Keresés

Részletes keresés

break Creative Commons License 2008.01.22 0 0 29
Heath Ledger-t holtan talaltak Manhattan-i lakasaban
Maedhros Creative Commons License 2007.03.20 0 0 28

Hm.. nő vagyok és slasher, de még nem bírtam rászánni magam. Egyszerűen nem találom szexinek a párost. Helyes színészek, de egyik sem bishounen. Meg egy tajvani csávó inkább csinálna ázsiai színészekkel egy ilyen filmet! mellesleg ha Ang Lee marad a wuxiánál, mint tette Yimou, közelebb lenne a gyökerekhez.

Nem a western és a homoerotika házasságával van bajom, mert az ilyesmi látensen egy csomó westernben benne van. A hősök nem jönnek rá, de azért beleérezhető.

A western tele volt híres férfipárosokkal. Nők meg alig.

Butch és Sundance (Etta Place, az alibi nő!)

Wyatt Earp és Doc Holliday

Pat Garrett és Billy the Kid (hm... odi et amo? Peckinpah mester feldolgozásában különösen.)

A C'era una volta... la rivoluzione-ban Juan Miranda és Sean Mallory. :)

Na meg a legendás Magnificent Seven. Nők? Egy darab.

etc.

barabo Creative Commons License 2007.03.20 0 0 27
Jó, most beleolvasgattam a többibe, és látom, hogy kb mindenki hasonlót ír...
barabo Creative Commons License 2007.03.20 0 0 26

Nem olvasgattam végig a hozzászólásokat, lehet, hogy már hússzor leírták azt, amit én gondolok. Igazából nem értem, mi ez a nagy homo-kérdés-felfordulás körülötte. Szerintem attól zseniális a film, hogy a rendező képes úgy ábrázolni ezt a kapcsolatot, hogy semmiféle kukkolós "hú én most meglesem, hogy működik ez a homokosoknál"-jellege nincsen (a befogadó részéről). Akár hetero-kapcsolat is lehetne, olyan természetesen ábrázolt. Egy ilyen hatást rettenetesen nehéz elérni. Miközben néztem, nem az motoszkált bennem, hogy ez két homoszexuálisról szól, hanem hogy egy döcögős szerelmi kapcsolatról. Az Ennisben működő félelem a jövőtől is csak részben szól arról, hogy két férfi viszonyát nem tolerálja a világ. Az is fontos mozgatórugója, hogy nem hagyhatja el a családját, meg kell felelnie a hűség és családcentrikusság tipikusan déli, konzervatív elvárásainak. Az már más kérdés, hogy végül is képtelen a végtelenségig színészkedni (azt sem tudjuk meg pontosan, mennyiben múlik ez csak rajta, pl. mi történik, ha a feleség nem ismeri meg férje másik oldalát), és széthullik a társadalmi szempontból ideális, egyéni szempontból hamis családi élete.

Tehát azt gondolom, Lee egy olyan szerelmes filmet csinált, ami feledteti a nézővel azt a kezdeti meghökkenést, hogy ez most botrányfilm, mert homo cowboyokról szól. Ezt hogy tudta elérni?! Ez a kérdés.

3x Creative Commons License 2007.03.02 0 0 25
Abszolút nem vagyok homo, de nagyon tetszett a film, ehhez empátia és tolerancia kell szerintem.
Az utolsó sorról (I swear - esküszöm) hosszasan vitatkoznak az IMDB-n.
Érdekes, hogy van aki szerint csak egy töredékmondat, amit nem fejez be.
(Magyarul is van ilyen, pl.: "Esküszöm, beszarok ezen a filmen")
Ez teljesen megegyezik a könyvvel, tehát szándékosan open ending, tipikus posztmodern.
basic_channel Creative Commons License 2007.02.17 0 0 24
sajnos nem lattam, de tervezema beptolaasat...
bodzaeper Creative Commons License 2006.09.17 0 0 23

Nyílván sokkal könyebben eladható egy ilyen témájú film két jóképű fiatal színésszel. Én is azon gondolkodtam a novellát olvasva, hogy vajon hogyan reagálok a filmre ha a novellában leírt külsejű színészekkel filmesítik meg. Mert hát gyarló az ember és könnyel/gyoran ítél külső után, mégha később ez hibás ítélet meg is változik.

A külsőt leszámítva amúgy szerintem is nagyon jól alakított a két főszereplő, remekül visszaadták azt a mit a történet bemutatni akart. Már nagyon várom a dvd megjelenést, kíváncsi vagyok a szinkronra, hogy visszaadja-e az eredeti hangulatot.

