Keresés

Részletes keresés

Unua Creative Commons License 2007.08.09 0 0 55

Én úgy gondolom, hogy értem.

Csurkának már az apja is szélsőjobboldali újságíró volt, de ez nem akadályozta, hogy 1952 és 1957 között elvégezze a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a dramaturg szakot. Pedig éppen a Rákosi-korszak közepén vették fel.

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.09 0 0 54
Akkor meg miért nem érted?
Előzmény: Unua (53)
Unua Creative Commons License 2007.08.09 0 0 53
Sajnos már éltem akkor.
Előzmény: Törölt nick (50)
urál Creative Commons License 2007.08.09 0 0 51
Na szép prüntyőke, eljutottál a kommunizmus bűneinek szimpla letagadásáig.
Előzmény: Unua (49)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.09 0 0 50
Te sok mindent nem tudsz, de aki akkor élt az érti, nekik viszont nem hiszitek el!
Előzmény: Unua (49)
Unua Creative Commons License 2007.08.09 0 0 49
Ha így lett volna, akkor nem tudom, hogy lehetett Moldova György és Csurka István évfolyamtársak az ötvenes években.
Előzmény: originalqszi (47)
originalqszi Creative Commons License 2007.08.09 0 0 47
Persze Rákosiék, Kádárék alatt mindenkit felvettek az egyetemekre, csak az x származásuakat nem:((((((((( Ez persze pozitív diszkrimináció volt!!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (20)
Unua Creative Commons License 2007.08.09 0 0 46

Pontosabban:

• Kasztner 1952-ben minisztériumi szóvivő volt Izraelben
  • egy Machiel Gruenwald nevű pamfletíró megvádolta a következőkkel:

I have waited a long time to expose this careerist whom I consider, because of his collaboration with the Nazis, an indirect murderer of my dear people.
Who is this spokesman for the Ministry of Trade and Industry; who is this big shot leader of the Hungarian Jews; who is this fellow who has been put high on the list of candidates for Israel's parliament by the government party Mapai?
This character is Dr. Rudolf Kastner, political adventurer, driven by sickly megalomania.

For whom, on whose account, Dr. Kastner, did you go like a thief in the night to Nuremburg to become a witness for the defense of S.S. Colonel Kurt Becher, the murderer of Jews, the man who wallowed in the blood of our brothers in Hungary? Kurt Becher - Economic Administrator of the Gestapo!
Why did you save him from the death penalty which he had so richly earned?
You flew to Nuremburg to save a mass murderer of Jews. What induced you to do that?

What kind of gentleman's agreement was there between this murderer Becher and this man who I accuse as a collaborator with the Nazis?
And it is this same Kastner that Mapai has taken to its bosom and place high on its list of officials.

My God! Kastner's deeds in Budapest cost us the lives of hundreds of thousands of Jews!

We demand an impartial public committee of investigation.
Kastner must be removed from the politics and from the society of this land.
We shall keep this on our agenda until the evil is ended.

He wanted to save himself, so that Becher would not reveal to international court their deals and their joint acts of robbery...
Where now is the money of the Jews of Hungary, millions for which no accounting is given...

He saved no fewer than fifty-two of his relatives, and hundreds of other Jews—most of whom had converted to Christianity—bought their rescue from Kastner by paying millions! That's how Kastner saved the members of Mapai...

He saved people with connections, made a fortune in the process. But thousands of senior Zionists, members of the Mizrahi and ultrareligious parties—these, Kastner left in the valley of the shadow of death.

