Keresés

Részletes keresés

Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 40

"És ennek mi köze ahhoz, hogy a masemondunkigazat -szokás szerint - tendenciózusan hazudik, mocskol,"

Valami konkrétum esetleg?

Előzmény: Törölt nick (39)
Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 36

10 ember meghalt. Én aligha nevezném hisztériának a reakciót, akármi volt is. 

Előzmény: Törölt nick (35)
Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 34

Azzal a véleményével, hogy de jó lenne, ha a MAL "leperelné még a gatyát is" a magyar adófizetőkről? 

Te egyetértesz ezzel? 

Előzmény: Törölt nick (33)
Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 31

Az hogy a MAL perelje el az államtól a közpénzt az mióta szakmai vélemény??

Tudok még egy MSZP-s párttagról a Wikipédián viszont más párt képviselőjéről NEM. Elismerem, lehet hogy véletlen. Lehet hogy vannak még más párttagok is.

Amúgy kérdezted hány szerkesztő van kb olyan 150 viszonylag aktív szerkesztő lehet. A két MSZP párttag a legaktívabb szerkesztők közé tartoznak azok közé akik tényleg képesek a tartalmat befolyásolni.  

Előzmény: Törölt nick (30)
Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 29

Mivel ez egy "Politikai manipuláció a wikipédián" topik, így egy wikipedia szerkesztő nyílt MSZP-s párttagsága valamivel relevánsabb, mint a post de ha már akarad akkor megnézhetjük:

"De nagyon, nagyon remélem, hogy a MAL tulajdonosai (akik pénzéből kormányunk ezeket a kisded játékait finanszírozza) akkor a sarkukra állnak, és leperlik róluk a gatyájukat is."

Értelmezzük egy kicsit ezt a mondatot, ízlelgessük... Nagyon reméli, hogy a közpénzből beszedett adókat a vörösiszap katasztrófa felelőse a MAL majd "leperli" a magyar államtól. Mindezt mondja egy olyan MSZP-s párttag aki amúgy az "elperlendő" közpénzből kapja a fizetését...

Előzmény: Törölt nick (28)
Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 27

Némileg féloldalasan ment át a link az előbb:

http://www.mno.hu/portal/393464

Oldtown Creative Commons License 2011.02.01 0 0 26

Nos igen a politikai manipuláció már odáig terjedt, hogy 

MSZP párttagok nyíltan szerkeszthetik a Wikipédiát... Csak néhány link:

http://www.mno.hu/portal/3 93464

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:Pásztörperc

Az esetről a vastagbőr blog is megemlékezett, de hogy hogynem az MSZP párttagságról "elfelejtett" beszámolni.

http://vastagbor.blog.hu/2011/01/31/trollok_es_berbloggerek

Se gily bol u Rassan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 25
A Wikipedia pont olyan független, mint akármelyik másik konkurrense.

Máshogy kell manipulálni, az tény, a wikihez nem elég egy telefon.
Előzmény: Titanilla_ (-)
evil1023 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 24
Azóta módosult az állás, ha nagy vonalakban alapinfó kell valamiről, arra leginkább a wikit használom már.
Előzmény: evil1023 (7)
Kilroy Creative Commons License 2007.08.17 0 0 23

http://www.habostorta.hu/hab/zsofi/dolgai/200708/bush_lehulyezte_a_titkosugynokoket

En amugy ugy vagyok ezzel, hogy alapjaban jo a wikipedia. Jo az is, hogy szabadon szerkesztheto. Viszont ennek ketsegtelen hatulutoje, amikor ilyenek tortennek, mint amit, amiket ti leirtok es amit pl. en belinkeltem elobb. Az ilyenek azert szerintem alaassak a wikipedia hitelet. A kerdes az, meddig engedheto ez meg, meddig fogadhato ez el. Az e topikban leirt esetek azert szerintem minimum hataresetek ebbol a szempontbol...

