Sziasztok! Nálunk a pici 5 hetes, most jött elô pár napja, de nem a fején, hanem a fülén, a füle mögött, szemöldökén. Kenegetem olajos vattával, és óvatosan dörzsölöm pelenkával, fürdôkendôvel, ezt nem tudom kefével (fülkagylóját pl).. Van valakinek tapasztalata koszmó eltávolításában ezekrôl a helyekrôl? Egyáltalán mi okozza?
Amíg kicsi volt a lányom, nem volt gond, mert a rövid hajat könnyen be lehe olajozni. A másik, hogy akkor még jobban le lehetett kötni a figyelmét. Most nem hagyja magát.
Egyébként nagyon fontos, hogy megvilágítsuk a fejét egy lámpával, ugyanis a koszmó megvilágítva sárga, így nagyon jól észre lehet venni. Mi így annakidején 100%-an el tudtuk távolítani a koszmot.
Most visszajött (18hó), bár csak egy nagyon kis részen. Most a Babe sampont kezdtük el használni, remélem hatásos lesz.
Fiamnál úgy távolítottam el a koszmót, hogy fürdés előtt 4-6 órával beolajoztam a fejét, majd sapka rá és fürdéskor a sörtés babakefével átdörzsöltem a fejét. Másnak megismételtem, mert maradt egy kis helyen. Azóta egyszer sem jött elő (3 hós korában volt, most másfél éves). Azóta a Seba Med sampont használjuk (most fog elfogyni az első kisebb flakon) és nem jött vissza a koszmó. (nekem a dokinéni mondta, hogy nivea babasamponnal mossam a "haját", na ez úgy kiszárította a fejbőrét.... a Seba Med-el semmi baj nem volt. Nem olcsó, de megéri megvenni (szvsz), mi tavaly 1300 Ft körül vettük (talán most 2000 körül van, de lehet, hogy az a nagyobb flakon volt)
Az én lányom (19 hó) is csecsemő kora óta koszmós, de mivel 3 centis sűrű sötét hajjal született, és azóta csak még sűrűbb lett neki :-), párszor megpróbáltam az olajozást, de ekkora nagy hajjal elég macerás és reménytelen volt. Az olajozásoknál jöttek le darabkák, de a fejbőre szinte ugyanolyan maradt, így most is olyan neki. Nem tudom, egyszer csak majd elmúlik????
szerintem azutan egy szava sem lehet, hogy a korhazban pl. Johnsson&Johnsonthasznalnak...
az en fiam 3 eves, mar mindent vegigprobaltam, semmivel nem jon le a koszmo a fejerol. az occse 1 eves, egyszer volt neki, siman babaolajjal lejott. fene sem erti.
Nekem nagyon bejönnek a Naturland babatermekek (olaj + sampon). Az védőnéni azt tanácsolta, hogy a kezdetektől fogva heti 1-szer samponnal is mossuk meg a baba fejét.
Ha mégis megjelenik a koszmó, nem árt a fürdetés előtt 1 órával olajjal bedörzsölni a buksit, és hajkefével átdörzsölni.
Fürdetőnek egyébként ajánlom a Sába gyerekfürdetőjét. (3 hónapos kortól. hogy ne legyen vita a gyerekorvossal. :-)
Én koszmóra Babé koszmó elleni samponját vettem, 2-3 alkalom után gyönyörű volt a feje tőle, és azóta sem jött elő. Igaz még csak 4 hónapos a gyerkőc, így nem tudom hogy beválik-e nálatok is :-)
Elvileg bármelyik gyógyszertárban kapható, vagy ha nincs, akkor gondolom lehet rendelni.
Hagyd békén! Anyósodnak meg üzenem, fürdetőkrém sok A vitamint tartalmaz, ami éppen a bőrrepedezéses tünetek enyhítését szolgálja. Az olaj felpuhítja, és könnyebb levakarni, de eltömi a pórusokat, akadályozza a bőrlégzést, úgyhogy csak súlyos esetben alkalmaznám. De a tiétek nem tűnik annak
Szeborreás ekcéma (seborrehoeás dermatitisz)
MSD Orvosi kézikönyv a családban 2001; Merck
A szeborreás ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely a hajas fejbőrön, arcon és olykor más bőrterületeken okoz hámlást.
A szeborreás ekcéma egyes családokban gyakrabban fordul elő, télen rendszerint romlik.