• Kasztner sajtópert indított ellene, amit első fokon elveszített 1955-ben.
  • 1957-ben Zeev Eckstein agyonlőtte
  • 1958-ban a Legfelső Bíróság felmentette Kasztnert. Az ítélet szövege:
  1. During that period Kastner was motivated by the sole motive of saving Hungary's Jews as a whole, that is, the largest possible number under the circumstances of time and place as he estimated could be saved.
  2. This motive fitted the moral duty of rescue to which he was subordinated as a leader of the Relief and Rescue Committee in Budapest.
  3. Influenced by this motive he adopted the method of financial or economic negotiation with the Nazis.
  4. Kastner's behavior stands the test of plausibility and reasonableness.
  5. His behavior during his visit to Cluj (on May 3rd) and afterwards, both its active aspect (the plan of the "prominents") and its passive aspect (withholding the "Auschwitz news" and lack of encouragement for acts of resistance and escape on a large scale) – is in line with his loyalty to the method which he considered, at all important times, to be the only chance of rescue.
  6. Therefore one cannot find a moral fault in his behavior, one cannot discover a casual connection between it and the easing of the concentration and deportation, one cannot see it as becoming a collaboration with the Nazis.
Előzmény: Nem tudom. (45)
Nem tudom. Creative Commons License 2007.08.09 0 0 45
Ez nem ilyen egyszeru. Rovid idovel a per utan Kasztnert lelottek (egy bizonyos Eckstein lotte le, aki azt allitotta, hogy allami ugynok volt), es ha elt volna a pert ujra lehetett volna inditani, mert kozben (azaz a halala utan) kiderult, hogy tobb naci vedelmeben tanuskodott Nurnbergben. Tehat a felmentes lenyegeben csak az igazsag ismeretenek reszere alapult, es meg igy is megkerdojelezheto, allitolag az izraeli kozvelemeny eleg gyanakvoan viszonyult akkor ehhez a tenyhez.
Előzmény: Unua (43)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.09 0 0 44
Holló a hollónak.....
Előzmény: Unua (43)
Unua Creative Commons License 2007.08.09 0 0 43
Kasztnert bíróság elé állították ezért Izraelben, s a bíróság felmentette.
Előzmény: Nem tudom. (42)
Nem tudom. Creative Commons License 2007.08.09 0 0 42
A gond nem az, hogy Kasztner megmentette a magahoz kozel allokat. Inkabb az, hogy minden lehetosege meg volt arra, hogy a tobbiert tegyen valamit es nem tett semmit. A mar erosen meggyengult Nemet birodalom ugyanis nem birt volna sokat tenni egy olyan felkelessel szemben mint amilyen a varsoi gettolazadas volt (amely lazadast tovabb tartott a meg akkor joval erosebb nemeteknek leverni mint Belgiumot, Hollandiat, es Franciaorszag ketharmadat elfoglalni). Ezen kivul a Szovjetek mar kozel jartak, igy azok akik Magyarorszagon voltak es akik Magyarorszagra menekultek siman megusztak volna a veszkorszakot.
Előzmény: Törölt nick (34)
urál Creative Commons License 2007.08.09 0 0 41
OFFoltok mint az állat.
Előzmény: Törölt nick (40)
Nem tudom. Creative Commons License 2007.08.09 0 0 39
Sajnos az osszefuggesek kitalalt foglamak, a torteneszek szubjektiv beallitottsagan is mulhatnak, igy egy tortenelmi osszefugges lete vagy nem lete altalaban spekulacio. En mindentol fuggetlenul ellenzem a numerus clausust, vagy az USA valtozatat, az affirmative actiont.

Viszont a HOlokauszt szempontjabol akkor mar sokkal mervadobb az Eichmann-Kasztner paktum (Forras.), ahol a cionista Kasztner lepaktalt Eichmannal, hogy megpecsetelje a cionizmus szempontjabol "hasztalan" magyar erzelmu zsidok sorsat. Es, bar Europa szerte eros volt a kollaboracio nacik es egyes (!) cionista szervezetek kozott, ezek a tortenetek ilyenkor soha nem kerulnek szoba.
Előzmény: urál (15)
Nem tudom. Creative Commons License 2007.08.09 0 0 38
Ezek ketten speciel jartak egyetemre. De nem tudom ki van a -tol -ig kozott, igy meg probalkozhatsz.
Előzmény: Törölt nick (16)
urál Creative Commons License 2007.08.09 0 0 37
Az alábbi három hozzászólásnak mi köze van ehhez a témához?
őszkaján Creative Commons License 2007.08.08 0 0 33
 A MÁV már nem tud már vagonokat kiállítani. Tessék gyalog menni. Ez vonatkozik a rettegőkre is. Úgyhogy átnézni a bőrönd tartalmát. Csak a legszükségesebbet tessék berakni. Laptop, mobil, bankkártya.
Előzmény: urál (31)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 32
Nincs mit tenni, az USA-ban irtani fogják a zsidókat, innen a topicból tudom. Az egyetemeken a zsidókat (is) rasszalapon muszáj megkülönböztetni (affirmative action), innen meg egyenes út vezet a vagonokhoz, mint tudjuk:-).
Előzmény: Törölt nick (30)
urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 31

Pedig nem vicces, az ilyesmi bizony mindig oda vezet, láttunk már ilyet, először csak megállapítanak egy számot, végül jönnek a vagonok, vagy mégse?

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 29
Aha, akkor mostan az USA-ban fogják bevagonírozni és kiirtani a zsidókat?
urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 26

Egyre furcsábbak a válaszaid! Most felmerült bennem, hogy nem e vagy funkcionális analfabéta, aki jó esetben a szavakat érti a mondatokat már nem. Hol akadtál meg az alábbi hozzászólásom olvasásában?