Előzmény: marcibaba (21)
roux Creative Commons License 2006.09.17 0 0 22

Nekem is az egyik kedvencem lett a film és nagyon szurkoltam neki(k) az Oscaron.

Nemrég láttam a Crasht (Ütközések), ami a legjobb film díjat kapta. Közel sem olyan jó, mint a Brokeback Mountain. Ütős az tagadhatalan, de nem érdemlte meg a díjat.

marcibaba Creative Commons License 2006.09.12 0 0 21

Nekem is tetszett a film, kár, hogy kissé leült a topic.

Utána elolvastam az eredeti novellát is, és az is nagyon-nagyon jó volt. Ott is azzal végződik, hogy Jack, esküszöm... Egyébként egyáltalán nem baj, hogy ez a vége, lehet elmélkedni mit akart mondani. Lehet, hogy semmit, csak úgy kiszakadt belőle. Vagy még mindig nem merte hangosan kimondani, amit gondolt.

Ami pedig a színészek undorodását illeti - nem értem. Ha egyszer színész, és önként játszik el egy szerepet, akkor talán elvárható, hogy ne undorodjon, hanem a karakternek megfelelően alakítsa a szerepet.

Az eredeti írásban a két fickó egyáltalán nem volt jóképű, vagy vonzó. A két jó külsejű színész halivúdi kompromisszum lehetett.

De ez sem változtat azon, hogy igenis jó a film. Csöndes és lassú és fojtogatóan tragikus.

metrosexuality Creative Commons License 2006.09.09 0 0 20
sziasztok!
örök hála ennek az augusztus végi film-napoknak!
végre, majnem 1 év várakozás után láttam a filmet :)

tudom, h ide mindenki csak a jó véleményeket írja, de én sem tudok mást mondani....
imádtam a filmet, és alig várom, h még1szer láthassam!!!
teljesen beleéltem magam, (pedig csaj vok) és többször a sírás határán voltam :(
(csak a végén tört ki belőlem ...) bár akikkel megnéztem a filmet nem értették, h mit találtam olyan szomorúnak

Ja, és nagyon nem szeretem ha vki azért utálja, és nem nézi meg a filmet mert biztos undorító, meg iesmi.
sztem ha vki komolyan odafigyel rá (és nem fordítja el a fejét vagy fújol, vagy röhög minden 5 percben) akkor, még ha utólag is, de rájön arra, h nagyon érzékeny, és finom munka a BB mount.
az eddigi (általam látott) meleg-filmek közül ez ábrázolta legjobban, életszerűbben a kapcsolatukat. nekem nagyon tetszett HEATH LEDGER és Jake Gyllenhaal játéka is!!!!
(imádom őket :) ) és sztem 1általán nem látni azt, h undorodnának 1mástól!
sztem valamelyiküknek kijárt volna az oscar, bár tudom, h nagyon elfogult vok.
no hát mind1.
bocs, h ien hosszú lett, remélem vkit érdekel a téma
hali

bodzaeper Creative Commons License 2006.06.28 0 0 19

Tegnap láttam a filmet. Nagyon érdekelt, pedig vannak fenntartásaim a melegekkel kapcsolatban. Azt hiszem azért, amit az ágyban művelnek - ami számomra kissé érthetetlen és taszító, bár való igaz ahhoz senkinek semmi köze, hogy otthon mit csinál a másik. Sajnos az ember nagyon előítéletes tud lenni, pedig ez hatalmas hiba.

Egyébként nagyon tetszett a Brokeback Mountain, én is csak azt tudom mondani hogy teljesen megfeledkeztem hogy itt két férfi szerelméről van szó. Nem két férfit láttam, akik melegek, hanem két embert, akik szeretik egymást. Nagyon megfogott a film ereje, a zene, a hallgatagság, a lassú kibontakozás és a gyönyörű táj.

Öszintén szólva - ahogy más szerelmi történeteknél szoktam - nagyon szurkoltam, hogy végül mégiscsak egymásra találjanak a végén.

Nagyon megérintett benne az érzelmek ereje, óriási hatást tett rám a film.

metrosexuality Creative Commons License 2006.05.27 0 0 18
bocs, nem ide vág, de szeretnék egy filmröl topicot találni (csinálni még nem tok) és gondoltam, h esetleg a film jellege miatt tudhattok róla vmit. szal a Transamericárol van vhol vmi? mer nem találtam. viszont sztem volt annyira jo film, h neki is legyen

vetitik még pesten a BB mountaint?? fehérvárra úgy tűnik soha nem fog eljutni, videora meg sztem még sokat kell várni...:(((((( nagyon meg szeretném nézni.......
mr.vanek Creative Commons License 2006.05.18 0 0 17

Szerintem nagyon sokan el sem mennek a filmre, különösen férfiak, mert félnek a homoerotikus jelenetektől. Haveromat alig tudtam elvonszolni.

