Ennek a kérdésnek szerintem nem sok köze van ahhoz, hogy miért beszél Kóka 5%-os drágulásról. De megmondom, azért nem veszek éveset, mert nem kell egész évben. Van olyan ember, aki a számolgatáskor kifelejtheti az áfa hatását, de az nem a gazdasági miniszter. A drágulást, mert közben áfamódosulás volt, a nettó áron lehet mérni. Az meg nem 5%, hanem több mint kétszer annyi.
Hát ha majd átlagos árat fizet az ember a matricáért, akkor majd lehet 5%-ról beszélni. De én nem átlagosan vásárolok havi taricát, hanem csak egyszerűe 4200 forintot fizetek a 3900 helyett. Ráadásul ahogy te számoltad, nem számoltad bele, hogy az áfa közben 5%-kal csökkent. A havi matricáknál ez több mint 12%-os emelkedést jelent. Az 1 naposnál, majdnem 9%-ot. A 4 naposnál több mint 13%-ot.
De zavart. Az is zavart, rossznak gondoltam. Viszont most éppen decemberben a gazdasági miniszter nagy nyilvánosság előtt belehazudott a közvélemény szemébe, mondván, hogy csak 5%-kal nőnek 2006-ban a díjak, mikor nagyon egyszerűen kiszámolható, hogy nem 5%-kal, hanem több, mint a kétszeresével. Miért hazudik, mikor bárki azonnal láthatja, hogy hazudik? Ők miért tartják vissza az áfacsökkentést, amikor szerencsétlen kiskereskedőkre vadásznak a kormány által fizetett reklámkampányban?
Azt meg tudja valaki mondani, hogy ha egyszer lassul az infláció, a KSH szerint csak 3,6% volt tavaly, akkor miért kell 12%-kal növelni az autópályadíjat?
tod éncsak azt nem értem, hogy a nyeremény mér plazmatv, "energiatakarékos hűtő", mikor lehetne kiváló hazai bor, bútor, urambocsá magyar kisipari gyártású napkollektor...
Talán egy minisztériumnak nem nyereményjáték szervezéssel kellene foglalkoznia.
Elképzelem Göncz Kinga miniszter asszonyt, amint könyékig túr a beérkezett áfás-számlákba, hogy kihúzza nyertes szelvényt. Csak nehogy puszit is adjon a fődíj mellé.
"Az ÁFA-AKCIÓ játékosai között értékes nyereményeket sorsolunk ki.Gazdára talál:
1 db plazmatévé házimozi-rendszerrel,
5 db energiatakarékos hűtőszekrény,
10 db digitális fényképezőgép és
100 db 5000 Ft-os vásárlási utalvány. "
"Kérjen a saját nevére áfás számlát egy ilyen termékről vagy szolgáltatásról 2005-ben, majd ugyanabban a boltban, ugyanarról a termékről 2006. januárban vagy februárban! A két számlamásolatot adja postára legkésőbb 2006. február 28-ig és nyerjen!
Címünk: Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, 1373 Budapest, Postafiók: 617.
A borítékra írja rá az ÁFA-AKCIÓ jeligét."
Én nem utatok házimozira, eleve valahogy viszolyogtam ettől a kampánytól, mert tényleg olyan feljelentős íze van. Viszont nem láttam olyan plakátot, mint amiről a topiknyitóban szó van, de most utánanéztem és Kóka decemberben tényleg azt mondta, hogy 5%-os lesz az emelkedés, mert 14%-kal nőtt az út. Hát ez az 5% egyszerűen nem igaz.
neeeem. szerintem eccerű. vettél tavaly decemberben egy 720p-s plazmatv-t, most idén megveszed a másikat, és a két, félmilleres plazmatv-hez jár egy grátisz 50 ezres házimozi szett már :D
Ez teljesen jogos! Ráadásul fel nem foghatom, hogy miért kell 5 vagy 12 vagy akárhány százalékos áremelést reklámozni. Valakit nagyon seggbe kéne rúgni ott a Nemzeti Autópályánál.
Találtam valami érdekeset. Én is hallottam a rádióban a reklámot, hogy ha vettem valamit tavaly, akkor most menjek vissza ugyanoda, vegyem meg újra és ha a két számla között nem tapasztalható az 5%-os áfacsökkentés eredménye, akkor küldjem be valahova és nyerhetek. De mi a helyzet az autópályamatricákkal? Tavaly 3900 volt a személyautós havi matrica, idén meg 4200. Másnak is feltűnt!