha bérelt taxival mennénk Borjomiból, akkor még pár dolgot fel lehetne fűzni 1 napra, mit ajánlasz?”
Hosszú lenne… Tényleg! Befejezve pl. Gorelovkával :-) Írj direktben, hátha találunk egy kedvezményes árú Grúzia könyvet… Esküszöm nem a biznisz miatt, mert az előző is gyorsan elfogyott, de tényleg Rajtatok múlik, mit vesztek a sokból bele. Úgysem fér bele minden: Batumi mellett 4 nemzeti park is van (abból egy „vízi”, csónakos), plusz a botanikus kert.
„Egy-egy ilyen 1napos körutakra mostanában kb. mennyiért lehet taxit kapni?”
A szezontól függ. Nem írom fel az árakat, ezért aztán el is felejtem, de olcsó. Talán 140 lariért vittek el Batumiból a Machakela hegyekbe, vízesések, meg olyan kézzel festett mecset, hogy tényleg ájuldoztam… Az ottani pasi nem is értette. Mert ezeket az ottani Mari néni festette...
„Ha rajtam múlna, akkor Batumi nem lenne, de a gyereknek bejött a képek alapján a "mini Dubai" hangulat. :-) És ha találnánk vmi nyugodtabb tengerparti helyet, akkor 1-2 nap relax is jó lenne.”
Foglald le időben: nyáron telt ház. Aztán folyamatosan levelezz velük, hátha nem adják ki hirtelen egy beeső, jobban fizetőnek… Az ottani ügyintézők sokan oroszok, hajlamosak erre, vannak ott sokan, éttermük is van, persze egyből mondja, hogy ő nem orosz, hanem ukrán :-) (Nekem mondja, profinak, akinek odahaza van egy porcelán Lenin és egy gipsz Sztálin mellszobrom is?)
„Mestiában kellene még pár 1-1 napos túrajavaslat, mert a lentebb leírt klasszikus egynaposok már megvoltak.”
Akkor hagyd a csudába. Voltatok is. Ezeken túl inkább többnaposak vannak.
Két dolog: Tskaltubo már kezd magához térni, már visznek oda új, medencés szállásokba csoportokat is. Hanem: Menji... Oda kéne menji. Az még -a maradványaiban is- mutatja a régi szép időket; de ezt csak Nektek :-), minél tovább maradjon így. (Úgyse marad.)
Másik: írj direktben, hátha találunk egy kedvezőbb árat a könyvre...
Legutóbb a hajnali érkezéskor rögtön továbbálltunk Akhatlsikhébe...ezt még megfontolom, hogy rögtön továbbmenjünk-e, vagy aludjunk-e ott egyet (bár a kora reggeli becsekkolás nem tudom mennyire elfogadott...)
A Kutaisi környéki kanyonokat (Okatse, Martvili) + Prométheusz barlang én is gondoltam, ez belefér 1 napba? Satapliáról nem sokat tudok.
Vardzia sanszos, legutóbb csak elsuhantunk mellette Örményországba menet + ha bérelt taxival mennénk Borjomiból, akkor még pár dolgot fel lehetne fűzni 1 napra, mit ajánlasz?
Egy-egy ilyen 1napos körutakra mostanában kb. mennyiért lehet taxit kapni?
Ha rajtam múlna, akkor Batumi nem lenne, de a gyereknek bejött a képek alapján a "mini Dubai" hangulat. :-) És ha találnánk vmi nyugodtabb tengerparti helyet, akkor 1-2 nap relax is jó lenne.
Mestiában kellene még pár 1-1 napos túrajavaslat, mert a lentebb leírt klasszikus egynaposok már megvoltak.
Sztem az ország másik felére nem érdemes átmenni, mert úgy már azért nem lenne annyira pihentető, a hegyek miatt így is hosszúak az utazási idők. Ahogy öregszem, már úgy vagyok vele, hogy a kevesebb néha több. Nem szeretek rohanni és kétnaponta máshol aludni...