Aztán meg egész este nem szólt egy szót sem, akkora hatással volt rá a film.

Én is szerelmes filmnek láttam.

Ha nincsenek ott a hegyen hónapokig kettesben, Ennis lehet leéli az életét, mint hetero, aki nem az a p..bubus fajta.

Én is azonnal asszociáltam a Rómeó és Juliára.

Előzmény: santinocorleone (15)
paraszthajszál Creative Commons License 2006.05.08 0 0 16
Szerintem azzal arra akart utalni, hogy a szíve most már örökké Jack-é lesz (mert azt hiszem, az esküvői szöveg kezdődik így). Bár már előtte is az övé volt, nem csoda, hogy elvonult a világtól távol, egy lakókocsiba, nem tart kapcsolatot senkivel. Nem tudta feldolgozni a melegségét.
Előzmény: Linda_ (10)
santinocorleone Creative Commons License 2006.05.08 0 0 15

Már jó néhány héttel ezelőtt, még a bemutatót követő napok valamelyikén láttam a filmet. Előzetesen is nagyon kíváncsi voltam már rá, mert tudható volt, hogy jó a rendező, állítólag jók a színészi alakítások, s érdekelt a téma is. Nagy hatással volt rám a film, bár nem mondanám, hogy katarzist okozott. Szép volt, nem volt nyálas, nem volt didaktikus, szvsz úgy éreztem, nem akar több lenni, mint ami. Vagyis egy szép szerelmi történet, ami tragikus végkifejletbe torkollik. Akik fújoltak a moziban, azokat ilyenkor leginkább fejbecsapnám egy szívlapáttal, annyira ostobák. Mert nem sok különbséget látok pl. a film története és a Rómeó és Júlia (gyk.: a világirodalom egyik legromantikusabbnak tartott szerelmi története) sztorija között. Vagyis egy szép szerelmi történet, ami tragikus végkifejletbe torkollik, ugye. Jah, hogy itt mindkét szereplő férfi?! A filmben nem az azonos neműség a lényeg, hanem az érzelmek, s az, hogy a kapcsolat már a kezdeteken predesztinálva volt erre a sorsra.

Szal a fújolóknak s a szemtakargatóknak csak annyit még, hogy szerintem ennél még a Dredd bíró is durvább részeket tartalmaz...

Egyébként meg hetero férfi lennék, aki még csak nem is liberális...

gyorgyi- Creative Commons License 2006.05.06 0 0 14

Sziasztok!

Nagyon örültem, hogy indult ez a fórum! 

Én kétszer láttam eddig a filmet és nagyon-nagyon tetszett!!! Le kell szögeznem mindjárt az elején, hogy eléggé "meleg-barát" vagyok, de az első nézéskor mégis egész más dolog jutott eszembe. Miután kijöttem a moziból, fel se tűnt, hogy itt most két pasi szerelméről volt szó, valami mélyebb mondanivalót éreztem, méghozzá azt, hogy az életünk rövid, ki kell használnunk minden percet, és nem élhetünk hazugságban!

NNorbi Creative Commons License 2006.04.18 0 0 13

Nagyon-nagyon jól sikerült film, igazi érzelmekre építő mozi... na de nem akarom elvenni a kritikusok kenyerét. Amit hozzátennék: nem az a tipikus otthoni, szombat délutáni dvd, amit papucsban és trikóban kell megnézni tescos ropit majszolva a díványon. Kell hozzá a mozi speciális atmoszférája, méginkább a nézőtér hangos megnyilvánulása ("Fúúúúúúúj! Mocskos buzeránsok..!"), ettől lesz az egész hiteles és így egész közel jön az amúgy távolinak tűnő mozivászon.

IRISZKE Creative Commons License 2006.04.17 0 0 12

Nekem tegnapelőtt sikerült  megnéznem a filmet---bár azt meg kell jegyeznem, eredetileg nem voltak túl nagyok az elvárásaim. Kati barátném elrángatott a moziba és noha bőszen tiltakoztam ( "Katiengemkétbuzicowboynemkötletöbbmintkétóráigmegamúgyisfujjmártutiravalamiüresamerikaihülyeségleszinkábbnézzünkvalamimáááást"), végül mégis beültünk a 13.15ös adásra.És csalódtam...pozitívan!

