Érdekes, hogy vannak még zenészek akik a rajongóikért vannak és nem a rajongóik őértük. Remélem egyszer errefele is lesz hasonló kezdeményezés.
Egyébként én eredetiben vettem meg kedvenc zenekarom lemezeit, de nyilván van olyan aki nem teheti meg, de lehet hogy koncertre megy és úgy is támogatja őket...
A kanadai zenészek nem kérnek a másolásvédelmekből 2006. április 29. 11:28, Szombat - Berta Sándor
Megalakult egy új kanadai zenei érdekvédelmi szervezet. A Canadian Music Creator Coalition (CMCC) tagjai elsősorban olyan zenészek, együttesek, zeneszerzők és szövegírók, akik elutasítják a zeneipari jogvédők harcát például a fájlcserélők ellen.
A CMCC egyaránt elítéli a fájlcserélő hálózatok és a felhasználók elleni kampányokat és razziákat, valamint nem ért egyet a digitális másolásvédelmek alkalmazásával sem. A művészek azért alakították meg a szövetséget, mert úgy vélik, a jelenlegi zeneipari jogvédő szervezetek nem az előadók, hanem a saját maguk érdekeit képviselik és csak az a fontos a számukra, hogy minél nagyobb bevételt tudjanak elérni.
Az új érdekképviselet ezzel szemben csak és kizárólag az előadók érdekeit veszi figyelembe. A zenészek egyik legfontosabb üzenete pedig az, hogy a zeneipar ne bántsa a felhasználókat. Szerintük mindig csak őket felejtik el megkérdezni a fontos kérdésekben, pedig ha ők nem lennének, nem működne az egész iparág és nem lenne szükség jogvédőkre és szerzői jogra sem. A kanadai szövetség tagjai között nem csak kezdő vagy kevésbé ismert előadók és zenekarok vannak, hanem többek között Juno- (kanadai zenei díj) és Grammy-díj nyertes, több tízmillió lemezt eladó énekesek és együttesek is, mint a Barenaked Ladies, Sarah McLachlan, Chantel Kreviazuk, a Sum 41 és Avril Lavigne.
A CMCC elítél minden olyan törekvést, aminek célja a még nagyobb haszonszerzés vagy a rajongók meghurcolása, meggyanúsítása és bűnözőkként való beállítása. Ezenkívül a szervezet fontosnak tartja egy korszerű szerzői jogi szabályozás elkészítését és alkalmazását, valamint azt, hogy a kanadai kormány védje meg a zenészeket és a felhasználókat a zeneipar túlkapásaitól.
Avril Lavigne és társai nem értenek egyet a digitális másolásvédelmek alkalmazásával sem, mivel azok szerintük nem a zeneszámokat védik meg, hanem a kiadók technológiáit. Ráadásul a vásárlóknak joguk kell, hogy legyen egy általuk megvásárolt albumról biztonsági másolatot készíteni, hiszen ha például egy CD megkarcolódik nem várható el, hogy az illető újra elmenjen a boltba és megvegye a lemezt.
Az előadók szeretnék azt is elérni, hogy a kiadók ne a külföldi alkotók érdekeit képviseljék, hanem többet foglalkozzanak a helyi zenészekkel. Amennyiben pedig erre a kiadók nem hajlandók, akkor találja meg a segítségnyújtás módját a kanadai kormány.
Szerintem tök értelmetlen még csak vitázni is a dolgon, mert az egész tök egyértelmű. A helyzet az, hogy a kiadók csúnyán lehúzzák a zenészeket a zenészek meg vagy mert szarok, vagy mert tök sötétek, elhiszik nekik hogy azért keresnek csak havi x-ezer forintot (amiből mellesleg három átlagos család vígan elélne) mert a rajongók lenyúlják őket. Hát igen, a nagy halakkal nem érdemes harcba szállni, de nincs veszve minden attól még hogy szarok vagyunk, van lehetőségünk. Essünk hát neki a népnek. A rajongókból talán még egy kicsivel többet ki lehet facsarni. Fújjogjunk rájuk, utáljuk őket, hátha elhiszik, hogy ők a hibásak és tejelnek még. Hitessük el velük, hogy meglopnak minket. A helyzet viszont az, hogy ti loptok meg minket! Azok akik a letöltés ellen harcolnak, leszarják mi van veled drága rajongó, lényeg hogy ők gazdagodjanak, hogy nekik jobb legyen, és ezt legkönnyebben a te kizsákmányolásoddal érhetik el. Ostoba az aki cd-t vesz hogy segítsen a szeretett zenészen, ugyanis ezzel csak a mindenható kiadók zsebét tömöd. A zenész ebből mit sem nyer! Elhanyagolható hányadát csak. Hát ki a rabló? Ha ezek a zenészek ilyen férgek, képtelenek rá hogy szembeszálljanak a kiadókkal, helyette a könnyebb utat választva, a közönségüket kezdik el marni, hát dögöljenek bele a rohadt nagy kapitalizmusba, nem fogok könnyet hullatni értük! Mekkora álszent szemét dolog azt hangoztatni hogy a rajongók ennyire nem segítenek, sőt meglopnak titeket, mikor ti döftök tőrt a rajongók hátába, úgy hogy az köszönetet mondjon érte, és hálája jeléül pénzel segítsen titeket. Nem tesztek mást csak szemét módon átveritek az embereket! Ne vásárolj legális CD-t már csak elvből sem!!! Harcolj a rohadékok ellen és töltsd le a nettről!!!