Előzmény: Törölt nick (25)
urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 24
Ez egy hazug álláspont és erről nem én tehetek. A jogfosztásnak nincs lejtője, nincs olyan folyamat, amely diszkriminációtól elvezetne a kiirtatásig. Nem fogják néhány évtized múlva tömegesen megsemmisíteni a magyarokat, csak azért mert Magyar Bálint most részlegesen a kirekeszti őket a felsőoktatásból és sok helyütt a minőségi oktatásból is a szabad iskolaválasztás jogának kétségbevonásával. Nincs semmilyen gonosz terv itt, mégha a manifeszt elmebeteg nyilasok mindezt egy lejtőnek képzelik, amelynek a végén a magyarság kiirtása és az ország zsidókkal való betelepítése áll. Ugyanez igaz a numerus clausus és a holokauszt közti nem létező összefüggésre is.
őszkaján Creative Commons License 2007.08.08 0 0 22
 Aranyom az a helyzet, hogy éppen a numerus clausus felé menetelünk. Kicsit raffináltabb, kicsit puhább és mások a szempontok. Inkább ringasd el magad, aztán majd el megy a kedved az egésztől. Rájössz te magadtól is, hogy nulla vagy, mert rossz helyre születtél. De erről is csak te tehetsz meg a hülye apád/anyád mert élhetetlenek és nem tudnak fizetni.
őszkaján Creative Commons License 2007.08.08 0 0 19
 Ha nem Mo-n kezdik akkor is nullák. De hol vannak a mai Tellerek?
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 18
Szerinted Ural a numerus clausust védi, vagy a pozitív diszkriminizációt támadja?

Az általa alkalmazott taktikára mondják, hogy másodszándékú:-)
urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 17

Amit írtál, az pontosan miben kapcsolódik ahhoz amit én írtam? Ezt írtam ugyanis:

A numerus clausus és a későbbi holokauszt közt semmilyen összefüggés nincs.

Namost, ha gondolod szótagolhatom ezt a mondatot, hogy megértsd.

urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 15

Teljesen mindegy, milyen alapon vezetünk be akármilyen diszkriminációt, annak lesznek vesztesei és nyertesei is. Nincs olyan, hogy egy diszkrimináció ezért, vagy ezért jó hiszen ezek és ezek nyertek rajta, mert valahol valakiket vesztessé tesz. Az ominózus numerus claususnak tehetséges magyar fiatalok ezrei és ezrei köszönhették a kitörés lehetőségét, mivel bejuthattak az egyetemekre ahova korábban helyhiány miatt nem (ez volt a célja a törvénynek és ezt el is érte), de mégse emléxünk rá pozitívan, mert más tehetséges magyar fiatalok nem juthattak be emiatt, mert vallásuk miatt nem fértek bele a nekik szabott kvótába.

Ja igen. A numerus clausus és a későbbi holokauszt közt semmilyen összefüggés nincs. Ilyen alapon a zsidók emancipációját is felhozhatnánk, mint a holokauszthoz vezető út első tragikus lépését.

urál Creative Commons License 2007.08.08 0 0 14
Érdekes, hogy az úgynevezett hátrányos helyzetűeknek adott +8 pont miatt senki nem nevezi zsidótörvénynek Magyar Bálint alkotását, pedig a +8pontosok zsidókat is kiszorítanak az egyetemekről. Valószínűleg arról lehet szó, hogy a zsidótörvény az, amiről egyesek kitalálják, hogy az.
Előzmény: Nem tudom. (13)
Nem tudom. Creative Commons License 2007.08.08 0 0 13
Egyebkent erdekes, hogy Magyarorszagot leszoljak ezert, holott USA-ban is voltak olyan torvenyek, amelyek a faji, etnikai, nemi, stb. egyensulyt voltak hivatottak befolyasolni. USA-ban ezeket ugy hivtak, hogy affirmative action. De hat bagoly mondja verebnek....

Egyebkent en sem a numerus clausust, sem az affirmative actiont nem tamogatom.
Előzmény: címlapsztori (11)
Unua Creative Commons License 2007.08.08 0 0 12

Akkor veheted 0. zsidótörvénynek. A további zsidótövényeket sem hívták hivatalosan zsidótörvénynek:

A numerus clausus törvénynek jelentős szerepe volt a háború utáni társadalmi berendezkedés és politikai légkörének kialakításában. A törvény megalkotása után 8 évvel, 1928-ban Bethlen István miniszterelnök a faji kvótát kivette az eredeti törvényből, de a felvételi gyakorlatában továbbra is irányadó maradt.

A történelemtanítás Európa első zsidótörvényének nevezi a numerus clausust, holott a „zsidó” megjelölés a törvényben sehol sem szerepel, ám a „népfajok arányairól" szóló kitétel egyértelműen a zsidó diákokkal szembeni megkülönböztetést jelentett, tehát azt hogy a felsőoktatásba felvehető zsidó hallgatók aránya nem haladhatja meg a zsidóknak a népességen belül a Statisztikai Hivatal által megállapított arányszámát, amely hat százalék körül mozgott.

Előzmény: címlapsztori (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!