Pó apó (tényleg, el kéne sétálnom megvenni a könyved új kiadását :) meglátásai mellé még: a blogod alapján Kutaisziben nem sokat voltatok. A kanyonok felé, vagy csak egy sima kiruccanásnyira van Tskaltubo szellemvárosa, ami jó és más élmény. 35 fokban súlyos lehet, bár edzettek vagytok ilyenben is.
Batumi nem tudom mennyire fog bejönni, azért van egy "Siófok felszorozva" érzete. De érdekes és sokarcú város a történelmi maggal, a lakótelepekkel és az eléjük települt új tengerparti épületekkel, sétánnyal, fényárral, vurstlival. Könnyen elérhető a botanikus kert is.
Leírások és képek alapján délre egy kicsit nyugodtabbnak tűnő helyek és strandok vannak.
____
Él még a régi emailed? Marokkó és gyerek kapcsán volt/lenne kérdésem.
Szia, azt nem írtad, merre jártatok 2016-ban, így nehéz javasolni. Két hét már rendes idő, sok minden beleférhet. Egy biztos: nyáron nagyon meleg lesz a központi és a délebbi részeken. A hegyek ilyenkor jók, csak pont úgy, mint a tengerpart, vannak emberek rendesen, mert a helyiek sem hülyék megfőni a városokban… Szvaneti és Kazbegi OK, Tushetin el lehet gondolkozni, főként, ha szerettek hegyekben túrázgatni. Egyik városból a másikba pl.ha családdal vagytok, pont elfértek egy „megosztott” taxiban, gyorsabb és házhoz visz. A hajnali érkezéshez Kutaisziben az első nap délig alvás, délután pl. Prométeusz barlang, másnap a három kanyon: Martvili, Sataplia, Okatse és a két templom/kolostor, Gealti, Motsameta. Borjomi gondolom a kirándulásokról szól, onnan megnézhetitek direktben Vardziát, megintcsak érdemes magántaxival menni, mert azon a részen van még mit látni. Ha Batumit választjátok, a központtól a török határ felé eső részen állnak a 20-30 emeletes apartmanházak, pl. az ORBI, a tenger sincs messze, beljebb olcsóbb éttermek, egy giganagy szupermarket 10 perc séta, de a liftekre általában jó hosszan kell várni, mert sokan vannak. Ne dőljetek be a fotóknak, amik az erkélyről szemből mutatják a tengert: biztos, hogy a helyszínen oldalnézetűt fognak végül mutatni, de az se rossz. Batumi helyett lehet pl. Shekvetili, kevésbé felkapott. Jó egynapos kör lehet pl. Telaviból át a Gombori hágón át Davit Gareja, majd tovább Sighnaghi felé, de oda nem érdemes csak úgy beugrani, hanem tovább, észak felé visszakanyarodva Telaviba: végig az úton jócskán vannak várak, kolostorok és borászatok…
2016-ban már jártunk Grúziában, ekkor megnéztük a főbb nevezetességeket. Jövő nyáron újra megyünk 2 hétre.
Kutaisi-Bojromi-Batumi-Szvaneti-Kutaisi kört gondoltam bejárni, de lehet más a sorrend...
Ki hogy osztaná be, hogy minél kevesebb időt kelljen utazással tölteni? Tömegközlekedéssel leszünk.
Miket néznétek meg errefelé?
Borjomin a múltkor csak átutaztunk, de beszéltük, hogy itt is szívesen megálltunk volna.
Akhaltsikhe már megvolt a művárral, Vardzia viszont még nem.
Batumi és a tengerpart a gyerek miatt kell, mert tengerpartot ígértem neki, és Grúzia lett belőle :-) Csak van vmi elfogadható part, ahol lehet pár napot relaxálni, fürdeni...