TaXiN Creative Commons License 2006.05.10 0 0 22
"Anarcho -diktatúra"

Nos, a diktatúrák közös vonása a kizárólagosságra törekvés. Ez nem igaz a Wiki-re.
A cikk, amit emlegetsz egy rosszindulatú ocsmányság.
Előzmény: Iván Gábor (18)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 21
Bizonyos politikai KÖRÖK? :))))
lcoder Creative Commons License 2006.05.10 0 0 20
A különbség az hogy a pénzért árult termékért valaki elviszi a balhét. Azaz ha túl sok szemét kerül bele akkor a dolog hitelét veszti = a kutya nem fogja megvenni az enciklopédiát. Ha viszont egy ilyen "open source" termékrõl van szó, akárki akármit beleírhat, max. abban lehet bízni hogy valaki kijavítja - de az is lehet hogy pont elrontja. A megoldás az lenne mint az open source eseténben hogy vannak "moderátorok" akik folyamatosan ellenõrzik hogy mi kerülhet bele. Viszont itt is felmerül ugyanaz a gond, hogy a moderátortól ez már annyi erõforrást igényel hogy ennyi erõvel fõállásban is dolgozhatna a projecten, akkor viszont semmi értelme az open-source dolgonak.
Előzmény: ohrana (19)
ohrana Creative Commons License 2006.05.10 0 0 19
Az vicces, hogy a Wikipédiát szarozzák, pedig a papíralapúak sem jobbak, és azokat kinyomtatás után már nem is lehet "aktualizálni".
Az enciklopédiák már csak ilyenek: nézzétek meg mondjuk Tolnai vagy Révai lexikonban Hitlert, Lenint, aztán egy 50-es évekbeli lexikonban, meg maiban. Amit itthon adtak ki, amit Németországban adtak ki...
A Wikipédiában éppen az a jó, hogy több oldalról is láthatóak dolgok, és gyorsan javítható.
A tárgyi dolgok (országok területe, fizikai törvények...) jók benne, megkockáztatom, hogy jobb minőségű, mint nyomdai lexikonokban, mert a Wikipédiába az ír a mesterséges megtermékenyítésről, aki ért hozzá. A nyomdaiba pedig az, akinek szakterülete a biológia, és "kétszikűek élete a savas jellegű talajban" címmel írta a doktoriját.
Az "aktualitások" a napilapokban is erősen vitathatóak, színezettek, de még az egymás közötti beszédben is. A Wikipédián legalább odaírják, hogy vitatott.
Szerintem a közösségi szerkesztés sokkal erősebb, mikor egy profitorientált cég megbíz valakiket egy lexikon szerkesztésével, nyilván saját ismerettségi köréből.

o
Iván Gábor Creative Commons License 2006.05.09 0 0 18
http://www.magyarvirtus.com/index.php?id=detailed_article&aid=3915

Wikipédia: dilettánsok anarchiája
Brendel Mátyás - 2006.05.09 10:26

Áttörés, csoda, forradalom? Az alábbi esszében azt a meggyőződésemet fejtem ki, hogy a Wikipédia sikere inkább mennyiségi, és minőségi szempontból messze jobb is lehetne...
Újlaki Creative Commons License 2006.02.11 0 0 15
Na, annyira azért nem érdekel... A plogári körös részt akár ki is hagyhatnák; szerintem húsz év múlva Viki is kihagyja majd az emlékirataiból. Hátha addig mindenki elfelejti...
Előzmény: LegottTegel (14)
LegottTegel Creative Commons License 2006.02.11 0 0 14
vagy törölték, vagy még nem írták meg. nézd meg a lap történetében.
Előzmény: Újlaki (13)
Újlaki Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13
"...Orbán idézetei..." A Politikai aktivitása és a Polgári kör(ök) c. fejezet még üres... Ez "bug" vagy "feature"?
Előzmény: Molaf (6)
LegottTegel Creative Commons License 2006.02.11 0 0 12
Köszi a linket :)

Azzal viszont nem értek egyet, hogy az "emberiség még nem érett" erre. Miért ne lenne az?
Mikor lenne az?
Mitől lenne az?