Tünetek
A szeboreás ekcéma kezdete rendszerint fokozatos, a fejbőrön száraz vagy zsíros hámlást (korpásodás) okoz, amely néha viszkethet, de hajhullással nem jár. A súlyosabb esetekben sárgás-vöröses hámló pattanások keletkeznek a hajas fejbőr határán, a fül mögött, a külső hallójáratban, a szemöldökön, az orrnyergen, az orr-ajak barázdában és a szegycsont felett. Az egyhónaposnál fiatalabb újszülötteken a szeborreás ekcéma a fejbőrön vaskos, sárga pörkös felrakódást (koszmó), a fül mögött sárgás hámlást, az arcon vörös pattanásokat okoz. A fejbőr gyulladását gyakran makacs pelenka alatti bőrgyulladás kísérheti. Idősebb gyermekek fejbőrén vastag, tapadó, hámló, nagy pikkelyekkel fedett gyulladás alakulhat ki.
Kezelés
Felnőtteken a fejbőrt cink-pyrithion, szeléniumszulfid, szalicilsav, kén vagy kátránytartalmú samponnal lehet kezelni. A sampont másnaponta kell használni, amíg a korpásodás meg nem szűnik, ezután a heti kétszeri alkalmazás is elegendő. A kezelést sokszor hónapokon át kell folytatni; ha abbahagyását követően visszatér az ekcéma, újra kell kezdeni. A fejen és az egyéb érintett területeken kortikoszteroid-tartalmú oldatokat is lehet használni. Az arcon csak gyenge kortikoszteroid oldatokat (pl. 1%-os hidrokortizon) szabad alkalmazni.
Még a gyenge kortikoszteroidokat is csak óvatosan szabad használni, mert hosszabb használatuk elvékonyíthatja a bőrt és egyéb ártalmas hatásuk is lehet. Ha a kortikoszteroid krém nem gyógyítja meg a kiütést, ketokonazol krémet lehet használni.
Fiatal gyermekeken, akiknek a fejbőrén vaskos, hámló gyulladás alakult ki, esténként a gyulladt fejbőrbe puha fogkefével szalicilsavat tartalmazó olajat lehet bedörzsölni. A fejbőrt addig mossuk naponta samponnal, amíg a vastag pikkelyek le nem válnak.
Csecsemőkön a fejbőrt babasamponnal mossuk, és hidrokortizon krémmel dörzsöljük be.
dokinéni írt fel koszmó elleni krémet (nem tudom mi a neve, gyógyszertárban kutyulják kb. 50 Ft-ért), azzal kellett bekenni fürdés előtt 3-4 órával, fürdéskor lemosni. az összes koszmót 2-3 nap alatt elmulasztotta. persze időnként a fiamnál újra visszajön (de őt nem zavarja, nem vakargatja), pedig mi már rendes gyereksamponnal mossuk a haját. :)
Szia! Én fürdetéskor Bébé Komfort "koszmó kefével" mostam a fejét, sima gyógyszertári fürdetővel. Ez a puha kör alakú kefe egybecsomagolva volt fésüvel nem drága. Más márkáknál is láttam ilyen babakefét, szerintem minde erre a vélra jó. De szeerintem egy puha felnőtt fogkefe is ugyanezt a hatást teszi meg.
Szerintem nem a sampon az oka, bár ahogy nő, úgy lassan azért lehet majd samponnal tisztítani a haját, ez a fürdető tényleg nehezen mosható le. Szerintem nem jó, ha a buksiján hagyod, de ez lehet csak személyes érzés, engem zavart, hogy a fején van.
A legutolsó kérdésedre fogalmam sincs... Én annak idején gyógyszertári babaolajjal jól bekentem (vatta segítségével), hagytam állni rajta pár órát (délután csináltam), aztán az esti fürdetés előtt puha kefével jól átkeféltem, majd fürdéskor alaposan megmostam. Ezt néha-néha megcsináltam. Neki is elég kevés volt, de így legalább megnyugodtam én is, doki is, meg mindenki a családban:))
A gyereknek egy kicsit koszmós a feje. Nem durván, igazából csak természetes fénynél vehető észre, most hogy tüsire vágtuk a haját, és így sem feltűnő. De ott van.
a dokink azt mondta, hogy ez hajlam kérdése, megelőzni nem lehet, a gyereket nem zavarja, ha engem zavar kapargassam le.
Anyósom megeszi a lelkemet, hogy azért koszmósodik, mert nem "rendes" gyereksamponnal mosom, hanem "azzal a patikai kencével" (fürdetőkenőcs), de ha már kialakult, puhítsam fel babaolajjal, aztán mossam le, mert szegény gyereket bitzosan nagyon zavarja. (én ennek halvány jelét sem látom)
Ti mit csináltatok a koszmóval? Mindkét módszer gyakorlati megvalósítása is érdekelne, mert az én kis szentem sem a kapirgálást, sem a fejbebugyolálást nem viseli el.
Különben szerintetek mi van akkor, ha egyszerűen békénhagyom? Elhatalmasodik vagy elmúlik?