Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
Elcseszte a Fidesz a kampányt. Nem azt kellett volna mondania, hogy rosszabbul élünk mint 4 éve, hanem azt, hogy rosszabbul fogtok élni 4 év múlva, ha rájuk szavaztok. És most mindenki látná, hogy igaza lett a Fidesznek.
amikor Orbán simogatta a búzakalászokat, volt szőlő és lágy kenyér. a szocik alatt meg csak égett piskóta Hitler-szalonnával. nem hiszem, hogy nem érted!!!!! :-))))))
már irtam, hogy ezek szüntek meg az elmúlt 4 év alatt... Persze volt itt pl konzervgyár is, jó gyümölcslével....
Azért azt pártsemlegesen is elkéne fogadni, hogy türhetetlen az, hogy egy megye ugy ahogy van cserben van hagyva...hogy erre se ut nem vezet, ami járható volna, mert bár terv volt, de annak kb 2 éve lejárt az épitési engedélye...sem munkahely nincs, amoiért érdemes volna itt maradni...az épitési vállalkozok tönkre mentek vagy pl tudok becsödölt nyomdát is...Nem hinném, hogy méltányos az, ahogy velünk bánik a kormányzat. Lehet, hogy pesten jobb az élet, de itt szar, de itt az átlegbér fele sincs a pestinek...
Talán kis emberi érzés és részvét szorulhatna azokba is akik jobban élnek... Több ezer ember sorsa normális kormányt nem hagy hidegen... Orbán alatt legalább épitkeztek itt ott és müködtek az emlegetett cégek...Horn alatt legalább volt munka igaz nem 50000 minimálbérért hanem 18500-ért de volt valami csekély lehetöség...
volt malom, volt tejipar, hütöház és Barnevál...Az az ha nehezen is de volt munka a gyárban, a földeken, stb...a teherautokkal szállithatták a termékeket ide oda....Több ezer embernek lett oda a biztos megélhetése...
nem ertek egyet. egyszeruen osszehasonlithatatlan az akkori es a mostani eletunk. gondolom es remelem hogy nagyon sokunk szamara.
a kulonbseget ugy tudom megfogalmazni ha osszehasonlitom a trabantomat vagy a veegeen a zasztavamat azzal a kocsival ami most van. az uj kocsirol nem is akarok beszelni. persze a mostani kocsimat valaki meg viszonylag olcso aron meg fogja kapni/venni mert tolem is viszonylag olcso aaron vettek meg. az o regebbi kocsijat is valaki meg fogja venni.
de ha mas oldalrol nezem akkor a mai kornyezettudatossag ossze sem hasonlithato az akkori idokkel. egy villamosmegallo egy mero szemettenger volt. szerintem ma ez nem ugy all fenn. nem mondom hogy nincsenek csikkek, de akkor, ismetlem, egy mero szemeet es csikktenger volt a villamosmegallo. mondhatod hogy ma mar nem tellik cigarettara sem, de ezt egyaltalan nem baanom!
nálunk kiccsaládom részirű' mindenki kő-jobbos, történelmileg alakult így, csak én estem messze a kutyafáját(ól)... ;-)))
a választások előtt beszélgettem a szüleimmel, kérdeztem, hogy az elmúlt 16 évet vagy az elmúlt rendszert tekintve mikor éltek látványosan szarabbul.
és kiderült, hogy nem volt olyan időszak. sőt: kiemelték, hogy az előző rendszerben jobban lehetett hosszú távra tervezni.
kérdeztem, hogy mennyit fizettek lakástörlesztésre. anyám mondta, az ő fizetése elment törlesztésre, meg rezsire. mondtam, nálunk is ez a helyzet, most, 40 év elteltével. például. és így tovább.
de ha megnézem az én kis tyúkszaros életemet, én sem tudom azt mondani, hogy na, az X kormány alatt látványosabban rosszabbul vagy jobban éltem.
a nagy többségnél ez a pártalapú siránkozás csúsztatás, és még átlátszó is. szerintem....
nézd, nekem erről más a véleményem, mert én meztelen seggel is liberális demokrata vagyok, de a nagy többség nem ilyen. és el kell fogadni, hogy az emberek nagy többsége békét, nyugalmat, lakást, kaját, meg piát szeretne, aztán jöhetnek az extrák, ha már úgy adódik.
a nagy többség nem járt jobban a rendszerizével. ez van.
