Nem adom én föl, csak az a helyzet, hogy távolból nem művelhető, ún. percföld. Akad időnként 1 perc, amikor már nem sár, de még nem beton.
Még volt szőlő rajta, reggel nekiálltam, hogy gépikapával megműveljem, kb felénél jártam, ott már elég maszatos volt. Na, mondom ebéd után folytatom.
Aha.. kb. mintha az M7-est kapáltam volna..:}}}
Amúgy tévedtem, a régi föld volt akkora, a szomszédost kihagytam, de az viszont fura módon nem annyira goromba agyag. De mindegy, ha naponta ott vagyok, már lehet valamit kezdeni.
"Randa köves agyag," nem kell feladni a kiserletezest! Az egyik baratunknak a Holt tenger mellett van a foldje es kinevettek amikor gorogdinnyet kezdett el termeszteni, raadasul nagyon finom lett, pedig ott meg a foldnek is sos az ize, most mar mindenfelet termeszt rajta, a hagyma es a fokhagyma honapokig elall, tapasztalatbol tudom, mert mar kaptam parszor toluk es nem keveset, osztogattam is, hasznaltam is meg is honapok mulva fogyott csak el.
Úgy 4000 nm2 -en lehetne küzdeni. Dehát javarésze az anyósom szavával élve: kübörc..( na jó, magyarra fordítva: kőbérc..). Randa köves agyag, mondom, még a tormát is kiette a fene.
Viszont olyan paradicsom terem benne, hogy olyan nincs is. Egy a baj, hogy eddig csak hetente tudtam odamenni. Most be lett vezetve a víz, jövőre tavasztól őszig kiköltözök, lesz is paradicsom, meg még kísérletileg ez+az.
Na, a citromfű-bokrok azok kint eddig túlélték, már több évesek. A mentáim is elvannak, évről-évre nagyobb szigetet hagyok fűnyíráskor..
A lestyán meg szintén nő, mint a bolond. Volt egy nagy bokrom, kettészedtem, aztán pici gyökérdarabokat beledobtam egy bögre vízbe. Pillanatok alatt sok és nagy gyökeret eresztett, csak be kellett földelnem, most van egy + bokrom..:}}
Még télen is szokott friss zöldet adni, de én rendszeresen szedem a nagy hajtásokat, aztán itt lógnak egy madzagon.. Tavaly viszont az ős-tő nagyon megfázott, azt hittem , kifagyott, de "csak" hírmondónak adott életjelet. Talán jövőre.
ugyanígy vagyok a levendulával (ami szintén egy nagyszerű fűszernövény, csak itthon -ahogy észrevettem- inkább ruhák molytalanítására használják fűszerezés helyett...), vagy a citromfű, vagy a lestyán is, stb. stb.
Meg változattól is. Vannak viszonylag télálló változatok. Aki tud, ilyenről érdemes dugványozni. Az enyém valami hipermarketből származik, biztos, ami biztos alapon a konyhaablakban teleltetem.
A fűszernövényes topikon a rozmaring "pengeélen táncoló" jelzőt kapott. :-) Vagy megmarad - vagy nem. Abszolút mikroklímától függ. De mivel mediterrán növény, jobb a békesség alapon én behozom. Egyszer hagytam kint, el is fagyott. A zsálya viszont bírja kint is a telet, minden évben egyre nagyobb lesz a bokor. Idén már csaknem másfél méteres átmérőjű és magasságú volt.
Lehet, csak akitől kaptam rozmaringot, minden télen beszedi. Amit kaptam, egyrészt semmire nem akart menni, másrészt kinnfelejtettem, és elfagyott a nyavalyás..
Ezután jöttek a boltiak. Amúgy meg azért hoztam haza, mert itt kéznél van télen is..:}}
A parázzsal meg igazad van, sőt a boróka se rossz, de dobáltam én már oszloptuja termését is parázsra..
Rozmaring éghajlattól is függ, de az egyik legjobban fagy- és cibálás tűrőbb növény. Több, kb. méteres rozmaring bokrom is van. És milyen finom rátenni egy-egy gallyat faszén fölött sült húsokhoz, de egyszerűen csak simán, szalonnával, sütőben sült fácánnal is isteni ;)
De lehet, nekem mind a két rozmaringbokrom ilyenből lett. Az egyik tavaly télen naponta nőtt fél centit ( a virágállványon jól követhető volt a növekedés), aztán kiültettem. A zsálya is kint volt. Most kiszedtem őket, a garázsban dekkolnak az ablak alatt, nőni szoktak télen is.
Viszont az eredeti tejfölöspitliben pikpakk ki szoktak nyaffanni, szóval, ha tovább akarod tartani, nagyobb pitlibe, de rögvest.
A lazább szerkezet azt jelenti, hogy ezeket a növényeket félhomályban nevelik, a növény erre pedig úgy reagál, hogy -mivel minél előbb szeretne fénydúsabb helyre kerülni- kicsit nyurga lesz, megnyúlik a normál növényhez képest. Azaz a sejtfelépítése lazább szerkezetű lesz, nem annyira rostdús, mint a normál növény.
Viszont: itthon és a világban vagy magad termesztesz magadnak optimális -vagy ahhoz közeli- környezetben fűszernövényt, vagy ilyet veszel. Ergo nyugodtan vedd meg, és használd fel egy-egy kajához, vagy nevelj magadnak magról. Mivel a fűszernövényeknél minden fontosabb a rosttartalomnál, simán az elsőt alkalmazhatod. Ha termeszteni szeretnél jelezd, segítek.
Az örök mondás pedig (miszerint: ha van friss felejtsd el a szárítottat) itt is nagyon bölcs !!!
Igen, és ha rögvest átülteted nagyobb pitlibe, akár bőszen növekedni is tudnak.
Ahogy én észleltem, többnyire a gyökerük teljesen túlnőtt, abban a dobozban sokáig nem bírják, de átültetve remekül működnek még a totális kaszálás után is.