Ha a Wiki összeomlik, vagy megbízhatatlanná válik, akkor szerintem le fog szakadni róla és önálló életet kezd majd egy olyan kezdeményezés, ami azért lesz más, mint a wiki, mert megbízható.

Én inkább úgy gondolom, hogy azok a körök, akiknek aktuális érdekük fűződik egy-egy szócikk manipulálásához (és nem csak politikusok jelentik a veszélyt, hanem az üzleti vállalkozások) inkább leszoknak arról, hogy a Wikit tekintsék hivatkozási alapnak, vagyis nem feccölnek bele sok energiát, ha azt a következő másodpercben a többiek felülbírálhatják.

Mondjuk a kínai Wikiépdia igencsak érdekes lesz, hogy fog alakulni...
Előzmény: Titanilla_ (11)
Titanilla_ Creative Commons License 2006.02.11 0 0 11
Biztos nem lehet elfogulatlanul írni egy még élő személyről. De ez nem ugyanaz, mintha az illető tudatosan meghamisítja, vagy az alkalmazottaival hamisíttatja a róla írt bejegyzést.

Én nagyon szeretem a Wikipédiát, az internet egyik legjobb eredményének tartom. Csak félek tőle, hogy még pár év, és - legalábbis a hatalomhoz kapcsolódó kérdésekben - használhatatlan lesz.
Vagy ki kell találni egy komoly ellenőrző módszert, de úgy meg a lényegét veszti el a dolog.

Mondom, az emberiség még nem érett erre a fajta szabadságra és felelősségre.
Előzmény: LegottTegel (8)
Titanilla_ Creative Commons License 2006.02.11 0 0 10
Íme a Nature cikke.

Ráadásul amíg egy nyomtatott enciklopédia csak a következő kiadásban tudja a hibákat javítani, a Wikipédián ez pár perc.
Előzmény: LegottTegel (9)
LegottTegel Creative Commons License 2006.02.10 0 0 9
Tudományos kérdésekben meg vhol olvastam egy vizsgálatról, ahol kiválasztottak random 50 tudományos kérdést, és megnézték, mit ír róla a Wiki és asszem az Encyclopedia Britannica, de úgy, hogy a cikkeket bíráló tudósok nem tudták, hogy Wiki vagy Britannica cikket olvasnak.

A Wikiben volt több hiba, átlagosan eggyel több, mint a Britannicában. Ez az egy viszont nem egy túl nagy eltérés...

(ha valaki esetleg ismeri a vizsgálatot, idelinkelhetné, hogy lássuk, a visszaemlékezésben hány torzító hibát vétettem...:))
LegottTegel Creative Commons License 2006.02.10 0 0 8
Kérdés, hogy aktuálpolitikai lexikon esetén teljességgel kizárható-e hasonló önfényező torzítás? A Wikibe mindenki írhat, a hagyományos lexikonba meg az, akit ezzel a szerkesztők megbíznak. Ha szalonképesen, de elfogult akármelyik irányba az illető, össze tudja úgy válogatni a politikusról az infókat, hogy az kedvező/kedvezőtlen képet mutasson.
Utána a lexikont kinyomtatják, és max. a következő kiadásban lehet pontosítani.
A Wikin a következő percben. Vagy legfeljebb odakerül a jelzés, hogy vitatott cikkről van szó. Magának a "vitatottság" tényének a közlése szerintem nagy lépés a semlegesség felé.

Egyáltalán, lehet teljesen semlegesen írni aktív politikusokról? Hiszen tevékenységük eredményének objektív értékeléséhez lehet, hogy jópár évtized (század?) szükségeltetik...
evil1023 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 7

Én sosem értettem ezt a vikipédiát, bárki, bármilyen hülyeséget beleirhat. Az hogy lexikonnak nevezik magukat, elég félrevezető.