Igazából a témával kapcsolatban elég toleránsnak tartom magam, szóval ebben az ügyben nem tudok állást foglalni--esetleg milyen érzés olyannak végigülni a filmet, akit taszít ez az egész. De egy valamit biztosan tudok: nagyon jól-meghatóan lett elkészítve és így legalább az ilyen jellegű értékeit el kéne fogadni....ha már máshogy nem megy...

(amúgy meg szerintem amerika elég ellentmondásos hely, már így a liberalitását tekintve)

Spinderella Creative Commons License 2006.04.14 0 0 11
Szerintem ezt senki se tudja. Az eredeti novellában is így szerepel, ez a fél mondat, magyarázat nélkül.
Linda_ Creative Commons License 2006.04.13 0 0 10
Hahó! Én is nemrég láttam a filmet. Szerintem csak azért nem lesz sikere Magyarországon -ha nem lesz- mert nincs benne sem sok lövöldözés sem sok vér sem sok szex. Nem multiplexekbe való. Mindezeken túl szerintem is nagyon jó film, és megérdemelte a sok jelölést is. Csak egy dolgot nem értek: Miért mondta a végén Ennis azt, hogy "Jack, I sweared..." (már nem emlékszem magyarul hogy volt). 
Spinderella Creative Commons License 2006.04.01 0 0 9
Nem tudom, írni fog-e majd valaki olyan is ebbe a topikba, aki látta filmet. Tényleg nem tudom, én mindenesetre ma este megnéztem.
Ha azt mondom, hogy ez egy lenyűgöző alkotás, akkor keveset mondok. Elég friss még az élmény, ezért talán nem is tudom magam kifejezni rendesen. Letaglózott, földbe döngölt, érzelmileg szétcincált ez a film.

SPOILER!!!

Totál különbözik a két főszereplő (már szerepük szerint). Persze nyilván erre is épül a film. Ennis sokkal inkább cowboy a szó hagyományos értelmében, zárkózott, szűkszavú, szabálykövető, és bizonyos értelmeben gyáva. Jack sokkal jobban tudja, hogy mit akar, ő kezdeményezi a kapcsolatot, ő akarja, ő folytatja, ő irányít, Ennist tulajdonképpen belerángatja valamibe, amiről a másik nem is tudja, hogy micsoda. Nagyon nagy erénye a filmnek, hogy egy idő után azon vettem észre magam, hogy nem tudok úgy tekinteni a főszereplő két srácra, mint két meleg pasira. Csak egy szerelmespárt láttam, akik az érzéseikről nem tehetnek, ez az egész egyfajta átokként ül rajtuk, és nagy áldozatokat követel.
Azt hiszem, Ennis csak akkor jött rá, hogy mennyire szerette Jacket, amikor azt a régi, véres inget megtalálta a szekrényben. Húsz évnyi viszony után is, amikor utoljára látták egymást, akkor is csak annyit tudott mondani, hogy "miattad lettem ilyen"; talán bizonyíték kellett neki, vagy ami a valószínűbb, ő is csak akkor jött rá, hogy mit veszített, amikor már elveszítette. De ezután már nem békült ki a pincérnővel, pedig amögé is elbújhatott volna érzelmileg, mint előtte a felesége mögé. A végén azt volt az érzésem, hogy Ennis megalkudott valamelyest a sorsával, és megtanulta nem gyűlölni magát és Jacket a történtekért.

Spoiler vége

Ennek a filmnek sajnos itthon nem lesz nagy sikere. Tegnap mutatták be, és félházzal ment csak, premier után egy nappal. Sokan nem fogják megnézni az előítéleteik miatt, amit nagyon sajnálok, mert nem tudják, hogy mit hagynak ki. Ez nem "buzifilm" (már elnézést a szóhasználatért), ez két élet története. Nincsenek nagy autós üldözések, meg hűdenagy érzelmi csúcspontok a filmben, nem akciódús, nem túl romantikus, sem nem túl érzelgős. Nem is tudom most pontosan, hogy hány díjat nyert, de nem érdemtelenül, az biztos.
rettentó Creative Commons License 2006.02.28 0 0 8
"elmaradottabban gondolkodnak" Nem elmaradottabban, csak másképp. Ezt is tolerálni kéne.
Előzmény: murcos (7)
murcos Creative Commons License 2006.02.24 0 0 7
Mmm. Ezt tenyleg nem fogalmaztam meg valami jol.