Az indítvány alapvetően jó, és nemes célt szolgál, hisz a zenészek érdekét képviseli, akik szintén szeretnének megélni a munkájukból. Más dolog, hogy kik sorakoztak fel mögötte. Akik csak úgy mellesleg zenélgetnek ( márha azt zenének lehet nevezni ), és a zeneipart ért károk miatt nem tudnak azonnal megvenni egy sportkabriót, vagy növeszteni tovább a tincsüket.
belehallgattam ebbe a mind1-be pista. hát ezen a világ legfaszább menedzsercsapata sem segítene......
komolyan, be kéne venni egy légkalapácsost, hátha elnyomja ezt az idegbeteg nyöszörgést. nem csoda, hogy húsz ember se gyűlik össze egy ingyenes koncertre.
elárulom neked, hogy mister plóó klóón akinek itt szopkodtad a faszát nagy lelkesesn szentpétery csillánál és pflum orsinál játszik. vagy ezeket is negyvenen hallgatják? vagy mégse?
mi a faszra vágsz fel? arra hogy egy névtelen zenekar béna menedzsere vaggy?
erről a mindegyről a büdös életben nem hallottam, de előbb nyírnám ki magam szerntem minthogy ilyen idegbeteg zenekarnevű macskajancsibrigád koncertjére elmenjek!
Hoppá! Holdudvar? :-) T. Bencét személyesen ismerem, a MIND1 zenekar (www.mind1zenekar.hu) hegedűse (is). Jóbarátom. Elnézést, nem tudtam, hogy... Egyébként nem azt vitattam, hogy zenész vagy, az nem volt tiszta, hogy hol, merre...
Nos, rendben van, akkor TE meg tudsz belőle élni. Szerencsés vagy (nyilván a tehetséged mellett). De ez akkor sem tipikus, hiába is akarod bemagyarázni. Akkor feltárnám én is magam valamennyire: én pedig a MIND1 zenekar "holdudvarában" vagyok, kis túlzással a szervezőjük volnék... Tény: egyikük sem tudna megélni a zenéjükből, pedig remek zenészek egytől-egyig, nekem elhiheted. Gondolom ismered a Bencét, nem kell bemutatni. Kívánom neki, hogy sokra vigye, de most lefogadom: itthon nem fog megélni úgy, ahogyan kellene (értsd: családot eltart, utazik, nyaral, stb-stb).
"A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és egy csomó más iskola elég sok olyan embert enged útjátra, akik megkísérlik ezt, és többé-kevésbé sikerül is nekik."
Nem mondod! Édesanyám zongoratanár. Tudom. Siker... Hm, kérdés, mi az.
"Ők pedig bizony joggal sérelmezhetik, ha a letöltögető hiénák a megélhetésük egy részétől fosztják meg őket."
Hidd el: nem ők sérelmezik alapvetően, még ha joggal is. Nem egy, és nem két embert ismerek, akik nagyipari módon töltenek le zenéket a netről. Köztük én is, de én ne legyek mérvadó. És hidd el nekem, kedves "ismeretlen zenészbarátom" (remélem, nem sértődsz meg a hangnemért, tényleg jószándékúan írom): nem azokat éri "kár", akik a konziból, Zeneművészeti Egyetemről indulnak útra... Nagyon nem.
Én ezt most már nem fogom visszaolvasni fáradt vagyok.... valaki írja má' be, hogy mi volt az utóbbi 3 oldalán a top5, meghatározó, vagy vicces hozzászólás...
"Valószínűleg haknizol, vagy olyan műfaj terepén mozogsz, ami..."
Furcsa felfogásod van, barátom. Nézz körül: nem csak a haknisták vagy a gagyik élnek meg a zenéből, hanem rengeteg valódi zenész is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és egy csomó más iskola elég sok olyan embert enged útjátra, akik megkísérlik ezt, és többé-kevésbé sikerül is nekik.
Ők pedig bizony joggal sérelmezhetik, ha a letöltögető hiénák a megélhetésük egy részétől fosztják meg őket.
Az tény, hogy a szóban forgó kiáltvány mögé felsorakozott nevek listája nevetséges, és egyben vérlázító. De magának a kezdeményezésnek igaza van.
Nem kívánom, hogy feltárd, ki vagy. Valószínűleg haknizol, vagy olyan műfaj terepén mozogsz, ami... mindegy. De az is lehet, hogy a megélhetés fogalma alatt értünk mást (relatív, elismerem). Valakinek a zsíros kenyér és kancsó víz, másnak egy normális polgári élet.
"De remélem nem akarsz meggyőzni arról, hogy azért töltsek le egy Garbareket, mert valaki más szart csinál."
Dehogyis! Ez fel sem merült bennem... Nyilván senki nem azért tölt le zenéket, mert más szart csinál, hanem mert neki tetszik.
" ... de ami arra ítéltetett, hogy többször meghallgassam, azt ezután is megvásárolom."
Aha, már ha megkapod! És ha épp nem kapható sehol? Ami azért elég gyakori, ugyebár. Igaz, megrendelheted a netről, de az 1) körülményes, várni kell rá, 2) nem épp olcsó... Szép dolog a letöltés vagy sem: gyors, kényelmes és ingyen van. Tudod, aki igazán művész, az jellemzően nem foglalkozik ezzel... Bevallom: ez elvi kérdés, és nem szép dolog, de akkor is: a cd-k indokolatlanul drágák, és nemcsak itthon. Naná, hogy...
De remélem nem akarsz meggyőzni arról, hogy azért töltsek le egy Garbareket, mert valaki más szart csinál. Amit nem kedvelek, el sem jut oda, hogy egyáltalán végighallgassam.
Azt sem állítom, hogy mindenem tiszta, de ami arra ítéltetett, hogy többször meghallgassam, azt ezután is megvásárolom.