Előzmény: Droopy (4)
Molaf Creative Commons License 2006.02.10 0 0 6
Orbán idézetei sem kronológia szerint vannak rendezve, a mostani ciklusnál a ne mi nyerjük a legtöbbet ki van emelve.
Titanilla_ Creative Commons License 2006.02.10 0 0 5
Nem tudományos szócikkről van szó, amihez szakemberek kellenének, hanem politikusi életrajzokról, amikben szándékos hamisítás történt.

"A vizsgálat azután kezdődött meg, hogy egy demokrata elismerte, hogy belejavított saját wikipédiás életrajzába."

A Wiki meglepően jó minőségű és érdekes ahhoz képest, hogy bárki belenyúlhat. De ahogy egyre népszerűbb lesz, egyre több érdeket is sért majd. Vagy elkezdik ellenőrizni és nyomozni az IP-ket, vagy aktuálpolitikai témákban nem lesz érdemes olvasni.
Előzmény: kavkaz (3)
Droopy Creative Commons License 2006.02.10 0 0 4

FIGYELEM: A WIKIPÉDIÁT CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGEDRE HASZNÁLD!

Kérünk, hogy vedd figyelembe: a Wikipédiában található bármely infromáció lehet pontatlan, félrevezető, veszélyes vagy illegális!

Erre a kockázatok kizárásáról szóló lapra a szócikk, melyről idejutottál azért hivatkozott, mert valaki úgy vélte, hogy a lapon található információk aránytalanul nagy veszélyt jelenthetnek azon személyekre, akik az ott olvasottakat ellenőrzés nélkül akarják felhasználni vagy azt ott olvashatóakat másoknak továbbítani.
A cikkel kapcsolatosan sem a szerzők, segítők, szponzorok, adminisztrátorok, vandálok vagy egyéb Wikipédiával kapcsolatba hozható személyek vagy szervezetek nem felelősek a cikkekben és egyéb Wikipédia weblapokon található tartalmakért.

Kérünk, hogy minden szükséges körülteintést tégy meg annak érdekében hogy meggyőződj arról, hogy Wikipédia cikkek tartalma helyes és megfelel a céljaidnak. Ha bármilyen veszélyes, illegális vagy etikátlan tartalommal találkozol akkor vedd figyelembe, hogy ezt az információt bárki elhelyezhette a Wikipédián, és semmi garancia nincs arra, hogy megfelelő jogosultságokkal vagy képességekkel rendelkezik arra nézve, hogy a leírt tevékenység vagy dolog használata vagy alkalmazása biztonságos vagy legális, megfelel annak hogy megelőzze a sérülést, betegséget vagy bármilyen személyi, etikai vagy jogi kárt. Ha szakszerű tanácsra van szükséged (például orvosi, jogi, vagy pénzügyi tanácsokra) akkor vedd fel a kapcsolatot az e téren tevékenykedő szakemberekkel.
A Wikipédia nem általánosan ellenőrzött; míg igaz az, hogy az olvasók rendszeresen korrigálják a hibákat és helytelenségeket ez nem jelent számukra jogi kötelezettséget és így bármilyen a Wikipédiában található infromáció csakis garanciák nélkül és saját felelősségre használhatóak.

A Wikipédia nem vonható felelősségre semmilyen a benne található információ által okozott kárért, mivel ez magánszemélyek önkéntes társasága azon célból, hogy nyílt oktatási, kulturális és infromációs erőforrást hozzanak létre.

kavkaz Creative Commons License 2006.02.10 0 0 3
A Wikipédia nincs és soha nem is volt olyan tulajdonsága, hogy megbízhatóság, mivel nem szakemberek szerkesztik.
Titanilla_ Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2
Szóval itt a forrás.

Érett-e az emberiség arra, hogy politikai kérdésekben a Wiki megbízható legyen?
Vagy a hitelesség érdekében nyomozni kell majd a különböző IP-k után, mint a mostani esetben.
fekete kutya Creative Commons License 2006.02.10 0 0 1
0

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!