Szvaneti meg annyira különleges és gyönyörű, hogy azért, de itt is megvoltam már a Mestia körüli klasszik túrák (Koruldi tavak, Chalaadi gleccser, 1 nap Ushguli)
Vagy van-e valami, amit még belevennétek, és nincs a felsoroltak között?
A 6 évvel ezelőtt megjelent és rekord gyorsan elfogyott Grúzia könyv átdolgozva, aktualizálva, kibővítve. Folyamatosan kerülnek ki a könyvek a boltokba, van ahol ez hosszabb, van ahol rövidebb folyamat, de ahol már most is van: Térképkirály, Bp. 1145. Bosnyák u 28 (Bosnyák térnél, szemben a templommal, talán 30 méter a Bosnyák utcában, 06 30 921 3663, (1) 221-9707 )
Nagyobb elhivatottság volt az 1-es marshrutkára felpattani, ami ki tudja, hol tesz le, ki tudja, mennyibe kerül, és legfőképp: ki tudja, elfér-e benne bárki 185cm fölött.
Nos, megvolt a szervezett túra, egy kis beszámoló, ha valaki dilemmázik, hogyan nyaraljon az országban.
- Borjomi: nem volt probléma odajutni, aki szeret túrázni, annak min. 2 nap egyik irány-másik irány, ha több időnk lett volna, simán maradtunk volna itt több napot is ennél, igencsak nice
- Akhaltsikhe: Rabati szép-szép, de általános "probléma" a műemlékeknél, hogy ott áll az objektum, de nincs hozzá semmilyen kiállítás, info - a kilátás szép a tetején, az erőd önmagában várrajongóknak lehet úgy igazán érdekes - kihagyható település
Itt csatlakoztunk be a csoporthoz. Magas átlagéletkor, nem túrázásra lett kitalálva.
- Vardzia: a csoport ezen az éjszakán repült, aztán pár óra ide, majd pár óra buszozás Tbilisibe - ez így elég brutál lehetett nekik, szóval érdemes úgy szervezni, hogy ebben a régióban is legyen szállás, látnivaló
- Tbilisi + kilövés a Magas-Kaukázus felé: nem tudok újat mondani :)
- Gori: szerintem érdekes célpont a Sztálin-múzeum, de itt sincs semmi magyarázóanyag, így egy kicsit tanácstalanul mozoghat, akinek nincs guide-ja (nekünk volt) - több időt nem nagyon kaptunk, egy gyors kör fért bele a szolgáltatóházig, pedig felmentem volna a várhoz is pl.
- Kutaisi: Gelati-Bagrati, nos, nekem azért eléggé túladagolás volt templomból és egyéb vallási létesítményekből a hét, ha kettőt kell választani, akkor ezek lennének :) a Tbilisi környéki célpontoknál azért a kilátás általában sokkal izgalmasabb volt, mint maga az épület... mi elsétáltunk a "parlamentig" is, az idegenvezető általában nem nagy érdeklődést mutatott a kortárs építészet iránt, nekem ezek izgalmasak
Azért ez az éjszakai Wizzaires utazás elég kemény, a repülés utáni 1-1 nap kuka.
Az autóbérlés a pihentető nyaralás lényegét veszi el annak, aki utál vezetni. :)
Eddig mindig olyan országokba vitt a turistáskodás, ahol egész jól el lehetett lenni tömeggel. Ha sok időnk lenne, és nem kéne sietni, akkor itt is beleférne.
De, lehet… Különben ilyen rövid időnél semmiféle múzeum nem fér bele, főként nem csoportos útnál, ahol a tovább indulás a leglassúbb egyéntől függ. Emlékezetes maradt, amikor Boszniában megnéztem Tito atombunkerét, ámde csak csoportosan lehetett bemenni és a végén persze, kérdezzenek bátran, hát egy amcsi gyerek kérdezett: nagyjából onnan, hogy mindent értett, köszöni, de ki volt az a Tito? Szépen el lett neki mondva, én meg nem léphettem le, mert ki nem találtam volna abból a labirintusból. Hát a guta majd fel nem fordított....