Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.11.23 0 0 122

Inkább itt próbálj utánanézni, ez a kertészkedős fűszeres topik:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9012064

Előzmény: ivaan (121)
ivaan Creative Commons License 2006.11.23 0 0 121

Sziasztok!

 

Hogy végyem meg a fagytól a Rozmaringom meg a selyemakácomat?

Fel púpozam a tővénél földdel vagy ujságpapirba csomagoljam vagy szalmával ?

üdv ivaan

szomorce Creative Commons License 2006.11.11 0 0 120

Ó, köszi!

Majd olvasgatom egy kicsit.

:)))

Még nem hiszem, hogy fogok mostanában ültetni, csak tervbe van véve.

Előzmény: Dydand (119)
Dydand Creative Commons License 2006.11.11 0 0 119
Szia!


Ezt ajánlom:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9012064


Üdv: dy
Előzmény: szomorce (117)
szomorce Creative Commons License 2006.11.11 0 0 118
szomorce Creative Commons License 2006.11.11 0 0 117
Melyik a szaktopic?
Előzmény: Dydand (97)
szomorce Creative Commons License 2006.11.11 0 0 116
magnum13 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 115
jo es sikeres foldmuvelest!!! :))
Előzmény: tuutuu (114)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.10 0 0 114

Nem adom én föl, csak az a helyzet, hogy távolból nem művelhető, ún. percföld. Akad időnként 1 perc, amikor már nem sár, de még nem beton.

Még volt szőlő rajta, reggel nekiálltam, hogy gépikapával megműveljem, kb felénél jártam, ott már elég maszatos volt. Na, mondom ebéd után folytatom.

Aha..  kb. mintha az M7-est kapáltam volna..:}}}

Amúgy tévedtem, a régi föld volt akkora, a szomszédost kihagytam, de az viszont fura módon nem annyira goromba agyag. De mindegy, ha naponta ott vagyok, már lehet valamit kezdeni.

Előzmény: magnum13 (113)
magnum13 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 113
"Randa köves agyag,"
nem kell feladni a kiserletezest! Az egyik baratunknak a Holt tenger mellett van a foldje es kinevettek amikor gorogdinnyet kezdett el termeszteni, raadasul nagyon finom lett, pedig ott meg a foldnek is sos az ize, most mar mindenfelet termeszt rajta, a hagyma es a fokhagyma honapokig elall, tapasztalatbol tudom, mert mar kaptam parszor toluk es nem keveset, osztogattam is, hasznaltam is meg is honapok mulva fogyott csak el.
Előzmény: tuutuu (112)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.09 0 0 112

Úgy 4000 nm2 -en lehetne küzdeni. Dehát javarésze az anyósom szavával élve: kübörc..( na jó, magyarra fordítva: kőbérc..). Randa  köves agyag, mondom, még a tormát is kiette a fene.

Viszont olyan paradicsom terem benne, hogy olyan nincs is. Egy a baj, hogy eddig csak hetente tudtam odamenni. Most be lett vezetve a víz, jövőre tavasztól őszig kiköltözök, lesz is paradicsom, meg még kísérletileg ez+az.

Előzmény: Zitka (111)
Zitka Creative Commons License 2006.11.08 0 0 111

csak 10 nm

 

:-DDDDDDDDDD  az egész fűszernövénykertem nincs ennyi. :-)

A torma tényleg kiirthatatlan. Nálunk a fűben jön elő itt-ott, mert az előző tulajnak nagyobb volt a veteményese, én leszűkítettem.

Előzmény: tuutuu (110)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.08 0 0 110

Nem tudom, a citromfű elég szolidan terjeszkedik. A nemtudommilyen menta is csak kb 10 m2, ami az eltelt sok év után nem épp frenetikus.

Megjegyzem, a torma elvileg kiölhetetlen, nálam lazán kipusztult.

A kapor szintén elvileg kiirthatatlan, vetettem én már mindenhogy, sose kelt ki.

Erősen agyagos a föld, és ha nincs eső, 5 centis hasadékok vannak rögvest.

Így jártam.

Előzmény: Zitka (109)
Zitka Creative Commons License 2006.11.08 0 0 109

Persze, a citromfűt meg a mentát nem termeszteni, hanem irtani kell. :-)))))))))))

A lestyán meg gyöktörzses növény, az mindent kibír.

Előzmény: tuutuu (108)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.07 0 0 108

Na, a citromfű-bokrok azok kint eddig túlélték, már több évesek. A mentáim is elvannak, évről-évre nagyobb szigetet hagyok fűnyíráskor..

A lestyán meg szintén nő, mint a bolond. Volt egy nagy bokrom, kettészedtem, aztán pici gyökérdarabokat beledobtam egy bögre vízbe. Pillanatok alatt sok és nagy gyökeret eresztett, csak be kellett földelnem, most van egy + bokrom..:}}

Még télen is szokott friss zöldet adni, de én rendszeresen szedem a nagy hajtásokat, aztán itt lógnak egy madzagon.. Tavaly viszont az ős-tő nagyon megfázott, azt hittem , kifagyott, de "csak" hírmondónak adott életjelet. Talán jövőre.

Előzmény: Dydand (107)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 107
...elfelejtettem az előbb:

ugyanígy vagyok a levendulával (ami szintén egy nagyszerű fűszernövény, csak itthon -ahogy észrevettem- inkább ruhák molytalanítására használják fűszerezés helyett...), vagy a citromfű, vagy a lestyán is, stb. stb.
Előzmény: tuutuu (102)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 106
"akitől kaptam rozmaringot, minden télen beszedi. "

Nálunk kint van a kertben mindegyik bokor. Nem szedjük be télire, mert akkora bokrokat lehetetlen ;)
Előzmény: tuutuu (102)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 105
"Meg változattól is."