Érdekes, hogy az utálat képes legjobban összekovácsolni az embereket. Szerintem OV és csapata leginkább azt hirdette, hogy mindegy hogy mi kik vagyunk és mit csinálunk, egyetlen lényeges célunk van, hogy azok, akik a szocializmus élvezői, kedvezményezettjei, kedvelói, támogatói voltak sárba legyenek döngölve. És ezt nem is kell különösebben megindokolni, hogy miért, csakis mi lehetünk okosak , szépek és jók, akik elítéljük az ország 1 bizonyos 40 évét. Aki abban a 40 évben jól érezte magát az komcsi, nem igaz magyar, hazaáruló...tetszés szerint.
s Kádár alatt egész jól elvoltak....nem akartak ök igazán rendszerváltást és nem is hittek benne...Volt munka, otthon, biztonság és nem kellett vitatkozni a politikán...
az még egyetlen öreg-fikázónak sem tűnt fel, hogy a 70-80-as korosztály megérte a Horthy-, a Szálasi-, a Rákosi- és a Kádár-korszakot, ezért van némi fogalma a diktatúráról/látott már egy-két önjelölt és önjáró nemzetvezetőt, talán ezért nem szavaz most jobbra. de ez sem általános, csak úgy eszembe jutott
nalunk peldaul elmentek a gyerekek taborozni, satrazni, az orszag tobb videkerol, szoktak osszejarni. ez volt az elso hetvege, amikor menni lehetett. haat mit ad isten, a 18 evesek miatt hazajott az egesz csapat egy nap utan. a jo ido megerkezte elott. maskor hoban, fagyban, peldaul szilveszterkor is kint voltak egeesz ejjel...
attol hogy te ideirsz valamit nem tudom milyen hangulatban es milyen celbol, attol fuggetlenul egeszen mas dolgok is vannak.
a hazban a 19(??) eves nagyfiu anyukajaval egyutt ment szavazni.
en nem mondom hogy ezek a jellemzoek, de nem fogadom el senki, kisse celzatos jelenteseit.
ugye 66%-nyi oregember nincs az orszagban? ugye az oregek egy reesze keptelen kimozdulni es esze agaban sincs szavazni. azt sem tudja hogy mi tortenik korulotte. de te azert fesztesz valamilyen keepet, pont ugy mint az egeesz topikban!
á ne hidd hogy ezt azért irtam. Ott voltam egész nap és láttam kik jöttek, hallottam mit beszéltek és ez jött le...Volt aki a szakszervezetre akart szavazni...:) volt aki a munkáspárti Gyurcsáényra és föleg öregek jöttek...Talán jobb volna ha jönének az ifjak függetlenül hogy kire szavaznak...
HIdd el ugy érzik, de nekik Gyurcsány még a régi szoci vonalt képviseli...Kádár utodját, akinek az idején igaz kus volt, de volt munka...A szavazok itt inkább idösek ráadásúl, akik számára végülis már majdnem mindegy a lényeg a békeség...Söt ezek szemében nem volna gond az sem, ha csak egypárt maradna s a többi menne a sitre vagy a kusvba, mert ugye csend, rend, fegyelem...az nekik igazán fontos...Ahol én ültem bent max 30% volt 60 alatt...
Volt aki ugy dobta be, hogy nyugdíjasok-MSZp volt aki ugy tetves cigányra nem szavazok...mellesleg ö mocskos zsidóra sem szavazna...no büszke lehet rá az MSZP...
Azért az milyen érdekes, hogy ha megnézzük a választási térképet akkor azt látjuk, hogy többnyire a Fidesz a "jóléti" körzetekben tarolt, amig az Mszp a szegényebb részeken volt domináns.
Ezekszerint az érintettek nem érzik úgy hogy rosszabbul élnek.
anyabanya, Békés tényleg a gyengén fejlett megyék sorában van, bár infóim szerint nem az utolsó (ti. ott Borsod, Szabolcs tartózkodik).
Nem tudnám pontosan megmondani (bár van rá egy elméletem), hogy Magyarország területei közötti fejlettségi különbségeknek mik a mélyebb okai, de egyet bizton állíthatok: ezek abszolute rendszer és korfüggetlenek. A különbségeket csak a 19. század második felétől tudjuk számszerűsítve kimutatni, akkor Békés még a középmezőnyben volt. De ezt a középmezőnybéli pozíciót csak azért tartotta, mert az erdélyi megyék és a kelet-felvidékiek voltak a sereghajtók.
Ma az az általános tendencia, hogy a megyék/kistérségek megpróbálják kitalálni, mik a kitörési pontjaik - szemben a kádár-korszakkal, ahol az állam dolgozta ki a fejlesztési terveket. Tudsz arról valamit, a Te kistérséged miben gondolkodik?