Tehat arra gondoltam, hogy mindenki szive szerint gondolhat azt a melegekrol, meg minden masrol, amit akar, de (innentol szerintem) senki nem haboroghat azon, amit masok gondolnak/csinalnak, amig senkit nem sertenek vele. Ha melltartoban a nagykoruton, hat ugy. A serceg a borosta smarolaskor, hadd sercegjen.

Ez termeszetesen a klasszikus liberalis allaspont, es altalaban azert helyezkedem ide, mert szeretem, ha engem is beken hagynak. Nem csinalok semmit az atlagos allampolgar szamara felhaboritot, de gyulolom, ha beleszolnak a dolgaimba. Ezert aztan en sem szolok bele abba, ki mit tesz.

Hogy Amerika eljutott idaig, az azert nagy dolog, mert a latszolagos liberalizmus ellenere itt (ja, azt nem mondtam, Kaliforniaban elek) sok szempontbol meg mindig elmaradottabban gondolkodnak sokan, mint akar otthon. Erdekes nagyon, hogy milyen sikeres lett viszont a film, marmint nemcsak a kritikusok kozott, hanem a penztaraknal is.

Ami az otthoni helyzetet illeti: persze tudom, hogy mas problemak sokkal egetobbek, de az en tapasztalataim szerint Magyarorszag minimais energiabefektetessel sokkla elhetobb hellye lehetne, ha az olyan hulyesegek miatt, mint nemi identitas, szexualis vonzodas meg peldaul fuszivas, nem hozongene senki.pont amit mondasz:annyi problema van, pl korrupcio, elegtelen egeszsegugy, faji szegregacio, kornyezetszennyezes, szanalmas szinvonalu televiziok, mittomen, rengetg kutyaszar. Azon erdemes hozongeni. A korrupcio meg a kutyaszar mindenkinek art. Hogy Geza seggbekukit jatszik Belaval, az meg nem.

Hm?
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2006.02.23 0 0 5
Magyarország egy nagy óvoda. Itt semminek nincs visszhangja, egy filmnek meg aztán pláne nincs. Max majd hőbörög kicsit a katolikus egyház, úgyis kampány van, kell valami ürügy.
oo.3.5 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 4

Tudod Magyarorszagon most az a legnagyobb problema*egyeseknek*,hogy

miert nem targyaljak meg ket,vagy tobb *meleg*erzeseit.

Hogy a csillagos eg nem szakad le.?

:-)))

Magyarorszagon az nem tarsadalmi problema,hogy mar elloptak a

kisszeket is az orszagban elok alol,a problema az,hogy miert nem

lehetne inkabb a ferfiaknak bugyiban es melltertoban szaladgalni

a koruton.

Hat ez nagyon jo.

Valamikor a Hofi,mondta---felepitette a nagy ko hazat,es

most mar *kecskevel*akar szorakozni.

:-)))

Előzmény: rettentó (3)
rettentó Creative Commons License 2006.02.23 0 0 3
"Rolam (mielott felreert barki): ferfi vagyok, hazas es hetero. De azt gondolom, ez a problema Magyarorszagon komolyabb, mint akar Amerikaban." Hűűű, mi is ez a probléma? Ha néhány kerek mondatban megfogalmaznád... Magyarország SEMMILYEN témában nincs kész a "társadalmi vitára". Olyan itt nem szokott lenni. Annyira nem, hogy nem is tudni, mi az a "társadalmi vita".
Előzmény: murcos (-)
oo.3.5 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 2

Ha te ferfi vagy es hazas....?

Akkor mi a F@szt foglalkozol ilyen marhasaggal?

Aki azt szereti csinalja,de engem ne zavarjon es nem is nezek meg

ilyen filmeket.

Tombolda Creative Commons License 2006.02.23 0 0 1
1 gondolatom sincs erről.
pevek Creative Commons License 2006.02.23 0 0 0
betyárr0mantika
murcos Creative Commons License 2006.02.23 0 0 topiknyitó

Ez a topik arrol kene, hogy szoljon, hogy mit gondols te a Brokeback Mountain c. filmrol, es arrol, Magyarorszag vajon felkeszult-e gy valoszinu tarsadalmi vitara. A melegseg mint tema enyhen szolva sztereotip beszelgeteseket szul otthon, de szerintem pl. nagyon fontos, hogy komolyan es sokat beszelgessenek rola sokan.

A filmrol: ket wyomingi cowboy szerelmerol szol, akik meg a csaladjukat is feladnak egymasert, de aztan a sztori tragikus veget er. (Nem akarom leloni.)

Rolam (mielott felreert barki): ferfi vagyok, hazas es hetero. De azt gondolom, ez a problema Magyarorszagon komolyabb, mint akar Amerikaban.

Te mit gondolsz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!