Meg egy csomó mindentől, pontosan, így van!

Ezért kellene (illene, konkretizálni a dolgokat, mert attól, hogy "segítsetek, nem indul az autóm" még nem lehet rendes tanácsot adni ;)
Előzmény: TTAMAS (104)
TTAMAS Creative Commons License 2006.11.06 0 0 104

Abszolút mikroklímától függ.

 

Meg változattól is. Vannak viszonylag télálló változatok. Aki tud, ilyenről érdemes dugványozni. Az enyém valami hipermarketből származik, biztos, ami biztos alapon a konyhaablakban teleltetem.

Előzmény: Zitka (103)
Zitka Creative Commons License 2006.11.06 0 0 103
A fűszernövényes topikon a rozmaring "pengeélen táncoló" jelzőt kapott. :-) Vagy megmarad - vagy nem. Abszolút mikroklímától függ. De mivel mediterrán növény, jobb a békesség alapon én behozom. Egyszer hagytam kint, el is fagyott. A zsálya viszont bírja kint is a telet, minden évben egyre nagyobb lesz a bokor. Idén már csaknem másfél méteres átmérőjű és magasságú volt.
Előzmény: tuutuu (102)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.06 0 0 102

Lehet, csak akitől kaptam rozmaringot, minden télen beszedi. Amit kaptam, egyrészt semmire nem akart menni, másrészt kinnfelejtettem, és elfagyott a nyavalyás..

Ezután jöttek a boltiak. Amúgy meg azért hoztam haza, mert itt kéznél van télen is..:}}

 A parázzsal meg igazad van, sőt a boróka se rossz, de dobáltam én már oszloptuja termését is parázsra..

Előzmény: Dydand (101)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 101
Rozmaring éghajlattól is függ, de az egyik legjobban fagy- és cibálás tűrőbb növény. Több, kb. méteres rozmaring bokrom is van. És milyen finom rátenni egy-egy gallyat faszén fölött sült húsokhoz, de egyszerűen csak simán, szalonnával, sütőben sült fácánnal is isteni ;)

























Üdv: dy
Előzmény: tuutuu (100)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.06 0 0 100

De lehet, nekem mind a két rozmaringbokrom ilyenből lett. Az egyik tavaly télen naponta nőtt fél centit ( a virágállványon jól követhető volt a növekedés), aztán kiültettem. A zsálya is kint volt. Most kiszedtem őket, a garázsban dekkolnak az ablak alatt, nőni szoktak télen is.

Viszont az eredeti tejfölöspitliben pikpakk ki szoktak nyaffanni, szóval, ha tovább akarod tartani, nagyobb pitlibe, de rögvest.

Előzmény: szomorce (95)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 99
Jáj, Zitka, ez már olyan túúúl magyaros :)))))

De nagyon jól mondod ;)
Előzmény: Zitka (98)
Zitka Creative Commons License 2006.11.06 0 0 98
Ezt hívják magyarul :-)  etiolációnak, igaz?
Előzmény: Dydand (96)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 97
Attól függ mire gondolsz. Bazsalikom? Azt ne most próbáld át- és kiültetni. Plusz annak megvannak a metszési eljárásai.

Kicsit konkrétabb kérdésekre konkrétabb válaszokat is kaphatnál.....

Bár, ha ez ennyire érdekel miért, nem jössz át a szaktopikba, vagy a többi -fűszernövényekkel foglalkozó- lapra...?
Előzmény: szomorce (95)
Dydand Creative Commons License 2006.11.06 0 0 96
Semmit, ez növénytanilag értendő.

A lazább szerkezet azt jelenti, hogy ezeket a növényeket félhomályban nevelik, a növény erre pedig úgy reagál, hogy -mivel minél előbb szeretne fénydúsabb helyre kerülni- kicsit nyurga lesz, megnyúlik a normál növényhez képest. Azaz a sejtfelépítése lazább szerkezetű lesz, nem annyira rostdús, mint a normál növény.

Viszont: itthon és a világban vagy magad termesztesz magadnak optimális -vagy ahhoz közeli- környezetben fűszernövényt, vagy ilyet veszel. Ergo nyugodtan vedd meg, és használd fel egy-egy kajához, vagy nevelj magadnak magról. Mivel a fűszernövényeknél minden fontosabb a rosttartalomnál, simán az elsőt alkalmazhatod. Ha termeszteni szeretnél jelezd, segítek.

Az örök mondás pedig (miszerint: ha van friss felejtsd el a szárítottat) itt is nagyon bölcs !!!

Üdv: dy

Előzmény: szomorce (94)
szomorce Creative Commons License 2006.11.06 0 0 95

És mennyi ideig növik ki újra magukat?

Udvarra nem lehet őket ültetni?

szomorce Creative Commons License 2006.11.06 0 0 94
Hogyhogy lazább szerkezetűek? Ez mit jelent?
tuutuu Creative Commons License 2006.11.05 0 0 93

Igen, és ha rögvest átülteted nagyobb pitlibe, akár bőszen növekedni is tudnak.

Ahogy én észleltem, többnyire a gyökerük teljesen túlnőtt, abban a dobozban sokáig nem bírják, de átültetve remekül működnek még a totális kaszálás után is.

Előzmény: szomorce (91)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!